Smirnek pisze:Tak szczerze to myślałem że stadion w Rybniku jest ładniejszy
Prawie jak nasz, tylko tam wszędzie krzesełka są i jest oświetlenie
B.Kasiński w wywiadzie pisze:Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy.
ŻUŻEL* Rozmowa z Bogusławem Kasińskim, dyrektorem TŻ Sipma
To dobry projekt
Podoba siÄ™ panu projekt modernizacji lubelskiego stadionu ?
Uważam, że jest to dobry projekt. Oczywiście należałby poprawić w nim kilka rzeczy takich jak parking, banda i boksy dla zawodników ponadto klub żużlowy musi mieć też warsztat. Żeby stadion spełniał wymogi FIM, wymagana jest także myjka ekologiczna.
TrochÄ™ tych zastrzeżeÅ„ jest…
Myślę, że wszystko zostanie poprawione. Jestem w kontakcie z panią Anną Kasprzyk z warszawskiego biura projektowego S.P.A.K. i umówiliśmy się tak, że przedstawię jej korektę do projektu. Pani Kasprzyk zapewniła mnie, że uwzględni wszystkie poprawki, mające na celu stworzenie obiektu spełniającego wszelkie wymogi.
Przy tej okazji warto byloby skonsultowac ta kwestie ukladanej murawy, czy pozwoliloby to tez na zwiekszenie pojemnosci. Warto przy tej okazji poruszyc sprawe trybuny od strony Startu. A moze kumulacja 2 czynnikow: skrocenie toru ktory jest przewidywany w projekcie, "przesuniecie" budowy nowych trybun w kierunku pierwszego wierazu pozwoliloby na budowe trybun od strony Startu za drugim wirazem jesli juz nie takiej wysokosci jak na calym stadionie to przynajmniej takiej jak ma powstac bez zadaszenia tam gdzie ma byc ten taras widokowy. Ciekaw tez jestem czy dyr. Kasinski (ew. pozostale osoby z naszego klubu) uwaza ze warto dla samego skrocenia dlugosci toru zastosowac cos takiego jak w Rybniku czy Chorzowie.W planach modernizacji wiele kontrowersji budzi też propozycja wydłużenia toru do 394 metrów oraz pojemność stadionu, który pomieścić ma 11.500 osób.
Jeśli chodzi o długość toru to musimy się z tym pogodzić. Stadion MOSiR jest obiektem, na którym swoje mecze rozgrywają także piłkarze, a powiększenie murawy jest jednym z wymogów dla klubu piłkarskiego.
W kwestii pojemności trzeba się cieszyć z tego, co mamy. Wiem, że wielu ludzi dość krytycznie przygląda się planom modernizacji. Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy. Skoro jest już projekt to teraz powinniśmy wszyscy pomagać w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykować. Stadion teraz a po modernizacji to zupełnie inny świat.
speedway.info.pl pisze:Jak podaje oficjalna strona Polskiego Związku Motorowego, Drużynowy Puchar Świata w nadchodzącym sezonie odbędzie się w trzech krajach: Polsce, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Poniżej terminarz:
Zawody 1 - Rybnik - 16.07.2006
Zawody 2 - Malilla - 18.07.2006
Turniej barażowy: Reading - 20.07.2006
Finał - Reading - 22.07.2006
sting126 pisze:Tez mi sie ta wypowiedz nie podobala... Podobnie zreszta jak czesc o kratach.B. Kasiński w wywiadzie pisze:Nie możemy jednak zapominać, że to właśnie kibice doprowadzili do tego, że na stadionie potrzebne było takie ogrodzenie.
z takim podejsciem wladz klubowych to nigdy nie uda sie tych krat usunac... W dodatku gosc wypowiada sie na temat, o ktorym nie ma zielonego pojecia (bo niby skad skoro nie jest z Lublina) :/
Torsen pisze:Remont stadionu, który niedługo mógłby stanowić zagrożenie dla zebranych na nim ludzi, jest takim samym psim obowiązkiem właściciela, jak np. odśnieżanie posesji przy drodze. Jeśli ktoś uważa, że to jakaś łaska, to chyba powinien jeszcze raz przemyśleć temat.
rob7 pisze:Torsen pisze:Remont stadionu, który niedługo mógłby stanowić zagrożenie dla zebranych na nim ludzi, jest takim samym psim obowiązkiem właściciela, jak np. odśnieżanie posesji przy drodze. Jeśli ktoś uważa, że to jakaś łaska, to chyba powinien jeszcze raz przemyśleć temat.
... właściciel ma zawsze dwie możliwości w takiej sytuacji remontować
albo zamknąć obiekt jeśli stanowiłby zagrożenie dla zebranych tam ludzi..
łaska to może nie jest ale dobra wola tak bo wilcze prawo właściciela robić
ze swoją własnością co uważa za stosowne
Gelo pisze:sting126 pisze:Tez mi sie ta wypowiedz nie podobala... Podobnie zreszta jak czesc o kratach.B. Kasiński w wywiadzie pisze:Nie możemy jednak zapominać, że to właśnie kibice doprowadzili do tego, że na stadionie potrzebne było takie ogrodzenie.
z takim podejsciem wladz klubowych to nigdy nie uda sie tych krat usunac... W dodatku gosc wypowiada sie na temat, o ktorym nie ma zielonego pojecia (bo niby skad skoro nie jest z Lublina) :/
Nie należy zapominać że dyro to Buczok, a ci mają prawo mieć obciążenia. Dla nich bydło na torze to chleb powszedni.Przypominam, że oni jako pierwsi krzyczeli na nas w Lublinie "Ukraina" - oczywiście jak przegrywali - to za czasów Hansa.
Moze jednak udaloby sie to przedyskutowac, czy moze nie zastosowac jednak rozwiazania rybnickiego i ukladac murawe na torze zuzlowym na potrzeby rozgrywania meczow pilki noznej...Czarek pisze:W rzeczywistości ten długi tor będzie budowany wbrew piłkarskim działaczom Motoru
[img][/img]Dj_Korgi pisze:a ja tam nie wiem czego tak się czepiacie . Wreszcie ktoś się za stadion bierze - wolicie dalej na betonie siedzieć ?
Manitou pisze:no to teraz się zacznie...Dj_Korgi pisze:a ja tam nie wiem czego tak się czepiacie . Wreszcie ktoś się za stadion bierze - wolicie dalej na betonie siedzieć ?
edit: uuups, bkapusta mnie uprzedził - już się zaczęło (a nie mówiłem)
Na 2006r. w budzecie miasta przewidziano na stadionowe wydatki 3 mln zl. Gdyby z tej kwoty 500.000 przeznaczyc na budowe boisk (nowych) i renowacje klepisk, ktore kiedys byly boiskami, rozwiazalby sie szkoleniowy problem calego pilkarskiego Lublina.(...)Reszta zabudzetowanej kwoty wystarczylaby z pewnoscia na instalacje plastykowych siedzisk, rozbiorke dwumetrowych krat, oddzielajacy od zuzlowego toru i boiska, a moze i zainstalowanie stadionowego oswietlenia (nie mylic z kosztownymi jupiterami), pozawalajacego na rozgrywanie wieczornych zawodow oraz wieczorne treninigi pilkarzy. Docelowo bylby to obiekt sluzacy przede wszystkim zuzlowcom, jednak bez problemow moglyby na nim rozgrywac swe mecz zespoly pilkarskie klas nizszych. (...) Stadion po zainwestowaniu pozostalej czesci deklarowanej kwoty nabralby przyzwoitego wygladu jeszcze w tym roku. Zaspokoilby obecne potrzeby i na pewno sluzylby jeszcze przez wiele lat. Zas przy dalszym doinwestowaniu finansowym (na dwa kolejne lata przewidziano wysuplanie dalszych 5 mln zl) z pewnoscia poprawilyby sie rowniez walory estetyczne. Tym sposobem mozna by rozgrywac mecze pilkarskie na poziomie II ligi (na razie wyzsza nam nie grozi), zuzlowe spotkania pierwszoligowcow a w przypadku awansu do extraligi, wspomniane dofinansowanie pozwoliloby sprostac licencyjnym wymaganiom (oswietlenie, nadmuchiwane bandy)
Owszem jeszcze mozna, ale nie porownywalbym ze sa one zbedne w takim samym wymiarze jak podgrzewana murawa.Tyle ze w przypadku awansu pilkarzy Motoru do II ligi (na razie stojacego pod sporym znakiem zapytania) podgrzewana murawa jest absolutnie zbedna, zas w I lidze zuzla mozna jezdzic bez dmuchanych band
Reasumujac - miasto zadeklarowalo przekazanie 8 mln zl na modernizacje stadionu przy al. Zygmuntowskich, z czego 3 mln juz w tym roku. Naszym zdaniem taka kwota pozwolilaby zarowno na powazny remont tego obiektu, jak rowniez na generalna naprawe szkoleniowej bazy pilkarskiej, glownie na potrzeby sportu mlodziezowego. W ciagu dwoch-trzech lat powstaloby w ten sposob 10-15 pelnowymiarowych boisk trawiastych, boisko ze sztuczna nawierzcvhnia ,a stadion przy al.Zygmuntowskich wzbogacilby sie o foteliki, oswietlenie, zas w perspektywie jazdy zuzlowcow w extralidze-nadmuchiwane badny, jesli bylaby taka koniecznosc