Nasi rywale w sezonie 2006

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#876 Postautor: Gelo » 26 września 2005, o 19:23

To ja Ci teraz cos pokaze: http://www.sportowefakty.pl/stat1liga.htm - opraw to w ramke, zanies do szklarza i na sciane sobie powies

Ja to znam na pamięć. I chcesz komuś wmówić że to potwierdza tezę, że Max jest cyt. ZDECYDOWANIE lepszy? Gdzie był jak Peter zdobywał tytuł drużynowego mistrza świata i był najlepszym zawodnikiem Szwecji? Gdzie jest od czterech lat we wszystkich ligach w których startują? Jak trzeba się nie znać na żużlu, żeby wypisywać takie herezje?
Ale chyba strzępie sobie tylko język... oj palce, chociaż już sobie powiedzialem że to bez sensu. Mam nadzieje że jest w tym klubie jeszcze ktoś mądry i zakontraktuje Karlika do TŻ-u nie oglądajac się na Maxów czy innych Kylmakorpich. Nie ten poziom, nie ta klasa - czy się to komuś podoba czy nie.

Awatar użytkownika
Złoty
Kontakt:

#877 Postautor: ZÅ‚oty » 26 września 2005, o 19:41

Obrazek

Michael

#878 Postautor: Michael » 26 września 2005, o 19:47

Gelu co nas obchodza wyniki idywidualne czy druzynowe z reprezentacji :?:
Dla nas liczy sie to co pokazuje w naszej lidze.

Dla mnie Peter jest bardzo dobrym zawodnikem ale tez sprzedawczykiem.
Zapytasz sie czy mam na to dowody...Wyniki mowia same za siebie w decydujacych meczach.

A czy Peter czy Max...w tym sezonie Max i mysle ze nie zszedlby z poziomu jaki reprezentowal...ale zarowno ja jak i Ty nie mozemy mowic czy tak by sie stalo czy nie bo skad nibu to mamy wiedziec :?:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#879 Postautor: Gelo » 26 września 2005, o 20:09

Gelu co nas obchodza wyniki idywidualne czy druzynowe z reprezentacji :?: Dla nas liczy sie to co pokazuje w naszej lidze.

Zgadzam sie - i właśnie w naszej lidze pokazuje, że jest ciągle znakomitym zawodnikiem - najlepszym w I lidze.
Dla mnie Peter jest bardzo dobrym zawodnikem ale tez sprzedawczykiem. Zapytasz sie czy mam na to dowody...Wyniki mowia same za siebie w decydujacych meczach.

Naprawde - nie sądzę, żeby Peter bawił sie w handlowanie meczami. Może jestem naiwny ale wierze, że słabsze jego mecze to wynik zbiegu okoliczności. Oglądalem mecz z Rzeszowem - jechał jak mógł ale Józki były lepsze, ładnie blokowały. Nie che mi się wierzyć, ze drukował narażając kości atakami. Jeżeli tak - jest mistrzem kamuflażu.
A czy Peter czy Max...w tym sezonie Max i mysle ze nie zszedlby z poziomu jaki reprezentowal

Ale o czym mówimy? W bezpośredniej konfrontacji wyniki są remisowe. Na Maxa, po tym co jezdził ostatnio nie postawiłbym złamanego grosza - po prostu jest niepewny. Tylko wyjątkowy fuksiarz mógł przypuszczać, ze się teraz obudzi podobnie jak np. Sawina. Jak sie ma budżet dwa lub trzy razy wiekszy od takiego Lublina można sobie na ryzyko pozwolić i jeszcze słono za nie płacić. Ale my jestesmy za biedni na takie eksperymenty. Już raz przejechalismy się (także finansowo) na niepewnym Jensenie. Musimy miec goscia ktory gwarantuje punkty.

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#880 Postautor: kilar » 26 września 2005, o 20:53

Gelo pisze:Ja to znam na pamięć. I chcesz komuś wmówić że to potwierdza tezę, że Max jest cyt. ZDECYDOWANIE lepszy? Gdzie był jak Peter zdobywał tytuł drużynowego mistrza świata i był najlepszym zawodnikiem Szwecji? Gdzie jest od czterech lat we wszystkich ligach w których startują? Jak trzeba się nie znać na żużlu, żeby wypisywać takie herezje?

Nie trzeba miec niewiadomo jakiej wiedzy, zeby stwierdzic te proste fakty. Max jest lepszy i argumenty gdzie byl kilka lat temu mnie nie przekonuja. Tak trudno pogodzic sie z rzeczywistoscia ?

Michael

#881 Postautor: Michael » 26 września 2005, o 21:00

Ale ja nie mam nic przeciwko temu zeby u nas jezdzil...teraz...
Tylko jesliby sie pojkawila taka sytuacja jak co roku w ost meczu to co wtedy...zaczelyby sie pytania i gadanie ze jest taki i owaki...

Dla mnie wykladnikiem przydatnosci zawodnika nie sa bezposrednie pojedynki...

Dla mnie liczy sie zaangazowanie w wykim druzyny i srednia meczowa...
Zaangazowanie to obydwaj to pazery
A srednia wychodzi na korzysc Maxa.
Zdarzyl mu sie bardzo dobry seozn w Polsce i to jest juz fakt...zdazyl sie i do momentu do kiedy jezdzil byl lepszy od Petera (pod wzgledem sredniej meczowej).

lucki73
Kontakt:

#882 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 21:10

Na początek informacja: jestem jak najbardziej zwolennikiem Petera Karlssona jako stranieri nr 1 w przyszłym sezonie w Motorze Lublin.

Ale...

Obejrzałem dosłownie przed 2 godzinami mecz Stal Rzeszów-Ostrovia Ostrów i... mam nieodparte wrażenie, że... Ostrów ten mecz po prostu odpuścił. Uważam, że Rzeszów oczywiście w przekroju całego sezonu jak najbardziej zasłużył na awans. Ale to co było wczoraj w Rzeszowie to... to było ewidentne odpuszczenie meczu przez Ostrów, przez Karlika także.

Po kolei (oglądałem od VIII biegu):

VIII - Karlsson wiezie się na końcu stawki i ma przynajmniej 4 okazje do wyprzedzenia Miesiąca. Nie robi tego, widać że zamyka gaz zwłaszcza przy wejściu w 2 łuk. Dopiero, gdy Miesiąc popełnia tak kardynalny błąd odchodząc na zewnętrzną część toru, że minęliby go wszyscy jak tyczkę, Karlsson na ostatnim łuku wyprzedza Pawła.

IX - Szczepaniak przez cały bieg wiezie się za Rzeszowianami i w zasadzie nie wiem, dlaczego na ostanim łuku nie "łyknął" Rempały, choć moim zdaniem mógł bez problemu. Był szybszy, a Rempała na tyle odszedł od krawężnika, że Szczepaniak mógł go wyprzedzić bez najmniejszego problemu.

X - Karlsson pokazuje Śledziowi, że jest od niego dużo mocniejszy. Dopiero gdy Rzeszów ma pewne zwycięstwo, Karlsson pokazuje swoją prawdziwą formę.

XI - Szczepaniak wcale nie walczy. Nawet nie zadaje sobie trudu by powalczyć, tylko najzwyczajniej w świecie wiezie się za Rzeszowem.

XII - Jędrzejak pokazuje Śledziowi dobry żużel. W zasadzie bawi się ze Śledziem w myszkę i kotka.

XIII - Karlsson nie walczy od startu. Składa się w pierwszym łuku ostatni i jedzie tak, jakby nie chciał wyprzedzić zawodników Stali, choć znowu na ostatnim łuku Rempałę mógłby połknąć bez najmniejszego problemu.

XIV - Szczepaniak odpuszcza już na starcie i to widać, a "Ogór" rozdaje karty.

XV - I znowu widać, że Karlsson jest bardzo szybki tylko nie wiem dlaczego nie zależy mu na wyprzedzeniu Rzeszowian.

Wyglądało mi to wszystko na to, że Ostrów (poza Jędrzejakiem) po prostu ten mecz odpuścił. Może po prostu wiedzą, że e-liga jeszcze w następnym roku może być dla nich za trudna. Nie wiem. Rzeszów oczywiście awansował zasłużenie, ale brak dyspozycji (a w zasadzie to nie przyjeżdżanie na czele stawki) Karlssona i Szczepaniaka jest naprawdę zastanawiający. Nie wierzę w to, że sprzedali mecz. Prędzej bym przypuszczał, że takie było założenie, by przegrać honorowo i odjechać jeszcze baraże.

Ale przyznaję, że widziałem że Karlsson odpuszcza. Ale i tak wiem, że jest najskuteczniejszym stranieri od kilku sezonów w naszej 1 lidze.

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:
9. P.Karlsson
10. D.Jeleniewski
11. T.Piszcz
12. P.Staszek
13. D.Śledź/G.Knapp???
14. R.Klimek
15. K.Kępa
rez. S.Trumiński, J.Mordel, M.Michaluk, K.Polak
i... szkolić oraz brać udział w MDMP i Lidze Południowej.

Michael

#883 Postautor: Michael » 26 września 2005, o 21:17

Dobra, kazdy to wie ze jest bardzo skuteczny.

Tylko zrozumcie ze te liczby z ostatnich meczy sa bardzo zastanawiajace... :roll:

A ze odpuszczal...
Jak dostal wieksza kase od Jozkow to tak...
Ale jak nie to pomyslcie logicznie czy by sie narazal na mniejsza zdobycz pieniezna(ze strony Ostrowa) :?:

lucki73
Kontakt:

#884 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 21:30

Panowie, żużel to też polityka. Piszecie w kółko o tym, że Rzeszów mógł podkupić zawodników ostrowskich. Litości... wszystkich??? Oprócz "Ogóra" wszystkich??? Zupełnie w to nie wierzę.

Ale wierzę w to, że kalkulując na zimno, ludzie stojący u steru ostrowskiego klubu mogli dojść do wniosku, że przyszły rok w e-lidze mógłby się okazać zabójczy dla klubu. I stąd odpuszczanie biegów, bo na 100% przekonany jestem, że biegi były odpuszczane, to było widać po prostu gołym okiem nawet w przekazie telewizyjnym. I naprawdę wcale nie dziwiłbym się działaczom ostrowskim, gdyby celowo wybrali przegraną w Rzeszowie, drugie miejsce i jeszcze baraże, które przyniosą dodatkowy dochód klubowi. A w przekupstwo po prostu nie wierzę. Gdyby to jeden zawodnik zawodził, wtedy można mieć podejrzenia. Ale tutaj zawodzili wszyscy poza "Ogórem".

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

Michael

#885 Postautor: Michael » 26 września 2005, o 21:33

Lucki czy ja pisalem ze wszytskich :?:
Czy ja tak pisalem :?:
Otoz nie.
Wypowiadam sie na temat jednego zawodnika.
I caly czas chodzi o fakt powtarzajacy sie juz 3 rok z rzedu...wiadomo jaki...wiec nie roztrzasajmy juz tego.
Dowody sa ewidentne wedlug mnie.

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#886 Postautor: Speedway » 26 września 2005, o 21:36

lucki73 pisze:.
[...]Ale wierzę w to, że kalkulując na zimno, ludzie stojący u steru ostrowskiego klubu mogli dojść do wniosku, że przyszły rok w e-lidze mógłby się okazać zabójczy dla klubu. I stąd odpuszczanie biegów, bo na 100% przekonany jestem, że biegi były odpuszczane, to było widać po prostu gołym okiem nawet w przekazie telewizyjnym. I naprawdę wcale nie dziwiłbym się działaczom ostrowskim, gdyby celowo wybrali przegraną w Rzeszowie, drugie miejsce i jeszcze baraże, które przyniosą dodatkowy dochód klubowi.
pzdr.
lucki73

Przypomina mi to bardzo lubelskie baraże`04... Bardzo podobna sytuacja a i wynik Petera prawie identyczny

lucki73
Kontakt:

#887 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 21:38

Dowodów to Michael nie ma. Co najwyżej mogą być podejrzenia. A moje podejrzenia padają nie na Karlssona, tylko na politykę klubu z Ostrowa, skądinąd może bardzo słuszną. Sam zastanawiam się, czy nie postąpiłbym podobnie widząc obecny potencjał Ostrowa i konieczność budowania drużyny niemal od podstaw (wymiana obcokrajowca, juniorów i zdecydowanej większości seniorów - poza Jędrzejakiem i może Węgrzykiem - bo dla Szczepaniaka e-liga to już byłyby najprawdopodobniej za wysokie progi - na to wszystko potrzeba by było ogromnych funduszy, których Ostrów po prostu może nie mieć i może nie mieć realnych perspektyw na ich pozyskanie).

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#888 Postautor: jas » 26 września 2005, o 21:42

lucki73 pisze:Panowie, żużel to też polityka. Piszecie w kółko o tym, że Rzeszów mógł podkupić zawodników ostrowskich. Litości... wszystkich??? Oprócz "Ogóra" wszystkich??? Zupełnie w to nie wierzę.

Ale wierzę w to, że kalkulując na zimno, ludzie stojący u steru ostrowskiego klubu mogli dojść do wniosku, że przyszły rok w e-lidze mógłby się okazać zabójczy dla klubu. I stąd odpuszczanie biegów, bo na 100% przekonany jestem, że biegi były odpuszczane, to było widać po prostu gołym okiem nawet w przekazie telewizyjnym. I naprawdę wcale nie dziwiłbym się działaczom ostrowskim, gdyby celowo wybrali przegraną w Rzeszowie, drugie miejsce i jeszcze baraże, które przyniosą dodatkowy dochód klubowi. A w przekupstwo po prostu nie wierzę. Gdyby to jeden zawodnik zawodził, wtedy można mieć podejrzenia. Ale tutaj zawodzili wszyscy poza "Ogórem".

pzdr.
lucki73

do posta lucki'ego, z ktorym wyjatkowo sie zgadzam ( :wink: )dodam tylko, ze dzialacze z Ostrowa juz na poczatku sezonu wszem i wobec mowili, ze celem druzyny jest awans do eligi w 2006 roku, a nie w tym. nie wiem, czy plany te zostaly w trakcie rozgrywek zweryfikowane, ale teoria o celowym odpuszczeniu (nie zadnym sprzedawaniu meczow !!! ) jest dosc prawdopodobna.

to oczywiscie w zaden sposob nie umniejsza sukcesu Rzeszowian, za ktory nalezy im (niestety :wink: ) pogratulowac. co niniejszym czynie.
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Michael

#889 Postautor: Michael » 26 września 2005, o 21:42

Jak nie ma dowodow jak wyniki wynki mowia same za siebie.

A polityka Ostrowa mnie nieobchodzi
Bardziej Petera :wink:

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#890 Postautor: kilar » 26 września 2005, o 21:49

W kupienie meczu jakos nie chce mi sie wierzyc, gdyz:
1. kto by chcial przekupic Dyma, ktory i tak wiele krzywdy by nie zrobil Jozkom.
2. po co przekupywac Szczepaniaka, ktory od polfinalow nie blyszczy czy to u siebie czy na wyjezdzie.
3. jezeli juz ktos mialby byc "kupiony" to tylko Peter jako lider zespolu, ale posty typu ze mecz zostal sprzedany sa poprostu smieszne i nie na miejscu.

lucki73
Kontakt:

#891 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 21:57

Michael pisze:Jak nie ma dowodow jak wyniki wynki mowia same za siebie.

A polityka Ostrowa mnie nieobchodzi
Bardziej Petera :wink:

Michael, dowody byłyby wtedy, gdyby kogoś złapano za rękę lub komuś coś udowodniono. A tak Ty masz przypuszczenie, że Karlsson został kupiony, a ja mam przypuszczenie, że rzeczywistym powodem słabego wyniku w Rzeszowie była polityka klubu, która nie zakłada awansu klubu do e-ligi w bieżącym sezonie.
A wynik, daje tylko przypuszczenia a nie dowody. A tak naprawdę to nawet nie wynik daje przypuszczenia, tylko postawa zawodników na torze, która rzeczywiście może zastanawiać. Wynik był bardzo podobny do tego, który drużyna osiągnęła w zasadniczej fazie rozgrywek (teraz gdyby nie wykluczenie Węgrzyka wynik byłby pewnie prawie identyczny).

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

Michael

#892 Postautor: Michael » 26 września 2005, o 22:10

Wiec wedlug Twojego rozumowania taka sama byla polityka klubow w Tarnowie(a tam awansowali) w Lublinie a teraz w Ostrowie.

Cos Peter ma pecha bo mu niepozwalaja pojechac dobrze i awansowac z druzyna do ekstraligi .

Takie wnioski z Twojej wypowiedzi sie nasuwaja.

Awatar użytkownika
Portek
Senior

#893 Postautor: Portek » 26 września 2005, o 22:25

Z tego co napisał Lucki mozna wywnioskowac ze Karlsson i Szczepaniak "odpuścili" sobie ten mecz. Dlaczego :?: To wiedzą ci żużlowcy, my natomiast mozemy gdybać dlaczego tak sie stało a nie inaczej.

Awatar użytkownika
sztandar

#894 Postautor: sztandar » 27 września 2005, o 10:37

Szkoda , że nikt nie bierze pod uwagę tego , że np. nasi zawodnicy byli tego dnia lepsi , ale cóż każdy ma tam jakąś swoją wizje tego co sie wydarzylo , tyle ze Karlsson walczyl w kazdym biegu przez 4 okrazenia , a jedynym ktory odpuszczal w druzynie z Ostrowa byl Dym.

Shack
Administrator

#895 Postautor: Shack » 27 września 2005, o 11:22

sztandar pisze:Szkoda , że nikt nie bierze pod uwagę tego , że np. nasi zawodnicy byli tego dnia lepsi , ale cóż każdy ma tam jakąś swoją wizje tego co sie wydarzylo , tyle ze Karlsson walczyl w kazdym biegu przez 4 okrazenia , a jedynym ktory odpuszczal w druzynie z Ostrowa byl Dym.

Ale tylko w jednym biegu chciał cos wywalczyc :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#896 Postautor: Gelo » 27 września 2005, o 11:24

sztandar pisze:Szkoda , że nikt nie bierze pod uwagę tego , że np. nasi zawodnicy byli tego dnia lepsi , ale cóż każdy ma tam jakąś swoją wizje tego co sie wydarzylo , tyle ze Karlsson walczyl w kazdym biegu przez 4 okrazenia , a jedynym ktory odpuszczal w druzynie z Ostrowa byl Dym.

Ja również jestem tego samego zdania. Rzeszowianie byli po prostu mocni. Wrażenie, że ostrowianie odpuścili było może spowodowane knockoutem na "dzień dobry". To podcięło im skrzydła, a dobiło wykluczenie Węgrzyka.

lucki73
Kontakt:

#897 Postautor: lucki73 » 27 września 2005, o 13:54

Gelu, przecież wiesz że jestem zwolennikiem Karlssona, ale oglądając relację w TV z finału play-off I ligi miałem 100% wrażenie, że Karlsson i Szczepaniak mogli dużo więcej.
To jak na każdej przeciwległej do startu prostej, podchodził Karlsson do Miesiąca w biegu VIII było naprawdę widać. I widziałem przecież Karlssona nie raz w akcji i wiem, że mógł go "połknąć" za każdym razem wchodząc pod niego, a nie uczynił tego ani razu. Dopiero gdy Miesiąc popełnił taki błąd, że by go nie wyprzedzić musiałby Karlsson chyba położyć motocykl na torze, dopiero wtedy Karlsson widząc że nie uda się już markować dalej tych ataków i wtedy go wreszcie wyprzedził. To naprawdę widać gołym okiem, nawet w nocy o 2.45 włączyłem jeszcze raz TV by to obejrzeć powtórnie i ... tylko utwierdziłem się co do moich wcześniejszych przypuszczeń.

I naprawdÄ™ nie podejrzewam Karlssona i Szczepaniaka o handel punktami.

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

Shack
Administrator

#898 Postautor: Shack » 27 września 2005, o 14:49

lucki73 pisze:I naprawdÄ™ nie podejrzewam Karlssona i Szczepaniaka o handel punktami.

A o co ? Taka cwana taktyka zeby mniej zarobic ? Może wskoczyli by w kolejny próg podatkowy, stad ich obawy.

Koper
Trener
Kontakt:

#899 Postautor: Koper » 27 września 2005, o 15:00

Gelo pisze:No właśnie - takiej odpowiedzi sie spodziewalem. Nikt nie przypuszczał że Max będzie tak śmigał. Trzy sezony pod rząd - po prostu bardzo słabe - chwała Rzeszowowi że zaryzykowali i trafili. Ale Max jest zawodnikiem ogólnie słabszym od Petera, a z pewnością bardziej chimerycznym. Jestem przekonany, że jakby przejechał do końca sezonu bez kontuzji spadłby w klasyfikacji na drugie miejsce.

Za co chwala Rzeszowowi to chwala a w tym sezonie przede wszystkim za dobre wykorzystanie regulaminu i awans bezposredni do extraligi, chwala za charakter po tym jak kontuzje zlapal Max a juz w meczu w Rybniku pokazali ze nie odpuszcza.

Co do Maxa to juz taka bezwgleda chwala sie nie nalezy Rzeszowowi. Dlatego ze Max byl w tym sezonie blisko naszego klubu wiec to nie tak ze nikt Maxa nie chcial a Rzeszow zaryzykowal,trafil i za to im chwala.
Po prostu przedstwili mu zapewne lepsze warunki finansowe, rowniez do startow Maxa w Rzeszowie przekonala go Magda Zimny i Max podpisal w Rzeszowie a wiec bardziej chwala ze maja dobra organizacje klubu i dobrego sponsora a nie dlatego ze zaryzykowali bo po tym jak Max wypadl z GP nie trzeba bylo byc az tak odkrywczym ze w pierwszej lidze taki zawodik z duzym prawdopodobienstwem bedzie znow wymiatal az milo:)

I jeszcze za Expressem bydgoskim:
Niezwykle ciekawe wieści napływają z obozu beniaminka ekstraligi, Stali
Rzeszów. Po wywalczeniu awansu, co miało miejsce w niedzielę, zespół musi
być koniecznie wzmocniony. Podobno klub kusi Tomasza i Jacka Gollobów oraz
Roberta Kościechę z gdańskiego Wybrzeża.

We Wrocławiu chcą Tomasza Jędrzejaka z KM Ostrów i Nicki Pedersena z ZKŻ
Zielona Góra. Zresztą ZKŻ, spadkowicz z najwyższej klasy rozgrywek, może
stracić kilku zawodników. Rafał Okoniewski być może trafi do Unii Leszno w
miejsce Jacka Rempały, który prawdopodobnie znajdzie pracę w pierwszej
lidze.

tyle tylko ze to nie o naszych bezposrednich rywalach w sezonie 2006...

lucki73
Kontakt:

#900 Postautor: lucki73 » 27 września 2005, o 16:09

Shack pisze:
lucki73 pisze:I naprawdÄ™ nie podejrzewam Karlssona i Szczepaniaka o handel punktami.

A o co ? Taka cwana taktyka zeby mniej zarobic ? Może wskoczyli by w kolejny próg podatkowy, stad ich obawy.

Przeczytaj poprzednie moje wypowiedzi, to znajdziesz w nich odpowiedź.

A rozwijając: dzisiaj w przeciwieństwie do czasów sprzed 20 lat, dużą rolę w losach klubu odgrywa czysta ekonomia. Nie ma już wspierania przez zakłady patronackie, wszystko jest odpłatne, wszystko kosztuje. Kosztuje też awans. Może działacze z Ostrowa mają po prostu instynkt samozachowawczy i nie porywają się z motyką na słońce. Odpowiedni moment do awansu po prostu trzeba wybrać. Nie każdy awans jest sukcesem, vide nasze awanse do I ligi w sezonach 1976 i 1982. To były moim zdaniem (mimo że wtedy ekonomia jeszcze tak wyraźnie nie rządziła speedwayem) awanse na wyrost i widać to było w następnych sezonach, gdy z hukiem lecieliśmy ligę w dół. Ale to można było nawet wtedy przewidzieć. Dlaczego? Bo to proste: by awansować trzeba mieć ku temu podstawy: i finansowe, ale głównie personalne. A wtedy podstaw personalnych nie mieliśmy. Trzeba było na siłę szukać potężnych wzmocnień, by obronić ten awans. A zawodnicy z zewnątrz, by gwarantowali utrzymanie w lidze muszą być po prostu klasowi, "ochłapami" ligi obronić się po prostu nie da.

Jakże różnie natomiast wyglądał nasz awans w 1989. W zasadzie cała drużyna nadawała się do I ligi, wystarczyło się wzmocnić tylko 1 solidnym krajowcem (i był nim Darek Stenka, który przecież nie spełnił w pierwszym sezonie pokładanych w nim nadziei) i liga była do obronienia. I Kępa i Śledź i Mordel i Głogowski, wszyscy nadawali się do I ligi. Jucha, Muszyński i Pawelec też już mieli niemałe doświadczenie i nieźle rokowali. Nie trzeba było wymieniać całego składu.

A jak byłoby w przypadku awansu naszej drużyny w ubiegłym roku, czy też awansu Ostrowa w tym roku? Byłoby pewnie analogicznie do naszych awansów wcześniejszych, czyli roczny pobyt w wyższej lidze i spadek z hukiem, chyba że przyszłyby znaczące, bardzo znaczące wzmocnienia. Ale... to też nie jest recepta. Bo tak naprawdę na przestrzeni ostatnich 15 lat tylko jedna drużyna, która nie opierała się w głównej mierze na swoich wychowankach zadomowiła się prawie na stałe w najwyższej lidze. I jest nią Sparta Wrocław, której polityka kadrowa jest swoistego rodzaju ewenementem w skali kraju. Ale to Wrocław, to Rusko, tam są inne realia, bo manager jest bardzo dobry i ma inną koncepcję, którą może swobodnie realizować przy swoich managerskich zdolnościach (głównie do pozyskiwania potrzebnych środków).

Może więc Ostrów też pomyślał. Bo ja nie wiem czy na miejscu Łyczywka (a uważam go raczej za dobrego managera) nie wstrzymałbym się z awansem, by nie zlecieć później z hukiem z ligi. Rzeszów podstawy do awansu ma i to solidne. Śledź nie zapomniał jak się jeździ, Kuciapa w e-lidze spędził dużą część swojej kariery, Tomek Rempała winien być solidną drugą linią, a Baran będzie pewnie jak Burza i Wardzała w Tarnowie trochę słabszą drugą linią. A pozostają przecież jeszcze w odwodzie Wilk i Trojanowski, którzy też mogą się w e-lidze przydać. Miesiąc jest dobrze zapowiadającym się zawodnikiem. Tam były podstawy do awansu. Wzmocnienia dla obronienia e-ligi nie będą musiały być ogromne, wystarczy naprawdę solidny obcokrajowiec i 1 senior. W Ostrowie tak kolorowo by już nie było. Tam do wymiany byłby praktycznie cały skład poza "Ogórem" i Węgrzykiem. Może więc tam myślą ekonomicznie? Ja bym pomyślał, bo awans za wszelką cenę może się później odbić czkawką na długie lata. Ja to tak widzę, zwłaszcza po obejrzeniu rewanżowego meczu w Rzeszowie.

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa