Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Żużel w TV

#12126 Postautor: kibicLBN » 18 sierpnia 2021, o 03:20

grzesieck pisze:Oczywiscie, ze Hans jest w Lublinie ikona niewzruszalna, ale to nie oznacza, ze trzeba przypisywac mu jakies akcje z kosmosu, ktore nigdy nie mialy miejsca.

Dzięki.
I nigdzie nie kwestionowałem ani kunsztu legendarnego Duńczyka, ani jego zasług. Stwierdziłem jedynie, że nie jeździł jak kaskader, a został bożyszcze lubelskiej publiczności. Ktoś z poprzedników, chyba źle interpretował.
kibicLBN pisze:Gelu ja wszystko rozumiem i sam uznaję Hansa Nielsena za ikonę tego sportu, najlepszego ridera w okresie lat 90', ale jego jazda do wybitnie widowiskowych nie należała. Chyba się zgodzisz?
Ja żużel do roku '98 czy '99 kojarzę jedynie z nagrań, w tej chwili jest ich w otchłani internetu całkiem sporo i nie daje to kompletnego obrazu, ale widać jaki kto miał styl.
I to właśnie wkład punktowy i to jaką był dla nas siłą i ostoja, spowodował jego kult w Lublinie.

Więc o co chodzi Panowie?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#12127 Postautor: Gelo » 18 sierpnia 2021, o 08:57

grzesieck pisze:jakies akcje byly, choc w Lublinie akurat niewiele, za to ta, ktora opisales na Ermolence zostala przez ciebie wymyslona na potrzeby tej dyskusji

Nieprawda

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#12128 Postautor: grzesieck » 18 sierpnia 2021, o 09:14

Gelo pisze:
grzesieck pisze:jakies akcje byly, choc w Lublinie akurat niewiele, za to ta, ktora opisales na Ermolence zostala przez ciebie wymyslona na potrzeby tej dyskusji

Nieprawda

ok, czyli jak rozumiem akcja pod zegarem, rewanz za IMS w Pocking, miala miejsce w 1993 roku podczas meczu Motor Lublin - Polonia Bydgoszcz w biegu nr 6?

Nielsen i Ermolenko spotkali sie w tym meczu dwa razy, bieg nr 6 zwyciestwo Hansa, bieg nr 15 zwyciestwo Ermolenki
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Jcob
Senior

#12129 Postautor: Jcob » 18 sierpnia 2021, o 09:40

grzesieck pisze:
Gelo pisze:

Nieprawda

ok, czyli jak rozumiem akcja pod zegarem, rewanz za IMS w Pocking, miala miejsce w 1993 roku podczas meczu Motor Lublin - Polonia Bydgoszcz w biegu nr 6?

No nie wiem, nie wiem :roll:

https://youtu.be/Bdc9F9kT2GU
"Hans Nielsen, niczym taka dobra kwoka, czuwająca nad swym kurczęciem."

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#12130 Postautor: Gelo » 18 sierpnia 2021, o 09:49

To raczej nie był ten wyścig :)

Awatar użytkownika
neir1
Szkółkowicz

#12131 Postautor: neir1 » 18 sierpnia 2021, o 09:52

Gelo pisze:To raczej nie był ten wyścig :)

Raczej to jesteś tak wiarygodny jak Morawiecki ;)
"I tak pojdziesz do piekla wszyscy pojdziecie do piekla hahahahahahah ;)"

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#12132 Postautor: grzesieck » 18 sierpnia 2021, o 09:58

Gelo pisze:Pewnie, że można przywoływać akcje pod zegarem na Ermolence (rewanż za wykluczenie w Pocking), gdzie głowę miał niżej od widelca rywala i przeleciał na szerokości 25 centymetrów między Amerykaninem a bandą.

zaraz sie okaze ze to raczej tez nie byl ten mecz, nie ten rywal, jednak bardziej na 1 luku, a nie pod zegarem, a w ogole to rewanz byl nie za IMS w 1993, a za final skandynawski w 1992
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Jcob
Senior

#12133 Postautor: Jcob » 18 sierpnia 2021, o 10:00

Bieg 15 tym bardziej. Hans przegrał i podobnie jak w biegu 6, po wyjściu z pierwszego łuku, było "pozamiatane".
"Hans Nielsen, niczym taka dobra kwoka, czuwająca nad swym kurczęciem."

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#12134 Postautor: Gelo » 18 sierpnia 2021, o 10:16

grzesieck pisze:

Gelo pisze:Pewnie, że można przywoływać akcje pod zegarem na Ermolence (rewanż za wykluczenie w Pocking), gdzie głowę miał niżej od widelca rywala i przeleciał na szerokości 25 centymetrów między Amerykaninem a bandą.

zaraz sie okaze ze to raczej tez nie byl ten mecz, nie ten rywal, jednak bardziej na 1 luku, a nie pod zegarem, a w ogole to rewanz byl nie za IMS w 1993, a za final skandynawski w 1992

Dziwna sprawa. Ponieważ w moim wieku możliwe są objawy sklerozy skonsultowałem temat z dwoma kolegami, którzy byli na wszystkich meczach w latach 1990-94. Obaj - niezależnie od siebie mówią Ermol 1993 - 15 wyścig. Możliwe, że zbudowaliśmy wyobrażenie o fakcie. Chociaż ja zaczynam mieć wątpliwości czy to był Ermol. Z pewnością Hans jechał wtedy bez pokrowca więc sugeruje to 1993 rok. Generalnie chodzi mi o to, że Nielsena nie wolno się czepiać, że był nudny, bez ambicji sportowych itd. Jasne, że nie był to walczak typu Lorama, ale to też nie jest tak, że w życiu nikogo nie wyprzedził po trasie. Do tego można zrobić ciekawy żużel bez wyprzedzania - na przykład blokowaniem i jazdą defensywną. A tutaj Hans - podobnie jak w jeździe parą był najlepszym żużlowcem w historii.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2021, o 10:30 przez Gelo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Yeste
Szkółkowicz

#12135 Postautor: Yeste » 18 sierpnia 2021, o 10:21

Jcob pisze:
grzesieck pisze:
Gelo pisze:Nieprawda

No nie wiem, nie wiem :roll:

https://youtu.be/Bdc9F9kT2GU

To też dobry przykład dla wszystkich wyznawców religii "kiedyś to było", w tym przypadku "kiedyś to było ściganie". Tną się co łuk, jazda na żyletki na przyczepnym lubelskim torze do walki! Ci wyznawcy żyją w świecie swoich sentymentów, a jeśli rzeczywistość do nich nie przystaje - tym gorzej dla rzeczywistości. W pewnym momencie życia liczba lat przestaje być atutem, a staje się ciężarem... :roll:

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#12136 Postautor: kdsz » 18 sierpnia 2021, o 10:42

We mnie dziecko zabiły archiwalne relacje z SGP, które puszczał w zeszłym roku nSport w ramach wypełniania pandemicznej ramówki. Jako nastolatek czekałem na nocne skróty zawodów Grand Prix na TVP3 i oglądałem wszystko z wypiekami na twarzy. Teraz nie dawałem rady na to patrzeć. Na torze albo procesja po starcie, albo autentyczny survival, zapasy w błocie. Nie wierzyłem własnym oczom. Przecież zapamiętałem to wszystko zupełnie inaczej.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#12137 Postautor: Fantys » 18 sierpnia 2021, o 11:18

Jedyne co ze starego GP mogłoby wrócić,to wybór pól startowych pod taśma miało to swój klimat.

ermen
Zawodowiec

#12138 Postautor: ermen » 18 sierpnia 2021, o 11:40

Jcob pisze:

Bieg 15 tym bardziej. Hans przegrał i podobnie jak w biegu 6, po wyjściu z pierwszego łuku, było "pozamiatane".

Dodam, co chyba niewiele osób pamięta, że te zawody strasznie się dłużyły. Do tego stopnia, że ostatni bieg odbywał się przy prawie zapadających ciemnościach. Po zapaleniu zielonego światła któryś fotograf (nie wiem kto, bo byłem na sektorze od Bystrzycy) zrobił zdjęcie z fleszem. Zareagował na to Jurek Głogowski i wynik meczu był rozstrzygnięty.
Każdemu jego Everest...

meesha
Trener
Kontakt:

#12139 Postautor: meesha » 18 sierpnia 2021, o 11:45

ermen pisze:Dodam, co chyba niewiele osób pamięta, że te zawody strasznie się dłużyły. Do tego stopnia, że ostatni bieg odbywał się przy prawie zapadających ciemnościach. Po zapaleniu zielonego światła któryś fotograf (nie wiem kto, bo byłem na sektorze od Bystrzycy) zrobił zdjęcie z fleszem. Zareagował na to Jurek Głogowski i wynik meczu był rozstrzygnięty.

Jesteś pewien tego zielonego światła? ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

ermen
Zawodowiec

#12140 Postautor: ermen » 18 sierpnia 2021, o 12:19

Jestem pewien, że zawodnicy mieli już wkręcony gaz. Flesz i Głogowski wpada w taśmę.
A co, to w tym meczu była chorągiewka?
Każdemu jego Everest...

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#12141 Postautor: Rusek » 18 sierpnia 2021, o 12:27

Zmieniając temat Pedersen ze zgodą na starty w ekstralidze więc pojedzie w piątek z Częstochowa.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#12142 Postautor: Torsen » 18 sierpnia 2021, o 12:31

ermen pisze:Jestem pewien, że zawodnicy mieli już wkręcony gaz. Flesz i Głogowski wpada w taśmę.
A co, to w tym meczu była chorągiewka?

W tym meczu, owszem - jeśli dobrze pamiętam - były chyba jakieś jaja i z maszyną startową i odliczaniem okrążeń przez kierownika startu, ale czy zielone światło nie pojawiło się w żużlu później?

meesha
Trener
Kontakt:

#12143 Postautor: meesha » 18 sierpnia 2021, o 13:02

Dobrze pamiętasz - po ósmym biegu nastąpiła awaria zielonego światła i "robił" za nie Jacek Ziółkowski z chorągiewką.
Natomiast kierownik startu wymachał koniec XIV biegu po 3 okrążeniach.

Ja pamięci do takich rzeczy nie mam, ale tak mówią moje źródła ;)

Natomiast nie przypominam sobie, żeby był inny sposób dawania sygnału "do startu" niż zielone światło czyli musi ono być co najmniej od 1986 :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#12144 Postautor: Torsen » 18 sierpnia 2021, o 13:08

Ja to światło odkryłem późno, bo późno pierwszy raz usiadłem w miejscu, w którym było ono widoczne. Wkręcanie gazu zawsze kojarzyłem z opuszczeniem ramion przez kierownika startu :lol:

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12145 Postautor: Perez » 18 sierpnia 2021, o 13:23

kdsz pisze:We mnie dziecko zabiły archiwalne relacje z SGP, które puszczał w zeszłym roku nSport w ramach wypełniania pandemicznej ramówki. Jako nastolatek czekałem na nocne skróty zawodów Grand Prix na TVP3 i oglądałem wszystko z wypiekami na twarzy. Teraz nie dawałem rady na to patrzeć. Na torze albo procesja po starcie, albo autentyczny survival, zapasy w błocie. Nie wierzyłem własnym oczom. Przecież zapamiętałem to wszystko zupełnie inaczej.

Mam tak samo! Pamiętne czasy, razem z tatą oglądaliśmy.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#12146 Postautor: Flagg » 18 sierpnia 2021, o 19:12

kdsz pisze:We mnie dziecko zabiły archiwalne relacje z SGP, które puszczał w zeszłym roku nSport w ramach wypełniania pandemicznej ramówki. Jako nastolatek czekałem na nocne skróty zawodów Grand Prix na TVP3 i oglądałem wszystko z wypiekami na twarzy. Teraz nie dawałem rady na to patrzeć. Na torze albo procesja po starcie, albo autentyczny survival, zapasy w błocie. Nie wierzyłem własnym oczom. Przecież zapamiętałem to wszystko zupełnie inaczej.

Bo piękny i widowiskowy żużel lat 90-tych to jest największy mit szerzony przez fanów "kiedyś to były czasy". Żużel w latach 90-tych był po prostu mudny, a liga to już wyższy poziom abstrakcji. Preparowanie torów było na porzadku dziennym i większość spotkań to była walko gości, nie z gospodarzami, tylko z samą nawierzchnią.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Turbo

#12147 Postautor: Turbo » 18 sierpnia 2021, o 20:48

Bo piękny i widowiskowy żużel lat 90-tych to jest największy mit szerzony przez fanów "kiedyś to były czasy". Żużel w latach 90-tych był po prostu mudny, a liga to już wyższy poziom abstrakcji. Preparowanie torów było na porzadku dziennym i większość spotkań to była walko gości, nie z gospodarzami, tylko z samą nawierzchnią.[/quote]

Powiedz szczerze,ile tych meczy w latach 90-tych widziałeś na żywo? Ja mnóstwo, pamiętam do dzisiaj sporo mijanek na Z5 , a ŚP Robert Dados co robił to już był prawdziwy hit, i to wyobraź sobie ,że na pierwszym łuku. Owszem były robione ścieżki pod gospodarzy i to był taki przywilej. Zdarzały się mecze do jednej bramki, ale takowe są i teraz. Skoro te tory są takie znakomite i jednakowe dla wszystkich to powiedz mi dlaczego Maciej Janowski, będąc w owym czasie najszybszym zawodnikiem na świecie nie wygrał biegu w Lublinie? Lata 90-te to fajny oldschool, inny warkot motocykli, inna atmosfera, brak pikników i sezonowców. Wtedy wysysało się żużel z mlekiem matki, a nie od kolegi z fejsa czy insta. I to miało swój urok.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12148 Postautor: Perez » 18 sierpnia 2021, o 20:57

O to właśnie chodzi. Turbo, polać Ci to mało.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12149 Postautor: papi » 18 sierpnia 2021, o 21:15

jednocześnie z meczem Krosno-Rybnik był finał IM Wielkiej Brytanii. Obejrzałem 1 ligę i przełączyłem na samą końcówkę angielskich mistrzostw. Tor, w dzisiejszym rozumieniu - corrida, widziałem 6 ostatnich biegów i były większe emocje niż przez 15 w Krośnie. Tak właśnie kojarzę żużel kiedy zaczynałem na niego chodzić. Może dziecięca pamięc wypiera pewne zdarzenia, a inne wyolbrzymia, ale mam jednak wrażenie, że kiedyś było jednak więcej ścigania. Nie było komisarzy, często zdarzały się pogromy, ale widowiska w znaczeniu wyprzedzania zdecydowanie były

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#12150 Postautor: kibicLBN » 18 sierpnia 2021, o 21:34

Najwięcej ścigania chyba było już w cywilizowanych czasach, ale tuż przed wprowadzeniem nowych tłumików. Zaraz po wprowadzeniu przez jakieś dwa lata było najgorzej.i te defekty. Na szczęście z czasem się nauczyli zawodnicy z nimi radzić i wygląda to już fajnie.
A dla tych fanów lat 90' i starszych. Działa na was magia. Pamiętam pierwszy mecz na żywo jaki oglądałem na stadionie. 2002 rok i domowy mecz z Krosnem. Jarałem się jak znicze w Sosnowcu, teraz jak by mi ktoś coś takiego zafundował i poszedł bym bez żadnego znajomego na mecz to bym zasnął chyba. Było jakieś 64-26 czy cos koło tego. Perspektywa się zmienia
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.