Nasi rywale w sezonie 2020
Re: Nasi rywale w sezonie 2020
Dobra decyzja.
Fajnie. Mogli cały poprzedni sezon uznać za niebyły i nakazać powtórzenie, uratowaliby Toruń. To jest śmiech przez łzy. Ta liga nie ma nic wspólnego z profesjonalną ligą sportową.
Inna możliwość była niemożliwa. Bardzo dobra decyzja. Na pewno sprawę rozpatrzyli z najwyższą starannością, skoro 2 tygodnie nad nią dumali.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Dobra decyzja, bo...? Jest na to jakiś przepis w regulaminie? Bo mnie się co prawda nie chce szukać, ale byłoby dziwnym, gdyby regulamin zawierał przepisy o możliwości zaliczenia meczu po 9 biegach, i o odpowiedzialności klubu-gospodarza za infrastrukturę na zasadzie ryzyka, i jeszcze na dokładkę o możliwości powtórzenia meczu, w którym odjechano ponad 9 biegów, a zjarała się infrastruktura. Przecież to jest jakaś kpina.
W mojej opinii decyzja najgorsza z możliwych. Ale może się mylę? Powiem tak: Jeśli może ktoś mi przytoczyć zapis regulaminu, który pozwala uznać mecz za niebyły i nakazać jego powtórkę, to zgodzę się, ze jest to dobra decyzja.
Jeśli takiego zapisu nie ma, to wyszło na to, że tęgie głowy siedziały przez 2 tygodnie i dumały jak obejść regulamin, którzy sami wymyślili. Nie wiem jak można to pochwalać.
Jeśli takiego zapisu nie ma, to wyszło na to, że tęgie głowy siedziały przez 2 tygodnie i dumały jak obejść regulamin, którzy sami wymyślili. Nie wiem jak można to pochwalać.
Ale oni w oświadczeniu nawet sami się przyznali, ze ta decyzja z regulaminem nie ma nic wspolnego, a zdecydował "duch sportu":
Zgodnie z regulaminem, to organizator odpowiada na zasadzie ryzyka za niesprawność urządzeń. Naszą dewizą było jednak wydanie decyzji zgodnie z duchem sportu, aby nie skrzywdzić żadnej ze stron i jednocześnie w sportowej rywalizacji pozwolić zawodnikom na rozstrzygnięcie tego meczu bezpośrednio na torze.
Zgodnie z regulaminem, to organizator odpowiada na zasadzie ryzyka za niesprawność urządzeń. Naszą dewizą było jednak wydanie decyzji zgodnie z duchem sportu, aby nie skrzywdzić żadnej ze stron i jednocześnie w sportowej rywalizacji pozwolić zawodnikom na rozstrzygnięcie tego meczu bezpośrednio na torze.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Bo wolę, żeby o wyniku rozgrywek żużlowych decydowali panowie w kewlarach, a nie w garniturach. Ale możliwe że jestem w tym poglądzie odosobniony.Torsen pisze:Dobra decyzja, bo...?
-
CKM1946
- Zawodowiec
Decyzja KOL najrozsądniejsza z możliwych ale nie wiem po co ten regulamin jest skoro się do niego nie stosujemy.
- tezetomaniak
- Trener
Decyzja ewidentnie pod Madsena, bo dostał dwa razy 1:5 w palnik, a teraz tego nie powtórzy. Tak samo jak z upadkiem Przedpełskiego.
Wszystko pod tego niskiego Duńczyka, ileż można...
Wszystko pod tego niskiego Duńczyka, ileż można...
Decyzja słuszana, ale po co nam ten regulamin to ja nie wiem. Milion paragrafów, nawzajem sie wykluczających, co sezon zmieniany pod aktualną potrzebę któregoś klubu a na koniec jak trzeba coś wyegzekwować względnie jasnego to omija się przez specjalną grupę interwencyjna ;D no najlepsza liga świata
kdsz pisze:Bo wolę, żeby o wyniku rozgrywek żużlowych decydowali panowie w kewlarach, a nie w garniturach. Ale możliwe że jestem w tym poglądzie odosobniony.Torsen pisze:Dobra decyzja, bo...?
Ale właśnie tą decyzją o wyniku de facto decydują panowie w garniturach. Regulaminy są po co tworzone, a skoro są, to powinno się ich przestrzegać. W ten sposób towrzymy niebezpieczny precedens, że regulamin jest nieważny, liczy się to, co Panowie w gajerkach uważają za "ducha sportu". Tutaj moze i tak decyzja jest najbardziej sprawiedliwa, ale nie zawsze moze tak być.
Jeśli regulamin jest zły, to nalezy go zmienić, a nie podejmować decyzję wbrew temu, co jest w nim napisane.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Ale co jest napisane w regulaminie odnośnie takiej awarii ?
Co mieli dać walkower dla Włókniarza czy zaliczyć mecz ?
Podjęto jedyną sensowną decyzję i tyle.
Chłopcy - regulaminowcy to jaka powinna być decyzja ?
Ge(L)o pisze:Ale co jest napisane w regulaminie odnośnie takiej awarii ?
Zgodnie z regulaminem, to organizator odpowiada na zasadzie ryzyka za niesprawność urządzeń.
Regulamin jasno nie precyzuje takie sytuacji, bo rzecz jasna nie moze tego robic. Jedynym sensownym wyjsciem jest powtorka, ktora jest zgodna z duchem sportu.
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
Flagg pisze:Ale właśnie tą decyzją o wyniku de facto decydują panowie w garniturach.
Nie. Gdyby wlepili Bermudom walkower 40:0, to wówczas można by było mówić o rozdawania punktów przez panie w garsonkach i panów w garniturach. A oni podjęli decyzję, że wszystko rozstrzygnie się na torze.
Tutaj się zgodzę. Ale też nie sądzę by dało się w regulaminie uwzględnić wszystkie możliwe okoliczności.Jeśli regulamin jest zły, to nalezy go zmienić, a nie podejmować decyzję wbrew temu, co jest w nim napisane.
jacur78 pisze:Regulamin jasno nie precyzuje takie sytuacji, bo rzecz jasna nie moze tego robic. Jedynym sensownym wyjsciem jest powtorka, ktora jest zgodna z duchem sportu.
Wystarczająco jasno. Regulamin przewiduje w takiej sytuacji walkower lub zaliczenie wyniku z toru, w zależności od interpretacji. Każda inna decyzja jest niezgodna z regulaminem.
Ge(L)o pisze:Ale co jest napisane w regulaminie odnośnie takiej awarii ?
Nie rozumiem Twoich personalnych wycieczek o chłopcach regulaminowcach. Sam ośmieszasz się pochwalając postępowanie niezgodne z regulaminem. Żyjemy w społeczeństwie więc spisujemy normy współżycia w regulaminach, kodeksach, przepisach itp. Różnimy się tym, że ja uważam ze prawa należy przestrzegać, a Ty jesteś zwolennikiem procedowania „bez żadnego trybu”. Nie dogadamy się.
Czy można powtórzyć bieg z powodu defektu motocykla?
A powtórzyć mecz z powodu defektu stadionu można.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
ravajas pisze:Czy można powtórzyć bieg z powodu defektu motocykla?
Bardzo trafne porównanie
mtgo pisze:ravajas pisze:Czy można powtórzyć bieg z powodu defektu motocykla?
Bardzo trafne porównanie
Tak, tylko defektem motocykla siebie ukarzesz, a defektem pradu macie ochote ukarac niewinnego.
I nie prawda, ze wszystko jest w przepisach i to wystarczy do podejmowania decyzji. Sa jeszcze precedensy, dzieki ktorym te przepisy sie tworzy.
go! pisze:mtgo pisze:ravajas pisze:Czy można powtórzyć bieg z powodu defektu motocykla?
Bardzo trafne porównanie
Tak, tylko defektem motocykla siebie ukarzesz, a defektem pradu macie ochote ukarac niewinnego.
I nie prawda, ze wszystko jest w przepisach i to wystarczy do podejmowania decyzji. Sa jeszcze precedensy, dzieki ktorym te przepisy sie tworzy.
Przeczytaj sobie przytaczany już milion razy Art 419:
„1. Organizator odpowiada na zasadzie ryzyka za sprawność i zapewnienie niezbędnej liczby wszelkich urządzeń technicznych wykorzystywanych podczas zawodów, a wymaganych regulaminami FIM, PZM i SE, w tym także oświetlenia niezbędnego do przeprowadzenia zawodów oraz bandy pneumatycznej i elementów zapasowych do niej„
On odpowiada na dokładnie sytuację jaka miała miejsce w Gorzowie. Jest napisane wprost o odpowiedzialności na zasadzie ryzyka, a nie zasadzie winy, więc tłumaczenie ze pożar wybuch przypadkiem się nie broni. A precedensy, o których piszesz są jak najbardziej podstawą do zmiany regulaminu, z tym że zmiany powinny wchodzić w życie od kolejnego sezonu.
- tezetomaniak
- Trener
Każde wyjście z sytuacji to niebezpieczny precedens.
Zwolennikom regulaminu i walkowera dla Częstochowy proponuję taką sytuację: Lublin prowadzi w finale DMP i jakiś niezidentyfikowany józek podpala rozdzielnię. Walkower dla Leszna, dobranoc :)
Zwolennikom regulaminu i walkowera dla Częstochowy proponuję taką sytuację: Lublin prowadzi w finale DMP i jakiś niezidentyfikowany józek podpala rozdzielnię. Walkower dla Leszna, dobranoc :)
go! pisze:mtgo pisze:ravajas pisze:Czy można powtórzyć bieg z powodu defektu motocykla?
Bardzo trafne porównanie
Czyli wg Twojej logiki to żużlowiec/klub jest winny defektu motocykla? Zarówno żużlowiec w przypadku defektu motocykla jest niewinny, jak i klub w przypadku defektu stadionu jest niewinny, ale regulamin w obu przypadkach mówi jasno co następuje.
A odnośnie precedensów rozumiem, że teraz przegrywamy mecz i wystarczy podpalić skrzynkę z bezpiecznikami żeby powtórzyć mecz za tydzień? Bo do tego on prowadzi.
tezetomaniak pisze:(...) dla Leszna, dobranoc :)
A dlaczego akurat dla Leszna? ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
cos sie nie zrozumielismy..
Ja jestem przeciwny zaliczeniu wyniku po 10 biegach.
Reszta rozwiazan mi wisi, tylko nie lubie takiego slepego trzymania sie przepisow. Przypomina mi jako zywo policjantow z drogowki. On ma ksiazke z regulaminem i taryfikatorem i inaczej sie nie da. Slepy duren wypelniajacy polecenia. A tymczasem powinien jeden z drugim byc czlowiekiem i pierwsza instancja prawa, ktora ze wzgledu na rozne okolicznosci kare moze zlagodzic, albo od wykonania odstapic. To tyle.
Ja jestem przeciwny zaliczeniu wyniku po 10 biegach.
Reszta rozwiazan mi wisi, tylko nie lubie takiego slepego trzymania sie przepisow. Przypomina mi jako zywo policjantow z drogowki. On ma ksiazke z regulaminem i taryfikatorem i inaczej sie nie da. Slepy duren wypelniajacy polecenia. A tymczasem powinien jeden z drugim byc czlowiekiem i pierwsza instancja prawa, ktora ze wzgledu na rozne okolicznosci kare moze zlagodzic, albo od wykonania odstapic. To tyle.
Też uważam, że powtórzenie meczu nie jest decyzją najgorszą (bo jest optymalna dla obu zespołów: stal nie ma wo, ckm ma mozliwosc lepszego wpasowania sie w mecz. jedynie organizatorzy i zawodnicy beda stratni z powodu kosztów powtórzenia meczu), ale akurat w przypadku "najbardziej profesjonalnej ligi świata" uważam, że nie powinno się naginać regulaminów albo ich omijać nawet w przypadku takich nadzwyczajnych sytuacji jak w Gorzowie, bo to przyczynia się tylko i wyłącznie do jej odprofesjonalnienia.