Nasi rywale - 2024

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Nasi rywale - 2024

#251 Postautor: kdsz » 5 czerwca 2024, o 12:50

Ostafiński od dawna w swoich tekstach przestał się powoływać na wypowiedzi osób funkcjonujących w środowisku. Żeby cokolwiek opublikować używa sformułowań-wytrychów w stylu "Niewykluczone, że", "Coraz głośniej mówi się o", "Krążą plotki". Oczywiście stosuje też nieśmiertelną frazę "Nieoficjalnie ustaliliśmy". Z tym fuszerem już chyba nikt poważny nie rozmawia.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

KrzyczącyK1b1c
Trener

#252 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2024, o 14:12

kdsz pisze:Ostafiński od dawna w swoich tekstach przestał się powoływać na wypowiedzi osób funkcjonujących w środowisku. Żeby cokolwiek opublikować używa sformułowań-wytrychów w stylu "Niewykluczone, że", "Coraz głośniej mówi się o", "Krążą plotki". Oczywiście stosuje też nieśmiertelną frazę "Nieoficjalnie ustaliliśmy". Z tym fuszerem już chyba nikt poważny nie rozmawia.

Akurat Ostaf przeprowadził jeden z większych wywiadów z Kepą w ostatnim czasie: https://sport.interia.pl/zuzel/news-odb ... Id,7179609
Jak wiemy, Kępa raczej mało udziela się w mediach, więc z Ostafem musi mieć nienajgorsze relacje.

Raczejj
Junior

#253 Postautor: Raczejj » 5 czerwca 2024, o 16:36

KrzyczącyK1b1c pisze:
kdsz pisze:Ostafiński od dawna w swoich tekstach przestał się powoływać na wypowiedzi osób funkcjonujących w środowisku. Żeby cokolwiek opublikować używa sformułowań-wytrychów w stylu "Niewykluczone, że", "Coraz głośniej mówi się o", "Krążą plotki". Oczywiście stosuje też nieśmiertelną frazę "Nieoficjalnie ustaliliśmy". Z tym fuszerem już chyba nikt poważny nie rozmawia.

Akurat Ostaf przeprowadził jeden z większych wywiadów z Kepą w ostatnim czasie: https://sport.interia.pl/zuzel/news-odb ... Id,7179609
Jak wiemy, Kępa raczej mało udziela się w mediach, więc z Ostafem musi mieć nienajgorsze relacje.

A ja myślę, że wręcz odwrotnie i po prostu Kępa chciał wyjaśnić największego farmazoniarza i tyle.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#254 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2024, o 16:39

Raczejj pisze:
KrzyczącyK1b1c pisze:

A ja myślę, że wręcz odwrotnie i po prostu Kępa chciał wyjaśnić największego farmazoniarza i tyle.

To raczej tak nie działa. Jeśli się kogoś nie lubi, to nie udziela się mu wywiadów. Szczególnie, że ten nie był w jakiejś napiętej atmosferze.

ezbeg
Trener

#255 Postautor: ezbeg » 6 czerwca 2024, o 15:55

Spokojnie. Dzisiaj Ostafiński pisze o możliwym wielkim powrocie do Motoru - J.Hampel. Oczywiście informacje ma od informatora, który widział Kępę w Lesznie gdzie mieszka Hampel (zawsze myślałem, że mieszka w okolicach Piły a tu ekspert rozwiał moje wątpliwości)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#256 Postautor: kibicLBN » 8 czerwca 2024, o 09:24

Wczoraj się okazało, że ten Ben Cook może naprawdę namieszać i przysporzyć spory ból głowy Okoniewskiemu, gdy wróci Kołodziej. Na tę chwilę Smektała albo Lebiediev do odstrzału.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#257 Postautor: Flagg » 8 czerwca 2024, o 09:28

Pytanie na czyich silnikach jechał.

No i poczekajmy z oceną aż odjedzie 2-3 spotkania
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#258 Postautor: RadeKas » 8 czerwca 2024, o 09:33

Na silnikach Kołodzieja oczywiście. A z jego budową był prawdopodobnie idealnie do nich spasowany. Parnicki też już na nich miał wystrzały. Po powrocie Janka może nie być tak kolorowo.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

rumburaquee
Zawodowiec

#259 Postautor: rumburaquee » 8 czerwca 2024, o 10:12

Flagg pisze:Pytanie na czyich silnikach jechał.

No i poczekajmy z oceną aż odjedzie 2-3 spotkania

Dokładnie, lubię takie podniety. Wyjdzie dzień konia i hurtową. Dajmy dwa trzy spotkania . Już Kenana na Parnickiegi chcieli mieniać. A Australijczyk równo jedzie i w innych ligach też

Flagg
Trener

#260 Postautor: Flagg » 8 czerwca 2024, o 10:23

No i na ten moment ten transfer dał Unii okrągłe i tłuste...0 punktów do tabeli. A koniec końców o to w tej grze chodzi.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#261 Postautor: kdsz » 8 czerwca 2024, o 10:28

Ale fajne ma starty, co nie jest regułą w przypadku żużlowców jeżdżących wyłącznie w UK.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#262 Postautor: Gelo » 8 czerwca 2024, o 10:44

Fajny mecz a to najważniejsze. I Fajny taki Mikkel - taki nie za mocny :) Najważniejsze, że psycholog robi robotę i zawodnik czerpie fun z jazdy :)

ezbeg
Trener

#263 Postautor: ezbeg » 8 czerwca 2024, o 10:57

Co do MM
UWAGA - Interia + Krzystyniak - czytacie na własną odpowiedzialność :)

Transfer Mikkela Michelsena do Krono-Plast Włókniarza Częstochowa był jednym z największych hitów. Duńczyk opuścił lubelski Motor, gdzie z roku na rok stawał się coraz lepszy. Teraz staje przed dylematem, bo drugi kolejny sezon spisuje się poniżej oczekiwań. - Mikkelowi nie odpowiada Włókniarz i atmosfera wokół tego klubu - przyznaje Jan Krzystyniak w rozmowie z Interia Sport. Wiele na to wskazuje, że Michelsen w przyszłym roku przywdzieje nowe barwy klubowe.
 Tauron Włókniarz w 2022 roku dokonał transferów Mikkela Michelsena i Maksyma Drabika, będąc przekonanym, że ta dwójka do spółki z Leonem Madsenem udźwignie ciężar walki o finał PGE Ekstraligi. - Działacze byli przekonani, że ubili świetny interes, a tu wyszła klapa - mówi nam Jan Krzystyniak. Włókniarz jednak nie zdobył medalu, a w tym roku jest jeszcze gorzej.
Początek tegorocznemu sezonu był koszmarny dla częstochowian. Problemy wynikały głównie ze słabej dyspozycji Mikkela Michelsena, który miał być liderem z prawdziwego zdarzenia. Takim był w Lublinie, lecz Duńczyk notuje już drugi sezon we Włókniarzu, w którym spisuje się poniżej oczekiwań. - Nie wiem co się z nim dzieje. Zwalam ten problem na klub, do którego poszedł. Najprawdopodobniej Mikkelowi nie odpowiada Włókniarz i atmosfera wokół tego klubu - zauważa znany ekspert. Niektórzy twierdzą, że Michelsen być może nie jest w stanie odnaleźć się w tym środowisku. Rok temu kamery uchwyciły, gdy ten starł się słownie ze swoim rodakiem, Leonem Madsenem. Obaj zawodnicy są znani ze swoich charakterów. Właściwie jednemu i drugiemu zależy na tym, aby być postacią numer 1 w danym klubie.

Prędzej już mówiłem, że Włókniarz to sami indywidualiści, których nie obchodzi interes drużyny. Patrzą na czubek własnego nosa i chcą wykręcać jak największe liczby, ale indywidualnie. Naprawdę od dłuższego czasu nie widzę zżytego zespołu w Częstochowie. To grupa indywidualistów

Od dłuższego czasu spekuluje się, że 29-latek prawdopodobnie opuści Częstochowę. Z naszych informacji wynika, że Michelsen sam wydzwania do klubów. Mowa o Apatorze, Falubazie i Sparcie. W żadnym klubie nie jest jednak jedynką na liście potencjalnych transferów. Gdyby jednak trafił do Wrocławia, to Sparta znów mogłaby mierzyć się z Orlen Oil Motorem Lublin jak równy z równym. Duńczyk przywróciłby ogromną wiarę w kolejny tytuł mistrzowski we Wrocławiu. - Przy obecnej formie Woffindena transfer Michelsena byłby strzałem w dziesiątkę. W Sparcie brakuje zawodnika, który punktuje tak, jak wcześniej punktował Woffinden. Wrocław był czołowym zespołem w Polsce, a teraz przechodzi spore problemy. Michelsen byłby świetnym uzupełnieniem dla Sparty - podkreśla. Tak naprawdę w Sparcie każdy przechodzi kłopoty oprócz Artioma Łaguty. Jednak Michelsen powinien spróbować i myślę, że to byłby odpowiedni dla niego kierunek. We Wrocławiu mógłby odżyć na nowo, musi coś po prostu zmienić - radzi mu były trener i zawodnik.

Co ciekawe, gdy spojrzymy w historię, to nie jest to pierwszy taki przypadek, kiedy dany zawodnik obniża loty pod Jasną Górą. - Nie tylko Michelsen złapał zadyszkę w Częstochowie. Miałem po cichu nadzieję, że Drabik wracając do macierzystego klubu wróci także do wysokiej formy. Takiej, kiedy ogrywał zawodników z Grand Prix. Tak samo wydawało mi się, że to będzie świetne miejsce dla Woryny, a jest wprost przeciwnie. Smektała też obniżył loty we Włókniarzu.

Pozostaje zacytować Wyspiańskiego - "miałeś ... złoty róg".

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#264 Postautor: RadeKas » 8 czerwca 2024, o 11:00

Jak na Krzystyniaka to artykuł całkiem sensowny.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Karamba
Kadrowicz

#265 Postautor: Karamba » 8 czerwca 2024, o 11:08

"Z naszych informacji wynika, że Michelsen sam wydzwania do klubów. Mowa o Apatorze, Falubazie i Sparcie."

a w Lublinie "Ona nieczynna ta budka, nawet napis był ale jakiś obuz zdjął!"

na dzień dzisiejszy to miałeś Mikkel złoty róg

Flagg
Trener

#266 Postautor: Flagg » 8 czerwca 2024, o 11:29

Podobna podnieta jak w przypadku Cooka jest odnośnie osoby MJJ. Już go obwołali zbawca Grudziądza. Spoko, chłop fajnie wyglądał na starcie (choć warto zauważyć, że mial dwa razy pola B/Do, które wczoraj były dużo, dużo lepsze), ale jednak dwa razy dostał 1:5

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#267 Postautor: Saeyl » 8 czerwca 2024, o 12:11

MJJ może więcej zyskać na torze w Grudziądzu, gdzie głównie liczą się starty, a jak widać było wczoraj, ma je całkiem niezłe.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#268 Postautor: Kargolo » 8 czerwca 2024, o 12:50

Ludzie po prostu lubią nieoczekiwanych bohaterów. Fajnie jak przychodzi chłop znikąd (Cook) albo wraca na najwyższy poziom po przerwie (Liglad) i punktuje. W żużlu bardzo rzadko zdarzają się takie wyskoki, hierarchia jest ustalona i poszczególni zawodnicy czołówki punktują raczej przewidywalnie. Ja może się nie jaram, ale zawsze się cieszę jak ktoś przełamuje ten układ. Dlatego mocno kibicuję takim zawodnikom jak Berge, Seifert-Salk, Douglas, a teraz też będę trzymał kciuki za Cooka i Jepsena Jensena. Dlatego też bardzo chciałem żeby Wilki i PSŻ się utrzymały, bo to zawsze powiew świeżości. I również dlatego wyśmienicie się kibicowało odradzającemu się u nas Jonssonowi i Hampelowi, wchodzącemu do czołówki Michelsenowi czy tak niespodziewanemu bohaterowi jak Paweł Miesiąc.
Bez takich historii sport nie byłby warty oglądania.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#269 Postautor: Cooper » 10 czerwca 2024, o 09:18

Przykład Cooka pokazuje, że warto dawać szansę "nołnejmom" lub zawodnikom z niższych lig (Rasmus Jensen).

Następny w kolejce Ryan Douglas, Seifert-Salk, a może drugie ekstraligowe życie dla Kurtza.

Gdyby Eliga byłaby 10 -drużynowa mielibyśmy więcej takich smaczków jak Cook, bo siłą rzeczy więcej zawodników dostało by dobry hajs i sprzęt.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Flagg
Trener

#270 Postautor: Flagg » 10 czerwca 2024, o 09:34

Przykład Cooka pokazuje, ze zdecydowanie za szybko wyciągamy wnioski. Czy on się sprawdzi czy nie, to będzie można powiedziec po kilku meczach, a najlepiej na koniec sezonu. Po jednym meczu jest to bardzo niebezpieczne. W 2022 roku po 4 kolejkach środowisko okrzyknęło Patricka Hansena transferem sezonu i nową gwiazdą Ekstraligi. Kilka spotkań później przegrał rywalizację o skład Gorzowa z Wiktorem Jasińskim.

Ja się zgadzam, że Eliga potrzebuje takich zawodników jak Cook i życze chopakowi jak najlepiej, ale jednak wstrzymałbym się jeszcze z opiniami o długofalowej przydatności tego typu zawodników. Bo Eliga jednak potrafi ich brutalnie weryfikować.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#271 Postautor: Gelo » 10 czerwca 2024, o 09:46

Kij ma dwa końce. Więcej drużyn w ekstralidze to mniej w niższych ligach. Żeby to miało ręce i nogi należałoby wtedy połączyć 1 i 2 ligę i podziękować zagranicznym (skoro i tak się im blokuje możliwość awansu). To z kolei powoduje, że połowa drużyn jedzie o nic i trafiają się mecze typu Ostrów - Piła czy Krosno - Opole. Kompletny bezsens. Obecna 1 liga jest optymalna - cztery drużyny walczą o awans cztery o utrzymanie. Jestem zwolennikiem trzech klas rozgrywkowych - potencjał w każdej zbliżony, większość jedzie o coś. Przy 10 zespołach w ekstralidze musiałby być układ lig 10-8-8 żeby to miało sens. A na funkcjonowanie w Polsce 26 ośrodków się nie zanosi póki co. 10 zespołowa Ekstraliga tak - ale tylko po reaktywacji Krakowa, Świętochłowic i może Warszawy. Takie smaczki jak Cook czy Douglas niekoniecznie muszą jeździć w najwyższej klasie.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#272 Postautor: Cooper » 10 czerwca 2024, o 10:15

Niestety ale trzecia liga jest głównie dla hobbystów i parodystów. Utrzymywanie ośrodków to jedno, ale moim zdaniem priorytetem jest pchanie jak największej kasy w w dwie najwyższe ligi i dopuszczenie do tej kasy jak największej liczby zawodników. Może to być 10 drużyn w Elidze i 8 w 1. Reszta jak dorośnie to wtedy pierwszą ligę też można poszerzyć do 10.

Do tego, trochę z innej beczki, mam nadzieję, że w Elidze myślą poważnie jak skrócić mecze. Ten sezon dobitnie pokazuje że wyścigi traktorów są całkowicie zbyteczne. W Łodzi kolejkę temu mecz po deszczu w ekspresowym tempie, pierwsze równanie po 10 biegu, nasz mecz w Lesznie 1:20 h, pierwsze równanie pod 10, nawet GP w Pradze opędzlowali 23 biegi w niecałe 2h. Wg mnie dużo lepiej się ogląda takie dynamiczne zawody, zrezygnowałbym z obligatoryjnego równania po 4 biegu i 7. Ewentualne szybkie polewanie toru by się nie kurzyło. A "duża kosmetyka" po 10, wtedy też może być dłuższa przerwa np. 20 minut żeby ludzie na stadionie zdążyli pozałatwiać co trzeba :)

Gdyby mecze skrócić do realnych 1,5h to można by bez problemu robić 3 w niedzielę (w kontekście 10 drużyn w Elidze).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Flagg
Trener

#273 Postautor: Flagg » 10 czerwca 2024, o 10:28

Cooper pisze:Niestety ale trzecia liga jest głównie dla hobbystów i parodystów. Utrzymywanie ośrodków to jedno, ale moim zdaniem priorytetem jest pchanie jak największej kasy w w dwie najwyższe ligi i dopuszczenie do tej kasy jak największej liczby zawodników. Może to być 10 drużyn w Elidze i 8 w 1. Reszta jak dorośnie to wtedy pierwszą ligę też można poszerzyć do 10.

Do tego, trochę z innej beczki, mam nadzieję, że w Elidze myślą poważnie jak skrócić mecze. Ten sezon dobitnie pokazuje że wyścigi traktorów są całkowicie zbyteczne. W Łodzi kolejkę temu mecz po deszczu w ekspresowym tempie, pierwsze równanie po 10 biegu, nasz mecz w Lesznie 1:20 h, pierwsze równanie pod 10, nawet GP w Pradze opędzlowali 23 biegi w niecałe 2h. Wg mnie dużo lepiej się ogląda takie dynamiczne zawody, zrezygnowałbym z obligatoryjnego równania po 4 biegu i 7. Ewentualne szybkie polewanie toru by się nie kurzyło. A "duża kosmetyka" po 10, wtedy też może być dłuższa przerwa np. 20 minut żeby ludzie na stadionie zdążyli pozałatwiać co trzeba :)

Gdyby mecze skrócić do realnych 1,5h to można by bez problemu robić 3 w niedzielę (w kontekście 10 drużyn w Elidze).

Podpisuje się wszystkimi kończynami. Zawsze można zostawić sedziemu furtkę, że jeśli uzna, że dodatkowa kosmetyka jest potrzebna, to mozna ja zrobić na koniec serii. Ale z automatu? Wystarczy jedna po 10 biegu. Ewentualnie to wypośrodkowiać i jedno po 7 starcie i jedno przed nominowanymi. Do tej pory zachodze w głowę, dlaczego w piątek sędzia uparł się na to równanie u nas po 8 biegu. Można było spokojnie cisnąć dalej i pewnie te 12-13 biegów udałoby się odjechać.

W finale ze Spartą w 2021 roku mieliśmy chyba jedno równanie, tuż przed nominowanymi i to był jedno z najlepszych spotkań jakie kiedykolwiek rozegrano przy Z5

rumburaquee
Zawodowiec

#274 Postautor: rumburaquee » 10 czerwca 2024, o 11:07

Taaa a reklamy TV to kiedy pokaże?

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#275 Postautor: Perez » 10 czerwca 2024, o 11:10

Jak będzie polewania bez równania.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!