Motor Lublin w sezonie 2021

żużel w Lublinie

Ktorego z tych zawodnikow widzialbys w naszych barwach w sezonie 2021?

Kubera
59
19%
Smektala
10
3%
Kolodziej
30
10%
Lambert
74
24%
Lidsey
2
1%
Miskowiak
8
3%
Cierniak
82
27%
Przedpelski
1
0%
Woryna
5
2%
Kasprzak
1
0%
Prz. Pawlicki
6
2%
Wozniak
3
1%
Trofimow
2
1%
Miesiac
7
2%
Zengota
14
5%

Liczba głosów: 304

Wiadomość
Autor
Klops1
Senior

Re: Motor Lublin w sezonie 2021

#701 Postautor: Klops1 » 30 września 2020, o 16:50

Gelo pisze:Nie mamy.

Z automatu zakładasz, że Buczek się faktycznie odbuduje.

Równie dobrze mogę założyć, że Miesiąc znów pojedzie swój sufit.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#702 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 30 września 2020, o 16:57

blajar pisze:W uzupełnieniu poprzedniego komentarza mam od razu koncept na sponsora tytularnego.
Uzdrowisko Nałęczów Motor Lublin :D

Będąc z Nałęczowa, uśmiechnąłem się xD

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#703 Postautor: Gelo » 30 września 2020, o 17:04

Z automatu zakładam ocenę potencjału. A ten jest nieporównywalny. Jaka dla nas różnica kto będzie robił 2-3 punkty - Miesiąc, Buczkowski czy Jamróg? To co mówi w wywiadzie sam Buczek - nie można jego kariery oceniać pod kątem ostatniego sezonu. Biorąc przekrój całej kariery ww trójki Buczek jest półkę wyżej. Ja nie wiem czy trafi do nas. Może jest tak, że jest to max co udało się Kępie wycisnąć. Nie zakładam tu złej woli kogokolwiek. Ktokolwiek do nas przyjdzie - wybory Kępy nie muszą się wszystkim podobać. Ale Kępa przeważnie się broni transferami. A Buczka po prostu lubię i ma u mnie kredyt zaufania.

Flagg
Trener

#704 Postautor: Flagg » 30 września 2020, o 17:05

Problem z Buczkiem jest taki, ze od lat kręcił bardzo przyzwoitą średnią w okolicach 1.7-1.8. Ale wyrabiał ja głównie w Grudziądzu, gdzie regularnie miał sezony na ponad 2.0. Wyjazdy w jego wykonaniu nie imponują (1.2-1.4). Wiec o ile można założyć, że po powrocie do formy fizycznej i sprzętowej, spasuje się z lubelskim torem i będzie tutaj mocnym punktem, to na wyjazdach nie mamy specjalnie na co liczyć.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

FanatykMotoru
Szkółkowicz

#705 Postautor: FanatykMotoru » 30 września 2020, o 17:11

Buczkowski obecny sezon miał słaby jednak w sezonie 2019 wykręcił średnią 1,7. Fakt, że to głównie dzięki znajomości nawierzchni w Grudziądzu ale jednak. Trzeba też wziąść poprawkę na to, że w sezon wchodził bo kontuzji i operacji kości udowej więc okres przygotowawczy nie był w pełni przepracowany normalnie.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#706 Postautor: Perez » 30 września 2020, o 17:18

Wywiad z Buczkiem.
https://m.sportowefakty.wp.pl/zuzel/902 ... fortu-nie-

Czyli nie jest pan jeszcze zawodnikiem Motoru Lublin?

Nic w moim przypadku jeszcze nie wiadomo, ale chciałbym, żeby wyjaśniało się to jak najszybciej. Mogę powiedzieć, że jazda w PGE Ekstralidze jest celem nadrzędnym. Nie zamierzam zamykać się jednak na inne opcje, bo rynek jest, jaki jest. Pójdę tam, gdzie obdarzą mnie zaufaniem. Ważne, żeby przyszły pracodawca ocenił całokształt mojej kariery, a nie ten ostatni rok. A co do propozycji, to ludzie dzwonią i pytają. Decyzji jeszcze nie podjąłem.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

ermen
Zawodowiec

#707 Postautor: ermen » 30 września 2020, o 17:24

Priorytetem jest zawodnik u24 i młodzieżowiec. Krajowy senior, ktokolwiek do nas nie trafi, nie będzie pewniakiem i trzeba ryzykować. Największe ryzyko, ale jednocześnie największe możliwe zyski, to Zengi. I bez bujania w obłokach (awionetkami w szczególności), marzy mi się, aby to właśnie Zengi, obok Cierniaka i Kubery, jechał w przyszłym roku w naszych barwach.
Każdemu jego Everest...

Klops1
Senior

#708 Postautor: Klops1 » 30 września 2020, o 17:37

Kompletnie nie rozumiem dlaczego odpuściliśmy Lamberta.

Przy transferze Kubery mielibyśmy młodego, obiecującego Polaka, a Robert byłby prawdopodobnie najlepszym u24 w lidze. Te dwa nazwiska i chyba wszyscy bylibyśmy zadowoleni.

Chciał kosmiczne pieniądze? Nie chcieliśmy przepłacać?

Przepłacił to Swiacik za Doyla w tym sezonie, który 3/4 spotkań jechał kompletne gungo, a też wziął pewnie grube siano. Mało tego - Swiacik by tego Doyla chętnie jeszcze raz przepłacił, gdyby tylko była taka możliwość.

Po raz pierwszy od naszego awansu była realna możliwość na rozegranie okna transferowego po naszemu, zebrania z rynku dwóch perspektywicznych i rozchwytywanych i zrobienia fajnej drużyny. Może bez turbo pewniaków na 15 bieg, ale każdy mógł wystrzelić.

To nie, bierzmy Buczka, bo tańszy. Odbuduje się w Lublinie na bank.

Żeby nie było - ja do Krzyśka nic nie mam. Fajny zawodnik. Tylko dlaczego my zawsze musimy łapać kogoś z problemami?

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#709 Postautor: _piotrusss » 30 września 2020, o 17:54

No ale zakładamy, że stać nas na utrzymanie obecnego składu + ściągnięcie jednego z najbardziej perspektywicznych juniorów + Kubery i jeszcze przepłacić za Lamberta? Ja nie jestem o tym przekonany w kontekście możliwego zmniejszenia kwoty z miasta.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

FanatykMotoru
Szkółkowicz

#710 Postautor: FanatykMotoru » 30 września 2020, o 17:55

Klops1 pisze:Kompletnie nie rozumiem dlaczego odpuściliśmy Lamberta.

Przy transferze Kubery mielibyśmy młodego, obiecującego Polaka, a Robert byłby prawdopodobnie najlepszym u24 w lidze. Te dwa nazwiska i chyba wszyscy bylibyśmy zadowoleni.

Chciał kosmiczne pieniądze? Nie chcieliśmy przepłacać?

Przepłacił to Swiacik za Doyla w tym sezonie, który 3/4 spotkań jechał kompletne gungo, a też wziął pewnie grube siano. Mało tego - Swiacik by tego Doyla chętnie jeszcze raz przepłacił, gdyby tylko była taka możliwość.

Po raz pierwszy od naszego awansu była realna możliwość na rozegranie okna transferowego po naszemu, zebrania z rynku dwóch perspektywicznych i rozchwytywanych i zrobienia fajnej drużyny. Może bez turbo pewniaków na 15 bieg, ale każdy mógł wystrzelić.

To nie, bierzmy Buczka, bo tańszy. Odbuduje się w Lublinie na bank.

Żeby nie było - ja do Krzyśka nic nie mam. Fajny zawodnik. Tylko dlaczego my zawsze musimy łapać kogoś z problemami?

Ponieważ, być może taka jest koncepcja w klubie,że bierzemy zawodnika który miał słabszy sezon lub mało jezdził i próbujemy odbudować go w Lublinie. Tak było z niespełnionym lubelskim talentem Klimkiem, Karolem Baranem, Sucheckim, Proctorem,Puszkowskim.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#711 Postautor: Perez » 30 września 2020, o 17:56

Nie wiadomo czy Buczek w ogóle u nas wyląduje. Szczęście w nieszczęściu ze jest Zengi.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#712 Postautor: Flagg » 30 września 2020, o 17:59

Ale to śmiało zorganizuj 800 tys za podpis i 8 tys za punkt dla Lambo i podejrzewam, ze Kuba będzie cały w skowronkach. To jest licząc 10 pkt na mecz, około 2 mln złotych. Przypominam, że podobne kwoty padały jak kontraktowaliśmy Łagutę. Juz wtedy mówiło się, że to chore pieniądze. Michelsen też był mistrzem Europy, Dudek nawet wice-mistrzem świata, a obaj koło takiej kasy nawet nie stali.

Ale już pomińmy to, czy warto przepłacać, czy nie. Skąd w ogóle wiesz, że są na to w klubie pieniądze? Co innego wyciągnąć od sponsorów 2-3 bańki na Zmarzlika, a co innego na Lamberta. Zmarzlik to chodząca reklama, Lamberta kojarzą tylko najzagorzalsi fani speedway'a. Gorzów też już sobie odpuścił, choć Lambo był ich nr. 1 na liście. Uwielbiam Roberta, ale absolutnie nie dziwię się Kubie, że o niego nie walczy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

max3
Zawodowiec

#713 Postautor: max3 » 30 września 2020, o 18:23

Kuba jak widać lubi kontraktowac zawodników średniej półki po słabych sezonach .. a noż się uda .Jak dla mnie przy tak ogromnym budżecie coś tu nie gra . Ten skład co się zapowiada będzie walczyć o utrzymanie z Grudziadzem .

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#714 Postautor: Speedway » 30 września 2020, o 18:32

Ten ogromny budzet moze byc zwykla bajka.
Miasto co rok nie musi nam dawac 4 czy 5 baniek.
Speed Car juz nie placi.
Dochodu z karnetow nie bedzie. Chyba ze znow przniosa tamte na 2022.
Bogdanka od paru miesiecy ma spore problemy. Ten rok ma we wszystkich wskaznikach okolo 30% gorszy. Jasne ze przy inwestycjach rzedu 300 mln zl te pare na zuzel to wydaje sie nic ale tak to prosto nie dziala, a przekonuje sie o tym i pilkarski Gornik.
Obrazek

Awatar użytkownika
DrPaiHiWo
Senior

#715 Postautor: DrPaiHiWo » 30 września 2020, o 18:47

Nie kumam taktyki naszego klubu.
Przecież ewentualne (oby ! ) przyjście Kubery nie ma związku z trzecim obcokrajowcem.
Młody mógłby wskoczyć za Jamroga.
Myślę, że Kuba podziękował Żagarowi ze względu na charakterek Komandosa, zmiana U24 jego odejścia w ogóle nie tłumaczy.

Co się tyczy Buczka to już bym wolał Klindta...
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld

Klops1
Senior

#716 Postautor: Klops1 » 30 września 2020, o 18:54

Flagg pisze:Ale to śmiało zorganizuj 800 tys za podpis i 8 tys za punkt dla Lambo i podejrzewam, ze Kuba będzie cały w skowronkach. To jest licząc 10 pkt na mecz, około 2 mln złotych. Przypominam, że podobne kwoty padały jak kontraktowaliśmy Łagutę. Juz wtedy mówiło się, że to chore pieniądze. Michelsen też był mistrzem Europy, Dudek nawet wice-mistrzem świata, a obaj koło takiej kasy nawet nie stali.

Ale tu w ogóle o to nie chodzi.

Skąd my mamy wiedzieć czy 800tys za Lamberta to będzie dużo czy mało?

Przecież mógłby chłopak zrobić nie krok, a skok do przodu, wykręcić 2,414, być trzecim zawodnikiem ligi i dowieźć nas po srebrny medal i byśmy mu na uszach klaskali i choćby wyszedł finalnie 2,5mln to nikt by nawet nie pisnął o przepłacaniu, bo gdzieś po tyle latają liderzy z TOP.

Można też wydać w sumie 800tys w skali całego sezonu na Buczka czy Przedpelskiego i grubo przepłacic jeśli pojedzie piach i skończymy sezon w sierpniu.

Osobiście uważam, że jeśli wykształciła się możliwość zasypania dziury w polskim zestawieniu seniorów w postaci Dominika, oraz powrót Roberta jako najmocniejszego u24, którego sufit jest uj wie gdzie, to z tej możliwości należy skorzystać i tyle. Bo po prostu nie ma innych alternatyw - nie będzie Doyla, Dudka czy Zmarzlika.

Oczywiście zakładam, że klub jest finansowo przygotowany na realizację zapowiedzi o chęci jazdy w po i po prostu jest w stanie rywalizować z konkurencją na polu transferowym.

Flagg
Trener

#717 Postautor: Flagg » 30 września 2020, o 19:04

DrPaiHiWo pisze:Nie kumam taktyki naszego klubu.
Przecież ewentualne (oby ! ) przyjście Kubery nie ma związku z trzecim obcokrajowcem.
Młody mógłby wskoczyć za Jamroga.

....opróćz U24 w składzie MUSI być jeszcze dwóch Polaków. Ileż razy trzeba to powtarzać? Wiec masz Kubere, Hampela, Grisze, MM i ostatnie miejsce zostaje albo na Polaka, albo na U24 (jeśli Kubere liczymy jako Polaka). Zagar nie spełnia żadnego z tym warunków. Kubera nie może pełnić "funkcji" i Polaka i zawodnika U24.

A mówiac już naprościej jak się da - od przyszłego roku w składzie możesz mieć tylko dwóch obcokrajowców powyżej 24 lat.

@Klop - właśnie o to chodzi. Sponsorów nie interesuje, czy Lambert może wykręci 2,5 i zostanie Mistrzem Świata. Spekulacje są dobre dla kibiców. Sponsorzy posługują się cyferkami. Lambert zarówno pod względem sportowym, jak i marketingowym nie jest wart 2M za sezon. Nie jest wart 800 tys za podpis i ciężko będzie znaleźć firmę, która za to zapłaci. Proste

Bogdanka od paru miesiecy ma spore problemy. Ten rok ma we wszystkich wskaznikach okolo 30% gorszy. Jasne ze przy inwestycjach rzedu 300 mln zl te pare na zuzel to wydaje sie nic ale tak to prosto nie dziala, a przekonuje sie o tym i pilkarski Gornik.

Tylko przypomnę, że Hampel oficjalnie jeszcze nie przedłużył kontraktu.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#718 Postautor: kibicLBN » 30 września 2020, o 19:30

1. Buczkowski
2. Łaguta
3. Hampel
4. Trofimov U24
5. Michelsen
6. Lampart
7. Cierniak (moze jakimś cudem)

Ochłońcie. Jaki Kubera? Nie widzicie, że znów bierzemy tych którzy inni nie chcą? Ja w Kubere w Lublinie nie wierzę. Jest zbyt wartościowy i chciany zeby tu trafił.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Klops1
Senior

#719 Postautor: Klops1 » 30 września 2020, o 19:34

@Flagg

Czyli co?

Na Zmarzlika to możemy sobie oferty składać i 4 miliony, bo ktoś wyłoży, mimo że to totalnie bezcelowe, bo on i tak się nigdzie nie ruszy.

Ale gdy pojawia się realny cel transferowy, który byłby wartością dodaną i zwiekszalby szansę zrealizowania celów sportowych, to tej kasy nie ma, bo wartość marketingowa jest zbyt niska?

Przecież to absurd.

Jeśli da się znaleźć firmę, która chce zapłacić za transfer takiego Vaculika, który przecież poza środowiskiem żużlowym, jest postacią kompletnie anonimową, to dlaczego tej kasy nie można zorganizować dla Lamberta? Bo nic nie osiągnął indywidualnie? A co osiągnął Vaculik? Co osiągnął Grisza?

Poważnie mam uwierzyć, że potencjalny sponsor, dyrektor czy prezes giełdowej spółki, będzie sam z siebie czuł różnice czy wydaje pieniądze na tego czy tamtego zawodnika, poza oczywiście Bartkiem, którego zna spora część społeczeństwa? To są jacyś żużlowi eksperci, którzy między posiedzeniami zarządu analizują średnie żużlowców? Serio?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#720 Postautor: papi » 30 września 2020, o 19:39

Skad w ogóle wiecie, że kwoty są chociaż zbliżone do faktycznych? Ja w kwestiach finansowych to z pewnoscia mogę powiedzieć tyle, że Hampel jest na pewno drozszy od większości Polakow, być może nawet najdrozszy spoza 3 z GP i Pawlickiego. Ale o kwoty już bym się nie pokusił ani na podstawie Przeglądu, sportsboardu ani niczego innego.

Raf
Zawodowiec

#721 Postautor: Raf » 30 września 2020, o 19:59

Nawet jeśli Buczkowski się odbuduje, to wciąż jest zawodnik domowego toru... Nie potrzebujemy kogoś takiego w Motorze! Musimy zwiększyć siłę na wyjazdach, bo to tam mamy problem. Punkty w Lublinie ma kto zdobywać. Żeby wejść do PO, trzeba wygrywać na wyjazdach.

Flagg
Trener

#722 Postautor: Flagg » 30 września 2020, o 20:05

Nie, ale analizują zapewne chocby wartość marketingową zawodnika. Podejrzewam, że dużo łatwiej zebrać 3 mln na transfer Zmarzlika, 2 mln na Vaculika niż 2 na Lamberta.

Profil Vacula na FB śledzi prawie 40 tys osób - Lamberta - niecałe 10 tys.
Profil Vacula na Instagramie śledzi 33 tys ludzi - Lamberta 13 tysięcy.

Zapewne analizowane jest też, jak często zawodnik pojawia się w TV, jak często jest w stanie eksponować markę, a w niektórych przypadkach pewnie i kraj pochodzenia (szczególnie jeśli firma jest obecna na tamtejszym rynku). To pewnie tylko niektóre z czynników. Średnie podejrzewam, mają charakter drugorzędny, choć też pewnie odgrywają rolę, bo jednak firma woli być kojarzona ze zwycięzcami, niż przegranymi. Dodatkowo zwycięzcy biegów częściej pojawiają się w TV.

Na zdrowy rozum. Jakby przyszedł do mnie prezes klubu żużlowego i powiedział: "Dej mnie bańkę, bo chce podpisac zawodnika, w zamian zwiększą się nasze szanse na PO, a gość będzie Was reklamować" to jednak bym zrobił rozeznanie, co ten zawodnik mi w gruncie rzeczy daje, jakie są jego możliwości marketingowe.

Grisza to jest dość osobliwy przypadek, bo tutaj Kępa miał "szczęście", że jego transfer zbiegł się z aferą o Górki Czechowskie i TBV wykorzystało okazję, żeby ocieplić sobie wizerunek.
Ostatnio zmieniony 30 września 2020, o 20:14 przez Flagg, łącznie zmieniany 2 razy.

blajar
Trener

#723 Postautor: blajar » 30 września 2020, o 20:11

Trzeba chyba zrewidować oczekiwania (nie mówię o Zmarzliku czy Emilu) i przyjąć do wiadomości, że możliwości są takie, jakie są i nie budujemy teamu na walkę o medale tylko na środek ligi z opcją walki o PO. Skład (krystalizujący się w piekarniach)
Łaguta
Michelsen
Hampel
Buczkowski
Kubera (na U24)
Lampart
Cierniak
wpisuje się w tak postawione cele.
Zapewne myśleliśmy o Dominiku na pozycji polskiego seniora i zakontraktowaniu jakiegoś sensownego U24 z Danii czy Rosji ale jeśli prawdą jest, że chłopcy zawarli niepisaną umowę i krzyczą tyle ile piszą, że krzyczą to lądujemy z takim, a nie innym zestawieniem.
Powinniśmy mieć w większości meczów przewagę na pozycjach juniorskich i U24, na naszym torze możemy być znów (pomijam dziwny mecz z Czewą) nie do ruszenia. Temat ewentualnych PO zapewne rozegra się na bonusach.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#724 Postautor: Maxx » 30 września 2020, o 20:38

Moje wrażenie jest takie, że skład, którym będziemy dysponować w przyszłym sezonie to rzeczywiście będzie środek tabeli, między 4 a 6 miejscem. Przynajmniej tak to wygląda na obecną chwilę. Ciężko się jednak dziwić jeśli w klubie myślą o realnych środkach, którymi będą dysponować. Ten rok jaki jest każdy widzi. Pewnie, że fajnie byłoby mieć w składzie z powrotem Lambo i uważam, że największym błędem było odpuszczenie go po ubiegłorocznym sezonie ale mleko się rozlało i czasu nie da się cofnąć. Nikt nie był w stanie przewidzieć pewnych rzeczy. Żużel to też jednak taki sport, w którym nie wszystko można przewidzieć. Słabszy sezon liderów, jakaś przypadkowa kontuzja i murowany kandydat do pierwszej czwórki obchodzi się smakiem...

max3
Zawodowiec

#725 Postautor: max3 » 30 września 2020, o 20:55

Jaki środek tabeli to będzie walka o utrzymanie ,brak wyraźnego lidera ,Buczkowski na własnym torze coś pojedzie ale na wyjazdach nie istnieje ,znak zapytania juniorzy .Zamiana Zagara i Miesiąca ,na Buczkowskiego i Kubere hit.Oczywiście transfer Kubery uważam za duży plus ale nie Buczkowski .