Betard Sparta Wrocław - Motor Lublin (12.06.2020 g. 18.00)

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Betard Sparta Wrocław - Motor Lublin (12.06.2020 g. 18.00)

#26 Postautor: istred » 28 maja 2020, o 13:05

Właśnie to doskonale obrazuje ten sport - gumka rozciągnięta przed kołami zawodników i dodałbym do tego jeszcze hit - mierzenie czasów stoperem w 2020 r., kiedy byle tor cartingowy pod hipermarketem dysponuje systemem pomiaru czasu.
To właśnie plasuje ten sport wśród sportów zaściankowych i hamuje jego rozwój.

Do gumki w sumie nic bym nie miał... gdyby nie częste awarie maszyn startowych, które są problemem dla wszystkich - telewizji, ligi, klubów, zawodników, na kibicach kończąc. Przy tym kilkunastominutowe dywagacje czy ruszyli równo, czy któryś ruszał się na starcie, czy któryś ukradł start, który był pierwszy na mecie... Mamy 2020 rok, od kilkudziesięciu lat latamy w kosmos, takich dyskusji nie powinno być już dawno, bo da się je wyeliminować przy użyciu powszechnie dostępnej technologii.

Wracając do tematu: cieszę się, że jedzie Drabik (i powinien jechać cały sezon). Jak wygrywać, to pełnymi składami.
Ja z kolei uważam, że to duży błąd. Drabik będzie zawieszony i to jest oczywiste dla wszystkich. To co robi jego pełnomocnik to typowa gra na czas. Oczywiście ma prawo się odwoływać i niech to robi, ale albo POLADA albo liga powinny podjąć decyzję żeby zawodnika zawiesić do czasu wyjaśnienia postępowania. Jeśli Drabik pojedzie z Lublinem to jego zawieszenie zacznie się w połowie sezonu co spowoduje jeszcze większe problemy i dyskusje - czy odejmować jego punkty z poprzednich spotkań czy nie? Jeśli nie to będzie jawnie niesprawiedliwe, że Drabik z jednymi zespołami jechał, a z innymi nie pomimo, że jego sytuacja w gruncie rzeczy była taka sama.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#27 Postautor: Gelo » 28 maja 2020, o 13:21

tezetomaniak pisze:Może niech biegają po tym torze, wtedy będą decydowały umiejętności... chociaż zawsze ktoś będzie miał lepsze buty. Kilkanaście lat wstecz również był wyścig zbrojeń w sprzęcie. Myślicie, że np Rickardsson to nie miał budżetu na R&D? ;)
Dyscyplina zmienia się wraz z całym światem. Wszystko byłoby ok, gdyby regulaminy były modyfikowane z myślą o bezpieczeństwie, tępieniu oszustów i eliminacji błędów w sędziowaniu. Tymczasem skupiają się na pierdołach typu zatkane tłumiki, limitery obrotów, godzinne analizy czy zawodnik zrobił wdech na starcie i lekko przy tym drgnął.
Wracając do tematu: cieszę się, że jedzie Drabik (i powinien jechać cały sezon). Jak wygrywać, to pełnymi składami.

Przewaga technologiczna była zawsze - to oczywiste. Do tego stopnia, że jak rozmawiałem kiedyś z Tadkiem Berejem to mówił, że po awansie Motoru do 1 ligi nasi jeździli na dwuzaworówkach przeciwko czterozaworówkom. Era Rickardssona to był dla mnie początek końca tej dyscypliny. Przez przewagę technologiczną i regulamin wypaczył piękno tego sportu. Nawet oduczył się wyprzedzać, bo po prostu zapomniał jak to się robi :) Dla mnie spirala wyścigu zbrojeń, gdzie końca nie widać jest ślepą uliczką. Technologia w żużlu kłóci mi się z pierwotnym charakterem tego sportu, a tłumaczenie, że mamy XXI wiek w związku z czym mają się ścigać transfomersi z batmanem do mnie nie przemawia. To ciągle jest "czarny sport". Ma być głośno, ma się kurzyć i ma pachnieć rycyną... Co do Drabika - nie to żebym szukał ułatwienia dla naszych chłopaków ale do momentu orzeczenia powinien być zawieszony i to jest dla mnie oczywiste...

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#28 Postautor: kdsz » 28 maja 2020, o 13:37

Dzięki cyklowi Made by Gollob mogłem sobie przypomnieć rundy GP z lat 90, którymi przecież żyłem jako nastoletni chłopak. Pamiętam, że wtedy nawet ten fatalny Berlin oglądałem z wypiekami na twarzy. Relacje w nsport+ zabiły te wspomnienia. Ogląda się to fatalnie. Żużel z końca XX wieku to mijanie facetów, których na dołach wyrzuciło pod bandę lub zakopali się w błocie. Współczesny speedway na betonie jest jednak znacznie bardziej kontaktowym i dynamicznym sportem. Zgadzam się, że w mniejszym stopniu decydują umiejętności, a ważniejszy jest sprzęt, ale pod względem widowiska to jest niebo a ziemia.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#29 Postautor: Gelo » 28 maja 2020, o 13:50

Dlatego tory robić takie jak obecnie, a jak najbardziej to możliwe ograniczyć różnice sprzętowe.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#30 Postautor: kdsz » 28 maja 2020, o 14:12

Z tym się zgadzam.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Ge(L)o
Trener

#31 Postautor: Ge(L)o » 28 maja 2020, o 14:54

Vaginator pisze:Spodziewam się, że w tym roku atut toru będzie dużo większy, niż dotychczas. Skoszarowanie zawodników sprawi, że ze swoich torów łatwiej będzie uczynić twierdzę. Dlatego nie będę zaskoczony porażką -10.

No właśnie. Mogą się pasować przez 2 tygodnie u siebie teraz wrocławianie. Żadnych imprez towarzyskich, memoriałów, turniejów, wszyscy na miejscu. Ciężki mecz przed nami, ale wierzę w zwycięstwo. Mamy dobry skład, jest atmosfera, nie ma słabych ogniw (okaże się po pierwszych meczach). Już się jaram. Do boju, po mistrzostwo !

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#32 Postautor: maestro76 » 4 czerwca 2020, o 19:27

Paweł git zawodnik ale na wroclaw postawilbym na Hampela i jamroga.
Nie mamy słabych pkt w tym zestawieniu
never ride faster than your angel can fly

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#33 Postautor: Maxx » 4 czerwca 2020, o 20:52

Może ktoś powie, że przemawia przeze mnie hurraoptymizm ale obstawiam, że to będzie mecz na styku ze wskazaniem na Motor. Minimalną wygraną jesteśmy w stanie wywieźć z Wrocławia. Ciężki mecz ale zdecydowanie do wygrania.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#34 Postautor: Kargolo » 4 czerwca 2020, o 23:13

Może jestem jeszcze w ciężkim szoku po kontakcie Jarka, ale też uważam, że powinniśmy minimalnie wygrać.
Jak sobie przypomnę co w tamtym roku wyczyniali tam Grisza i Mikkel... Do tego mocny eksspartanin Jamróg, no i Hampel. Kwestia tylko czy postawić na Zagara czy Pawła i tutaj mocno bym się zastanowił nad Łełkiem.
Przed tą informacją siedziałem jak na szpilkach czekając na sezon, teraz to już w ogóle nie wiem jak wytrzymam jeszcze tydzień :D
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#35 Postautor: Gelo » 5 czerwca 2020, o 01:01

To co było w zeszłym roku nie ma żadnego znaczenia. Grisza miał efekt nowości (płonący silnik). Nasi juniorzy - beznadziejny mecz
Natomiast mecz Sparta - Unia Leszno. Jamróg 2, Hampel 3

Awatar użytkownika
Retrospeedway
Senior

#36 Postautor: Retrospeedway » 5 czerwca 2020, o 14:41

Mam wolne to trochę posiedziałem na optymalnym zestawieniem,co prawda ciężko w tej nowej karcie biegów idealnie dopasować,no ale sprawdziłem 4 opcje i taka wyszła najkorzystniejsza:

1.HAMPEL
2.ZAGAR
3.JAMRÓG
4.MICHELSEN
5.LAGUTA
6.TROFIMOW
7.LAMPART

1.1-3 HAMPEL-JAMRÓG
2.6-7 TROFIMOW-LAMPART
3.2-5 ZAGAR-LAGUTA
4.4-6 MICHELSEN-TROFIMOW
5.3-4 JAMRÓG-MICHELSEN
6.1-2 HAMPEL-ZAGAR
7.5-7 LAGUTA-LAMPART
8.3-4 JAMRÓG-MICHELSEN
9.1-2 HAMPEL-ZAGAR
10.5-6 LAGUTA-TROFIMOW
11.1-4 HAMPEL-MICHELSEN
12.2-7 ZAGAR-LAMPART
13.3-5 JAMRÓG-LAGUTA
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2020, o 15:06 przez Retrospeedway, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#37 Postautor: Dobromir » 5 czerwca 2020, o 14:45

Ja bym jechał takim zestawem:

Miesiąc
Łaguta
Zagar
Hampel
Michelsen
Lampart
Trofimow

owen1989
Senior

#38 Postautor: owen1989 » 5 czerwca 2020, o 14:58

Co jak co, ale nazwisk zawodników własnej drużyny po ponad roku czasu to wypadałoby się nauczyć ;)

Awatar użytkownika
Retrospeedway
Senior

#39 Postautor: Retrospeedway » 5 czerwca 2020, o 15:10

owen1989 pisze:Co jak co, ale nazwisk zawodników własnej drużyny po ponad roku czasu to wypadałoby się nauczyć ;)
Spoko zawsze mi się myli czy Michel czy Mikkel czy Michelsen czy Mikkelsen ;) A Wiktor z Ukrainy jak ma w końcu prawidłowo na nazwisko Trofimow czy Trofymov ? podaje dwa linki :
http://motorlublin.com.pl/tag/viktor-trofymov/
https://www.przegladsportowy.pl/wiktor-trofimow

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#40 Postautor: Kshyhu » 5 czerwca 2020, o 15:22

I tu wchodzi kwestia tzw. transliteracji z języka ukraińskiego. W paszporcie cyrylicą na pewno miał "Трофимов", a łacinką "Trofymov".

Po spolszczeniu jego nazwisko to "Trofimow" właśnie.
Motor mocnyj!

Ge(L)o
Trener

#41 Postautor: Ge(L)o » 5 czerwca 2020, o 22:01

To kto poza składem na Spartę ?
Zagar, Jamróg, Miesiąc, Hampel ?
Moim zdaniem, jeśli pogłoski o problemach zdrowotnych się potwierdzą to do Wrocka nie pojedzie Paweł.
A potem w pierwszym meczu domowym walnie komplet.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#42 Postautor: grzesieck » 5 czerwca 2020, o 22:52

Ge(L)o pisze:To kto poza składem na Spartę ?
Zagar, Jamróg, Miesiąc, Hampel ?
Moim zdaniem, jeśli pogłoski o problemach zdrowotnych się potwierdzą to do Wrocka nie pojedzie Paweł.
A potem w pierwszym meczu domowym walnie komplet.

dlaczego Zagar, kontraktowany jako jeden z liderow, mialby byc poza skladem na Sparte?
METHANOL ADVENTURE TEAM

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#43 Postautor: K.A.M.I.L. » 5 czerwca 2020, o 23:32

Według mnie walka rozegra się pomiędzy Kuba a Pawlem.
Zapewne Jacek Ziolkowski i Maciek Kuciapa będą się bacznie przyglądali Tej dwójce w ostatnim tygodniu przed startem ligi.
Niech robią wewnętrzne turnieje indywidualne i z nich w meczu niech pojadą najlepsi w meczu ze Sparta. Z jasnym określeniem ze najsłabszy senior wypada na kolejny mecz. Wtedy jest zdrowa i jasna rywalizacja o skład i nikt nie powinien mieć pretensji. Nie powinien mieć znaczenia fakt czy mecz wygrany czy przegrany, czy 5/6 pkt w meczu.
Oby zarząd to mądrze rozegrał z zawodnikami i jasno określił walkę o skład, ale o to jestem jakoś spokojny.
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Retrospeedway
Senior

#44 Postautor: Retrospeedway » 5 czerwca 2020, o 23:47

K.A.M.I.L. pisze:Według mnie walka rozegra się pomiędzy Kuba a Pawlem.
Zapewne Jacek Ziolkowski i Maciek Kuciapa będą się bacznie przyglądali Tej dwójce w ostatnim tygodniu przed startem ligi.
Niech robią wewnętrzne turnieje indywidualne i z nich w meczu niech pojadą najlepsi w meczu ze Sparta. Z jasnym określeniem ze najsłabszy senior wypada na kolejny mecz. Wtedy jest zdrowa i jasna rywalizacja o skład i nikt nie powinien mieć pretensji. Nie powinien mieć znaczenia fakt czy mecz wygrany czy przegrany, czy 5/6 pkt w meczu.
Oby zarząd to mądrze rozegrał z zawodnikami i jasno określił walkę o skład, ale o to jestem jakoś spokojny.

Moim zdaniem to błąd bo możesz być szybki na torze w Lublinie na treningu a już na torze we Wrocławiu niekoniecznie.
Możesz być słabszy na lubelskim treningu a mieć lepsze ustawienia na tor we Wrocławiu.
Jakby nie było Jamróg zna lepiej geometrie i ma lepszy moment startowy,natomiast Miesiąc jest w stanie walczyć na trasie czego nie potrafi Jamróg.Tak czy siak jak wygramy nikt nie będzie sądził zwycięzców a jak przegramy 4-6 punktami bo będą dywagacje pomeczowe że mógł pojechać te drugi.pozdr

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#45 Postautor: K.A.M.I.L. » 6 czerwca 2020, o 01:05

Jeśli ma być zdrowa atmosfera w drużynie to musi być jasno określony plan działania.
Czy Ty wyobrażasz sobie sytuacje w której na treningu 7 na 8 wyścigów wygrywa Miesiąc z Jamrogiem i mowisz temu pierwszemu „sorry do Wrocławia jedzie Kuba”. Zdaje sobie tez sprawę z tego ze chłopaki testują sprzęt itd, jak rowniez to ze Kuba spędził tam zeszły sezon.
Dlatego tak ważne jest określenie wszystkim zawodnikom Motoru jawnych zasad.
To jest moja subiektywna ocena pomiędzy kim roztrzygnie się rywalizacja o skład, a jakie są zasady przydzielania miejsc w składzie wiedza tylko ludzie z klubu.
Jestem przekonany, ze dla Kuby Kępy i reszty ekipy ważna jest atmosfera i usiądą z zawodnikami i przedstawia konkretne pomysły na zdrowa rywalizację o skład, bez niepotrzebnych kwasów.
MOTOR LUBLIN

rafir
Junior

#46 Postautor: rafir » 6 czerwca 2020, o 01:15

Jeżeli miałbym obstawiać, to Łełek sezon rozpocznie domowym meczem z Gorzowem.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#47 Postautor: niespokojny » 6 czerwca 2020, o 01:37

Nie wiem czy nie najlepiej byłoby Kubę wypożyczyć do Tarnowa i zatrudnić jako gościa... sam nie wiem, szkoda chłopaka bo miał nadzieję że sobie pojeździ a tu wydaje się być poza składem na tydzień przed początkiem sezonu. Z drugiej strony na ładne oczy nic nie ma. Jednak Miesiąc woził w zeszłym sezonie Vaculików, Madsenów, Lindgrenów, Doylów, Zmarzlików, Sajfutdinovow a Jamróg to łapał pkt na drugiej linii i juniorach. Z tego co się słyszy to na treningach też za Pawłem. Z drugiej strony taki mecz we Wrocku to może być dla niego niezła weryfikacja, gdzie ma zrobić jakieś dobre pkt jeżeli nie tam?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

CKM1946
Zawodowiec

#48 Postautor: CKM1946 » 6 czerwca 2020, o 01:45

Moim zdaniem to nie ma mowy o zdrowej rywalizacji w tej chwili. Miesiąc i Jamróg w listopadzie podpisali kontrakty bedąc pewnymi miejsca w składzie podstawowym. Podejrzewam że mocno zainwestowali a jeszcze ta "pandemia" obniżyła konrakty. Także ten który przegra miejsce w składzie to bedzie finansowo w ciemnej dziurze. Dla klubu to świetna sytuacja że solidny zawodnik bedzie na ławce ale któryś z nich dostanie mocno po dupe ( myśle że Jamróg )

Klops1
Senior

#49 Postautor: Klops1 » 6 czerwca 2020, o 09:08

Ciężko będzie to rozwiązać bez "focha". Opcji jest kilka, ale wszystkie spowodują niezadowolenie.

- ustalenie jasno, z góry podziału spotkań między Pawła, a Kubę spowoduje tak naprawdę niezadowolenie u obydwu. Gdzieś były wyliczenia w mediach ile to muszą punktów zrobić żeby wyjść na zero w tym sezonie. Przy podziale jest spora szansa, że celu nie osiągnie żaden.

- postawienie na jednego z nich, a z drugiego zrobienie zawodnika oczekującego, to będzie oczywista obraza majestatu. Wypożyczenie do I ligi i zakontraktowanie jako gościa, dajmy na to Kuby, nie rozwiązuje niczego, bo on sobie policzył swój biznesplan po stawkach x, a nie x/3. Zresztą nie wiem czy chciałbym oglądać Pawła jeżdżącego z tą dodatkową mobilizacją, nie wiem czy byłoby to bezpieczne.

- Najsłabszy nie jedzie w następnym meczu. To chyba najgłupsze co możemy zrobić. Włączamy całą drużynę do tej grzybni pod tytułem "walka o skład" i oceniamy ich postawę biorąc pod uwagę jedynie suchy wynik punktowy? Ciężko mi sobie wyobrazić takiego Mikkela czy Mateja i ich reakcję na odstawienie po jednym nieudanym meczu. Trudne mamy charaktery w drużynie na takie zabawy.

Tak naprawdę jedynym sensownym wyjściem, biorąc pod uwagę atmosferę w drużynie, byłoby odpalenie jednego zawodnika na stałe i wypożyczenie do innego klubu + kontrakt dla gościa ale kompletnie kogoś innego. Byłby foch, ale foch poza drużyną i jakieś zabezpieczenie w razie kontuzji też.

Ciekaw jestem jak to w klubie rozwiążą. Za pięć dwunasta postawiono chłopaków przed faktem dokonanym, gdzie wcześniej prawdopodobnie umawiano się na coś zupełnie innego (wywiady Jamroga). Z jednej strony niefajnie, z drugiej strony kontraktu takiego zawodnika jak Hampel, przy konkurencji jedynie ROWu, nie można było odpuścić patrząc z punktu widzenia interesu klubu i poziomu czysto sportowego.

Osobiście będzie mi szkoda Kuby jeśli odejdzie, lub da się przekonać do roli straszaka na ławce. Podobała mi się wizja, że dajemy mu w końcu szansę, bo jest młody i najlepsze czasy dopiero przed nim. Z perspektywy kibica nie ma nic lepszego niż zawodnik, który rośnie wraz z klubem i osiąga w nim życiową formę. Na to liczyłem. Odstawienia Łełka nie biorę pod uwagę, bo to po prostu nasz Paweł.

Tak naprawdę jedynym którego, tak czysto emocjonalnie, bez większego żalu odstawił od składu to Matej.

blajar
Trener

#50 Postautor: blajar » 6 czerwca 2020, o 09:25

Dość sensownie i chyba ciężko się nie zgodzić.
https://po-bandzie.com.pl/sierakowski-j ... rojanskim/

Klops1 pisze:
Tak naprawdę jedynym którego, tak czysto emocjonalnie, bez większego żalu odstawił od składu to Matej.

Mam to samo. Panowie wyżej piszą, że odstawianie jedynego uczestnika GP to głupota tyko, już tak kompletnie subiektywnie patrząc a) faceta ciężko lubić, b) średnie, średnio-dolne rejony GP to nie jest jakaś nie wiadomo jaka półka. PUK czy Lindback - podobne punkty co Zagar, c) słabsze rezultaty Zagara w zeszłym roku to tajemnica Poliszynela. Skoro skąpił na serwisie przy pełnych stawkach, to co zrobi przy obniżonych?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz