Ekstraliga 2026

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
go!
Trener

Re: Ekstraliga 2026

#26 Postautor: go! » 16 września 2025, o 15:22

KrzyczącyK1b1c pisze:Przeczytaj ostatnie zdanie posta, którego cytujesz xD

Fakt :/
Wszedlem od razu w ten spreadsheet i nie doczytalem

Awatar użytkownika
istred
Trener

#27 Postautor: istred » 16 września 2025, o 15:25

KrzyczącyK1b1c pisze:Kubera i Mikkel to były narybki do rozwoju, a nie do odbudowania (wyciągania z dołka). Ja inaczej w takim razie trochę inaczej definiuję odbudowę zawodnika. My budowaliśmy "od zera" obu, bo obaj byli w zasadzie na starcie dorosłej, ekstraligowej kariery (wiem, że Mikkel miał epizody w Elidze, ale to tylko epizody). Woryna jest już doświadczonym ekstraligowcem i bardziej do niego pasuje Zagar, Buczek czy Jamróg niż MM czy Kubera.

A co za różnica? Próbujesz wykazać, że Lublin jest dobrym miejscem do rozwoju, a nie do odbudowania? :)

To inaczej. Nie przypominam sobie żeby jakiś zawodnik po przyjściu do nas miał zjazd formy. Nikt nie próbuje forsować tezy, że Motor z każdego zawodnika robi mistrza świata. Po prostu Lublin jest dobrym miejscem żeby zawodnik złapał formę. Tak się działo ze zdecydowaną większością zawodników, którzy tu trafiali - od Miesiąca i Lamparta po J.Holdera. A dyskusja czy ci zawodnicy się rozwinęli czy odbudowali jest kompletnie jałowa i nic nie wnosi.

Nikt też nie forsuje tezy, że Woryna nagle zacznie robić komplety. Raczej, że będzie robił te 7-8 z lepszymi i ok. 10 z gorszymi drużynami i finalnie dociągnie do średniej +/- 1,8 może 1,9-2.0. Wówczas będzie można powiedzieć, że odjechał swój dobry sezon. O Vaculika jakoś się nie martwię. Z powodzeniem zastąpi Kuberę i nie będzie musiał nawet progresu robić.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#28 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 16 września 2025, o 15:27

Ja tylko odniosłem się do słów Gela, że nie ma w Polsce lepszego klubu do odbudowy zawodnika (czyli dla zawodnika, który jest w kiepskiej formie przed przyjściem i nagle u nas złapał formę). Wykazałem, że takich "odbudów" u nas nie było za dużo w zasadzie. Tyle.

Haron90
Kadrowicz

#29 Postautor: Haron90 » 16 września 2025, o 15:30

Ciężko nie powiązać sezonu jaki ma Vaculik ze obecną sytuacją Stali. Zapewnić mu odpowiednie warunki i chłop pojedzie na swoim poziomie.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#30 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 16 września 2025, o 15:33

Ale to chłop nie ma też pieniędzy, by ogarnąć sobie sprzęt na SGP? Bo rozumiem mecze w barwach Stali, ale on tez w SGP jedzie kaszanę.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#31 Postautor: istred » 16 września 2025, o 15:46

KrzyczącyK1b1c pisze:Ja tylko odniosłem się do słów Gela, że nie ma w Polsce lepszego klubu do odbudowy zawodnika (czyli dla zawodnika, który jest w kiepskiej formie przed przyjściem i nagle u nas złapał formę). Wykazałem, że takich "odbudów" u nas nie było za dużo w zasadzie. Tyle.

Bo akurat w tej kwestii Gelo ma rację.
W takim razie będąc precyzyjnym.
Motor zbudował: Kuberę, Michelsena, Cierniaka, Przyjemskiego
Motor odbudował: J.Holdera, Hampela, Jonssona, Miesiąca, D.Lamparta, Zagara
Motor nie odbudował: J. Jamroga

To chyba pozwala powiedzieć, że Lublin jest miejsce na rozwój/odbudowę, a zawodnicy, którzy tu startują rzadko odjeżdżają słabe sezony?

PS. chociaż... Miesiąc i Lampart pojechali w Lublinie sezony życia - w takim razie można o nic powiedzieć, że się "odbudowali" czy "zbudowali"? :)
Ostatnio zmieniony 16 września 2025, o 15:51 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#32 Postautor: papi » 16 września 2025, o 15:47

Motor nie powstrzymał upadku: Buczkowski

Flagg
Trener

#33 Postautor: Flagg » 16 września 2025, o 15:49

Zacznijmy od tego, ze my nie mamy kogo w przyszłym roku odbudowywać :)

Woryna przychodzi po odjechaniu swojego drugiego najlepszego sezonu w Elidze jako senior i dodatkowo z awansem do SGP.
Vaculik ma słabszy rok, ale to nie jest zjazd jak Holder, który zjechał do poziomu 1.6 w swoim ostatnim sezonie w Toruniu. Vacul zrobił ponad 2.0. Nie dramatyzujmy.

To jest skład, który spokojnie poradzi sobie z dolną czwórką i awansuje do PO. A tam średnie sezonowe nie będą miały znaczenia. Liczyć się będzie to, jak jedziesz przeciwko największym kozakom w lidze. Z tego sezonu możecie sobie wziąć takiego Kurtza i porównać go do Lindgrena. No i generalnie ogarnie Was pusty śmiech, ze ktoś to w ogóle porównuje. Bo różnica w średnich to: 2.184 do 1.764. Absolutna przepaść, prawda?

No ale jak sobie porównacie średnie tych zawodników w rywalizacji z drużynami z TOP 4 to już takiej przepaści nie ma. Kurtz 1.925 - Lindgren 1.736. A porównujemy lidera do czwartego seniora w drużynie.

Jak dla mnie to w przyszłym roku mamy Wrocław = Toruń = Lublin i nieznacznie za nimi Falubaz. Na papierze. Tylko z tych czterech zespołów to jednak Motor potrafił najlepiej jeździć jako drużyna i zażegnywać kryzysy, które dopadały zawodników w trakcie sezonu. Plus wciaż największy w tej lidze atut własnego toru. Nie wiem, czy zgarniemy złoto, ale brak medalu bardzo by mnie zdziwił.

Papi pisze:Motor nie powstrzymał upadku: Buczkowski
ok, ale na PO potrafił go jednak trochę zbudować :) Przynajmniej na tyle, ze miał bardzo dużo wkład w awans do finału ;)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#34 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 16 września 2025, o 15:53

istred pisze:Motor odbudował: J.Holdera, Hampela, Jonssona, Miesiąca, D.Lamparta, Zagara

- Z Zagarem mam problem, patrząc na jego średnią wyjazdową z tego sezonu u nas. Odbudował, ale tylko na własnym stadionie, na wyjazdach był to ten sam przeciętniak, co wcześniej, a sezon później nawet wykręcił lepszą średnią wyjazdową niż w naszych barwach.

- Z Hampelem nasza relacja była trochę niejednoznaczna. Przypominam, że w 2021 roku razem z Buczkiem byli hamulcowymi Motoru i jego najsłabszymi punktami. Hampel falował w naszych barwach, a zapamiętaliśmy go dobrze przez to, że pojechał kosmiczne PO w 2023 roku, a tę formę kontynuował rok temu w Falubazie, gdzie pojechał lepszy sezon niż jakikolwiek u nas.

- Jonsson nie do potwierdzenia. Chłop zszedł ligę niżej, którą zamiótł, a po powrocie do Ekstraligi na inaugurację się rozwalił, co było w zasadzie końcem jego kariery.

- Holder - jak mówiłem, można go zaliczyć, choć już w Stali miał świetny sezon

- Dawid Lampart odbudowa? Co na to wskazuje? Średnia 1,2?

- Miesiąc - tak, tu był spektakularny sezon w naszych barwach i można powiedzieć, że się odbudował.
Ostatnio zmieniony 16 września 2025, o 15:58 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#35 Postautor: istred » 16 września 2025, o 15:56

papi pisze:Motor nie powstrzymał upadku: Buczkowski

O widzisz, ja z kolei pamiętam, że pod koniec swojej krótkiej przygody w Lublinie Buczkowski w końcu złapał formę. Rundę play off miał już chyba całkiem niezłą (jak na siebie oczywiście). Finał ze Spartą to już były faktycznie za wysokie progi. Pewnie dlatego jego kariera w Motorze szybko dobiegła końca.

Jeśli chodzi o Worynę to ja akurat nie twierdzę, że Motor zrobi z niego drugiego Kuberę. Przede wszystkim dlatego, że Woryna jeździ trochę bezmyślnie, robi dużo szumu na torze, a niewiele z tego wynika - a ten element moim zdaniem jest najtrudniejszy do poprawy. Co innego w przypadku Hampela czy Holdera, co do umiejętności których chyba nikt nie miał wątpliwości, tylko trzeba było to wszystko poukładać (nie wiem czy w sprzęcie czy w głowie).

Awatar użytkownika
istred
Trener

#36 Postautor: istred » 16 września 2025, o 16:03

KrzyczącyK1b1c pisze:
istred pisze:Motor odbudował: J.Holdera, Hampela, Jonssona, Miesiąca, D.Lamparta, Zagara

- Z Zagarem mam problem, patrząc na jego średnią wyjazdową z tego sezonu u nas. Odbudował, ale tylko na własnym stadionie, na wyjazdach był to ten sam przeciętniak, co wcześniej, a sezon później nawet wykręcił lepszą średnią wyjazdową niż w naszych barwach.

- Z Hampelem nasza relacja była trochę niejednoznaczna. Przypominam, że w 2021 roku razem z Buczkiem byli hamulcowymi Motoru i jego najsłabszymi punktami. Hampel falował w naszych barwach, a zapamiętaliśmy go dobrze przez to, że pojechał kosmiczne PO w 2023 roku, a tę formę kontynuował rok temu w Falubazie, gdzie pojechał lepszy sezon niż jakikolwiek u nas.

- Jonsson nie do potwierdzenia. Chłop zszedł ligę niżej, którą zamiótł, a po powrocie do Ekstraligi na inaugurację się rozwalił, co było w zasadzie końcem jego kariery.

- Holder - jak mówiłem, można go zaliczyć, choć już w Stali miał świetny sezon

- Dawid Lampart odbudowa? Co na to wskazuje? Średnia 1,2?

- Miesiąc - tak, tu był spektakularny sezon w naszych barwach i można powiedzieć, że się odbudował.

Nie pociągnę tego dalej, nie widzę sensu.

Podsumowując - zawodnicy w Motorze w zdecydowanej większości odjeżdżają swoje bardzo dobre sezony - zgadzasz się czy nie?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#37 Postautor: Gelo » 16 września 2025, o 16:03

KrzyczącyK1b1c pisze:Ja tylko odniosłem się do słów Gela, że nie ma w Polsce lepszego klubu do odbudowy zawodnika (czyli dla zawodnika, który jest w kiepskiej formie przed przyjściem i nagle u nas złapał formę). Wykazałem, że takich "odbudów" u nas nie było za dużo w zasadzie. Tyle.

Tylko, że ja nie mialem na myśli tylko zawodników do nas przychodzących. Chociaż tutaj też nie ma wstydu bo tylko z Jamroga nie udało sie zrobić ekstraligowca. Nawet Buczek, który szału nie robił w play offach się obudził. Chodziło mi głównie o zawodników jeżdżących. Czy to w przypadku Jarka czy Drabika czy zeszłorocznego Holdera - mieli spokój i czas na ogarnięcie tematu. Klub zawsze był pomocny, nigdy nie było presji. Może dlatego że jak jeden tryb nawalił to walec jechał dalej. Można podważać wpływ klubu na formę, bo to niemierzalne ale ja wierzę że i w przypadku Vacula i Woryny zadziała efekt Motoru. Zresztą co nam innego pozostaje jak nie wstrzyknięcie wiarozolu po odejściu prawie połowy składu.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#38 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 16 września 2025, o 16:04

istred pisze:Podsumowując - zawodnicy w Motorze w zdecydowanej większości odjeżdżają swoje bardzo dobre sezony - zgadzasz się czy nie?

Tak, z tym się zgodzę. Zawodnicy przychodzący do Motoru nie schodzą poniżej swojego poziomu prezentowanego wcześniej, a i zdarza się, że ten poziom się zwiększa.

Gelo pisze:Tylko, że ja nie mialem na myśli tylko zawodników do nas przychodzących. Chociaż tutaj też nie ma wstydu bo tylko z Jamroga nie udało sie zrobić ekstraligowca. Nawet Buczek, który szału nie robił w play offach się obudził. Chodziło mi głównie o zawodników jeżdżących. Czy to w przypadku Jarka czy Drabika czy zeszłorocznego Holdera - mieli spokój i czas na ogarnięcie tematu. Klub zawsze był pomocny, nigdy nie było presji. Może dlatego że jak jeden tryb nawalił to walec jechał dalej. Można podważać wpływ klubu na formę, bo to niemierzalne ale ja wierzę że i w przypadku Vacula i Woryny zadziała efekt Motoru. Zresztą co nam innego pozostaje jak nie wstrzyknięcie wiarozolu po odejściu prawie połowy składu.

A to tutaj również się zgadzam. W dokumencie C+ Jarek Hampel bardzo mocno podkreślał to, że Kępa nie próbuje doradzać, robić ciśnienia tylko daje spokój. Pełna zgoda.

go!
Trener

#39 Postautor: go! » 16 września 2025, o 16:39

Flagg pisze:Zacznijmy od tego, ze my nie mamy kogo w przyszłym roku odbudowywać :)

Woryna przychodzi po odjechaniu swojego drugiego najlepszego sezonu w Elidze jako senior i dodatkowo z awansem do SGP.

Mowilem o tym juz wczesniej, ze na sama mysl o wizjii jazda w Motorze zaczal szalec. I nie wykluczone wcale, ze to tak zadzialalo.
Ja zdecydowanie stawiam na Woryne, wiadomo, ze to jego jedna z ostatnich szans na powrot do wielkiego scigania. Ma SGP, ma miejsce w druzynie DMP, chyba same sie posladki spinaja? Troche za wczesnie zeby odpuscic?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#40 Postautor: Gelo » 16 września 2025, o 17:46

Ewidentnie odkąd nasiliły się plotki o Worynie w Motorze zaczął jechać lepiej. Cały czas kwadratowo, mało płynnie i niezbyt mądrze ale skuteczniej. On doskonale zdaje sobie sprawę, że lata lecą a on doszedł do ściany. W Częstochowie jej nie przebije, bo tam się szykuje niezła rozpierducha. Do Rybnika nie wróci bo i po co. Jazda w takiej drużynie jak Motor to dla niego jakaś szansa (nie gwarant) i ostatni dzwonek na zdziałanie czegoś dużego w tym sporcie. A jak prawdą jest, że sam zaproponował dobre warunki dla klubu to jest to sytuacja win-win.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#41 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 16 września 2025, o 18:17

Woryna jedzie w zasadzie identyczny sezon liczbowo, jak poprzedni. Idealne określenie to chyba solidny. 1.83 to taka solidna druga linia. Ja wierzę, że Mati Cierniak będzie czwartym seniorem, a piątym Woryna.

ezbeg
Trener

#42 Postautor: ezbeg » 16 września 2025, o 19:39

Fajnie, że wywołałeś temat Cierniaka. To będzie decydujący sezon na temat jego przyszłości w Motorze. Ostatni rok na pozycji u24, a zatem będzie rywalizacja z Woryną. Jeśli przegra to może nie być sentymentów, zgodnie z utrwaloną zasadą Kępy że najsłabsze ogniwo wypada. Raczej nie upatrywałbym jego konkurenta do miejsca w składzie w Lindgrenie, bo za tego prędzej przyszedłby obcokrajowiec.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#43 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 16 września 2025, o 19:45

Mati koniecznie musi poprawić jazdę na trasie. To, jak jest mijany w tym sezonie, aż woła często o pomstę do nieba. Za dużo wpadek mu się przytrafia i zgadzam się, że to będzie dla niego być może kluczowy sezon. Natomiast życzeniowo marzy mi się, żeby to Woryna dostał kopa po sezonie ze względu na wyniki, a nie Mati, a ktoś będzie musiał (ew. może być to Lindgren).

Flagg
Trener

#44 Postautor: Flagg » 16 września 2025, o 19:54

W sumie jak się bliżej przyjrzeć, to kadrowe rewolucje nie są w Motorze czymś nowym ;) Ba, są wręcz normą :)

Pominę lata 2017-2019, bo tutaj rewolucje musiałby być ze względu na powstanie nowego zespołu, a następnie awanse. Ale dalej?

2020: Trzy nowe twarze: Jamróg, Hampel, Zagar
2021: Znów trzy: Buczkowski, Cierniak, Kubera
2022: Rok względnego spokoju, dochodzi jedynie Drabik
2023: Kolejna rewolucja: Zmarzlik, Holder, LIndgren, Bańbor, Grzelak
2024: Dochodzi Przyjemski
2025: Jedyny rok bez żadnej zmiany w składzie
2026: Woryna, Vaculik i nowy/starty Jaworski

Tak więc zbliża się 10-ty sezon, a w 7 z nich wymienialiśmy co najmniej 3 zawodników z podstawowego składu ;)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Haron90
Kadrowicz

#45 Postautor: Haron90 » 16 września 2025, o 20:29

Nie wiem jak bardzo Mati musiałby zjechać że średnia żeby Kępa mu podziękował. Myślę że prędzej to Cierniak, jeśli sezon go rozczaruje, pomyśli o zmianie. Czy byłoby to mądre w pierwszym sezonie jako senior? Nie, ale nie takie rzeczy się już działy.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#46 Postautor: niespokojny » 16 września 2025, o 21:28

Gelo pisze:Ewidentnie odkąd nasiliły się plotki o Worynie w Motorze zaczął jechać lepiej. Cały czas kwadratowo, mało płynnie i niezbyt mądrze ale skuteczniej. On doskonale zdaje sobie sprawę, że lata lecą a on doszedł do ściany. W Częstochowie jej nie przebije, bo tam się szykuje niezła rozpierducha. Do Rybnika nie wróci bo i po co. Jazda w takiej drużynie jak Motor to dla niego jakaś szansa (nie gwarant) i ostatni dzwonek na zdziałanie czegoś dużego w tym sporcie. A jak prawdą jest, że sam zaproponował dobre warunki dla klubu to jest to sytuacja win-win.

Tylko że wtedy był poza GP. A na jazdę w lidze i GP trzeba mieć duże środki, więc coś będzie cierpieć kosztem tego drugiego. Ta dobra oferta może mu nie pozwolić na jazdę na maksa na obu frontach.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Karamba
Kadrowicz

#47 Postautor: Karamba » 16 września 2025, o 21:49

Niby tak ale kasa jest z ligi

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#48 Postautor: Gelo » 17 września 2025, o 10:29

Podobno Keynan w Lesznie. Czyli Nazar na juniorce z Manią. Mencel albo na rezerwę albo na wypożyczenie. Jak dojdzie Piter mają całkiem fajny skład.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#49 Postautor: kdsz » 17 września 2025, o 10:40

Prezes Rusiecki dogadał się zatem z zięciem, więc teraz pora na dogadanie się z prezydentem miasta (też Rusieckim) w sprawie modernizacji oświetlenia. Ekstraliga straszy, że bez tego Unia nie dostanie licencji. A jak Ekstraliga straszy, to straszy.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Haron90
Kadrowicz

#50 Postautor: Haron90 » 17 września 2025, o 10:46

kdsz pisze:Prezes Rusiecki dogadał się zatem z zięciem, więc teraz pora na dogadanie się z prezydentem miasta (też Rusieckim) w sprawie modernizacji oświetlenia. Ekstraliga straszy, że bez tego Unia nie dostanie licencji. A jak Ekstraliga straszy, to straszy.

Haha, wzieliby się za bankrutów z gorzowa i częstochowy. Ktoś kiedyś miał jakieś problemy z jakością transmisji z Leszna?