Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

Re: Żużel w TV

#11301 Postautor: Saeyl » 25 czerwca 2021, o 22:26

kibicLBN pisze:
Vaginator pisze:Nie ma co się patrzeć na wiek. Nicki Pedersen to terminator. Nie robi mu różnicy na jakim torze jedzie.

Czy przeciwnik, czy kolega z pary, też mu nie robi różnicy :cool:

Nie od dziś wiadomo, że Nicki stając pod taśmę ma 3 rywali

Sebekmotor
Kadrowicz

#11302 Postautor: Sebekmotor » 25 czerwca 2021, o 22:27

Kurcze jedziemy całkiem niezły sezon, wygrywamy wszystko u siebie, na wyjazdach jest słabiej, ale 3 pkt zrobiliśmy, trafił się jeden gorszy mecz i lament. Zostało nam jeszcze 5!!! spotkań, może warto jednak poczekać przynajmniej do 25.07 bo wtedy będzie wiadomo praktycznie wszystko.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#11303 Postautor: kibicLBN » 25 czerwca 2021, o 22:30

No właśnie o to chodzi Seba. Pojechaliśmy do Grudziądza i cudem wyszarpalismy remis, po taśmie Nickiego, gdzie każdy szanujący się klub zdobywa na miękko 50+, za wyjątkiem Wrocka który jechał z brakiem zawodnika, jakby wtedy mieli zz za Taia, albo samego Taka - mieli by wygraną na 100%
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Sebekmotor
Kadrowicz

#11304 Postautor: Sebekmotor » 25 czerwca 2021, o 22:32

Zobaczymy w takim razie czy Częstochowa się szanuje:d

Pierwsza odsłona w niedziele

Mam świadomość słabości naszej drużyny, ale ma ona potencjał żeby wejść do PO to cały czas jest realne i ja w to wierzę. Musimy po prostu zrobić coś ekstra do końca rundy zasadniczej.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#11305 Postautor: papi » 25 czerwca 2021, o 23:04

blajar pisze:
Torsen pisze:
papi pisze:Po Demskim, po magazynie nsport i po Olkowiczu, jakiś agresor mu się włączył

Co powiedział?

Trzeba obejrzeć bo tam aż kipiało od sarkazmu. Ciężko to wystarczająco dobrze opowiedzieć.

W duzym skrócie chodziło o sytuację Thomsen-Pawlicki. Walasek uznał że sędzia popełnił błąd, a Olkowicz, że decyzja była ok. No i Walasek przy różnicy zdan obsmial Demskiego, że jest ciekawy jego "nieomylnej" opinii, a jak dyskusja z Olkowiczem zaczęła gęstnieć to powiedział, że w magazynie Ekstraligi zawsze robią z igły widły i Olkowicz by się do nich nadawał.

Pewnie będą jakieś nagranie, bo było to jakieś półtorej, może 2 minuty dobrego pocisku i faktycznie ciężko to dobrze opisać, ale wydaje mi się, że sens zachowałem :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11306 Postautor: Gelo » 25 czerwca 2021, o 23:17

Jechanie po Demskim jest uzasadnione "programowo" natomiast Walas nie ma racji w tej sytuacji i opowiada głupoty. Mam wrażenie, że ma misję do spełnienia - zaprosili mnie na eksperta to walnę coś kontrowersyjnego. Ale generalnie dał nam przykład Jurek Mordel jak zwyciężać mamy. Walaskowi kop w tyłek.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#11307 Postautor: papi » 25 czerwca 2021, o 23:22

Na żywo też tak uważałem, ale Przemek sam wysunął nogę i nadzial się nogawka na hak. Niecodzienna sytuacja, ale po powtorkach raczej zgadzam się z Walaskiem

Awatar użytkownika
Vaginator
Senior

#11308 Postautor: Vaginator » 25 czerwca 2021, o 23:25

Sebekmotor pisze:Zobaczymy w takim razie czy Częstochowa się szanuje:d

Pierwsza odsłona w niedziele

Mam świadomość słabości naszej drużyny, ale ma ona potencjał żeby wejść do PO to cały czas jest realne i ja w to wierzę. Musimy po prostu zrobić coś ekstra do końca rundy zasadniczej.

Musimy zrobić coś ekstra. Czyli zdobyć bonusy z Wrockiem i Lesznem lub wygrać w Toruniu. Jednocześnie licząc, że Częstochowa potknie się w 1 z 2 wyjazdów do Zielonej lub Grudziądza. Będzie ciężko.

Chyba większe szanse są na to, że Gorzów przegra z Wrockiem u siebie i w Toruniu.

A Walasek to buc. Thomsen jechał zbyt agresywnie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11309 Postautor: Gelo » 25 czerwca 2021, o 23:31

papi pisze:Na żywo też tak uważałem, ale Przemek sam wysunął nogę i nadzial się nogawka na hak. Niecodzienna sytuacja, ale po powtorkach raczej zgadzam się z Walaskiem

No nie. Zasada jest jedna - za atak odpowiedzialność ponosi atakujący. Dlatego panu Walaskowi odwracamy pytanie - za co wykluczony miał być Przemo? Oczekuję prostej odpowiedzi jako wykładni dla sędziego.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#11310 Postautor: papi » 25 czerwca 2021, o 23:34

Wg mnie Thomsen już na prostej był z przodu, tam nie było kontaktu między motocyklami, nie było podcinki. Przemek wysunął nogę bez potrzeby i złapał nogawka hak. Ja to z kolei nie widzę winy Duna

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11311 Postautor: Gelo » 25 czerwca 2021, o 23:39

Wina Thomsena jest jedna - przegrał start i atakował. Nieobecni nie mają racji.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#11312 Postautor: papi » 25 czerwca 2021, o 23:48

Atakował i wyprzedził. Sytuacja po starcie nie ma tu nic do rzeczy. Przemek pojechał właśnie tak, jakby Thomsen był nieobecny na torze zamiast zrozumieć, że to rywal przejął dyktowanie warunkow

Awatar użytkownika
Dragon_Juventino
Junior

#11313 Postautor: Dragon_Juventino » 26 czerwca 2021, o 00:05

Obrazek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#11314 Postautor: Torsen » 26 czerwca 2021, o 00:23

Kolizja nie była związana z wyprzedzaniem, które w tym monecie było już w zasadzie historią, tylko z z hakiem w nogawce. A z hakiem w nogawce jest jak z teorią względności i palcem w pupie w znanej scenie u Koterskiego.
Nie stosowałbym więc formułki o odpowiedzialności za czyste wyprzedzenie, bo wyprzedzenie było już wtedy faktem dokonanym i odbyło się czysto. Pozostaje ocenić, czy to Pawlickiemu hak Thomsena zabrał nogawkę, czy Thomsenowi Pawlicki wsadził nogawkę na hak.
Rzuć monetą.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11315 Postautor: Gelo » 26 czerwca 2021, o 08:34

W 99% w takich przypadkach sędziowie wykluczają atakującego i bez znaczenia czy już wyprzedził czy nie. Bez znaczenia czy tryknął hakiem, deflektorem czy kierownicą. Bez znaczenia czy podcina przednie koło, wypruwa szprychy, ściąga łańcuch, czy "zabiera" rękaw/nogawkę. W tym roku tylko w Krośnie było inaczej, ale pewnie sędzia się nie wyspał. Tutaj Thomsen do wykluczenia i żadnej innej decyzji być nie mogło. Wykładnia jest jedna - wyklucza się sprawcę przerwania wyścigu. A w tym przypadku nie był nim Pawlicki, bo nic nie zrobił. Koniec kropka. A Walasek jak to on - zawsze szybciej gada niż myśli.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#11316 Postautor: tezetomaniak » 26 czerwca 2021, o 09:47

A więc wykluczenia Laguty z Czugunowem i Bartkowiakiem były prawidłowe. Uff.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11317 Postautor: Gelo » 26 czerwca 2021, o 09:52

Nie. Z Czugunowem wyścig w ogóle nie powinien być przerwany. Z Bartkowiakiem należało puścić w czterech. To pierwszy łuk.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#11318 Postautor: Torsen » 26 czerwca 2021, o 09:56

Tylko jesli Thomsen już wyprzedził, to rownie dobrze można założyć, że w tej sytuacji to Pawlicki (kontr)atakował, a Thomsen nie zabrał mu nogi, tylko Pawlicki mu ją wsadził w motocykl, destabilizując jego jazdę, narażając go na upadek i doprowadzając do własnego upadku i przetwania wyścigu.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11319 Postautor: Gelo » 26 czerwca 2021, o 09:58

Dlatego Walaskowi zadaję proste pytanie. Wykluczyć kogoś trzeba. Wykluczyć Pawlickiego - za co?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#11320 Postautor: Torsen » 26 czerwca 2021, o 10:01

Za przerwanie wyścigu własnym upadkiem spowodowanym nieprawidłowo przeprowadzonym kontratakiem.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11321 Postautor: Gelo » 26 czerwca 2021, o 10:07

Upadek był spowodowany nieprawidłowo przeprowadzonym atakiem Thomsena. I nie brnijmy w te walaskowe głupoty.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#11322 Postautor: kdsz » 26 czerwca 2021, o 10:17

Dla mnie sytuacja nie jest oczywista. Przemo już był wyprzedzony i próbował się zakładać będąc z tyłu. A Thomsen normalnie sobie jechał aż do momentu, gdy nogawka Pawlickiego zahaczyła o jego motocykl. Anders nie próbował wywozić przeciwnika na zewnętrzną ani w niego nie uderzył. Ta nogawka to totalny przypadek.

Mam wrażenie, że kiedyś nie było takich upadków. Albo były ogromną rzadkością. Albo nie oglądaliśmy powtórek z takiej liczby kamer.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

blajar
Trener

#11323 Postautor: blajar » 26 czerwca 2021, o 10:25

kdsz pisze:Dla mnie sytuacja nie jest oczywista. Przemo już był wyprzedzony i próbował się zakładać będąc z tyłu. A Thomsen normalnie sobie jechał aż do momentu, gdy nogawka Pawlickiego zahaczyła o jego motocykl. Anders nie próbował wywozić przeciwnika na zewnętrzną ani w niego nie uderzył. Ta nogawka to totalny przypadek.

Mam wrażenie, że kiedyś nie było takich upadków. Albo były ogromną rzadkością. Albo nie oglądaliśmy powtórek z takiej liczby kamer.

Faktycznie ciężka sytuacja do jednoznacznej oceny ale jakieś kryterium trzeba przyjąć.
Ja chyba pokusiłbym się o sprawdzenie, czy zabranie nogi Pawlickiego było spowodowane jej wysunięciem w kierunku Thomsena, czy była przy motocyklu.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#11324 Postautor: Gelo » 26 czerwca 2021, o 10:26

Dla mnie jest bardzo oczywista. W tym sezonie było kilka o wiele trudniejszych do oceny. Jeżeli sztywno trzymać się wykładni, że wykluczony ma być sprawca przerwania wyścigu - winny jest tylko i wyłącznie Thomsen. Przegrał start, musiał wyprzedzać, zrobił to z faulem. Nie było żadnego kontrataku Przema, nie było nawet szczególnie obrony pozycji, nie było szukania kontaktu. Noga zabrana przez atakującego. Decyzja sędziego prawidłowa.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#11325 Postautor: papi » 26 czerwca 2021, o 10:59

Czyli zawodnik jadący z przodu jest winny przerwania, bo 30 sekund wcześniej przegrał start, a 30 metrów wcześniej wyprzedził przeciwnika. Tu nie było zabrania nogi, było nadzianie nogawki na hak rywala.
Gelu, masz swoje zdanie i masz do niego pełne prawo, ale nie wmawiaj nam, że to była bezdyskusyjna i słuszna decyzja, bo zarówno w Eleven, jak i na tym forum zdania są podzielone. Wczoraj Olkowicz upierał się i wciskal swoje zdanie nie przyjmując opinii innych, jutro to samo zrobi Demski, bo stanie w obronie sędziego. Ale to nie znaczy, że reszta jest ślepa i nie może interpretować tego w inny sposób. Wg mnie przerwanie wyścigu to efekt "ataku" noga Przemka, a nie startu przegranego przez Thomsena 2(?) okrążenia wczesniej.
Z mojej strony koniec, akceptuje zdanie innych, ale nie bede 30 razy powtarzał tego samego, bo i tak nikt zdania nie zmieni