Żużel LIVE - shoutbox meczowy

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

Re: Żużel LIVE - shoutbox meczowy

#2926 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 17:00

Saint pisze:Niestety to nie było jednorazowe - od trzech przynajmniej spotkań pojawiły się wulgarne okrzyki, których wcześniej nie było - czym się -słusznie - szczyciliśmy i było to doceniane.
Dla mnie chamstwo to chamstwo - nie podlega stopniowaniu… agresja rodzi agresję i właśnie ludzie inteligentni powinni to wiedzieć i potrafić wyciszyć - zamiast eskalować.

Oświeć mnie proszę jakie wulgarne okrzyki są od trzech spotkań. Byłem na wszystkich trzech ostatnich meczach.....

EDIT: pomijam ten z UL oczywiście

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2927 Postautor: tezetomaniak » 13 sierpnia 2024, o 17:05

ezbeg pisze:Unia Leszno ist nicht polnische Manschafft ? :lol: Wybaczcie niemiecki miałem z 10+ lat temu.

Union Lissa

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#2928 Postautor: Saint » 13 sierpnia 2024, o 17:09

Okrzyk człowieka prowadzącego doping .. „kurwa wstawać, jak chcecie siedzieć to wypierdalać z sektora „.. rozumiem , że jest dopuszczalny i nie jest wulgaryzmem?

Mecz z Częstochową… stałem na koronie bardzo blisko gdyż wpadłem na stadion w ostatniej chwili. Podobnie było z Grudziądzem .. lider jak się patrzy … tylko naśladować i podążać. Rozumiem, że to wyważona odpowiedź na chamstwo siedzenia i prostactwo braku okrzyków …
Klasowe zachowanie i wzór do naśladowania.
Mecz z Apatorem — troche w mniejszej skali jak z Lesznem.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2929 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 17:18

Saint pisze:Okrzyk człowieka prowadzącego doping .. „kurwa wstawać, jak chcecie siedzieć to wypierdalać z sektora „.. rozumiem , że jest dopuszczalny i nie jest wulgaryzmem?

Mecz z Częstochową… stałem na koronie bardzo blisko gdyż wpadłem na stadion w ostatniej chwili. Podobnie było z Grudziądzem .. lider jak się patrzy … tylko naśladować i podążać. Rozumiem, że to wyważona odpowiedź na chamstwo siedzenia i prostactwo braku okrzyków …

Błagam Cię - podciągasz przykłady pod z góry obraną tezę.

Jedyne wulgaryzmy, które leciały w stronę kibiców drużyny przeciwnej były na Leszcznie. Jeśli za takie uważasz "kto nie skacze..." to gratuluję wrażliwości, może jednak kibicowanie to nie Twoja bajka.

KDS
Junior

#2930 Postautor: KDS » 13 sierpnia 2024, o 17:19

Ja mam wrażenie, że na trybunach coraz bardziej dochodzi do głosu pewna grupa (przeważnie młodych) osób, którym takie standardy "kibicowania" imponują i chcieliby ich wprowadzić więcej. Ale był opór ze strony pozostałych, więc potrzebowali dobrego pretekstu, żeby móc się usprawiedliwić. I w Lesznie go dostali.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2931 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 17:21

KDS pisze:Ja mam wrażenie, że na trybunach coraz bardziej dochodzi do głosu pewna grupa (przeważnie młodych) osób, którym takie standardy "kibicowania" imponują i chcieliby ich wprowadzić więcej. Ale był opór ze strony pozostałych, więc potrzebowali dobrego pretekstu, żeby móc się usprawiedliwić. I w Lesznie go dostali.

Dlatego zależy mi na tym, żeby to mocno wybrzmiało. Opierajmy się na faktach, a nie wrażeniach i przekonaniach. Mecz we Wrocławiu powyższej tezie jednoznacznie zaprzeczył.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#2932 Postautor: papi » 13 sierpnia 2024, o 17:26

radonis pisze:
papi pisze:Pycha kroczy przed upadkiem.

Bądźcie dalej tak pewni swoich racji, nie słuchajcie innych, reagujcie agresją na krytykę, a niedługo będziecie stawiani w jednym szeregu z neandertalczykami z najgorzej kojarzonych ośrodków. Wasz (SE) wybór

Czytanie ze zrozumieniem. Wy, Wasz.

A Wy to co obywatelu papi?

piszę do Was jako grupy SE, jesteś pewnie jednym z nielicznych członków, którzy są tutaj i podejmują dyskusje, choć zakładam, że jednak trochę innych osób czyta. Natomiast kilka razy już pojawiały się informacje o tym, że na fanpage'ach jest duża agresja przy każdym zwróceniu uwagi, czyli jest duży opór do jakiejkolwiek refleksji. A to niestety zły sygnał.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2933 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 17:28

papi pisze:
radonis pisze:
papi pisze:Pycha kroczy przed upadkiem.

Bądźcie dalej tak pewni swoich racji, nie słuchajcie innych, reagujcie agresją na krytykę, a niedługo będziecie stawiani w jednym szeregu z neandertalczykami z najgorzej kojarzonych ośrodków. Wasz (SE) wybór

Czytanie ze zrozumieniem. Wy, Wasz.

A Wy to co obywatelu papi?

piszę do Was jako grupy SE, jesteś pewnie jednym z nielicznych członków, którzy są tutaj i podejmują dyskusje, choć zakładam, że jednak trochę innych osób czyta. Natomiast kilka razy już pojawiały się informacje o tym, że na fanpage'ach jest duża agresja przy każdym zwróceniu uwagi, czyli jest duży opór do jakiejkolwiek refleksji. A to niestety zły sygnał.

Problem polega na tym, że nie byłem i nie jestem członkiem SE.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#2934 Postautor: papi » 13 sierpnia 2024, o 17:30

a to przepraszam, sposób w jaki stajesz w ich obronie sugerował co innego ;)

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2935 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 17:33

papi pisze:a to przepraszam, sposób w jaki stajesz w ich obronie sugerował co innego ;)

W tym roku mam w końcu możliwość pojeździć za naszą drużyną na wyjazdy (rzuciłem korpo) i mogę na to z trochę bliższej perspektywy popatrzeć. Nie jestem wobec tego bezkrytyczny, ale uważam, że publiczna krytyka i stygmatyzacja grupy prowadzącej doping jest przesadzona.

KDS
Junior

#2936 Postautor: KDS » 13 sierpnia 2024, o 17:40

Żeby było jasne - ja bardzo cenię i szanuję SE za to co robią. Wspierają drużynę, jeżdżą na wszystkie wyjazdy, poświęcają swój prywatny czas na przygotowanie opraw i tak dalej. Ale to wszystko nie może oznaczać, że mają jakiś immunitet i nie wolno ich skrytykować, kiedy coś odwalą.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2937 Postautor: tezetomaniak » 13 sierpnia 2024, o 17:57

KDS pisze:Żeby było jasne - ja bardzo cenię i szanuję SE za to co robią. Wspierają drużynę, jeżdżą na wszystkie wyjazdy, poświęcają swój prywatny czas na przygotowanie opraw i tak dalej. Ale to wszystko nie może oznaczać, że mają jakiś immunitet i nie wolno ich skrytykować, kiedy coś odwalą.

Każdy coś robi w prywatnym czasie. Nikt nikomu nie każe jeździć na mecze i dopingować. Cóż za poświęcenie :-P

Flagg
Trener

#2938 Postautor: Flagg » 13 sierpnia 2024, o 18:08

Jak okradasz złodzieja, to sam też nim jesteś. Tylko, i aż tyle. Jeśli na chamstwo odpowiadasz chamstwem, to sam też jesteś chamem. Proste.

Nazywajmy rzeczy więc po imieniu. To była zwykła akcja odwetowa, a jej tłumaczenie w stylu "ale mamo, on pierwszy nazwał mnie frajerem" jest właśnie na poziomie popularnej swego czasu gimbazy. Przerzucanie się wyzwiskami jest standardem wśród dzieciaków oraz zwykłych buców i chamów. I dokładnie taki obraz siebie (a zarazem całej lubelskiej społeczności ) przedstawiła SE swoim zachowaniem. Bronienie się argumentami, że rzekomo "bronili dobrego imienia klubu i kibiców" jest po prostu żałosne. Naprawdę nie trzeba być Einstainem, czy mieć IQ na poziomie 200, żeby wiedzieć, że taka akcja zostanie odebrana tylko w jeden możliwy, zresztą słuszny, sposób. Zresztą jak ktoś już zauważył, co chcieli tym osiągnąć? Nawrócić Leszczynian? Zmusić ich do refleksji? Pojedziemy tam za dwa lata i zgotują nam takie same, jak nie gorsze powitanie. I co wtedy? Znów odbijemy piłeczkę? To już nawet biorąc to na zwykły, chłopski rozum, można dojść do bardzo prostego wniosku, że to kompletnie nic nie da. Jedynie jeszcze bardziej rozjuszy "przeciwnika". Chyba, że taki był cel. Ale wtedy wracamy do punktu pierwszego. Tak zachowują się dzieci, buce i chamy, a nie dorośli, ogarnięci ludzie.

Pomijam fakt, że okrzyki dumnie prezentowane przez SE uderzały nie tyle w kibiców, ale również w sam klub i zawodników Leszna. Nie wiem, może oni też coś SE zawinili, może Zengota próbował buchnąć ten szalik, może Kołodziej siedział na megafonie w Lesznie i intonował przyśpiewki. "Unia Leszno to stara k****" to nie jest uderzanie w kibiców. To jest obrażanie klubu, a klub to przede wszystkim zawodnicy, a nie kibice. Choć nie wiem, SE pewnie wyznaje dość popularną wśród ultrasów zasadę, że "klub to My, nie Wy".

Odnośnie bluzgów latających po sektorze SE w stosunku do miejscowych, którzy nie spełniają "standardów kibicowskich" SE. Temat stary jak rzeka i występuje od lat. Sam byłem świadkiem historii jeszcze w 1 lidze, którą opisywałem już kiedyś na forum, gdzie zacny młodzieniec zaczął pouczać starszego Pana, który przysiadł sobie na sektorze, słowami "Dziadku, albo wstajesz i śpiewasz, albo wypierd***j". Wtedy na szczęście jakaś dziewczyna, również z SE, szybko spacyfikowała gówniarza. Jak widać te standardy wciąż obowiązują i mają się świetnie. Bo przecież wystosowanie apelu w stylu: "słuchajcie, jeśli siadacie na tym sektorze prosimy Was o koszulki na żółto i aktywny udział w dopingu, wstawanie i śpiewanie. Takie są zasady tego sektora" najwyraźniej przerasta intelektualne możliwości tych osobników. Chociaż nawet tutaj można dyskutować czy SE ma jakiekolwiek prawa mówić komukolwiek jak się ma zachowywać, ubierać i jakie miejsca zajmować. No nie ma ich, ale można przyjąć, ze obowiązuje jakaś umowa społeczna związana z sektorem C3.

I na koniec. Śledzę kilka grup na FB związanych z Motorem i czytanie postów ludzi związanych z SE bardzo często niestety jest krzywdą dla rozumu. Poziom ich arogancji jest kosmiczny. I to nie tyczy się tylko ostatniej akcji z meczu z Lesznem, ale całokształtu ich twórczości na tematy przeróżne. Nie mam pojęcia, czy to są osoby decyzyjne w SE, jacyś randomowi członkowie stowarzyszenia albo ludzie, którzy po prostu na tym sektorze przesiadują. Ale ostatnio trafiłem na post jednej Pani, która zdaje się jest gniazdową, odnośnie właśnie sprawy z Lesznem. I o ile sama wypowiedz była w miarę kulturalna i pod tym kątem nie ma co jej zarzucić, tak merytorycznie to było, sorry, ale dno.

Szanuję Euphorię za to co robią, za prowadzony doping, za oprawy. Sam jestem zdania, ze z tego tytułu powinni mieć swego rodzaju przywileje. Ale w sytuacji, gdy samozwańczo nazywają się przedstawicielami lubelskich kibiców, to mają również pewne obowiązki z tym związane. Bo to w dużej mierze ich zachowanie kreauje nasz obraz w mediach i wśród kibiców innych ośrodków. A jak widać po reakcji czy tutaj, czy w SM, mało kto chce byśmy byli odbierani w sposób, jaki SE zaprezentowała w meczu z Lesznem. I nie ma znaczenia, że to był jednorazowy wyskok. Bo następnym razem będą na nas bluzgać może w Toruniu, może w Zielonej. I co wtedy?
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2024, o 18:29 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2939 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 18:16

Flagg pisze:Jak okradasz złodzieja, to sam też nim jesteś. Tylko, i aż tyle. Jeśli na chamstwo odpowiadasz chamstwem, to sam też jesteś chamem. Proste.

Nazywajmy rzeczy więc po imieniu. To była zwykła akcja odwetowa, a jej tłumaczenie w stylu "ale mamo, on pierwszy nazwał mnie frajerem" jest właśnie na poziomie popularnej swego czasu gimbazy. Przerzucanie się wyzwiskami jest standardem wśród dzieciaków oraz zwykłych buców i chamów. I dokładnie taki obraz siebie (a zarazem całej lubelskiej społeczności Lublina) przedstawiła SE swoim zachowaniem. Bronienie się argumentami, że rzekomo "bronili dobrego imienia klubu i kibiców" jest po prostu żałosne. Naprawdę nie trzeba być Einstainem, czy mieć IQ na poziomie 200, żeby wiedzieć, że taka akcja zostanie odebrana tylko w jeden możliwy, zresztą słuszny, sposób. Zresztą jak ktoś już zauważył, co chcieli tym osiągnąć? Nawrócić Leszczynian? Zmusić ich do refleksji? Pojedziemy tam za dwa lata i zgotują nam takie same, jak nie gorsze powitanie. I co wtedy? Znów odbijemy piłeczkę? To już nawet biorąc to na zwykły, chłopski rozum, można dojść do bardzo prostego wniosku, że to kompletnie nic nie da. Jedynie jeszcze bardziej rozjuszy "przeciwnika". Chyba, że taki był cel. Ale wtedy wracamy do punktu pierwszego. Tak zachowują się dzieci, buce i chamy, a nie dorośli, ogarnięci ludzie.

Pomijam fakt, że okrzyki dumnie prezentowane przez SE uderzały nie tyle w kibiców, ale również w sam klub i zawodników Leszna. Nie wiem, może oni też coś SE zawinili, może Zengota próbował buchnąć ten szalik, może Kołodziej siedział na megafonie w Lesznie i intonował przyśpiewki. "Unia Leszno to stara k****" to nie jest uderzanie w kibiców. To jest obrażanie klubu, a klub to przede wszystkim zawodnicy, a nie kibice. Choć nie wiem, SE pewnie wyznaje dość popularną wśród ultrasów zasadę, że "klub to My, nie Wy".

Odnośnie bluzgów latających po sektorze SE w stosunku do miejscowych, którzy nie spełniają "standardów kibicowskich" SE. Temat stary jak rzeka i występuje od lat. Sam byłem świadkiem historii jeszcze w 1 lidze, którą opisywałem już kiedyś na forum, gdzie zacny młodzieniec zaczął pouczać starszego Pana, który przysiadł sobie na sektorze, słowami "Dziadku, albo wstajesz i śpiewasz, albo wypierd***j". Wtedy na szczęście jakaś dziewczyna, również z SE, szybko spacyfikowała gówniarza. Jak widać te standardy wciąż obowiązują i mają się świetnie. Bo przecież wystosowanie apelu w stylu: "słuchajcie, jeśli siadacie na tym sektorze prosimy Was o koszulki na żółto i aktywny udział w dopingu, wstawanie i śpiewanie. Takie są zasady tego sektora" najwyraźniej przerasta intelektualne możliwości tych osobników. Chociaż nawet tutaj można dyskutować czy SE ma jakiekolwiek prawa mówić komukolwiek jak się ma zachowywać, ubierać i jakie miejsca zajmować. No nie ma ich, ale można przyjąć, ze obowiązuje jakaś umowa społeczna związana z sektorem C3.

I na koniec. Śledzę kilka grup na FB związanych z Motorem i czytanie postów ludzi związanych z SE bardzo często niestety jest krzywdą dla rozumu. Poziom ich arogancji jest kosmiczny. I to nie tyczy się tylko ostatniej akcji z meczu z Lesznem, ale całokształtu ich twórczości na tematy przeróżne. Nie mam pojęcia, czy to są osoby decyzyjne w SE, jacyś randomowi członkowie stowarzyszenia albo ludzie, którzy po prostu na tym sektorze przesiadują. Ale ostatnio trafiłem na post jednej Pani, która zdaje się jest gniazdową, odnośnie właśnie sprawy z Lesznem. I o ile sama wypowiedz była w miarę kulturalna i pod tym kątem nie ma co jej zarzucić, tak merytorycznie to było, sorry, ale dno.

Szanuję Euphorię za to co robią, za prowadzony doping, za oprawy. Sam jestem zdania, ze z tego tytułu powinni mieć swego rodzaju przywileje. Ale w sytuacji, gdy samozwańczo nazywają się przedstawicielami lubelskich kibiców, to mają również pewne obowiązki z tym związane. Bo to w dużej mierze ich zachowanie kreauje nasz obraz w mediach i wśród kibiców innych ośrodków. A jak widać po reakcji czy tutaj, czy w SM, mało kto chce byśmy byli odbierani w sposób, jaki SE zaprezentowała w meczu z Lesznem. I nie ma znaczenia, że to był jednorazowy wyskok. Bo następnym razem będą na nas bluzgać może w Toruniu, może w Zielonej. I co wtedy?

Flagg'u gwałcisz logikę, a tego się po Tobie nie spodziewałem. W naszym przypadku bluzgali na złodzieja, który próbował skraść barwy.

Możesz opisywać przymioty intelektualne innych, bo jesteś tu anonimowy. Próbowałeś dyskutować na tych SM?

I uwaga: Bluzgali na nas w Toruniu i nic, bluzgali w Zielonej i nic i właśnie o to chodzi, że nic.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#2940 Postautor: Saint » 13 sierpnia 2024, o 18:19

Flagg w punkt.

Radonis, to Ty probujesz udowodnić tezę, że są sytuacje usprawiedliwiające chamstwo. Nie ma - chamstwo to chamstwo. Kolorowanie tego, dorabianie ideologi nie zmieni oceny samego zachowania.
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2024, o 18:24 przez Saint, łącznie zmieniany 2 razy.

Czarek
Trener

#2941 Postautor: Czarek » 13 sierpnia 2024, o 18:20

KDS pisze:Ja mam wrażenie, że na trybunach coraz bardziej dochodzi do głosu pewna grupa (przeważnie młodych) osób, którym takie standardy "kibicowania" imponują i chcieliby ich wprowadzić więcej. Ale był opór ze strony pozostałych, więc potrzebowali dobrego pretekstu, żeby móc się usprawiedliwić. I w Lesznie go dostali.

Widać też napływ ludzi nieco starszych, z którymi nałogi i niedostatki intelektualne obeszły się bardzo źle.
Dla wszystkich byłoby lepiej, gdyby obecna SE rozwiązała się, a w jej miejsce powstało nowe stowarzyszenie z bardziej rygorystycznymi kryteriami naboru. Z tego co słychać są chętni.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Flagg
Trener

#2942 Postautor: Flagg » 13 sierpnia 2024, o 18:27

radonis pisze:Flagg'u gwałcisz logikę, a tego się po Tobie nie spodziewałem. W naszym przypadku bluzgali na złodzieja, który próbował skraść barwy.

Barwy próbowali ukraść konkretni ludzie, a nie 10 czy tam 15 tysięcy kibiców Unii Leszno. SE bluzgała na całą społeczność kibicowską Unii i na sam klub.

radonis pisze:Możesz opisywać przymioty intelektualne innych, bo jesteś tu anonimowy. Próbowałeś dyskutować na tych SM?

I tak, kilka razy próbowałem dyskusji z ludźmi z SE na grupie FB. Ale już się z tego wyleczyłem, bo nie ma to żadnego sensu. Oczywiście to nie oznacza, że cała SE zachowuje się tak samo, bo na pewno tak nie jest. No ale kilku ich reprezentantów na tych grupach FB nie wystawia im najlepszego świadectwa.

Radonis pisze:I uwaga: Bluzgali na nas w Toruniu i nic, bluzgali w Zielonej i nic i właśnie o to chodzi, że nic.

No właśnie, to dlaczego teraz musiało być "coś"? Bo kilku czy nawet kilkunastu debili próbowało ukraść flagę? To pojechaliśmy po wszystkich?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#2943 Postautor: Saint » 13 sierpnia 2024, o 18:40

radonis pisze:
Saint pisze:Okrzyk człowieka prowadzącego doping .. „kurwa wstawać, jak chcecie siedzieć to wypierdalać z sektora „.. rozumiem , że jest dopuszczalny i nie jest wulgaryzmem?

Jedyne wulgaryzmy, które leciały w stronę kibiców drużyny przeciwnej były na Leszcznie. Jeśli za takie uważasz "kto nie skacze..." to gratuluję wrażliwości, może jednak kibicowanie to nie Twoja bajka.

To nie jest kwestia mojej wrażliwości tylko kultury osobistej i systemu wartości. Jeśli już mam wartościować poziom chamstwa - to dużo gorzej oceniam „wypierdalać” do ludzi w podeszłym wieku, kibicujących tej samej drużynie niż okrzyki na klub z Leszna. I to ze strony osób, które przewodzą tej grupie.. próbowałeś przekonywać, że chamstwo osób z SE to jednorazowy wyskok spowodowany sytuacjami z Leszna. Te przykłady pokazują, że problem jest szerszy.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2944 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 19:13

Flagg pisze:
radonis pisze:Flagg'u gwałcisz logikę, a tego się po Tobie nie spodziewałem. W naszym przypadku bluzgali na złodzieja, który próbował skraść barwy.

Barwy próbowali ukraść konkretni ludzie, a nie 10 czy tam 15 tysięcy kibiców Unii Leszno. SE bluzgała na całą społeczność kibicowską Unii i na sam klub.

Widzisz - tak jak bardzo cenię Twoje rozważania oparte na statystyce za ich rzeczowość i precyzję, tak tutaj Twoje szacunki są bardzo nietrafione. O ile akcja wykonana była przez 2 czy 3 konkretne osoby, to jej plan powstał w ich sektorze FAN i jestem pewien, że przez cały ten sektor był popierany, to po pierwsze. Po drugie widziałem nagranie kibica z trybuny usytuowanej na środku przeciwległej prostej, który darł się w naszą stronę - zbierać szmaty i wypier****. Po trzecie przytaczałem sytuację z żabki. Po czwarte mam sedecznych przyjaciół w Lesznie, którzy potwierdzają, że ta społeczność jest przesiąknięta nienawiścią do reszty żużlowej Polski i bezkrytycznie sieją nienawiść na lewo i prawo.

Nie napiszę na tej bazie, że wszyscy to tam popierają, bo sam znam przykłady ludzi rozsądnych z grona kibiców UL, ale bez przesady mogę pokusić się o stwierdzenie, że to większość.

Flagg pisze:
radonis pisze:Możesz opisywać przymioty intelektualne innych, bo jesteś tu anonimowy. Próbowałeś dyskutować na tych SM?

I tak, kilka razy próbowałem dyskusji z ludźmi z SE na grupie FB. Ale już się z tego wyleczyłem, bo nie ma to żadnego sensu. Oczywiście to nie oznacza, że cała SE zachowuje się tak samo, bo na pewno tak nie jest. No ale kilku ich reprezentantów na tych grupach FB nie wystawia im najlepszego świadectwa.

Zupełnie z tym nie dyskutuję bo nie mam jak.

Flagg pisze:No właśnie, to dlaczego teraz musiało być "coś"? Bo kilku czy nawet kilkunastu debili próbowało ukraść flagę? To pojechaliśmy po wszystkich?

I teraz powiedz mi jak SE miałaby szukać tych konkretnych osób, żeby wchodzić z nimi w grzeczną polemikę... No błagam Flagg... Pisałem, że pewnie sam bym to inaczej zaplanował, jeżeli miałbym coś w tej kwestii do powiedzenia.

Ale bezsensowne walenie w SE za to, że na fizyczną przemoc i próbę zbeszczeszczenia barw odpowiedzieli tylko słownie uważam za przesadę i nie przybliżyłeś mnie do zmiany zdania.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#2945 Postautor: radonis » 13 sierpnia 2024, o 19:19

Saint pisze:
radonis pisze:

To nie jest kwestia mojej wrażliwości tylko kultury osobistej i systemu wartości. Jeśli już mam wartościować poziom chamstwa - to dużo gorzej oceniam „wypierdalać” do ludzi w podeszłym wieku, kibicujących tej samej drużynie niż okrzyki na klub z Leszna. I to ze strony osób, które przewodzą tej grupie.. próbowałeś przekonywać, że chamstwo osób z SE to jednorazowy wyskok spowodowany sytuacjami z Leszna. Te przykłady pokazują, że problem jest szerszy.

Saint ja też się tym brzydzę i nie wybrażam sobie, żeby do kogoś starszego w ten sposób się odnosić. Nie byłem świadkiem tego typu sytuacji, jeśli się zdarzyły nie powinny mieć miejsca.

Flagg
Trener

#2946 Postautor: Flagg » 13 sierpnia 2024, o 19:44

No raczej nie przekonamy się nawzajem :)
Bottom line jest taki, że dla mnie narażanie opinii całej społeczności kibicowskiej poprzez chamskie zachowanie jako odpowiedz na próbę kradzieży flagi i bluzgi w naszą stronę nie jest do zaakceptowania. Tyle. Nie przekonują mnie argumenty, że "oni byli dużo gorsi w naszym kierunku". A do tego to się sprowadza. Ja w ogóle nie widzę potrzeby stosowania odwetu. Nie widzę w takim zachowaniu absolutnie żadnych korzyści poza osobistą satysfakcją, że im się odgryźliśmy i poobrażaliśmy im klub. To są standardy ze stadionów piłkarskich. I już argumentowałem dlaczego dla mnie jest to zachowanie na poziomie gimnazjum. Zarówno na FB jak i tutaj ludzie już pisali, że można było to zrobić w sposób niewulgarny i jednocześnie zabawny. Widać ludziom z SE jednak bliżej do zasad i poglądów grup ultrasów niż normalnego kibicowania. Ok, niech tak będzie, ale jednocześnie niech zaakceptują fakt, że reszta kibiców tego po prostu nie popiera i nie chce słuchać tego na stadionie.

Problem z kulturą w SE ich chęcią sterowania życiem na stadionie jest szerszy. Naprawdę, możesz mi wierzyć, że bluzgi w stosunku do miejscowych o których pisał Saint to nie są nasze wymysły, ale realny problem. I on nie zdarzył się raz czy dwa, ale dzieje się to regularnie od kilku lat. We wspomnianych grupach na FB też wielokrotnie był ten temat przez różnych ludzi poruszany. Bez jakiejkolwiek refleksji ze strony SE. Oni uważają, że mają do tego prawo, bo to ich sektor i oni ustalają warunki. A jakakolwiek próba dyskusji z nimi kończy się wyzywaniem od pikników, "gdzie byliście jak jeździliśmy w 2 lidze" czy "sami se prowadźcie doping"

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2947 Postautor: tezetomaniak » 13 sierpnia 2024, o 21:20

Tai Woffinden pokazał jak sobie radzić z leszczyńskim bydłem ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2948 Postautor: Gelo » 13 sierpnia 2024, o 21:50

Bottom line pfffff :)

Ge(L)o
Trener

#2949 Postautor: Ge(L)o » 13 sierpnia 2024, o 22:21

Flagg pisze:Widać ludziom z SE jednak bliżej do zasad i poglądów grup ultrasów niż normalnego kibicowania.

Jest jakaś definicja normalnego kibicowania ?

Flagg
Trener

#2950 Postautor: Flagg » 13 sierpnia 2024, o 22:25

Spytaj się SE. Oni zdaje się mają monopol na rozumienie tego słowa.

A jeśli już pytasz wydaje mi się, że dopingowanie swojej drużyny/zawodnika polega na wspieraniu go i zachęcaniu do walki. Rzucanie wyzwisk w stronę grupy ludzi na trybunach raczej ciężko nazwać dopingiem.