Nasi rywale - 2023

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
KrzyczącyK1b1c
Trener

Re: Nasi rywale - 2023

#901 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 15 czerwca 2023, o 23:04

Gelo pisze:Kuba jest rozsądny. Wie że Dominik to przyszłość tego klubu na lata

No tak. I o tym ciągle piszę. Zapytałeś dlaczego wypisujemy się z walki, to między słowami odpowiedziałem Ci, co ja sądzę o tym.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#902 Postautor: Gelo » 15 czerwca 2023, o 23:09

Takim pomysłom żeby jechać Bańborem i Grzeszczykiem kibicują chyba tylko we Wrocławiu i Gorzowie. Mistrz Polski ma się bić o medale. A wychowankowie w składzie to powinien być ósmy/dziewiąty priorytet klubu.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#903 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 15 czerwca 2023, o 23:09

Czyli nadal nie zrozumiałeś to, co chciałem przekazać. No cóż, dobranoc Gelu :)

rumburaquee
Zawodowiec

#904 Postautor: rumburaquee » 15 czerwca 2023, o 23:40

Tak, piłem, jestem na wczasach. Jestem stary. Szybkie pytanie, szybka odpowiedz. Czy są inne fora klubowe oprócz SB,? Czy tylko tak tylko my sobie w dyskurs uderzamy a potem tylko hieny mają pożywkę?

Flagg
Trener

#905 Postautor: Flagg » 15 czerwca 2023, o 23:42

Gelo pisze:Takim pomysłom żeby jechać Bańborem i Grzeszczykiem kibicują chyba tylko we Wrocławiu i Gorzowie. Mistrz Polski ma się bić o medale. A wychowankowie w składzie to powinien być ósmy/dziewiąty priorytet klubu.
Bo żużel to nie są Simsy na kodach czy manager braci Manskich. A Rusko przez 30 lat w żużlu zrobił 5 DMP, z czego przez ostatnie 27 lat - całe dwa. Więc pod tym względem raczej nie jest wzorem do naśladowania. Miał Drabika jako młodzieżowca i mistrzostwa z nim nie zrobił. Jeśli ścianie Przyjemskiego, to oczywiście Sparta będzie zdecydowanym faworytem. Ale to nie gwarantuje złota
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

meesha
Trener
Kontakt:

#906 Postautor: meesha » 16 czerwca 2023, o 00:04

Za to zawodnikow, ktorych w tym czasie "popsul" mozna by wymienic co najmniej z tuzin
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#907 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 00:08

Pitera i Dana nie popsuł

meesha
Trener
Kontakt:

#908 Postautor: meesha » 16 czerwca 2023, o 00:09

Jeszcze :p
Chodzi mi o wczesniejszych dwadziescia pare lat, a nie o ten sezon
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#909 Postautor: Lumpproletariacki » 16 czerwca 2023, o 06:58

ezbeg pisze:A jak przed sezonem 2019 przebiliśmy mu Zagara to następnie go przepłacił żeby go zostawić. Dopiero rok później dał mu wolną rękę.

Zresztą na MM szans nie ma i już. Takie same szanse są podobno na powrót Lamberta. Niby nie ma czarnej listy, ale jednak jest.

Jeszcze Doyla przebili w stosunku do propozycji od nas.

Z tego co słyszałem Lambo nie jest na czarnej liście, ale Toruń daje mu na tyle dużo siana, że nieracjonalne byłoby przebijanie ich oferty. MM nie wiem czy jest gdzieś umieszczony, ale rzeczywiście nie wróci.

Piernik chyba pierwszy raz na tym forum słusznie napisał, że nie będzie u nas żadnego transferu. Nie chce mi się wierzyć, że JK rzuci taki absurdalny hajs na Przyjemskiego. Zreszta trzeba wziąć pod uwagę podwyżki dla obecnych zawodników i najzwyczajniej w świecie nie wystarczy na nowego. No chyba, że znowu jakieś momoty namieszają…

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#910 Postautor: kdsz » 16 czerwca 2023, o 07:40

Gelo pisze:Nie bardzo rozumiem filozofii nieściągania Przyjemskiego do Motoru. Niektórzy widzę ulegają hejtowi że nie mamy wychowanków.

Będąc w drugiej lidze chcieliśmy wejść do pierwszej. Kolejnym celem był awans do ekstraligi, a następnym utrzymanie. Zaczęliśmy myśleć o play-offach, co udało się zrealizować z rocznym opóźnieniem w stosunku do planów, ale od razu z wicemistrzostwem. Złoty medal w zeszłym sezonie nasycił kibiców i teraz marzą o wychowanku, który podbije ekstraligowe i światowe tory.
Nie powiem, że bym nie chciał, ale na pewno nie kosztem wypadnięcia z top 4.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#911 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 07:51

No właśnie - a kilku kibiców na tym forum zdaje się nie wiedzieć, że prezes Motoru ma na względzie przede wszystkim dobro i wyniki klubu a nie żeby zrobić dobrze kilku hejterom z innych miast.

Czarek
Trener

#912 Postautor: Czarek » 16 czerwca 2023, o 07:55

Gelo pisze:Takim pomysłom żeby jechać Bańborem i Grzeszczykiem kibicują chyba tylko we Wrocławiu i Gorzowie. Mistrz Polski ma się bić o medale. A wychowankowie w składzie to powinien być ósmy/dziewiąty priorytet klubu.

Motor ma już złoto i srebro. Teraz brakuje nam jeszcze wychowanków w składzie i nawet jeśli dzięki temu zdobędziemy w pierwszym sezonie tylko brąz to tego też jeszcze nie mamy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#913 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 08:00

Ja mam wywalone na to czy będzie jechał Bańbor, Grzeszczyk, Śledź czy Szpytma. To nie powinien być priorytet mistrza Polski z najlepszym żużlowcem na świecie w składzie. To są fanaberie kibiców i to głównie z innych miast, które chcą zdetronizować mistrza. To, że Unia była cztery razy mistrzem pamięta każdy - ale nikt dzisiaj nie analizuje ilu było wychowanków w składzie - bo w sumie jakie to ma znaczenie poza dobrym samopoczuciem kilku gości. Nasza passa medalowa nie będzie trwała wiecznie i należy sobie z tego zdawać sprawę. Ciśnijmy tą cytrynę do końca tak długo jak się da. A kundle szczekały, szczekają i będą szczekać - nawet gdybyśmy jechali ośmioma wychowankami. Karawana jedzie dalej.

Czarek
Trener

#914 Postautor: Czarek » 16 czerwca 2023, o 08:19

Gelo pisze:Ja mam wywalone na to czy będzie jechał Bańbor, Grzeszczyk, Śledź czy Szpytma. To nie powinien być priorytet mistrza Polski z najlepszym żużlowcem na świecie w składzie. To są fanaberie kibiców i to głównie z innych miast, które chcą zdetronizować mistrza. To, że Unia była cztery razy mistrzem pamięta każdy - ale nikt dzisiaj nie analizuje ilu było wychowanków w składzie - bo w sumie jakie to ma znaczenie poza dobrym samopoczuciem kilku gości. Nasza passa medalowa nie będzie trwała wiecznie i należy sobie z tego zdawać sprawę. Ciśnijmy tą cytrynę do końca tak długo jak się da.

Nieprawda. Unii każdy zazdrości, że swoje największe sukcesy oparła w dużej mierze na wychowankach. Stawia się ją jako wzór szkolenia i jest to również mocny argument za tym, że ten klub kiedyś powróci na medalową ścieżkę. To samo może być z Motorem. Czym więcej swoich tym większe i silniejsze lubelskie środowisko żużlowe i tym większe szanse na to, że w przypadku kryzysu szybko powrócą lepsze czasy.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#915 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 08:21

Ja nie zazdroszczę - więc nie każdy. Co im z tego, że są ośrodkiem szkolenia jak szorują po dnie? Odchodzą kolejne gwiazdy i to raczej z obrzydzeniem niż z sentymentem. A to przybliża bardziej spadkową niż medalową ścieżkę na razie.

Flagg
Trener

#916 Postautor: Flagg » 16 czerwca 2023, o 08:24

Wciąz wielu ulega powszechnie panującemu mitowi, ze Motor to studnia bez dna, która płaci zawodnikom kokosy rodem z NBA. Jakby historia z MM nikogo niczego nie nauczyła. A jesli wierzyć pojawiajacym się wtedy kwotom, to MM był chyba najgorzej opłacanym zawodnikiem z TOPu ligi.

Teraz ptaszki ćwierkają, że Dominik jest w dolnych rejonach listy płac lubelskiego zespołu co niekoniecznie musi mu pasować. Cierniak pracuje na naprawdę solidny kontrakt U-24. I nagle przychodzi Przyjemski z kontraktem na poziomie gwiazd SGP. TO się na pewno dobrze skończy :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#917 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 08:26

Nikt nie mówi o studni bez dna. Mamy jak nie najwyższy to drugi budżet w Ekstralidze. Możemy sobie pozwolić na więcej - a przypominam - to nie będzie trwało wiecznie.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#918 Postautor: kdsz » 16 czerwca 2023, o 08:33

Gelo pisze:To są fanaberie kibiców i to głównie z innych miast, które chcą zdetronizować mistrza.

Trochę się zagalopowałeś. To, że kibice chcą mocnego wychowanka, nie znaczy od razu, że dali się zmanipulować fanom z innych miast, czy siwemu rusofilowi z Wrocławia. Identyfikacja z zawodnikami też jest ważna. Ja do dzisiaj pamiętam emocje podczas finału IMP, gdy Daniel Jeleniewski otarł się o medal. Cholera jasna, gdyby nie ta taśma w pierwszym starcie... :)
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Czarek
Trener

#919 Postautor: Czarek » 16 czerwca 2023, o 08:39

Gelo pisze:Nikt nie mówi o studni bez dna. Mamy jak nie najwyższy to drugi budżet w Ekstralidze. Możemy sobie pozwolić na więcej - a przypominam - to nie będzie trwało wiecznie.

Lepiej ew. rezerwy zainwestować w swoją młodzież, co jest również ważnym argumentem w walce o miejskie dotacje. Nie jest tajemnicą, że lubelscy konkurenci Motoru wskazują na fakt wydawania tych pieniędzy na "obcych", podczas gdy oni szkolą i pomagają wchodzić w zawodowstwo lubelskiej młodzieży.

Flagg
Trener

#920 Postautor: Flagg » 16 czerwca 2023, o 08:39

Gelo pisze:Nikt nie mówi o studni bez dna. Mamy jak nie najwyższy to drugi budżet w Ekstralidze. Możemy sobie pozwolić na więcej - a przypominam - to nie będzie trwało wiecznie.
No i na więcej sobie pozwalamy. Mamy Zmarzlika, mamy Kuberę, mamy Cierniaka. To nie są tanie rzeczy proszę Pana.

Tak jak Zmarzlik nie jest żadnym gwarantem złota, tak nie będzie Przyjemski. W 2021 roku mieliśmy na juniorce Lamparta i Cierniaka, Czewa miała MIśkowiaka i Świdnickiego, a mistrzem została Sparta z parą Liszka - Curzytek.

A zadaniem Kępy jest dbanie o budżet właśnie po to, żeby obecna sytuacja trwała jak najdłużej. Płacenie 3 milionów Przyjemskiemu jest po prostu chore, szczególnie, ze gość nie odjechał w Elidze nawet jednego biegu.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#921 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 08:40

Nie wiem - może dlatego, że w stosunkach działacze - zawodnicy ZAWSZE stoję po stronie działaczy - patrzę na to zagadnienie bardziej prezesowsko niż kibicowsko. Jeździli u nas Staszek z Dadosem - fajnie - i co z tego skoro była ogólna dziadownia? Jeleń otarł się o pudło - fajnie - i co z tego skoro rok później spuścił nas w niebyt. Bober dał się podejść jak dziecko przez co o mały włos nie awansowaliśmy. Także u mnie średnio z tym wielkim sentymentem do wychowanków. Gdybym był prezesem priorytetem byłby WYNIK - niezależnie czyimi rękami zrobiony. Czyli to co robi Rusko czy Kępa. Dlatego nie chadzam na U-24 czy inne DMPJ.
PS. Flagg - zadaniem Kępy jest WYNIK. Budżet jest tylko wtórnym środkiem do wykonania tego zadania. Powiedz Rusce czy Świącikowi, że płacenie Przyjemskiemu 3 milionów jest chore. Uśmiechną się i poklepią Cię po ramieniu.

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#922 Postautor: Dobromir » 16 czerwca 2023, o 09:14

Skończmy z tymi śmiesznymi historyjkami o wychowankach. Połowa liczących się małolatów dzisiaj to synowie byłych żużlowców albo osób ze środowiska. Oni zanim na licencje pójdą mają już kontrakt dogadany z klubem który lepiej zapłacił. Czasy się zmieniły. Co mnie obchodzi, że junior w składzie jest spod leszczyńskiej a nie lubelskiej wsi.

KrzysiekS
Senior

#923 Postautor: KrzysiekS » 16 czerwca 2023, o 09:18

Pełna zgoda. Czy pieniądze są chore czy nie to już zależy tylko od wyniku. Przeświadczenie jest takie że Przyjemski to sześć tłustych lat dla klubu który go ściągnie. Juniorka+U24 dlatego musi być przedrogo i przekosztownie. DMP nie zdobywa się drobniakami. Co za radość z tych wychowanków jeśli będą o krok z tyłu za nim. Oczywiście to myślenie ma sens jeśli się wierzy że będzie prawdziwym jokerem, a jak widać po proponowanych kwotach fachowcy ze środka tego bałaganu głęboko w to wierzą ;). Jeśli nie ściągamy go, bo nie jest potrzebny, to wtedy pełna zgoda, ale że nie bo jest za drogi to już tak nie wygląda. Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy bardziej opłacalne jest przegrywanie z wychowankami w złotym czasie klubu...
PS. Kto przez długie lata nie wspominał tego sezonu 91 i nie żałował tego Morawskiego. Ile to było rozważań jak mało zabrakło i przez ile długich lat.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#924 Postautor: niespokojny » 16 czerwca 2023, o 09:31

Flagg pisze:
Teraz ptaszki ćwierkają, że Dominik jest w dolnych rejonach listy płac lubelskiego zespołu co niekoniecznie musi mu pasować. Cierniak pracuje na naprawdę solidny kontrakt U-24. I nagle przychodzi Przyjemski z kontraktem na poziomie gwiazd SGP. TO się na pewno dobrze skończy :)

Zaraz sie okaze ze Zmarzlika nie ma w top 10 listy plac ;)
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#925 Postautor: Gelo » 16 czerwca 2023, o 09:34

Ja Przyjemskiego wyceniam na 5 punktów - wygrana w juniorskim plus wygrane z juniorami przeciwników. Od wielkiego dzwonu poszarpie z jakimś seniorem. Czy warto? Odpowiedź jest jedna - tak. A dlaczego? To proste - jak my tego nie zrobimy - zrobi to ktoś inny. A my za to będziemy uradowani, że jedziemy wychowankami wychodząc naprzeciw oczekiwaniom kibiców z innych miast.