Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Turbo

Re: Żużel w TV

#12151 Postautor: Turbo » 18 sierpnia 2021, o 21:53

kibicLBN pisze:Najwięcej ścigania chyba było już w cywilizowanych czasach, ale tuż przed wprowadzeniem nowych tłumików. Zaraz po wprowadzeniu przez jakieś dwa lata było najgorzej.i te defekty. Na szczęście z czasem się nauczyli zawodnicy z nimi radzić i wygląda to już fajnie.
A dla tych fanów lat 90' i starszych. Działa na was magia. Pamiętam pierwszy mecz na żywo jaki oglądałem na stadionie. 2002 rok i domowy mecz z Krosnem. Jarałem się jak znicze w Sosnowcu, teraz jak by mi ktoś coś takiego zafundował i poszedł bym bez żadnego znajomego na mecz to bym zasnął chyba. Było jakieś 64-26 czy cos koło tego. Perspektywa się zmienia

Magia działa...bo była,ale to kwestia subiektywna. Ja tam nie wypowiadam się na temat czasów, w których nie chodziłem na żużel, a mój pierwszy mecz był 12 lat przed twoim. Siłą rzeczy widziałem więc i lepsze ściganie i lepszych zawodników, a na pewno inny klimat, ale co ja mogę wiedzieć. Wy młodsi wiecie lepiej :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#12152 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 sierpnia 2021, o 02:13

Turbo pisze:Magia działa...bo była,ale to kwestia subiektywna. Ja tam nie wypowiadam się na temat czasów, w których nie chodziłem na żużel, a mój pierwszy mecz był 12 lat przed twoim. Siłą rzeczy widziałem więc i lepsze ściganie i lepszych zawodników, a na pewno inny klimat, ale co ja mogę wiedzieć. Wy młodsi wiecie lepiej :)

Po prostu Wy starsi musicie się oswoić z tym, że świat idzie do przodu, a mam wrażenie, że niektórzy mają z tym problem. Kiedyś nie było pikników i sezonowców? To dlaczego Z5 pękało w szwach kiedy przyjechał Nielsen? Nie z powodu zaciekawionych pikników?

Jurek Mordel już nie do końca z takim sentymentem mówi o tamtejszym podejściu do niego ze strony Klubu: https://po-bandzie.com.pl/zuzel-jerzy-m ... sie-sypie/

Flagg
Trener

#12153 Postautor: Flagg » 19 sierpnia 2021, o 08:11

Turbo pisze:Powiedz szczerze,ile tych meczy w latach 90-tych widziałeś na żywo? Ja mnóstwo, pamiętam do dzisiaj sporo mijanek na Z5 , a ŚP Robert Dados co robił to już był prawdziwy hit, i to wyobraź sobie ,że na pierwszym łuku. Owszem były robione ścieżki pod gospodarzy i to był taki przywilej. Zdarzały się mecze do jednej bramki, ale takowe są i teraz. Skoro te tory są takie znakomite i jednakowe dla wszystkich to powiedz mi dlaczego Maciej Janowski, będąc w owym czasie najszybszym zawodnikiem na świecie nie wygrał biegu w Lublinie? Lata 90-te to fajny oldschool, inny warkot motocykli, inna atmosfera, brak pikników i sezonowców. Wtedy wysysało się żużel z mlekiem matki, a nie od kolegi z fejsa czy insta. I to miało swój urok.

Bzudra. Lata 90-te to lata własnie pikników i sezonowców. Chcesz mi powiedzieć, że te rzekome 30 tysiecy na Z5 na debiucie Hansa to wszystko zagorzali fani żużla w Lublinie?

Akurat w latach 90-tych trochę spotkań widziałem, bo to początek mojej przygody z żużlem i nie pamiętam tych wspaniałych spotkań i mijanek. Jeśli takowe były, to głównie za sprawą miejscowych, którzy skopali start i wiedzieli, gdzie na torze jest kazda spreparowana dziura. A akurat nasi fachowcy przy Z5 byli specjalistami w "przygotowaniu toru pod siebie". Zresztą nie trzeba być oldschoolem, bo Youtube prawdę Ci powie.

I oczywiście wkładasz w mojego posta słowa, których nie napisałem. Bo nigdzie nie wspomniałem, że obecne tory są znakomite i jednakowe dla wszystkich. Natomiast na pewno są równiejsze.

To jest trochę tak jak ze ś.p Janem Ciszewskim. Wszyscy wspominają go jako fenomenalnego komentatora, wzór i przykład. A prawda jest taka, że Ciszewski komentatorem był mocno średnim. Robił mase byków, mylił zawodników na potęgę, nie nadąrzał za wydarzeniami na boisku, czesto komentował bez polotu i emocji. Ale kojarzony jest ze złotymi czasami polskiej piłki, wiec wszyscy odgórnie zakładają, że był znakomity. A Nie był.

Żużel w latach 90-tych pod względem ścigania się na torze też nie był znakomity. Ale całą robotę robi własnie to o czym piszesz. Ten Oldschool i klimat. Taki troche beztroski i dziewiczy. Bez tej doskonałości, bez fur odpicowanych do granic możliwości. Taki trochę amatorski klimat.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#12154 Postautor: Gelo » 19 sierpnia 2021, o 08:49

Pomijając wszystkie subiektywne aspekty (bo tu jest trochę tak, że każdy buduje sobie obraz dyscypliny pod wpływem emocji i przez jest przekoloryzowany) z pewnością teraz jest lepiej pod jednym względem - wyników. W latach 80. i 90. wyniki 70:20 lub wyżej były na porządku dziennym. Teraz jak pada wynik 55:35 to już się mówi o pogromie. Prawdopodobnie jest to efekt ujednoliconych torów i wyrównanego sprzętu. Czy starsi kibice mają problem, bo nie dopuszczają myśli, że świat się zmienia? Nie - nie o to chodzi. To żużel ma "problem". To żużel nie znosi zmian, bo jest pierwotny, konserwatywny i prosty. I taki powinien być. Można robić tłoki z platyny, ale to nie zmieni konstrukcji silnika - a dalej czterech gości stanie pod gumą i pojedzie cztery okrążenia kto pierwszy. Nie zrobimy z żużla F1 - i całe szczęście.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#12155 Postautor: tezetomaniak » 19 sierpnia 2021, o 09:44

Obrazek
Obrazek

Trochę się zmienia :) Szczególnie o tym mówią byli zawodnicy, którzy podkreślają, że kiedyś można było przejechać sezon na 2 zębatkach.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#12156 Postautor: Gelo » 19 sierpnia 2021, o 10:02

Bez przesady:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12157 Postautor: papi » 19 sierpnia 2021, o 10:05

ponoć trenerzy starego typu za zdjęcie nogi z haka to wyrzucali ze szkółki :)

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#12158 Postautor: grzesieck » 19 sierpnia 2021, o 10:29

ma ktos zdjecie Hansa z glowa ponizej widelca jak wyprzedzal Ermolenke pod zegarem?
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12159 Postautor: Perez » 19 sierpnia 2021, o 16:30

grzesieck pisze:ma ktos zdjecie Hansa z glowa ponizej widelca jak wyprzedzal Ermolenke pod zegarem?

:shock: :lol:
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#12160 Postautor: Maxx » 19 sierpnia 2021, o 22:06

Flagg pisze:
Turbo pisze:Powiedz szczerze,ile tych meczy w latach 90-tych widziałeś na żywo? Ja mnóstwo, pamiętam do dzisiaj sporo mijanek na Z5 , a ŚP Robert Dados co robił to już był prawdziwy hit, i to wyobraź sobie ,że na pierwszym łuku. Owszem były robione ścieżki pod gospodarzy i to był taki przywilej. Zdarzały się mecze do jednej bramki, ale takowe są i teraz. Skoro te tory są takie znakomite i jednakowe dla wszystkich to powiedz mi dlaczego Maciej Janowski, będąc w owym czasie najszybszym zawodnikiem na świecie nie wygrał biegu w Lublinie? Lata 90-te to fajny oldschool, inny warkot motocykli, inna atmosfera, brak pikników i sezonowców. Wtedy wysysało się żużel z mlekiem matki, a nie od kolegi z fejsa czy insta. I to miało swój urok.

Bzudra. Lata 90-te to lata własnie pikników i sezonowców. Chcesz mi powiedzieć, że te rzekome 30 tysiecy na Z5 na debiucie Hansa to wszystko zagorzali fani żużla w Lublinie?

Akurat w latach 90-tych trochę spotkań widziałem, bo to początek mojej przygody z żużlem i nie pamiętam tych wspaniałych spotkań i mijanek. Jeśli takowe były, to głównie za sprawą miejscowych, którzy skopali start i wiedzieli, gdzie na torze jest kazda spreparowana dziura. A akurat nasi fachowcy przy Z5 byli specjalistami w "przygotowaniu toru pod siebie". Zresztą nie trzeba być oldschoolem, bo Youtube prawdę Ci powie.

I oczywiście wkładasz w mojego posta słowa, których nie napisałem. Bo nigdzie nie wspomniałem, że obecne tory są znakomite i jednakowe dla wszystkich. Natomiast na pewno są równiejsze.

To jest trochę tak jak ze ś.p Janem Ciszewskim. Wszyscy wspominają go jako fenomenalnego komentatora, wzór i przykład. A prawda jest taka, że Ciszewski komentatorem był mocno średnim. Robił mase byków, mylił zawodników na potęgę, nie nadąrzał za wydarzeniami na boisku, czesto komentował bez polotu i emocji. Ale kojarzony jest ze złotymi czasami polskiej piłki, wiec wszyscy odgórnie zakładają, że był znakomity. A Nie był.

Żużel w latach 90-tych pod względem ścigania się na torze też nie był znakomity. Ale całą robotę robi własnie to o czym piszesz. Ten Oldschool i klimat. Taki troche beztroski i dziewiczy. Bez tej doskonałości, bez fur odpicowanych do granic możliwości. Taki trochę amatorski klimat.

To, co Robert Dados robił na pierwszym łuku pewnie niewielu pamięta albo wielu z obecnych tutaj jeszcze wtedy "ciągnęło przyszły metanol" z butelki ze smoczkiem... Jako ciekawostkę powiem, dla tych którzy nie wiedzą, że właśnie na tym pierwszym łuku Robert dwukrotnie "zrobił" Tomasza Golloba co było nie lada wyczynem. I absolutnie nie zgodzę się z twierdzeniami, że żużel z tamtych lat to była nuda. Dziś może wielu doskwierają zaniki pamięci ale wówczas żużel nie był tak bardzo technologiczny jak dzisiaj, nie było betonowych torów i wyścigu tunerów . Ale było za to coś, co w żużlu najważniejsze - przyczepne tory i ściganie.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12161 Postautor: Perez » 19 sierpnia 2021, o 22:14

Dobra, Maxx. Flagg i tak Ci zaraz napisze że to kolejna bzdura, bo przyczepie nie oznacza walki a czasami wręcz przeciwnie i tor był tak spreparowany że Gollob też nie miał prawa się połapać. Lee też robił z ówczesnym mistrzem świata Pedersenem co chciał i kiedy chciał.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#12162 Postautor: Maxx » 19 sierpnia 2021, o 22:24

Żużel lat 80-tych i 90-tych absolutnie nie miał z nudą nic wspólnego, również początek lat dwutysięcznych to także porządne ściganie. Dość wspomnieć tutaj jeszcze jednego walczaka na pierwszym łuku ówczesnego lubelskiego owalu - nieodżałowanego Grzegorza Knappa, który jako jeden z naprawdę nielicznych potrafił cisnąć po szerokiej, że ludzie zamykali oczy.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#12163 Postautor: Torsen » 19 sierpnia 2021, o 23:18

A ja Dadosa pamiętam głównie z wyprzedzania po szerokiej pod zegarem...

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12164 Postautor: Perez » 20 sierpnia 2021, o 06:28

Jak wyprzedzał poniżej widelca?

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#12165 Postautor: kdsz » 20 sierpnia 2021, o 07:33

Maxx pisze:Dziś może wielu doskwierają zaniki pamięci ale wówczas żużel nie był tak bardzo technologiczny jak dzisiaj, nie było betonowych torów i wyścigu tunerów . Ale było za to coś, co w żużlu najważniejsze - przyczepne tory i ściganie.

Na zawody zabierał mnie ojciec od wczesnych lat 80, ale w pełni świadomie speedway chłonąłem w kolejnej dekadzie i wkręciłem się przecież na całe życie. Czyli musiało mi się podobać. Aż tu nagle ćwierć wieku później oglądam powtórki tych mega emocjonujących zawodów i normalnie mi ręce opadają. Pamięć jest zawodna.

Wydaje mi się, że pod względem widowiska fajnym okresem były czasy TŻ Lublin, czyli pierwsza połowa lat dwutysięcznych. Przywołany tu Grzesiek Knapp robił show pod zegarem, a turniej o Brązowy Kask w 2004 roku to były najbardziej widowiskowe zawody żużlowe przy Zygmuntowskich, jakie kiedykolwiek widziałem. Szczególnie jazda Krzyśka Buczkowskiego robiła ogromne wrażenie.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#12166 Postautor: Gelo » 20 sierpnia 2021, o 08:24

Perez pisze:Jak wyprzedzał poniżej widelca?

Tak tak. To był Masters. Że Wam sie chce... błazny

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12167 Postautor: papi » 20 sierpnia 2021, o 09:31

kdsz pisze:Szczególnie jazda Krzyśka Buczkowskiego robiła ogromne wrażenie.

ironia losu :)

blajar
Trener

#12168 Postautor: blajar » 20 sierpnia 2021, o 09:45

Jeśli chcą (a ponoć chcą) popularyzować to Eurosport wydaje się naturalnym wyborem. Ogólnoeuropejski (a przez włączenie playera i streamów nawet ogólnoświatowy) zasięg.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#12169 Postautor: tezetomaniak » 20 sierpnia 2021, o 14:31

Tylko żeby nie przerywali finału GP jakimiś urywkami z tenisa :)

qpa
Junior

#12170 Postautor: qpa » 20 sierpnia 2021, o 18:23

Plandeka u nas a we Wrocławiu bardzo by się przydała.

Robson
Senior

#12171 Postautor: Robson » 20 sierpnia 2021, o 18:27

I tak by jej nie użyli

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#12172 Postautor: radonis » 20 sierpnia 2021, o 19:10

GP Challenge jutro 13:55 w Eleven sports 1

Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12173 Postautor: papi » 20 sierpnia 2021, o 19:28

chyba czekali na promocje, że tak w ostatniej chwili :) ale dobrze, takie zawody zawsze powinny być w TV

Ramian1
Senior

#12174 Postautor: Ramian1 » 20 sierpnia 2021, o 19:29

Szczerze to wolałbym obejrzeć mecz Toruń Gorzów dziś chyba, że opóźnią też drugie??

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#12175 Postautor: grzesieck » 20 sierpnia 2021, o 19:32

Wrocek z Zielona na Eleven 1 start ok. 20:00
Torun z Gorzowem na Eleven 2 start o 20:30
METHANOL ADVENTURE TEAM