Motor Lublin w sezonie 2022

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2022

#3101 Postautor: kdsz » 7 września 2022, o 09:56

Flagg pisze:Orlen grożący zerwaniem współpracy, naciski Obajtka, Gortata. Przecież tam nawet pojawiły sie głosy, że donos na Grzyba poszedł z...Lublina :D

Zrobiłeś mi dzień :lol: :lol: :lol: :lol:
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3102 Postautor: istred » 7 września 2022, o 09:59

kdsz pisze:W Lublinie wrogiem publicznym jest Michał Świącik, bo zmusił naszego kapitana, dorosłego przecież faceta, do opuszczenia żużlowego Edenu. Dla Gorzowa strata Zmarzlika to o wiele większy cios, więc można po części zrozumieć frustrację miejscowej gawiedzi i przypisywanie Jakubowi Kępie roli arcyłotra w tej gorzowsko-lubelskiej walce dobra ze złem i światła z ciemnością.

Gwoli sprostowania.
Nie zauważyłem, żeby ktoś w Lublinie miał pretensje do Świącika. Jeśli już do zarzuty kierowane są do MM, ewentualnie jego menadżera.

Wszelkie żale na Motor bardzo prosto można wyjaśnić. Motor zaburzył hierarchię w polskim żużlu. Dopóki walczył o utrzymanie wszyscy patrzyli przychylnym okiem, natomiast jak Motor zaczyna "zabierać" medale to jest trudne do zaakceptowania. No, gdzie taki klub z dalekiego Wschodu będzie wygrywał z naszymi powiatowymi klubikami? Szczególnie dla kibiców, którym w życiu nie wyszło i dowartościowują się wynikiem sportowym drużyny, której kibicują, a porażkę klubu odbierają jako własną porażkę. Wówczas trzeba znaleźć wytłumaczenie, ale historie o tym, że "siły wyższe" pomagają Motorowi, że Kaczyński z Obajtkiem knują jak tu zrobić mistrza dla Motoru mimo, że kompletnie absurdalne (nawet dla kibiców z zachodniej Polski), to najłatwiejsze do zaakceptowania.

Co do samego artykułu to niestety kliknąłem. Ale nawet z samego artykułu wynika, że Motor wcale nie będzie miał budżetu odbiegającego istotnie od rywali. Wyliczają budżet na 22 mln zł (zaznaczają, że to ostrożne szacunki i może być mniej), a jednocześnie piszą, że inne kluby na kontrakty wydadzą 15 mln zł, a budżet to przecież nie tylko kontrakty.
A jak będzie faktycznie to przecież będzie można zweryfikować. Sprawozdania finansowe są dostępne publicznie i nawet ktoś je wklejał tutaj na forum jakiś czas temu. Wychodziło, że Motor jednak wcale nie był najbogatszym klubem.

Karamba
Kadrowicz

#3103 Postautor: Karamba » 7 września 2022, o 10:01

"Żeby było tak jak było" a tu Motor wyskoczył Toruń spadł , Falubazy też Stal w barażach to było nie do pomyślenia a tu wyszło jak z zabawą w krzesła dla kogoś musi nie starczyć o to idzie wycie. Było w kupie raźniej we własnym bezpiecznym smrodku a nie jest .

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3104 Postautor: Gelo » 7 września 2022, o 10:07

To oczywiste że nie był najbogatszy. Wystarczy spojrzeć jacy zawodnicy do nas przychodzili. Utrzymaliśmy się... Miesiącem i Lampartem. A że boli? Musi boleć. Skoro politycy z Lubelszczyzny mówią "ch... z tą wschodnią Polską" to ta pogarda mediów z niemieckim kapitałem chyba nikogo nie dziwi. W ich mniemaniu jadąc do Lublina trzeba zabierać powerbanki.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3105 Postautor: istred » 7 września 2022, o 10:12

Przecież Interia należy do Polsatu, którego właścicielem jest Solorz.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#3106 Postautor: RadeKas » 7 września 2022, o 10:25

Mądrzej o tym nie wspomnieć.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3107 Postautor: istred » 7 września 2022, o 10:37

Czemu? Chyba nie bardzo na czasie jestem. Solorz to jakaś "ukryta opcja niemiecka"?
Wydawało mi się, że on starał się tak raczej łagodnie do obecnej władzy podchodzić, żeby się za bardzo nie narazić.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#3108 Postautor: dannie » 7 września 2022, o 10:38

Flagg pisze:
niespokojny pisze: Spójrzmy na częstochowskie środowisko i takiego Cieślaka, który pół żartem pół serio pyta czy Lublin chce pół Polski wykupić podczas gdy to Częstochowa wykupuje pół składu Motoru. Niech ich boli a Motor niech robi swoje.

Cieślak to jest strasznie sliski typ i wie o tym większość zuzlowego świata. Do tego narcyz.

Hipokryzja w tym srodowisku przybiera absurdalne rozmiary

Motor kupuje Kuberę i dostaje zjebę, że psuje rynek hajsem i wyciąga wychowanków z innych klubów. W tym samym czasie Smyk (uważany za LEPSZEGO) idzie sobie do Czewy i całe środowisko uznaje to co...coś normalnego.
Motor kupuje Cierniaka i hur dur ze psuje rynek i skupuje juniorów. Czewa sobie ściąga Miśkowiaka, podpierdziela Karczewskiego, a teraz jeszcze Ludwiczaka i wszycy mają z tym luz :) Gorzów z Wrockiem tłuką sie o Kowalskiego dając mu hajsy, które Cierniak jedynie na Playstation widział i nikt nie ma z tym problemy :)
Wiecie, że przez 4 lata ściągnelismy do klubu jednego zawodnika SGP? Mateja Zagara. Tak kuźwa, ZAGARA. W tym czasie kluby zmieniali m.in Doyle, Łaguta, Emil, Vaculik czy Pedersen. Ale to Motor psuje rynek i skupuje zawodników za gruby hajs :)
W tym roku Grudziądz wysłał oferty chyba wszystkim zawodnikom Eligi. Większość z tych ofert była grubo ponad stawki rynkowe. Komus to przeszkadza? Nieee, no bo przecież oni muszą :)

Takich przykładów jest więcej. W pierwszych sezonach po wejsciu przeciez jechali po nas, że jedziemy za miejską kasę. Ale jak sie okazało, że to samo robi Czewa, Wrocław, Gorzów czy GKM to wątek upadł. Czepili sie więc wychowanków i SSP :)

Pół żartem, pół serio można by powiedzieć, że z punktu widzenia dyscypliny finansów publicznych to nie ma się do czego przyczepić. SSP zainwestowały w klub, który:
a) posiada miano dobrze, rzetelnie zarządzanego, co do którego nie ma zarzutów defraudacji itp.;
b) odnosi sukcesy sportowe;
c) posiada duże, wierne grono kulturalnych kibiców;
d) jest obecnie marketingowym samograjem.

Wniosek? Pieniądze zostały dobrze "ulokowane". Nie wydano grubych publicznych pieniędzy "na darmo", nikt ich "nie przejadł" na milionowe kontrakty czy inne fanaberie, które nie przyniosły jakichkolwiek korzyści/efektów. Wizerunek SSP zostaje ocieplony.

Pomyślcie co by było gdyby SPP wsadziły pieniądze w Stal Grzyba? Przecież zrobiłaby się z tego afera na całego. Poszukiwania powiązań pomiędzy SPP a półświatkiem itd.
Pomyślcie co by było gdyby SPP wsadziły pieniądze w GKM? Kolejne miliony przejadane, a efektów brak. Na co idą publiczne pieniądze? ;)
Pomyślcie co by było gdyby SPP wsadziły pieniądze w Falubaz, którego kibole atakują kibiców gości... itd.

Zatem wygląda na to, że jak już SPP miały wsadzić kasę w sport klubowy (czego póki co żadne regulacje im nie zabraniają) to wybór był/jest świetny.

Niezależnie od powyższego, ja zasadniczo zgadzam się, że być może powinny istnieć pewne wytyczne właścicielskie wobec zarządów SPP, aby inwestować w sport jako całość, a nie w poszczególne klubu. Jednak dopóki tego nie ma absurdem byłoby jednym zakazywać i ich piętnować, podczas gdy inni niezmiennie, od lat opierają na tym swoją całą egzystencje (patrz Zagłębie Lubin).
Obrazek

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#3109 Postautor: Perez » 7 września 2022, o 10:45

Gelo pisze:Słychać wycie - znakomicie. Lać po ryju i patrzeć czy równo puchnie.

Ty chyba jednak z Torunia jesteś xD
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3110 Postautor: istred » 7 września 2022, o 11:08

Zatem wygląda na to, że jak już SPP miały wsadzić kasę w sport klubowy (czego póki co żadne regulacje im nie zabraniają) to wybór był/jest świetny.
Ja bym jednak proponował, żeby nie powielać tezy, że "spółki skarbu państwa utrzymują Motor", bo jest to frazes.
Na stronie Motoru widnieje informacja, że sponsorami strategicznymi są: miasto Lublin, Bogdanka i Azoty. Sponsorami głównymi są: Perła i Pulgran (też Azoty). Partnerami głównymi: Lotto, województwo lubelskie, a partnerem motoryzacyjnym: BMW Best Auto.
Poza tym klub ma sieć sponsorów, z których chyba żaden nie ma udziału Skarbu Państwa.

Czyli mamy miasto - które w większym lub mniejszym stopniu wspiera każdy klub żużlowy w Polsce, a któremu akurat ze SSP jest politycznie mocno nie po drodze, Bogdankę - która żużel również wspiera od lat (i przy różnych konfiguracjach politycznych, również wtedy gdy obecni rządzący byli w opozycji, a obecna opozycja rządziła) i Azoty, które co prawda obecnie są spółką ogólnopolską, ale powstałą z połączenia (o ile dobrze pamiętam) różnych zakładów azotowych, w tym tego w Puławach. O wejściu Azotów w lubelski żużel również mówiło się od dawna. Oba te podmioty są spółkami są z województwa lubelskiego i naturalnie wspierają lokalny sport. Totalizator Sportowy (Lotto) ma z kolei obowiązek wspierania inicjatyw sportowych (35% dochodów musi wydawać na ten cel?) i wspiera różne przedsięwzięcia sportowe w całym kraju.
Pozostali sponsorzy klubu nie mają nic wspólnego ze spółkami skarbu państwa.

Dlatego też utożsamianie sukcesów klubu - również tego finansowego - ze wsparciem spółek skarbu państwa, a tym bardziej utożsamianie tego z jedną opcją polityczną jest zwykłym kłamstwem i fajnie jakby chociaż na klubowym forum nikt tego sformułowania nie powielał.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3111 Postautor: Torsen » 7 września 2022, o 11:12

Gelo pisze:politycy z Lubelszczyzny mówią "ch... z tą wschodnią Polską"

Nikt tak nie powiedział.

blajar
Trener

#3112 Postautor: blajar » 7 września 2022, o 11:15

Lotto jest w każdym klubie, a co do wsparcia SSP to nie widzę problemu tak długo, jak dana spółka mieści się w mieście/województwie. Przecież poza żużlem to zupełnie normalne, żeby postawić na świeczniku choćby Orlen Wisłę Płock. Nic dziwnego, że taka Bogdanka w ramach swojego CSR wspiera lokalne środowisko kulturalne, sportowe, lokalną społeczność, bo to tutaj wykorzystuje i zmienia środowisko naturalne.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#3113 Postautor: RadeKas » 7 września 2022, o 11:37

istred pisze:Czemu? Chyba nie bardzo na czasie jestem. Solorz to jakaś "ukryta opcja niemiecka"?
Wydawało mi się, że on starał się tak raczej łagodnie do obecnej władzy podchodzić, żeby się za bardzo nie narazić.

W sensie, że nie pasuje do sugerowanej przez Gela koncepcji prześladowania przez złych Niemców i w ogóle Fur Deutschland.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3114 Postautor: Gelo » 7 września 2022, o 11:43

Torsen pisze:

Nikt tak nie powiedział.

A i owszem. Karpiński... z Lublina. Nie muszę dodawać z jakiej partii...
Ostatnio zmieniony 7 września 2022, o 11:44 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#3115 Postautor: dannie » 7 września 2022, o 11:44

istred pisze:Dlatego też utożsamianie sukcesów klubu - również tego finansowego - ze wsparciem spółek skarbu państwa, a tym bardziej utożsamianie tego z jedną opcją polityczną jest zwykłym kłamstwem i fajnie jakby chociaż na klubowym forum nikt tego sformułowania nie powielał.

Ależ ja nigdzie nie napisałem, że SSP "utrzymują" Motor albo czegoś podobnego. "Wsadziły kasę" w Motor (przeznaczyły środki finansowe na wsparcia) i to jest fakt. Nie pisałem czy dużą czy małą oraz czy ma to kluczowe znaczenie dla sukcesów klubu. Nie napisałem też nic o politycznych uwarunkowaniach tych decyzji.

Rozumiem, że samo pisanie o tym, że SSP inwestują w Motor odebrałeś w ten sposób?

Jeżeli natomiast z "całokształtu" mojej wypowiedzi można wysnuć wniosek o takim "utrzymywaniu" to przepraszam, nie taka była moja intencja.
Obrazek

Sebekmotor
Kadrowicz

#3116 Postautor: Sebekmotor » 7 września 2022, o 11:44

Torsen pisze:

Nikt tak nie powiedział.

Niejakiemu Karpińskiemu się kiedyś wyrwało.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3117 Postautor: niespokojny » 7 września 2022, o 11:49

Karpiński cytował co ktoś mu powiedział, co zostało sprytnie wyrwane z kontekstu i łyknięte przez pelikanów którym pasowało do banieczki w której żyją.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3118 Postautor: Gelo » 7 września 2022, o 11:52

Banieczka powiadasz. A ile razy szef Karpińskiego jako premier odwiedził Lublin, w którym rządzą jego kolesie?

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3119 Postautor: niespokojny » 7 września 2022, o 11:54

Nie wiem, ale z chęcią dowiem się ile razy odwiedziła Lublin np. para prezydencka że postawiono im tutaj pomnik.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3120 Postautor: Gelo » 7 września 2022, o 12:01

W polskim systemie to nie prezydent sprawuje faktyczną władzę. I kiedy Kaczyński był prezydentem w Lublinie rządziła platforma.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#3121 Postautor: luCas » 7 września 2022, o 12:08

niespokojny pisze:Nie wiem, ale z chęcią dowiem się ile razy odwiedziła Lublin np. para prezydencka że postawiono im tutaj pomnik.

JA sie zastanawiam, ile razy w takiej Warszawie był Kubuś Puchatek, ze aż nazwali ulice w samym centrum jego imieniem.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3122 Postautor: Gelo » 7 września 2022, o 12:11

luCas pisze:
niespokojny pisze:Nie wiem, ale z chęcią dowiem się ile razy odwiedziła Lublin np. para prezydencka że postawiono im tutaj pomnik.

JA sie zastanawiam, ile razy w takiej Warszaiwe był Kubuś Puchatek, ze aż nazwali ulice jego imieniem.

I w tejże samej Warszawie prezydent Warszawy i prezydent Polski nie ma ulicy. Za to jest Kubusia Puchatka.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3123 Postautor: istred » 7 września 2022, o 12:11

dannie pisze:Rozumiem, że samo pisanie o tym, że SSP inwestują w Motor odebrałeś w ten sposób?
Niefortunnie zacytowałem Twoją wypowiedź, a nie kierowałem swojego postu bezpośrednio do Ciebie.
Chodziło mi raczej o ogólne przyjęcie tej tezy. Wydaje mi się, że w większość wypowiedzi tutaj na forum pisana jest w duchu "OK, Motor bazuje na spółkach skarbu państwa, ale przecież to nic złego", a moja wypowiedź miała na celu zaprzeczenie tej tezie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3124 Postautor: istred » 7 września 2022, o 12:16

Gelo pisze:Banieczka powiadasz. A ile razy szef Karpińskiego jako premier odwiedził Lublin, w którym rządzą jego kolesie?

A to turysta jest jakiś, że wycieczki musi sobie robić?
Premier ma pracować, realizować zadania szefa rządu, a nie na spotkania wyborcze jeździć.

Przypominam, że to forum żużlowe.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3125 Postautor: istred » 7 września 2022, o 12:18

Gelo pisze:W polskim systemie to nie prezydent sprawuje faktyczną władzę. I kiedy Kaczyński był prezydentem w Lublinie rządziła platforma.

Sorry, za post pod postem, ale to kłamstwo, albo przynajmniej półkłamstwo. Tylko część prezydentury L.Kaczyńskiego przypadła na rządy PO, pozostała część to rządy PiS, w tym okres, w którym wraz z bliźniakiem piastowali dwa najważniejsze stołki w tym kraju - prezydenta i premiera.
Co i tak nie ma znaczenia, ani w kontekście dyskusji, a tym bardziej w kontekście Motoru 2022.