Ekstraliga 2026

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Ekstraliga 2026

#51 Postautor: Cooper » 17 września 2025, o 10:47

Gelo pisze:Jak dojdzie Piter mają całkiem fajny skład.

Zaryzykuję stwierdzenie, że bardziej skład fajny na papierze :) Obstawiam spory zjazd Kołodzieja, Zengota też mi pachnie takim hampelowaniem 3,0,1 bardziej niż solidnymi dwucyfrówkami (oczywiście zależy od numeru i przeciwnika trochę). Ben Cook? Hmm, nie wiem co o nim sądzić, wydaje się że on spokojnie powinien być daleko za takim Cierniakiem ze średnią, ale jednak lekki jest strasznie i go niesie szczególnie w tym Lesznie.

Ale para Nazar - Mania na juniorce robi wrażenie, obaj spokojnie mogą jeździć po 5 razy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

KrzysiekS
Senior

#52 Postautor: KrzysiekS » 17 września 2025, o 12:04

Nie od dziś wiadomo że juniorzy budują i juniorzy rujnują.... Leszno szacuję wyżej jak Częstochowę i Gorzów. Na równi z Grudziądzem i Falubazem. Jak na beniaminka skład robi wrażenie. Co do Kołodzieja to pewnie że może obniżyć loty, ale te 1,8-1,9 powinien przywieźć. U siebie na torze nie raz i nie dwa postraszy liderów przeciwników, a w ich sytuacji przecież o to chodzi. Mnie najmniej z tego składu przekonuje Zięć Prezesa. Jakoś w jego jeździe nie zauważyłem przełomu w stosunku do wcześniejszych lat. Ot rywale trochę słabsi to i lepiej wyszedł z pierwszego łuku.
PS U nas bardzo liczę i trzymam kciuki na skok do przodu Matiego, tak w okolice 2,0. Raz że kolegów z drużyny będzie miał słabszych i będzie trochę łatwiej, dwa że już złapał tego doświadczenia i pora na rozwój. Wszak stoi wśród dwukrotnych IMŚJ, a to zobowiązuje.

Flagg
Trener

#53 Postautor: Flagg » 17 września 2025, o 12:18

Haron90 pisze:
kdsz pisze:Prezes Rusiecki dogadał się zatem z zięciem, więc teraz pora na dogadanie się z prezydentem miasta (też Rusieckim) w sprawie modernizacji oświetlenia. Ekstraliga straszy, że bez tego Unia nie dostanie licencji. A jak Ekstraliga straszy, to straszy.

Haha, wzieliby się za bankrutów z gorzowa i częstochowy. Ktoś kiedyś miał jakieś problemy z jakością transmisji z Leszna?

No chyba żartujesz. Ekstraliga ma na głowie poważniejsze problemy niż jakieś milionowe długi.

Za mało kibli, za długie kolejki po kiełbasę, krzywo naklejony znaczek sponsora, 40-calowe TV w boksach zawodników - to są prawdziwe problemy najlepszej i najbogatszej ligi świata, a nie jakieś kluby, co podpisują milionowe kontrakty, a nie stać ich na prąd. Trzymajmy się priorytetów.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#54 Postautor: Cooper » 17 września 2025, o 12:27

W sumie coś w tym jest, np. w piłce nożnej jest jeszcze lepiej - wymagania ogromne standardów, a długi szkoda gadać ;)

Zdecydowanym liderem w tym zestawieniu jest Barcelona, której zadłużenia ma sięgać aż 1,35 mld euro. To aż 450 milionów euro więcej od drugiego Juventusu Turyn. Trzeci w wielkości długo jest londyński Tottenham - zalega wierzycielom na 826 milionów euro.

Kolejne kluby w tym zestawieniu to: Inter Mediolan - 702 miliony euro, AC Milan - 666 mln, Real Madryt - 662 mln, Arsenal Londyn - 625 mln, Atletico Madryt - 523 mln, Manchester United - 420 mln, a dziesiątkę zamyka Liverpool - 386 mln.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#55 Postautor: papi » 17 września 2025, o 12:53

Szkoda że "dziennikarze" piszą mądrości nie rozumiejąc w ogóle pojęć, których używają. Dług (zobowiązanie) nie oznacza zalegania (opóźnień), później ludzie powtarzają bzdury.

Oczywiście sytuacja w Barcelonie jest absurdalna, oni już chyba wyprzedali loże na kilkanaście lat, a nie mogą stadionu skończyć. I dalej składają oferty na dziesiątki mln Euro. Nie wiem jak oni długofalowo chcą z tego wyjść

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#56 Postautor: tezetomaniak » 17 września 2025, o 12:56

papi pisze:Oczywiście sytuacja w Barcelonie jest absurdalna, oni już chyba wyprzedali loże na kilkanaście lat, a nie mogą stadionu skończyć. I dalej składają oferty na dziesiątki mln Euro. Nie wiem jak oni długofalowo chcą z tego wyjść

https://youtu.be/RHt5pwK_TR8

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#57 Postautor: Cooper » 17 września 2025, o 12:58

papi pisze:Szkoda że "dziennikarze" piszą mądrości nie rozumiejąc w ogóle pojęć, których używają. Dług (zobowiązanie) nie oznacza zalegania (opóźnień), później ludzie powtarzają bzdury.

Oczywiście, niemniej Gorzów też może iść tą drogą, jeśli np. jakiś Gezet dosypie hajsu na opłaty zaległe w zamian za jakieś tam obligacje, udziały czy prawa. Albo miasto, bo przecież jak może nie być Eligi w Gorzowie ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#58 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 09:55

Wiem, że źródło informacji niezbyt wiarygodne - ale klei się to w całość. Wyjście z cienia Zmarzlika prima sort. O - jak mi przykro :)
https://sport.interia.pl/zuzel/ekstrali ... d,22421147

Ge(L)o
Trener

#59 Postautor: Ge(L)o » 18 września 2025, o 11:21

Śląsk Świętochłowice ma wystartować w lidze w przyszłym roku. Może tam uda się zaczepić sympatycznemu Kangurowi.

Haron90
Kadrowicz

#60 Postautor: Haron90 » 18 września 2025, o 11:28

Jak Gorzów upadnie, to któryś zawodnik na tym straci. Ale nie będzie to Holder a raczej ktoś, za kogo ewentualnie wskoczy. Obstawiałbym Andrzejka.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#61 Postautor: luCas » 18 września 2025, o 11:37

Haron90 pisze:Jak Gorzów upadnie, to któryś zawodnik na tym straci. Ale nie będzie to Holder a raczej ktoś, za kogo ewentualnie wskoczy. Obstawiałbym Andrzejka.

Andrzejek ma juz podpisane kwity u Falusów. Watpie, zeby dal sie namowic na oczekujacego. Chyba, ze pojdzie gdzies na wypozyczenie (Cze-wa?)
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#62 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 11:46

Ge(L)o pisze:Śląsk Świętochłowice ma wystartować w lidze w przyszłym roku. Może tam uda się zaczepić sympatycznemu Kangurowi.

Kraków też montuje mocniejszą pakę :) Jemu, Kuberze i Michelsenowi - "miałeś chamie złoty róg".

Haron90
Kadrowicz

#63 Postautor: Haron90 » 18 września 2025, o 11:49

luCas pisze:
Haron90 pisze:Jak Gorzów upadnie, to któryś zawodnik na tym straci. Ale nie będzie to Holder a raczej ktoś, za kogo ewentualnie wskoczy. Obstawiałbym Andrzejka.

Andrzejek ma juz podpisane kwity u Falusów. Watpie, zeby dal sie namowic na oczekujacego. Chyba, ze pojdzie gdzies na wypozyczenie (Cze-wa?)

Nikt się Andrzeja o zdanie pytać nie będzie. Tak jak nikt się nie pytał Jamroga.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#64 Postautor: luCas » 18 września 2025, o 12:52

Jamrog nie mial nic do gadania, ale "szosty zawodnik swiata" moze sie troche bardziej zdenerwowac :)
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#65 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 września 2025, o 13:11

Andrzej w lidze nie ma najmniejszych argumentów do tego, by jakkolwiek fikać w konfrontacji z Holderem. Jack spokojnie sobie poradzi :) Czewa, Polonia, Falubaz czekają.

Haron90
Kadrowicz

#66 Postautor: Haron90 » 18 września 2025, o 13:12

KrzyczącyK1b1c pisze:Andrzej w lidze nie ma najmniejszych argumentów do tego, by jakkolwiek fikać w konfrontacji z Holderem. Jack spokojnie sobie poradzi :) Czewa, Polonia, Falubaz czekają.

Nie no, jak by Jack zamienił złote Gorzowskie góry złota na piękny kontrakt ze stowarzyszeniem z Czewy, to wtedy wyszłoby, że Gelo ma jednak rację.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#67 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 13:22

W Falubazie nikt na Holdera nie czeka, bo tam już jest Lebiediew - zdecydowanie tańsza opcja. Zostaje Bydgoszcz lub Częstochowa - w obu przypadkach w przyszłym roku walka o utrzymanie, a w przypadku Czewy nawet rozpaczliwa. Jeżeli to jest Mekka, do której dąży Jack i jeżeli dla takiego "miodu" kategorycznie zapowiedział Kubie odejście - to krzyżyk na drogę. W przyszłym roku stanę się amatorem popcornu.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#68 Postautor: istred » 18 września 2025, o 13:25

Gelo pisze:Wiem, że źródło informacji niezbyt wiarygodne - ale klei się to w całość. Wyjście z cienia Zmarzlika prima sort. O - jak mi przykro :)
https://sport.interia.pl/zuzel/ekstrali ... d,22421147

Akurat taki zawodnik jak Holder bez problemu znajdzie sobie miejsce i nieźle zarobi. Pewnie nawet lepiej niż w Gorzowie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#69 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 13:33

Jak wyżej. Nie wątpię, że zdesperowany Świącik czy tam nowy prezio da mu górę pieniędzy i że będzie drugim Lambertem w Rowie. Po czym po roku - ta sama śpiewka czyli stanie się bezwiednie drugim Doylem. Ja cały czas zmierzam do jednego - oni na szali stawiają odległość do Lublina - czyli 100 kilometrów i mityczną chęć "wyjścia z cienia Zmarzlika" - cokolwiek to znaczy. Zamiast mieć płacone na czas, jeździć bez jednostkowej presji o najwyższe laury i mieć tego nieszczęsnego Zmarzlika pod ręką. Ale - szanowny Pan wybrał. Nie mój cyrk - nie moje małpy. Mam jednak przekonanie, że taki Jack mocno się przeliczył ze swoimi możliwościami. Do tej pory najlepsze wyniki w lidze osiągał dzięki jeździe ze Zmarzlikiem w jednej drużynie.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#70 Postautor: kdsz » 18 września 2025, o 13:36

Na sportowych faktach pojawiało się kilka dni temu info, że Sparta, po porażce z Apatorem, rozgląda się za zastępstwem za Bewley'a już na sezon 2026. Jack może nie jest bardziej utalentowanym żużlowcem od Dana, ale bez wątpienia góruje nad nim solidnością i jest o niebo lepszym ligowcem. Super opcja dla Andrzeja i Krysi.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Haron90
Kadrowicz

#71 Postautor: Haron90 » 18 września 2025, o 13:37

kdsz pisze:Na sportowych faktach pojawiało się kilka dni temu info, że Sparta, po porażce z Apatorem, rozgląda się za zastępstwem za Bewley'a już na sezon 2026. Jack może nie jest bardziej utalentowanym żużlowcem od Dana, ale bez wątpienia góruje nad nim solidnością i jest o niebo lepszym ligowcem. Super opcja dla Andrzeja i Krysi.

A dla nas najgorszy scenariusz ...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#72 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 13:38

To by był dla nas najgorszy scenariusz. Ale ja bym się na Dana w Motorze nie obraził :) Wątpię żeby Rusko na to poszedł. Wszak ma jeszcze zgryz z Janowskim...

KrzyczącyK1b1c
Trener

#73 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 września 2025, o 13:44

Raczej tekst o wychodzeniu z cienia BZ brałbym na duży dystans.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#74 Postautor: kdsz » 18 września 2025, o 13:44

Haron90 pisze:A dla nas najgorszy scenariusz ...

Gelo pisze:To by był dla nas najgorszy scenariusz..

Dlatego w barażu wszyscy jesteśmy gorzowianinami! :mrgreen:
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
istred
Trener

#75 Postautor: istred » 18 września 2025, o 13:49

Gelo pisze:Jak wyżej. Nie wątpię, że zdesperowany Świącik czy tam nowy prezio da mu górę pieniędzy i że będzie drugim Lambertem w Rowie. Po czym po roku - ta sama śpiewka czyli stanie się bezwiednie drugim Doylem. Ja cały czas zmierzam do jednego - oni na szali stawiają odległość do Lublina - czyli 100 kilometrów i mityczną chęć "wyjścia z cienia Zmarzlika" - cokolwiek to znaczy. Zamiast mieć płacone na czas, jeździć bez jednostkowej presji o najwyższe laury i mieć tego nieszczęsnego Zmarzlika pod ręką. Ale - szanowny Pan wybrał. Nie mój cyrk - nie moje małpy. Mam jednak przekonanie, że taki Jack mocno się przeliczył ze swoimi możliwościami. Do tej pory najlepsze wyniki w lidze osiągał dzięki jeździe ze Zmarzlikiem w jednej drużynie.

Nie wiem co kierowało Holderem i średnio mnie to nawet interesuje. Podjął taką decyzję to podjął. Ani jakoś mocno mu nie kibicuję, ani mi nie będzie go szkoda jak mu Gorzów czy inna Częstochowa nie wypłaci umówionych pieniędzy - jego decyzje i to on będzie ponosił ich konsekwencje.
Odniosłem się jedynie do tego, że taki zawodnik jak Holder zawsze znajdzie sobie klub, który mu dobrze zapłaci. Jeśli nie z czuba Ekstraligi to choćby w beniaminku, jeśli nie w Ekstralidze to w I lidze. To jest na tyle dobry zawodnik, że miejsce sobie znajdzie i swoje zarobi. ...chyba, że podpisze z bankrutem, ale to już jego broszka.
A, że będzie drugim Doylem? To będzie. Doyle jest jakimś pariasem, który ma problem ze znalezieniem klubu?