Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

Re: Żużlowe różności

#13001 Postautor: dannie » 29 lipca 2020, o 14:18

Hela pisze:Temat startów, ruchów pod taśmą, mikroruchów, nierówno zwalnianej taśmy organizacyjnie jest rozwiązany.
Firma która realizuje transmisje na rzecz Canal+ stworzyła system który ma za zadanie wyłapywać wszelkie możliwe nieprawidłowości.
Ludzkie oko zastąpi system kamer oraz czujników. Dzięki temu ma być transparentnie, szybko oraz bez kontrowersji.
Epidemia oraz idące za tym obostrzenia i oszczędności wstrzymały wdrożenie które miało nastąpić w sezonie 2020.
Oby na jak najkrótszy czas.

Ale rozumiem, że póki co nie wiemy, kiedy ten system faktycznie zacznie działać?
Ostatnio zmieniony 29 lipca 2020, o 14:19 przez dannie, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#13002 Postautor: dannie » 29 lipca 2020, o 14:18

papi pisze:Gorzów dostał GP i po raz kolejny czytam, że za organizację płaci miasto, a kasa z biletów idzie do klubu. Czy ktoś zna się na tyle na finansach publicznych, żeby wyjaśnić jak coś takiego zostało skonstruowane?

Miasto pewnie płaci "za promocję", a organizatorem i sprzedającym bilety jest klub.
Obrazek

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#13003 Postautor: grzesieck » 29 lipca 2020, o 14:51

Hela pisze:Temat startów, ruchów pod taśmą, mikroruchów, nierówno zwalnianej taśmy organizacyjnie jest rozwiązany.
Firma która realizuje transmisje na rzecz Canal+ stworzyła system który ma za zadanie wyłapywać wszelkie możliwe nieprawidłowości.
Ludzkie oko zastąpi system kamer oraz czujników. Dzięki temu ma być transparentnie, szybko oraz bez kontrowersji.
Epidemia oraz idące za tym obostrzenia i oszczędności wstrzymały wdrożenie które miało nastąpić w sezonie 2020.

no i pieknie, oby wprowadzili to jak najszybciej

a co z fotokomorka na linii mety i automatycznym mierzeniu czasu?
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#13004 Postautor: Gelo » 29 lipca 2020, o 15:46

kdsz pisze:Idąc tym tropem należałoby zabrać sędziom możliwość oglądania powtórek kontrowersyjnych sytuacji. Kiedyś przecież tego nie było. I dobrze było.

Nie wylewajmy dziecka z kąpielą.
tak dokładnie - dobrze było. Błędy sędziego są integralną częścią sportu - nie dotyczy to tylko żużla. Powtórki prowadzą do absurdów. Sędziowie szukają mrugnięcia powieki u zawodnika robią się przerwy a zawody stają się sflaczałe i nudne. Kowalski zawarł w swoim stanowisku całą kwintesencję problemu. Każdy kto w żużlu chce wprowadzać nowalijki - przyczynia się do powolnej śmierci tej dyscypliny sportu, nie czuje żużla i go po prostu nie rozumie. Żużel sam w sobie jest pierwotny, surowy i prosty.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#13005 Postautor: RadeKas » 29 lipca 2020, o 16:57

Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#13006 Postautor: grzesieck » 29 lipca 2020, o 17:38

Gelo pisze:
kdsz pisze:Idąc tym tropem należałoby zabrać sędziom możliwość oglądania powtórek kontrowersyjnych sytuacji. Kiedyś przecież tego nie było. I dobrze było.

Nie wylewajmy dziecka z kąpielą.
tak dokładnie - dobrze było. Błędy sędziego są integralną częścią sportu - nie dotyczy to tylko żużla. Powtórki prowadzą do absurdów. Sędziowie szukają mrugnięcia powieki u zawodnika robią się przerwy a zawody stają się sflaczałe i nudne. Kowalski zawarł w swoim stanowisku całą kwintesencję problemu. Każdy kto w żużlu chce wprowadzać nowalijki - przyczynia się do powolnej śmierci tej dyscypliny sportu, nie czuje żużla i go po prostu nie rozumie. Żużel sam w sobie jest pierwotny, surowy i prosty.

Ryzyko tez jest integralna czescia zuzla, wiec moze pozbadzmy sie dmuchanych band?
Najlepiej zrobic betonowe zeby nie tracic czasu na zadne naprawy
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#13007 Postautor: Gelo » 29 lipca 2020, o 17:56

Ani to mądre ani śmieszne

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#13008 Postautor: grzesieck » 29 lipca 2020, o 18:07

No to moze powiedz nam wszystkim gdzie stawiasz granice?

Sam pisales, ze wszystkie nowinki techniczne i zmiany 'bo mamy XXI wiek' zabijaja zuzel i jego pierwotny, surowy charakter.
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
istred
Trener

#13009 Postautor: istred » 29 lipca 2020, o 18:21

Gelo pisze:Ani to mądre ani śmieszne

Ale to jest kwintesencja tego co postulujesz.
...chociaż trzeba przyznać, że autorecenzja nad wyraz trafna.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#13010 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 29 lipca 2020, o 18:22

Chcę tylko wspomnieć, że zasady żużla same w sobie nie są proste w porównaniu do innych dyscyplin. Tłumaczenie przepisów o zmianach, rezerwach, ZZ-tkach, bonusach to dość skomplikowana sprawa. Zdarzało i się "tłumaczyć" żużel laikom i nie do końca jest to łatwe i nie nazwałbym tego "prostym, surowym sportem".
Ostatnio zmieniony 29 lipca 2020, o 18:33 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#13011 Postautor: papi » 29 lipca 2020, o 18:25

A na rozszerzenie można jeszcze wspomnieć o jokerze, instytucji gościa, KSM i starcie 15m z tyłu za dotknięcie taśmy :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#13012 Postautor: Gelo » 29 lipca 2020, o 19:47

grzesieck pisze:No to moze powiedz nam wszystkim gdzie stawiasz granice?

Sam pisales, ze wszystkie nowinki techniczne i zmiany 'bo mamy XXI wiek' zabijaja zuzel i jego pierwotny, surowy charakter.

Nie wiem czy wszystkim ale Tobie mogę. To dekady obserwowania tej dyscypliny sportu, setki wyjazdów i tysiące obejrzanych wyścigów. Do tego proste wyciąganie wniosków z oczywistych faktów. Nawet mało doświadczony kibic powinien zauważyć, że każda następna nowinka "bo jesteśmy nowocześni i mamy XXI wiek" obniża atrakcyjność zawodów żużlowych. Jeżeli ktoś tego nie rozumie - źle życzy tej dyscyplinie i powinien przerzucić się na siatkówkę albo badmintona... mam taką przewagę nad większością kibiców, że mam skalę porównawczą. Miałem możliwość osobiście podziwiać Plecha Słabonia czy Jarmułę. I to był żużel ktory ja chcę oglądać.

go!
Trener

#13013 Postautor: go! » 29 lipca 2020, o 20:24

grzesieck pisze:Sam pisales, ze wszystkie nowinki techniczne i zmiany 'bo mamy XXI wiek' zabijaja zuzel i jego pierwotny, surowy charakter.

Smartfony tez bezpowrotnie zabily pierwotna funkcje tradycyjnego telefonu. Ale skoro moja mama (rocznik 1937) potrafila sie przekonac i korzysta, to moze i Gelo zrozumie, ze "jak sie nie rozwijasz, to stoisz w miejscu, a nawet sie cofasz", czy jakos tak to lecialo :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#13014 Postautor: Gelo » 29 lipca 2020, o 20:31

Bzdurny frazes. Nie mam nic przeciwko nowoczesności i wynalazkom. Ale akurat żużlowi te "nowinki" tylko szkodzą. Nic na to poradzę.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#13015 Postautor: Torsen » 29 lipca 2020, o 20:39

Kiedyś jeżdżono o tytuły i czapkę śliwek. Dzisiaj wytrenowanie zawodnika to ogromne pieniądze, jeszcze większe w miarę rozwoju kariery. W innych dyscyplinach, nawet tak konserwatywnych, jak piłka nożna i tenis, zauważono, że "nieodłączne elementy tych sportów w postaci błędów sędziów" potrafią wypaczyć wynik meczów, niwecząc ogromną, wieloletnią pracę i milionowe inwestycje. Od czynnika ludzkiego w sędziowaniu się odchodzi i bardzo dobrze. Oby zmiany nie ominęły również żużla.
A co do resetu, to myślę, że warto rozważyć plombowanie silników fabrycznych i całkowity zakaz ich tuningu.

Flagg
Trener

#13016 Postautor: Flagg » 29 lipca 2020, o 20:46

Nie obraź się Gelu, ale to jest typowe gadanie w stylu "kurła, ale kiedyś to było...". Gadanie, że żużel w Polsce umiera to czysty populizm. Frekwencja na stadionach we wszystkich ligach rośnie z roku na rok )ba, średnia w Elidze jest na poziomie średnie piłkarskiej Ekstraklasy, choć tam mają dużo większe stadiony, SGP w Polsce oglądają komplety, łącznie z 60 tys. na Narodowym w Warszawie, oglądalność w telewizji również rośnie, sponsorów przybywa, a kluby są dużo stabilniejsze finansowo (przynajmniej na poziomie Eligi/1 ligi) niż jeszcze kilka/kilkanaście lat temu.

Jasne, dyscyplina ma swoje problemy, a Ekstraliga w szczególności, ale te problemy były zawsze. Co jakiś czas trafiają się takie kwiatki jak mecz w Grudziądzu, czy Gorzowie. I za każdym razem podnoszone jest to samo larum o umieraniu. Tylko coś pacjent nie chce się dostosować do tej diagnozy

I to był żużel ktory ja chcę oglądać.

I to jest clue Twojej wypowiedz. TY chcesz oglądać i autorytatywnie stwierdzasz, że wszyscy, którzy mają odmienne zdanie, są w błędzie. A ja mam przekonanie graniczące z pewnością, że cofnięcie się do lat 80-tych dużo szybciej zabije ten sport niż to, co się dzieje obecnie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#13017 Postautor: Gelo » 29 lipca 2020, o 20:54

Możemy spisać protokół niezgodności. Im mniej ingerencji w żużel tym lepiej. W piłce poszli mniej mimo varu. Do Flagga - nie musisz się zgadzać - po prostu zastanów się co pisze bardziej doświadczony kibic

go!
Trener

#13018 Postautor: go! » 29 lipca 2020, o 21:36

Oczywiscie, ze zuzel lat 80' i 90' mial swoj unikalny klimat i zajebisty urok. Ale teraz nikt nie bedzie sie wozil po drewnianych plotach za uscisk dloni dyrektora FSC. Mozesz sobie puscic cos z bogatego archiwum VHS i tyle. To sport motorowy, nie plika nozna, tu wszystko sie rozwija szybciej, bo to sport oparty na rozwoju techniki i nowych technologiach. Chcialbym zobaczyc mistrzow Polski sprzed 30 lat na swoich stojakach versus dziejsi juniorzy na swoich maszynach. Sprzet idzie do przodu wiec musi tez pojsc bezpieczenstwo jak i sedziowanie.
Tyle z mojej strony.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#13019 Postautor: Gelo » 29 lipca 2020, o 22:32

I tu jest sedno sprawy. Sprzęt nie może decydować o niczym. Żeby dyscyplina nie umarła konieczny jest reset. Wyrównanie szans, odbudowanie team spirit i ściganie na torze.

Ge(L)o
Trener

#13020 Postautor: Ge(L)o » 29 lipca 2020, o 23:10

W tej dyskusji gorąco popieram swojego imiennika. Ma sporo racji wynikającej z własnego ogromnego żużlowego doświadczenia.
Nikt chyba nie postuluje o powrót do drewnianych band. Bandy dmuchane to akurat jeden z niewielu wynalazków modern speedway, będący strzałem w dychę. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
Natomiast rodzące się pomysły o laserach zamiast taśmy startowej może wysnuwać tylko ktoś, kto chodzi na żużel od przedwczoraj. Taśma w górę to właśnie żużel.
Chodzę na żużel 30 lat, ale żużel współczesny zaczyna mnie męczyć. Jak sędzia się zawiesza jak ostatnio podczas meczu Sparta - ROW, gdzie obejrzał chyba ze 25 powtórek czy ten czy tamten dotknął taśmy albo ruszył tyłkiem o 2 cm i trwa to kwadrans, to jest to irytujące. Przerywane starty (bo nierówne - toż to śmiech na sali) bez dotknięcia taśmy, kierownik startu latający jak oparzony, żeby Hampel czy inny Kasprzak przysunęli się bliżej taśmy o 4 cm jakby to miało jakieś znaczenie.
Opowieści o umierającym żużlu nie są przesadzone. Uprawia się go na dobrą sprawę w 4 krajach, na poważnie jeździ ze 30 facetów, robiąc obwoźny cyrk (SEC, GP, SoN). Maszyny pod tyłkiem jadą same, mamy mistrzostwa konstruktorów jak w F1 skoro takie ogórasy jak Madsen, Lindgren są w czołówce światowej.

I tak jak ktoś wcześniej przed chwilą napisał. Tak to działa na zasadzie "eh kiedyś to było". Było fajnie, nadal może być fajnie, a nawet jeszcze lepiej, jeśli ktoś będzie wprowadzał zmiany z głową i z poszanowaniem dla wspaniałej tradycji naszej ukochanej dyscypliny.
Na razie jest lipa.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#13021 Postautor: Torsen » 29 lipca 2020, o 23:23

Jeśli o tym, czy mamy do czynienia z prawdziwym żużlem, czy tylko z podróbką, ma decydować coś takiego, czy gumę z gaci zastąpi coś bardziej niezawodnego, to należy się zastanowić, gdzie jesteśmy i o czym mówimy.
To jest tylko i wyłącznie siła przyzwyczajenia kibiców, których na trybunach i tak jest mniej niż 5%. Nic racjonalnego nie przemawia za tym, aby nadal startować zawodników w sposób prymitywny i zawodny. A to awaria maszyny, a to nierówne działanie, a to kamerzysta zaczepił... czemu to ma służyć? To jest atrakcyjne? Chyba nie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#13022 Postautor: papi » 29 lipca 2020, o 23:47

Ge(L)o pisze:Maszyny pod tyłkiem jadą same, mamy mistrzostwa konstruktorów jak w F1 skoro takie ogórasy jak Madsen, Lindgren są w czołówce światowej.

Ja rozumiem, że Lindgren i Madsen przez ładnych parę lat dobijali się do światowej czołówki i dopiero za sprawą sprzętu z najwyższej półki się w tej czołówce zadomowili. Mimo to, nie da się zaprzeczyć, że z tego świetnego sprzętu potrafią korzystać i dostarczają swoją jazda emocji. Jeśli oni są ogorami, to jak nazwać młodego Lagute, który mając chyba najlepszy sprzęt na świecie potrafi tylko szybko startować?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#13023 Postautor: Torsen » 30 lipca 2020, o 00:35

Bez odpowiednich umiejętności, na szybszym sprzęcie to się można tylko szybciej zabić. Pytanie, od jakiego progu umiejętności same umiejętności przestają mieć znaczenie, kiedy ma się topowy sprzęt. Uważam, że przy stosunkowo wysokim, więc nazywanie czołówki światowej żużlowców ogórami, którzy tylko sprzęt mają lepszy, to moim zdaniem dezynwoltura.
Po drugie, nawet najlepszy sprzęt trzeba umieć ustawić i spasować do danej nawierzchni. Jest to umiejętność nie mniej ważna, niż dotycząca samej jazdy. Nie zniknie też po zestandaryzowaniu silników, czego osobiście jestem zwolennikiem, ale głównie ze względu na koszty tuningu. Obniżenie kosztów rywalizacji być może przyczyni się do zwiększenia liczby adeptów.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#13024 Postautor: kdsz » 30 lipca 2020, o 06:38

Lindgren na bardzo trudnym technicznie torze w Wolverhampton wyczyniał istne cuda. No ale miał motocykl, który sam się prowadził, więc było mu łatwo. Właściwie nic nie musiał robić [emoji38]
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#13025 Postautor: Hela » 30 lipca 2020, o 09:39

grzesieck pisze:

no i pieknie, oby wprowadzili to jak najszybciej

a co z fotokomorka na linii mety i automatycznym mierzeniu czasu?

Wydało mi się to zbyt oczywiste i dlatego umknęło z listy tematów :)
Ale tak, system mierzy również czasy oraz daje lepszą widoczność wjazdu na metę.
Ponadto daje dość dużo innych informacji przydatnych dla zawodników, trenerów, kibiców - np. wskazuje trajektorię jazdy, aktualną prędkość itp.
To może być początek ogromnej zmiany.
Do tej pory wszystkie zmiany w motocyklach były dokonywane na bazie opinii zawodnika ("za słabo", "przekręca" itp).
A teraz będą twarde dane, których wykorzystanie będzie zależało jedynie od wiedzy i umiejętności zawodników i trenerów.
Jeśli chodzi o jego wdrożenie to nie odpowiem bo nie wiem.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!