Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#1401 Postautor: Marcinex » 20 lutego 2006, o 16:35

Smirnek pisze:Tak szczerze to myślałem że stadion w Rybniku jest ładniejszy :wink:

Prawie jak nasz, tylko tam wszędzie krzesełka są i jest oświetlenie 8) :wink:

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#1402 Postautor: dannie » 20 lutego 2006, o 16:38

B.Kasiński w wywiadzie pisze:Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy.

:shock: ...a co on łaske robi?! To chyba nie za bardzo trafne sformułowanie w ustach dyrektora. Prezydent jest wlasnie po to zeby z takimi inicjatywami wychodzic...
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1404 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 17:06

ŻUŻEL* Rozmowa z Bogusławem Kasińskim, dyrektorem TŻ Sipma
To dobry projekt

Podoba siÄ™ panu projekt modernizacji lubelskiego stadionu ?
Uważam, że jest to dobry projekt. Oczywiście należałby poprawić w nim kilka rzeczy takich jak parking, banda i boksy dla zawodników ponadto klub żużlowy musi mieć też warsztat. Żeby stadion spełniał wymogi FIM, wymagana jest także myjka ekologiczna.

A wiec kwestia wymogow FIM jest podejmowana. Widac tez ze troche wiecej niz poczatkowo bylo przedtsawione jest zastrzezen ze strony klubu, to dobrze bo to moze wyjsc tylko na dobre ostatecznemu efektowi modernizacji stadionu.

TrochÄ™ tych zastrzeżeÅ„ jest…
Myślę, że wszystko zostanie poprawione. Jestem w kontakcie z panią Anną Kasprzyk z warszawskiego biura projektowego S.P.A.K. i umówiliśmy się tak, że przedstawię jej korektę do projektu. Pani Kasprzyk zapewniła mnie, że uwzględni wszystkie poprawki, mające na celu stworzenie obiektu spełniającego wszelkie wymogi.

Moze warto aby wlasnie ta droga (via klub) byly przekazane rowniez uwagi ze strony kibicow, tutaj trzeba byloby to zebrac opinie z tego forum i rowniez przekazac do naszego klubu. Moze moglby sie tym zajac fan Klub podobnie jak kwestia krat :wink: Nawet jesli nie wszystkie wypowiedzi dyr. Kasinskiego nam sie podobaja to przy braku konsultacji spolecznych chyba tylko taka droge mamy jesli chcemy jeszcze swoje uwagi przekazac wlasnie w sensie aby rowniez ze strony kibicow wyszla inicjatywa " pomocy w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykowaniu."

W planach modernizacji wiele kontrowersji budzi też propozycja wydłużenia toru do 394 metrów oraz pojemność stadionu, który pomieścić ma 11.500 osób.
Jeśli chodzi o długość toru to musimy się z tym pogodzić. Stadion MOSiR jest obiektem, na którym swoje mecze rozgrywają także piłkarze, a powiększenie murawy jest jednym z wymogów dla klubu piłkarskiego.
W kwestii pojemności trzeba się cieszyć z tego, co mamy. Wiem, że wielu ludzi dość krytycznie przygląda się planom modernizacji. Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy. Skoro jest już projekt to teraz powinniśmy wszyscy pomagać w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykować. Stadion teraz a po modernizacji to zupełnie inny świat.
Przy tej okazji warto byloby skonsultowac ta kwestie ukladanej murawy, czy pozwoliloby to tez na zwiekszenie pojemnosci. Warto przy tej okazji poruszyc sprawe trybuny od strony Startu. A moze kumulacja 2 czynnikow: skrocenie toru ktory jest przewidywany w projekcie, "przesuniecie" budowy nowych trybun w kierunku pierwszego wierazu pozwoliloby na budowe trybun od strony Startu za drugim wirazem jesli juz nie takiej wysokosci jak na calym stadionie to przynajmniej takiej jak ma powstac bez zadaszenia tam gdzie ma byc ten taras widokowy. Ciekaw tez jestem czy dyr. Kasinski (ew. pozostale osoby z naszego klubu) uwaza ze warto dla samego skrocenia dlugosci toru zastosowac cos takiego jak w Rybniku czy Chorzowie.

Uwazam ze skoro zostaly wydane fundusze na powstanie obecnego pomieszczenia dla sedziego to tym bardziej warto ewentualne fundusze przeznaczyc na nieznaczne "przeprojektowanie" planowanej modernizacji.

Jestem daleki od krytykowania jedynie tego projektu, mozna nawet stwierdzic ze jest on rzeczywiscie ladniejszy niz w Rybniku a to juz cos:) Chodzi jedynie o dokladne przedyskutowanie tego projektu wlasnie pod wzgledem pojemnosci stadionu, dlugosci toru itd. Tak jak dyr. Kasinski ma swoje zastrzezenia o ktorych powiedzial w wywiadzie tak tez kibice zglaszaja swoje uwagi i mysle ze dobrze bylboby aby byly one skomentowane, a moze niektore nawet skonsultowane z projektantka.

Co do samej inicjatywy Pana Pruszkowskiego to wcale nie jest ewenementem w skali kraju tym bardziej ze teraz wlasnie wiele takich inicjatyw powstaje w zwiazku z mozliwoscia ubiegania sie o fundusze europejskie.Nawet w samym w Lublinie dzis mozemy przeczytac o kolejnej takiej inicjatywie tym razem odnosnie plywali olimpijskiej:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... N/60219010
Natomiast obecny stan naszego stadionu juz takim ewenementem w skali kraju jest :? in minus oczywiscie...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1405 Postautor: Torsen » 20 lutego 2006, o 20:53

Remont stadionu, który niedługo mógłby stanowić zagrożenie dla zebranych na nim ludzi, jest takim samym psim obowiązkiem właściciela, jak np. odśnieżanie posesji przy drodze. Jeśli ktoś uważa, że to jakaś łaska, to chyba powinien jeszcze raz przemyśleć temat.

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#1406 Postautor: maestro76 » 20 lutego 2006, o 21:09

to ja jescze o tym zlomie okalajacym tor....
wiadomo ze wszystko teraz zalezy od stanowiska policji-biorac pod uwage organizacje meczow pilkarskich nie sadze aby zgodzili sie na usuniecie krat.
a czy nie moznaby tych krat tak przerobic aby mozliwy byl ich montaz i demontaz na okreslone widowiska sportowe :idea: :?:
technicznie byloby to pewnie do wykonania a i pewnie duzo tansze od band z pleksy :!:
never ride faster than your angel can fly

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1407 Postautor: wojtas » 20 lutego 2006, o 21:13

maestro76 pisze:wiadomo ze wszystko teraz zalezy od stanowiska policji-biorac pod uwage (...)

Policja twierdzi ze decyzja zalezy od werdyktu komisji do czegos tam, nie od nich samych.
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1408 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 22:17

speedway.info.pl pisze:Jak podaje oficjalna strona Polskiego Związku Motorowego, Drużynowy Puchar Świata w nadchodzącym sezonie odbędzie się w trzech krajach: Polsce, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Poniżej terminarz:
Zawody 1 - Rybnik - 16.07.2006
Zawody 2 - Malilla - 18.07.2006
Turniej barażowy: Reading - 20.07.2006
Finał - Reading - 22.07.2006

Moze w przyszlosci juz po zakonczeniu modernizacji stadionu przy Al.Zygmuntowskich przypadnie nam zorganizowanie takiego turnieju...

A juz w sezonie 2007 FIM przyznala PZM organizacje Finalu IMSJ:
Finał IMŚJ - 9.09.2007

Fajna sprawa aby final imprezy w ktorej na najwyzszym stopniu podium stal wychowanek Motoru Lublin, Robert Dados zostal zorganizowany kiedys w Kozim Gordzie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1409 Postautor: Gelo » 21 lutego 2006, o 00:48

sting126 pisze:Tez mi sie ta wypowiedz nie podobala... Podobnie zreszta jak czesc o kratach.
B. Kasiński w wywiadzie pisze:Nie możemy jednak zapominać, że to właśnie kibice doprowadzili do tego, że na stadionie potrzebne było takie ogrodzenie.

z takim podejsciem wladz klubowych to nigdy nie uda sie tych krat usunac... W dodatku gosc wypowiada sie na temat, o ktorym nie ma zielonego pojecia (bo niby skad skoro nie jest z Lublina) :/

Nie należy zapominać że dyro to Buczok, a ci mają prawo mieć obciążenia. Dla nich bydło na torze to chleb powszedni. :wink: Przypominam, że oni jako pierwsi krzyczeli na nas w Lublinie "Ukraina" - oczywiście jak przegrywali - to za czasów Hansa. U siebie też przegrali i butelki leciały w Juszaka. To co było przy przełożonym meczu z udziałem Kasy w roli głownej nie wspomnę ;)

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#1410 Postautor: sadychor » 21 lutego 2006, o 01:48

Gelu, mówisz o Jiroucie z rękawa, czy Wardzałowym "jedźmy w błocie za wszelką cenę" A.D. 2003 bodajże :?: :D
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Czarek
Trener

#1411 Postautor: Czarek » 21 lutego 2006, o 07:47

W rzeczywistości ten długi tor będzie budowany wbrew piłkarskim działaczom Motoru, bo ci chcą budować stadion na Kresowej, a sołtys Pruszkowski nie zamierza im przekazywać terenu.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

rob7
Senior

#1412 Postautor: rob7 » 21 lutego 2006, o 10:49

Torsen pisze:Remont stadionu, który niedługo mógłby stanowić zagrożenie dla zebranych na nim ludzi, jest takim samym psim obowiązkiem właściciela, jak np. odśnieżanie posesji przy drodze. Jeśli ktoś uważa, że to jakaś łaska, to chyba powinien jeszcze raz przemyśleć temat.

... właściciel ma zawsze dwie możliwości w takiej sytuacji remontować
albo zamknąć obiekt jeśli stanowiłby zagrożenie dla zebranych tam ludzi..
łaska to może nie jest ale dobra wola tak bo wilcze prawo właściciela robić
ze swoją własnością co uważa za stosowne

Czarek
Trener

#1413 Postautor: Czarek » 21 lutego 2006, o 10:52

Zgodnie z zapowiedziami (jest odwilż) na stadionie trwa zapewne wywożenie śniegu i przygotowania do transportu nowej nawierzchni.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1414 Postautor: Torsen » 21 lutego 2006, o 11:19

rob7 pisze:
Torsen pisze:Remont stadionu, który niedługo mógłby stanowić zagrożenie dla zebranych na nim ludzi, jest takim samym psim obowiązkiem właściciela, jak np. odśnieżanie posesji przy drodze. Jeśli ktoś uważa, że to jakaś łaska, to chyba powinien jeszcze raz przemyśleć temat.

... właściciel ma zawsze dwie możliwości w takiej sytuacji remontować
albo zamknąć obiekt jeśli stanowiłby zagrożenie dla zebranych tam ludzi..
łaska to może nie jest ale dobra wola tak bo wilcze prawo właściciela robić
ze swoją własnością co uważa za stosowne

No tak, to by nawet było w pewnym sensie konsekwentne. Bo jak np. droga w Lublinie z bardzo złej zmieni się w fatalną, to zamiast jej naprawienia często stawia się znak ostrzegający przed nierówną nawiezchnią i po kłopocie. Jak ktoś się wp*li w dziurę, to jego wina, bo nie zachował szczególnej ostrożności, albo jechał za szybko :lol: Tak samo, jak według statystyk policyjnych, przygniatająca większość wypadków samochodowych w Polsce spowodowana jest zbyt szybką jazdą.
Bez jaj. Nie po to jest się administratorem (bo jeśli właścicielem jest miasto, to jego prezydenta można porównać do takiego właśnie dozorcy), żeby zamykać obiekty. Jeśli ktoś argumentuje, że trzeba być wdzięcznym Panu Prezydentowi, że nie zamknął, choć mógł, a zdecydował się wyremontować to, za czego stan odpowiada, to jest to jakieś totalne nieporozumienie. Ale obserwując arogancję władzy w Polsce, przestaję się dziwić, że niektórych obywateli stać na takie wnioski.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1415 Postautor: mikas » 21 lutego 2006, o 11:34

Czarek pisze:Zgodnie z zapowiedziami (jest odwilż) na stadionie trwa zapewne wywożenie śniegu i przygotowania do transportu nowej nawierzchni.

Wielkie odśnieżanie toru planowane jest na sobote :wink:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1416 Postautor: Koper » 21 lutego 2006, o 15:16

Gelo pisze:
sting126 pisze:Tez mi sie ta wypowiedz nie podobala... Podobnie zreszta jak czesc o kratach.
B. Kasiński w wywiadzie pisze:Nie możemy jednak zapominać, że to właśnie kibice doprowadzili do tego, że na stadionie potrzebne było takie ogrodzenie.

z takim podejsciem wladz klubowych to nigdy nie uda sie tych krat usunac... W dodatku gosc wypowiada sie na temat, o ktorym nie ma zielonego pojecia (bo niby skad skoro nie jest z Lublina) :/

Nie należy zapominać że dyro to Buczok, a ci mają prawo mieć obciążenia. Dla nich bydło na torze to chleb powszedni. :wink: Przypominam, że oni jako pierwsi krzyczeli na nas w Lublinie "Ukraina" - oczywiście jak przegrywali - to za czasów Hansa.

Tez dokladnie to pamietam, jak rowniez pare innych incydentow w wykonaniu kibicow z Tarnowa.

Koper
Trener
Kontakt:

#1417 Postautor: Koper » 21 lutego 2006, o 15:53

Czarek pisze:W rzeczywistości ten długi tor będzie budowany wbrew piłkarskim działaczom Motoru
Moze jednak udaloby sie to przedyskutowac, czy moze nie zastosowac jednak rozwiazania rybnickiego i ukladac murawe na torze zuzlowym na potrzeby rozgrywania meczow pilki noznej...
Tak w czasie meczu zuzlowego:
Obrazek
a tak w czasie meczu pilkarskiego:
Obrazek

a tutaj jeszcze jedna fotka z meczu pilkarskiego rozgrywanego na stadionie w Rybniku:
http://rowryb.w.interia.pl/fotki/futbol ... 004-06.jpg

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1418 Postautor: Łoptymista » 21 lutego 2006, o 16:18

A ja chcialem powiedziec, ze nasz stadion jest najpiekniejszy a inni to maja duzo gorzej. :cry: Tak fatalnych planow to dawno nie widzialem. 8) Jestem dumny ze mieszkam w Lublinie i mam tak dobrego prezydenta.
Oto lista pt. inni maja kiszki nie stadiony

#Gdańsk (prowincjonalny, efekciarski i na pewno za duzy, przeciez tam nie ma I ligi w pilke nozna)
Obrazek
Banalna Wisła Kraków
Obrazek

Reanimacja trupa czyli Stadion X - lecia
Obrazek
Poznań...nuda
Obrazek
ÅšlÄ…ski
Obrazek[img][/img]

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1419 Postautor: bkapusta » 21 lutego 2006, o 16:25

Racja, mozemy byc dumni z naszego projektu. Prezydencie prowadz na Kowno!
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#1420 Postautor: Dj_Korgi » 21 lutego 2006, o 18:27

a ja tam nie wiem czego tak się czepiacie . Wreszcie ktoś się za stadion bierze - wolicie dalej na betonie siedzieć ?

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1421 Postautor: bkapusta » 21 lutego 2006, o 18:29

Dj_Korgi pisze:a ja tam nie wiem czego tak się czepiacie . Wreszcie ktoś się za stadion bierze - wolicie dalej na betonie siedzieć ?

Hmm jesli chodzi o to ogrodzenie z pleksi to chyba jednak wole na betonie siedziec ;-)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#1422 Postautor: Manitou » 21 lutego 2006, o 18:30

Dj_Korgi pisze:a ja tam nie wiem czego tak się czepiacie . Wreszcie ktoś się za stadion bierze - wolicie dalej na betonie siedzieć ?
no to teraz siÄ™ zacznie... :lol:

edit: uuups, bkapusta mnie uprzedził - już się zaczęło (a nie mówiłem) :lol:

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1423 Postautor: Łoptymista » 21 lutego 2006, o 20:22

Manitou pisze:
no to teraz siÄ™ zacznie... :lol:

edit: uuups, bkapusta mnie uprzedził - już się zaczęło (a nie mówiłem) :lol:

Nic sie nie zacznie. Bo co tu pisac jak rece opadaja. Jeszcze korgi powinien klepnac ze za komuny bylo najlepiej, a tych co jezdza za garnice nie nalezy wpuszczac do kraju jak zechca wrocic i juz bedziemy mieli pelny obraz intelektualnych wyzyn tego pisarza.

Koper
Trener
Kontakt:

#1424 Postautor: Koper » 21 lutego 2006, o 21:18

Tak jak zrozumialem, czytajac dzisiejszy felieton w Lubelskim Sport Expressie "Opowiesc stadionowa - ciag dalszy" odnioslem dziwne wrazenie ze dziennikarzom tego periodyku nie do konca zalezy aby "nawet" na obiekcie tej klasy jaki zostal przedstawiony przez Urzad Miasta odbywaly sie zawody zuzlowe. Wrecz przeciwnie, odnioslem wrazenie (mozliwe ze bledne) ze nalezy w Lublinie postawic na pilke nozna.
Na 2006r. w budzecie miasta przewidziano na stadionowe wydatki 3 mln zl. Gdyby z tej kwoty 500.000 przeznaczyc na budowe boisk (nowych) i renowacje klepisk, ktore kiedys byly boiskami, rozwiazalby sie szkoleniowy problem calego pilkarskiego Lublina.(...)Reszta zabudzetowanej kwoty wystarczylaby z pewnoscia na instalacje plastykowych siedzisk, rozbiorke dwumetrowych krat, oddzielajacy od zuzlowego toru i boiska, a moze i zainstalowanie stadionowego oswietlenia (nie mylic z kosztownymi jupiterami), pozawalajacego na rozgrywanie wieczornych zawodow oraz wieczorne treninigi pilkarzy. Docelowo bylby to obiekt sluzacy przede wszystkim zuzlowcom, jednak bez problemow moglyby na nim rozgrywac swe mecz zespoly pilkarskie klas nizszych. (...) Stadion po zainwestowaniu pozostalej czesci deklarowanej kwoty nabralby przyzwoitego wygladu jeszcze w tym roku. Zaspokoilby obecne potrzeby i na pewno sluzylby jeszcze przez wiele lat. Zas przy dalszym doinwestowaniu finansowym (na dwa kolejne lata przewidziano wysuplanie dalszych 5 mln zl) z pewnoscia poprawilyby sie rowniez walory estetyczne. Tym sposobem mozna by rozgrywac mecze pilkarskie na poziomie II ligi (na razie wyzsza nam nie grozi), zuzlowe spotkania pierwszoligowcow a w przypadku awansu do extraligi, wspomniane dofinansowanie pozwoliloby sprostac licencyjnym wymaganiom (oswietlenie, nadmuchiwane bandy)

Przepraszam ale nie rozumiem dziennikarzy LSE :roll: czy oni chca aby docelowo jedynie po wykonanych pracach ktore opisali mialby wystarczac kibicom zuzla, to ja zdecydowanie wole aby zostal wykonany gruntowny remont po ktorym juz mozna byloby mowic o komforcie ogladania zawodow (oczywiscie sprawa tej pleksy, mozna miec pretensje do pojemnosci stadionu, ale ta forma ktora docelowo kibicom zuzla sugeruja dziennikarze LSE to juz przesada)

Kolejnego zdania juz zupelnie nie zrozumialem, tym bardziej ze osobiscie ciesze sie ze juz od przyszlego sezonu moze byc dmuchana banda bowiem znajac specyfike sportu jakim jest zuzel i wiele tragedii takich jakie sa w udziale np. Krzysztofa Cegieskiego, czy tez nieco lagodniejsze ale rowniez grozne kontuzje Rafala Dobruckiego a takich przykladow mozna podawac wiele nie pozwala mi podchodzic do dmuchanych band jedynie jako forma spelnienia wymagan extraligowych wymagan licencyjnych.
Natomiast dziennikarze LSE pisza:
Tyle ze w przypadku awansu pilkarzy Motoru do II ligi (na razie stojacego pod sporym znakiem zapytania) podgrzewana murawa jest absolutnie zbedna, zas w I lidze zuzla mozna jezdzic bez dmuchanych band
Owszem jeszcze mozna, ale nie porownywalbym ze sa one zbedne w takim samym wymiarze jak podgrzewana murawa.
Reasumujac - miasto zadeklarowalo przekazanie 8 mln zl na modernizacje stadionu przy al. Zygmuntowskich, z czego 3 mln juz w tym roku. Naszym zdaniem taka kwota pozwolilaby zarowno na powazny remont tego obiektu, jak rowniez na generalna naprawe szkoleniowej bazy pilkarskiej, glownie na potrzeby sportu mlodziezowego. W ciagu dwoch-trzech lat powstaloby w ten sposob 10-15 pelnowymiarowych boisk trawiastych, boisko ze sztuczna nawierzcvhnia ,a stadion przy al.Zygmuntowskich wzbogacilby sie o foteliki, oswietlenie, zas w perspektywie jazdy zuzlowcow w extralidze-nadmuchiwane badny, jesli bylaby taka koniecznosc

Moze znow bede sie czepial ale jesli juz mialbym sie cieszyc ze powstanie 10-15 pelnowymiarowych boisk to jako kibic przede wszystkim zuzla a nie pilki noznej oczekiwalbym aby pomyslec o zadbaniu bazy szkoleniowej dla klubu zuzlowego a w tym wypadku mam na mysli powstanie minitoru.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1425 Postautor: bkapusta » 21 lutego 2006, o 21:28

Jasne mozna jezdzic bez dmuchanych band, mozna tez zamiast schodzic schodami skakac z okna. Mozna golic sie kosa. Mozna w zimie jezdzic na letnich oponach. Wiele rzeczy mozna, co nie znaczy, ze powinnismy oszczedzac na bezpieczenstwie.
Ja rozumiem, ze mozna racjonalizowac wydatki, mozna rezygnowac z luksuwsow jak podgrzewana murawa dla tych tak zwanych pilkarzy ale postulowac oszczedzanie na bezpieczenstwie? Jest kasa - trzeba bandy robic, podniesie to bezpieczesntwo. Nawet jesli [odpukac] mielibysmy nie awansowac to jest to jednak cos w co warto zainwestowac, nawet jesli nie ma prawnego obowizku.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,