Gdańsk chyba myślał, że będzie drugim Wrocławiem. Tam szkolenie upadło już za czasów, gdy licencję robili tacy zawodnicy jak bracia Żebrowscy czy Buczyński. Później licencję robili zawodnicy bo musieli, by w drużynie mógł startować stranieri. I masz 100% racji Gelu, że Gdańsk jest w tej materii podobny do Wrocławia. Jest jednak jedna, ale jakże istotna różnica: we Wrocławiu jest Rusko. A póki co klonowanie ludzi nie jest praktykowane, więc płonne były nadzieje że znajdzie się w Wybrzeżu klon Andrzeja Rusko. A co się z tym wiąże, nadzieje Wybrzeża na zastosowanie podobnego manewru co Wrocław i jeszcze świętowanie sukcesów to nadzieje płonne.
A co do Bydgoszczy: racja. Teraz tylko Robak jest naprawdę ich. Wcześniej byli Gollobowie, ale... przyznać chyba każdy musi, że postawa Bydgoszczy w tym roku to wielkie zaskoczenie, choć zimne papierowe kalkulacje mogły to przewidzieć, ale kto przypuszczałby że ten zlepek indywidualności (i to nie małych!!!) coś w tym roku znaczącego osiągnie. Dla mnie Bydgoszcz jest niespodzianką i to nie małą. Ale medal zdobyty jak najbardziej zasłuzenie.
A z Tarnowem się nie zgadzam, bo jednak jest to drużyna która wciąż szkoli, szkoli i szkoli. I zawsze szkoliła i przyjdzie pora, gdy Gollobów zamienią Kołodzieje i ich następcy. Zresztą Tarnów zawsze wychowankami stał i nie boję się, że pojawi się tam kryzys żużla, taki jak ich już dopadł. A jeśli nawet, to podniosą się tak jak podnieśli się wtedy.
Dzisiaj w Tygodniu Żużlowym przeczytałem bardzo ciekawą wypowiedź jednego z działaczy z Opola. Pozwolę sobie zacytować:
"... Przede wszystkim jeszcze bardziej intensywnie będziemy szkolić młodzież..." Nawet Opole chyba zrozumiało, że by budować potęgę drużyny, trzeba opierać swój skład w dużej mierze na własnych wychowankach. I to bardzo dobry znak. Oby i Lublin obierał taki kierunek, to wtedy awansując do e-ligi nie będziemy gorączkowo rozglądać się po Polsce, jakiego dusigrosza by tu zwerbować do jazdy w naszym klubie, tylko będziemy mieli swoich zawodników spośród których będziemy mogli swobodnie sobie wybierać.
pzdr.
lucki73
PS. Lublin_Fanie, a tam afera

Ale jakoś tak czuję, że jest kilka osób które jak widzą mojego nicka to od razu "stoją okoniem"

A czasami chyba zdarza mi się napisać coś prawdziwego, no nie?