Motor Lublin w sezonie 2021
Re: Motor Lublin w sezonie 2021
Jeśli Lambo faktycznie wyląduje w Toruniu, to możemy mieć powtórkę z roku ubiegłego. Fajnie, że Kępa nie chce przepłacać, ale niestety, zawsze znajdzie się ten jeden klub, co jednak przepłaci. Wrocek przepłaci Artioma, Toruń Lamberta, Czewa Worynę, Leszno Kuberę itd itp. A Kuba zostanie z workiem pieniędzy i nieprzepłaconymi zawodnikami.
Takie czasy, że jak się chce ściągnąć kogoś konkretnego, to trzeba wyłożyć większe pieniądze niż ten zawodnik jest potencjalnie wart
Takie czasy, że jak się chce ściągnąć kogoś konkretnego, to trzeba wyłożyć większe pieniądze niż ten zawodnik jest potencjalnie wart
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Gelo pisze:Heh. Powtórka z rozrywki. Klepnąć Zengotę, któremu w kwietniu pewnikiem wypadnie widelec zaraz po ukazaniu się zdjęcia z uściskiem dłoni prezesa z Koldim :)
A masz inną, lepszą propozycję? Ale z tych realnych, bo Kuberę to możesz sobie zakontraktować, ale w speedway managerze.
Klops1 pisze:
Jeśli mamy tymczasowo klepać Zengotę, to już lepiej brać Drabika.
Trochę ryzyko, bo istnieje opcja, że Maks dostanie karę bez zawiasów ale w dłuższej perspektywie czasu rozwiązalibyśmy problem punktującego Polaka na wiele lat.
Wy tak poważnie. Widzę, że u nas w Lublinie to jest zawsze moda na zawodników nieodpowiedzialnych, a nawet hmm? Niezrównoważonych? Najpierw Karol, teraz chcecie równie poważnie podchodzącego do sportu Maksia? Ja podziękuję z góry. Chłopak pomimo niewątpliwego talentu i umiejętności w tak młodym wieku jest po prostu dla mnie nieakceptowalny i mentalnie zepsuty. Teraz niektórzy robią z niego pokrzywdzonego, a tak naprawdę zachowuje się od co najmniej 2 lat jak rozwydrzony bachor, biorąc skąd inąd przykład i kumając się z duetem Pi.Pawlicki - Janowski. Takie Trio Sodówa...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
kibicLBN pisze:Chłopak pomimo niewątpliwego talentu i umiejętności w tak młodym wieku jest po prostu dla mnie nieakceptowalny i mentalnie zepsuty. Teraz niektórzy robią z niego pokrzywdzonego, a tak naprawdę zachowuje się od co najmniej 2 lat jak rozwydrzony bachor, biorąc skąd inąd przykład i kumając się z duetem Pi.Pawlicki - Janowski. Takie Trio Sodówa...
No wszystkim jakoś to jego zachowanie umknęło.
Zawsze był takim cwaniaczkiem, ten prztyczek w nos może będzie dla niego cenną lekcją.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
A Wy szukacie kryształowego męża dla swoich córek czy może żużlowca, który będzie woził punkty?
Nie przesadzacie czasem w ocenie zawodników w każdym możliwym aspekcie?
Mnie interesuje jego przydatność pod względem sportowym, oraz potencjał rozwoju w przyszłości i pod tym kątem kandydatura Drabika się broni.
Mnie interesuje jego przydatność pod względem sportowym, oraz potencjał rozwoju w przyszłości i pod tym kątem kandydatura Drabika się broni.
Klops1 pisze:A Wy szukacie kryształowego męża dla swoich córek czy może żużlowca, który będzie woził punkty?
Tym bardziej, że to młody, a świetnie zarabiający chłopak. Wystarczy popatrzeć po sobie jak się człowiek zachowywał jak trochę grosza przytulił w takim wieku. Doświadczenie z obecnej sytuacji, łebski prezes plus kompletnie inna atmosfera w drużynie mają szansę chłopaka wyprostować. Dla mnie świetna opcja jeśli skończy się zawiasami lub niedługim wykluczeniem z jazdy.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Lambert chce tak chore pieniądze, ze nie ma opcji aby wrocil, tymbardziej, ze bedzie jezdzil rowniez w GP. Z reszta On chyba na czarnej liscie z DJ507.
Jak z reszta podkreslam od początku, nie ma na rynku zbyt wielu polskich seniorow pokroju Zengiego, wiec nie wolno go odpuscic.
Jak z reszta podkreslam od początku, nie ma na rynku zbyt wielu polskich seniorow pokroju Zengiego, wiec nie wolno go odpuscic.
Na jakiej czarnej liście? Czy Waszym zdaniem Kepa żegnając się/kończąc nieudane negocjacje z każdym zamyka furtke do rozmów w przyszłości? Jeleń, Lambert, Kasprzak, kto jeszcze? Śledź?
Ja z kolei słyszałem, że z Lambertem rozstaliśmy się w dobrych stosunkach i na żadną czarną listę nie trafił.
Dziś gdzieś też przeczytałem, że Robert dostał to czego chciał w Lublinie i podobno wraca.
Dziś gdzieś też przeczytałem, że Robert dostał to czego chciał w Lublinie i podobno wraca.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Klops1 pisze:Dziś gdzieś też przeczytałem, że Robert dostał to czego chciał w Lublinie i podobno wraca.
Gdzie czytałeś? Podaj link. Ja czytałem o Toruniu.
Sezon na 'podobno, najprawdopodobniej, z naszych informacji wynika' - zaraz się zaczyna.
Oceny sportowej Drabika się nie podejmę, bo nigdy nie uważałem go za wybitnego żużlowca (zgadzając się z Cieślakiem). W dodatku chłopak ma problemy z główką i wiszącą gilotynę w postaci dyskwalifikacji. A wtedy wartość sportowa maleje do zera. Co do Lamberta to nie wydaje mi się żeby skończyło się aferą. Lambo być może oszalał z oczekiwaniami ale mam nadzieję, że pamięta dzięki komu pokazał się w polskiej lidze i dzięki komu dzisiaj może mieć takie oczekiwania. On sporo zawdzięcza Motorowi. Nie oczekuję szlachetności i rewanżu. Po prostu racjonalnego podejścia do tematu. Sorry - bańka za podpis 8 klocków za punkt i gwarancja 5 biegów to przegięcie pały. Robert jeszcze nie jest Gollobem czy Crumpem.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
No, tylko, że jeśli świeżo zakochany chłop ma w Toruniu dziewczynę, która może też presję mu dawać na podpis z Apatorem, to sentymenty mogą mieć najmniejsze znaczenie.
W przypadku Lamberta to dokładne kwoty jakie krążą po piekarniach to zdaje się 800 tys za podpis i 8 tys za punkt, co zakładając 10 pkt na mecz + PO daje kwotę rzędu 2 mln za sezon. Gigantyczne pieniądze na poziomie czołowych zawodników Eligi. Na ile sa prawdziwe, tego nikt nie wie. Ale nie liczyłbym na odwoływanie się do sumienia Roberta i sentymenty. Jeśli ktoś mu takie pieniądze da, to chłop włąśnie racjonalnie podejdzie do tematu - tutaj mam 2 banki, tam mi dają np. półtorej. Racjonalnie biorę 2 mln. Tyle.
Nie jest tyle wart, ale jak pisałem wcześniej. Znajdzie się jakiś Toruń czy Grudziądz, który po prostu mu tyle da.
Nie jest tyle wart, ale jak pisałem wcześniej. Znajdzie się jakiś Toruń czy Grudziądz, który po prostu mu tyle da.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Gelo pisze:Oceny sportowej Drabika się nie podejmę, bo nigdy nie uważałem go za wybitnego żużlowca (zgadzając się z Cieślakiem). W dodatku chłopak ma problemy z główką i wiszącą gilotynę w postaci dyskwalifikacji. A wtedy wartość sportowa maleje do zera. Co do Lamberta to nie wydaje mi się żeby skończyło się aferą. Lambo być może oszalał z oczekiwaniami ale mam nadzieję, że pamięta dzięki komu pokazał się w polskiej lidze i dzięki komu dzisiaj może mieć takie oczekiwania. On sporo zawdzięcza Motorowi. Nie oczekuję szlachetności i rewanżu. Po prostu racjonalnego podejścia do tematu. Sorry - bańka za podpis 8 klocków za punkt i gwarancja 5 biegów to przegięcie pały. Robert jeszcze nie jest Gollobem czy Crumpem.
Że niby za dużo? To co ma schodzić na mniej jak już mu sami dają 900 tysi, 8 koła za pkt i gwarancję pięciu biegów? To miałby powiedzieć: "No Panowie to za dużo, za dużo. Jeszcze Gollobem nie jestem. Wy musicie dać banieczkę, no chyba że Lublin da 600 to u nich pojadę." ;). Moim zdaniem ukłonem z jego strony byłoby gdyby przy dwóch bardzo porównywalnych ofertach wybrał naszą. Podaż=popyt. Lambo będzie wśród najlepiej zarabiających w tym roku i to nie jego wymysł tylko regulamin mu to zapewnił. Za porównywalnych z nim Kuberę i Smyka też bez bańki na start się nie obędzie. Niestety U24 jest realnych pięciu (z czego trzech u jednego pracodawcy ;)), a klubów osiem. Albo Jeppeseny za 300 k albo milion. Koniec kropka w tym temacie.
PS. zresztą na przykład taki Cierniak, zawodnik gdzieś na poziomie Trofimova, oczekuje niewiele mniejszych pieniędzy, a co by nie powiedzieć jednak różnica poziomów na korzyść Lambo jest. To regulamin stworzył te kominy i dopóki będzie taki, a nie inny to taniej nie będzie. Uważam że jeśli komuś nie pasuje bo za drogo zawsze może zejść do pierwszej ligi tam jest taniej. W elicie powinno być najdrożej i tylko najbogatsi mają prawo tutaj być.
Oczywiście, że za drogo. Patrzę na to z punktu widzenia klubu - a nie zawodnika. A to, że każdy żużlowiec - bez wyjątku pojdzie tam gdzie więcej dostanie jest zbyt oczywiste żeby o tym dyskutować. Jak się wprowadza durne przepisy pod dyktando jednego klubu, to taki Lambert może teraz krzyknąć każdą kwotę, zrobić sobie popkorn i podłączyć komórkę do ładowarki. Niestety - zawsze się znajdzie ktoś, kto zapłaci. Mam nadzieję, że Kuba będzie konsekwentny w swoim podejściu do tematu i "nie zapłaci więcej niż ma". A, to że dla nas Lambert to najlepsza opcja jest tak oczywiste, że też nie ma o czym gadać.
Musimy szukać przewag nad rywalami gdzie się da. Nawet jeśli trzeba przepłacać.
- Nie mamy Dudka czy Zmarzlika, w formacji polskich seniorów będziemy odstawać od najlepszych. Wyrównanie sytuacji w tym aspekcie jest nierealne niezależnie od naszej kondycji finansowej. Możemy jedynie odrobinę zmniejszyć naszą stratę do najlepszych kontraktując sensownego Polaka.
- Nie mamy obco z TOP. Grisza i MM mają ważne kontrakty i to w zasadzie zamyka temat. Musimy się liczyć z wahaniami formy, czasem zrobią pod komplet, czasem 6-7 punktów. Nasi obcokrajowcy to nie jest klasa Artioma czy Emila.
Szukać naszych przewag możemy więc jedynie w formacji juniorskiej i zawodniku u24.
Jeśli więc taki Lambert, który wydaje się numerem jeden na u24, chce w ogóle z nami gadać to lubelska racją stanu będzie doprowadzenie do podpisania kontraktu i zabezpieczenie tym samym naszej przewagi na tym polu nad rywalami do PO. Nawet jeśli chłopak chce niebotycznych pieniędzy jak na swoje aktualne umiejętności. To jest cena naszej przewagi nad takim Falubazem czy Grudziądzem na tej pozycji, którą musimy zapłacić.
Tak samo z Cierniakiem lub innym juniorem, który będzie gwarantował przewagę na tej pozycji nad bezpośrednim rywalem. Miskowiak - jeśli tylko jest do wyrwania z Częstochowy, też powinien być obiektem zainteresowania.
Całe te zmiany regulaminowe uderzyły w Motor bardzo mocno. Śmiem twierdzić, że jesteśmy razem z Grudziądzem najbardziej poszkodowanym przez u24 klubem. Zmuszono nas do oddania jednego z naszych absolutnych liderów, gościa który trzymał nam wynik w wieku spotkaniach i w zasadzie nie mamy szans go zastąpić 1:1 więc siła naszej drużyny musi spaść.
Jeśli zaczniemy marudzić na przepłacanie, krzywić się na Lamberta i utyskiwać, że ktoś tam nie jest tyle wart ile chce, to możemy się obudzić z ręką w nocniku gdy nasi rywale pobudują konkurencyjne drużyny względem naszej i nie będą oglądać się na rozterki moralne.
I to rywale nie do PO, a do utrzymania.
- Nie mamy Dudka czy Zmarzlika, w formacji polskich seniorów będziemy odstawać od najlepszych. Wyrównanie sytuacji w tym aspekcie jest nierealne niezależnie od naszej kondycji finansowej. Możemy jedynie odrobinę zmniejszyć naszą stratę do najlepszych kontraktując sensownego Polaka.
- Nie mamy obco z TOP. Grisza i MM mają ważne kontrakty i to w zasadzie zamyka temat. Musimy się liczyć z wahaniami formy, czasem zrobią pod komplet, czasem 6-7 punktów. Nasi obcokrajowcy to nie jest klasa Artioma czy Emila.
Szukać naszych przewag możemy więc jedynie w formacji juniorskiej i zawodniku u24.
Jeśli więc taki Lambert, który wydaje się numerem jeden na u24, chce w ogóle z nami gadać to lubelska racją stanu będzie doprowadzenie do podpisania kontraktu i zabezpieczenie tym samym naszej przewagi na tym polu nad rywalami do PO. Nawet jeśli chłopak chce niebotycznych pieniędzy jak na swoje aktualne umiejętności. To jest cena naszej przewagi nad takim Falubazem czy Grudziądzem na tej pozycji, którą musimy zapłacić.
Tak samo z Cierniakiem lub innym juniorem, który będzie gwarantował przewagę na tej pozycji nad bezpośrednim rywalem. Miskowiak - jeśli tylko jest do wyrwania z Częstochowy, też powinien być obiektem zainteresowania.
Całe te zmiany regulaminowe uderzyły w Motor bardzo mocno. Śmiem twierdzić, że jesteśmy razem z Grudziądzem najbardziej poszkodowanym przez u24 klubem. Zmuszono nas do oddania jednego z naszych absolutnych liderów, gościa który trzymał nam wynik w wieku spotkaniach i w zasadzie nie mamy szans go zastąpić 1:1 więc siła naszej drużyny musi spaść.
Jeśli zaczniemy marudzić na przepłacanie, krzywić się na Lamberta i utyskiwać, że ktoś tam nie jest tyle wart ile chce, to możemy się obudzić z ręką w nocniku gdy nasi rywale pobudują konkurencyjne drużyny względem naszej i nie będą oglądać się na rozterki moralne.
I to rywale nie do PO, a do utrzymania.
Nie przesadzajcie z tym utrzymaniem. Zestawmy trójkę Pedersen - Bjerre - Buczkowski z trójką Łaguta - Michelsen - Hampel, do tego dodajcie juniorkę w postaci Łobodzinski - Zielinski z Cierniak - Lampart. Nie wiem jakie armaty musiałby wyciągnąć Grudziądz, żeby mieć do nas podjazd.
Tak samo Zielona jest w dupie, szczególnie, jeśli Toruń jednak odpali starszego Holdera i zgarnie Doyle'a. Zostają z Dudkiem - MJJ - Protasem i Osyczką + Ragusem na juniorce.
Toruń: Doyle - J.Holder - Lambo (w optymistycznej wersji) + Marciniec i Żupiński. Ja rozumiem, że Grisza i MM to nie są zawodnicy z absolutnego topu, ale nie róbmy też z nich jakieś drugiej linii na poziomie Przedpełski - Holta.
Kwestia tego, kogo ściągniemy na U24 i jako drugiego Polaka zdecyduje, czy będziemy bić się o medale, czy odjedziemy sezon, żeby odjechać i znów skończymy na 5-6 miejscu.
Tak samo Zielona jest w dupie, szczególnie, jeśli Toruń jednak odpali starszego Holdera i zgarnie Doyle'a. Zostają z Dudkiem - MJJ - Protasem i Osyczką + Ragusem na juniorce.
Toruń: Doyle - J.Holder - Lambo (w optymistycznej wersji) + Marciniec i Żupiński. Ja rozumiem, że Grisza i MM to nie są zawodnicy z absolutnego topu, ale nie róbmy też z nich jakieś drugiej linii na poziomie Przedpełski - Holta.
Kwestia tego, kogo ściągniemy na U24 i jako drugiego Polaka zdecyduje, czy będziemy bić się o medale, czy odjedziemy sezon, żeby odjechać i znów skończymy na 5-6 miejscu.
- Retrospeedway
- Senior
W słabej drużynie to i przeciętny grajek błyszczy,jest takie powiedzenie.
Przypominam że Lambert wygrał tylko dwa z sześciu wyścigów kiedy to Rybnik przyjechał do Lublina.
Robert Lambert miał taki przebłysk dobrej jazdy jak Paweł Miesiąc w zeszłym roku,to nie jest ugruntowany zawodnik który rok po roku będzie na tym samym pułapie.Nie ma co przepłacać,trzeba starać się o Kuberę na zawodnika do 24 lat,do tego Zengota i Cierniak.Zwłaszcza junior musi być za wszelką cenę.
Przypominam że Lambert wygrał tylko dwa z sześciu wyścigów kiedy to Rybnik przyjechał do Lublina.
Robert Lambert miał taki przebłysk dobrej jazdy jak Paweł Miesiąc w zeszłym roku,to nie jest ugruntowany zawodnik który rok po roku będzie na tym samym pułapie.Nie ma co przepłacać,trzeba starać się o Kuberę na zawodnika do 24 lat,do tego Zengota i Cierniak.Zwłaszcza junior musi być za wszelką cenę.
Od kiedy w drużynie jest 3 zawodników, że porównujecie takie przepuszczalne zestawienia i próbujecie wyciągać z nich wnioski o sile drużyn?
Od siebie dodam 2 oczywistości.
1. W drużynie jeździ 7 zawodników.
2. Składy nie są jeszcze znane.
Od siebie dodam 2 oczywistości.
1. W drużynie jeździ 7 zawodników.
2. Składy nie są jeszcze znane.
Retrospeedway pisze:W słabej drużynie to i przeciętny grajek błyszczy,jest takie powiedzenie.
Wczorajsze zawody pokazują, że poza Miśkiem (z pewnością warto się zakręcić) Mateusz to najlepsza opcja dla nas po przejściu czołówki w wiek seniorski.
Retrospeedway pisze:Nie ma co przepłacać,trzeba starać się o Kuberę na zawodnika do 24 lat,do tego Zengota i Cierniak.Zwłaszcza junior musi być za wszelką cenę.
W założeniu to jest słuszna koncepcja. Niestety, problem polega na tym, że od 2 lat Kuba skupia sie na wyciąganiu zawodników, którzy są nie do wyjęcia. Próbuje Zmarzlików, Kasprzaków, Emilów, a odpuszcza gości, którzy faktycznie zamierzają zmienić klub. I kończy się tak samo. Inni dogadują realnych rajderów, a my się budzimy w połowie października z kacem, po tym jak te nasze niedoszłe armaty ogłaszają, że zostają w swoich klubach. I zaczynamy gorączkowe negocjacje z Jamrogiem.
Oby nie było tak, że Kuba przez miesiąc będzie walczyć o Kuberę, a w tym czasie z rynku zniknie Lambert, Jakobsen, Lyager i reszta sensownych U24. Będzie się bić o jakiegoś Dudka czy innego Janowskiego, a w październiku będzie na whats uppie do Miesiąca pisać.
Historia nie przemawia za nami. Pozostaje miec nadzieję, ze Kuba wyciągnąl wnioski z ostatnich dwóch lat i rozegra to okienko jak należy.
- niespokojny
- Trener
Ja bym uderzał do Pitera. Z bardzo dobrą ofertą. On już raz z Leszna poszedł do Piły, a i przed startem sezonu nie chciał zaakceptować warunków Unii i podpisał warszawke. No i charakterny gościu.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
I bardzo dobrze, że Kuba tak robi. Dla niego priorytetem jest dobro klubu, dlatego zaczyna od pieca. I trzeba się zastanowić, dlaczego są zawodnicy, którzy chcą/muszą zmienić klub. Piter? bardzo chętnie. Ale to ikona, a wielkie marki potrzebują ikon. Mało realne, ale próbować trzeba.
niespokojny pisze:Ja bym uderzał do Pitera. Z bardzo dobrą ofertą. On już raz z Leszna poszedł do Piły, a i przed startem sezonu nie chciał zaakceptować warunków Unii i podpisał warszawke. No i charakterny gościu.
On miał wtedy jakieś 16 lat... charakterny to mógł być wtedy co najwyżej jego ojciec.