Holly pisze:Moze mi ktoś powiedzieć kiedy na stadionie będzie komplet krzesełek ?
Napewno w 2020 r.
zrodlo: http://www.stal.rzeszow.plW środę rano w Urzędzie Wojewódzkim doszło do spotkania przedstawicieli klubu sportowego ZKS Stal Rzeszów z wicewojewodą podkarpackim Robertem Godkiem. Rozmowa dotyczyła stadionu przy ulicy Hetmańskiej 69. Ustalono, że miasto wspólnie z władzami klubu wystąpi do ministra skarbu, aby ten anulował dług obciążający hipotekę, który na dzień dzisiejszy wynosi 1,7 mln złotych.
Miasto wspólnie z władzami klubu sportowego Stal wystąpi do ministra skarbu, by zgodził się na anulowanie długu obciążającego hipotekę stadionu przy ul. Hetmańskiej. To pozwoli przejąć miastu ten obiekt i myśleć poważnie o budowie nowoczesnego stadionu
W środę rano w urzędzie wojewódzkim spotkali się przedstawiciele miejskiego ratusza i klubu sportowego Stal z wicewojewodą podkarpackim Robertem Godkiem. Rozmawiali o stadionie przy ul. Hetmańskiej w Rzeszowie. Miasto chce go przejąć, by zamienić na duży, nowoczesny obiekt. Warunek, który stawia gmina, brzmi: wcześniej z hipoteki stadionu musi zniknąć dług na rzecz Skarbu Państwa - 1,7 mln zł.
- "Ustaliliśmy, że władze klubu wspólnie z miastem wystąpią do ministra skarbu o zgodę na rozwiązanie umowy na dzierżawę wieczystą między klubem a Skarbem Państwa. To spowoduje, że dług zostanie wyeliminowany" - relacjonuje Władysław Prygoń, prezes Stali.
"Teraz trzeba lobbować, by minister skarbu zgodził się na taką operację. Będziemy prosić o pomoc naszych parlamentarzystów, szczególnie tych, którzy pracują w komisji finansów publicznych" - zapowiada Ryszard Winiarski, wiceprezydent Rzeszowa.
Ministrem skarbu od kilku dni jest Wojciech Jasiński, który do niedawna był przewodniczącym Sejmowej Komisji Finansów Publicznych. - "Ministra trzeba przekonać, że dług jest znacznie mniejszy niż majątek stadionu" - podpowiada Prygoń.
W procesie przejmowania stadionu liczy się czas, bo miasto chcąc budować nowy obiekt, musi sięgnąć po pieniądze unijne. Założenie było takie, by budowę rozpocząć w przyszłym roku. Aby skorzystać z funduszów UE, trzeba więc jeszcze w tym roku złożyć wniosek. Stadion z jedynym zadaszonym torem żużlowym w kraju ma kosztować ok. 50 mln zł. O inwestycji tej marzy Marta Półtorak, prezes sekcji żużlowej Marma Polskie Folie Rzeszów. Po awansie żużlowców do ekstraligi tor żużlowy i tak będzie musiał być zmodernizowany. Dlatego przy tej okazji warto postarać się o całkiem nowy obiekt. Architekci warszawscy i Politechnika Rzeszowska wykonali już koncepcję stadionu. Zakłada ona, że będzie na nim 35 tys. miejsc siedzących na dwóch poziomach. Płyta boiska piłkarskiego ma być podgrzewana.
Dług na stadionie Stali powstał w 1975 roku. Budowane były wtedy jupitery i hala sportowa. WSK, do której należał wtedy stadion, dostała na to subwencje państwowe, które trzeba było potem zwrócić. Gdy w 1992 roku stadion został przekazany stowarzyszeniu ZKS Stal Rzeszów, przy okazji klub wziął również ten dług, bo subwencja nie została zwrócona. Wtedy, czyli trzynaście lat temu, dług wynosił 497 tys. zł. Dziś hipoteka urosła do 1,7 mln zł.
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Cooper pisze:Nooo, nowoczesny stadion na 35 tys., calkiem niedlugo bedziemy jezdzdic na GP do Rzeszowa, na koncerty, na reprezentacje...
A u nas, w e-lidze, czesc osob bedzie odchodzic od kasy z kwitkiem...z braku biletow
Rzeszow, budujac taki stadion, potwierdza swoje aspiracje, chce byc postrzegane jako duze, rozwijajace sie, nowoczesne miasto. Oczywiscie, tak duzy stadion nie jest im potrzebny, ale tak samo mozna powiedziec ze autostrada tez nie, bo przeciez nie jest tak bardzo ciasno i dojechac sie da.

wojteko pisze:Cooper pisze:Koper pisze:[W sumie szacuje się, że na konstrukcje potrzeba około tysiąca ton stali.
Stadion tez beda mieli 100% stalowiec
dziwie sie ze Resoraki niezakontraktowali Sama ErmolenkiOn to dopiero jest 100% stalowiec
![]()
Gawrzyk pisze:Wracając do projektów to widziałem dziś stadion w Częstochowie. Póki co to jeden wielki plac budowy, 10 gości kładło krzesełka, bajzel na fest, tylko maszty czekając ną prądciekawe gdzie Włókniarz zacznie ligę jechać...
neo pisze:wiecie po pierwsze możecie się z tego smiać ale władzę Rzeszowa to istna mafia wiem coś o tym, bo mój ojciec ma kontakty......nie dziwię się więc że budują sobie taki stadion. Z drugiej strony zastanawia mnie jednak fak że ich prawdopodobnie stać na 30 tys. a nas na ledwo 12 tys.![]()
boxing pisze:Tak czy inaczej warto przeanalizowac ich projekt - szczegolnie kosztorys, czy za 50 mln naprawde da sie zrobic takie cudo. Jezeli tak - to zaadaptowac ich projekt do naszych realiow, aby "zejsc" z pojemnoscia do naszych potrzeb (z 35 tys na 20 tys) i z cena do naszych mozliwosci (z 50 mln na 40 mln zl). Pozdrawiam
To prawda ze dziwne jest porownywanie z projektami w Lecznej czy Legnicy...a pominiecie porownan z zuzlowymi osrodkami takimi jak Torun,Tarnow,Rzeszow...Jedynym stadionem przedstawionym w tych porownaniach ktory bedzie tez pelnil funkcje stadionu zuzlowego to zdecydowanie za malo...Gdyby byly konsultacje spoleczne padloby zapewne niewygodne pytanie o porownanie z np.Rzeszowem dlatego tez ja nie mam zludzen ze takie konsultacje moglby sie odbyc nawet w formie pytan i odpowiedzi prezentowanych publicznie droga elektroniczna na specjalnie stworzonej stronce z konsultacjami dotyczacymi modernizacji stadionu. A pytan na pewno byloby niemalo, szkoda ze widac wyraznie ze niektore pytania bylby niewygodne...boxing pisze:ZRECZNIE JEDNAK POMINIETO POROWNANIE DO STADIONU RZESZOWA - DLACZEGO? Odpowiedz jest prosta. Wyliczono koszty miejsca - najlepiej wypadla Czestochowa, ale od razu zaznaczono, ze koszt obniza brak zadaszenia trybun. I padlo podsumowanie, ze u nas koszt miejsca bedzie troche wyzszy, ale za to trybuny beda zadaszone. Czyli w zasadzie mamy dobry projekt i nie ma na co narzekac. Autorzy zrecznie wybrali do porownan wygodne dla siebie obiekty. GDYBY DO POROWNAN DOLACZYLI PROJEKT RZESZOWSKI, WOWCZAS OKAZALOBY SIE, ZE RZESZOW MA JESZCZE NIZSZY KOSZT MIEJSCA, A DO TEGO OBIEKT BIJACY "na glowe" NOWOCZESNOSCIA POZOSTALE!
istred pisze:Tylko żeby wnieść temat pod obrady komisji nie trzeba składać interpelacji do prezydenta.Gelo pisze:Czy ja wiem czy nic? Będzie o czym rozmawiac na posiedzeniu komisji. To chyba to chodzi.