Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Stadion

#6651 Postautor: Flagg » 1 sierpnia 2019, o 23:55

CKM1946 pisze:Z mojego punktu widzenia to klub dał dupy i te zwalanie winy na Stępniewskiego i Apatora są troche nie na miejscu. Dostali 8 miesięcy temu wytyczne co mają zrobić , dalej wszystko jest w dupie to bedą ewentualne konsekwencje( choć nie sądze żę tak się stanie)

Pierd**sz jak potluczony za przeproszeniem.

1. Co ma do tego klub? Właścicielem stadionu jest miasto. W Czewie sponsorzy Wam krzesełka remontują? Czy Świącik ze swoich wykłada?
2. Dalej wszystko jest w dupie? Odwodnienie liniowe, nowy telebim, wzmocnione oświetlenie, wymiana krawężników na całej długości toru, rozbudowany i odnowiony park maszyn, dosypana nawierzchnia. Tyle wiem, a pewnie jeszcze kilka rzeczy, o których nie wiem. To ile trzeba włożyć w przeciągu roku w jeden stadion, żeby Stępniewski i spółka byli usatysfakcjonowani?
3. Zarzuty z wywiadu są momentami tak żenujące, że szkoda ich komentować. Awaria oświetlenia! Grozi walkowerem! Ale jak we Wrocławiu puszczają na chorągiewkę w meczach o medale to wszystko spoko.
4. Dantejskie sceny pod stadionem! Kibice cierpią! W Czewie macie cały stadion numerowany? W Lesznie? Jakby u Was na mecz chciało przyjść 30 tys. to rozumiem, ze problemu by nie było? Nikt by o miejsca nie walczył? :)
5. Stadion jest za mały, a chętnych więcej! No a jak jebniemy sobie Wembely na 20 tys, a przyjść będzie chciało 30 tys. to też nam licencji nie dadzą? :(
6. Trybuna dla gości za mała - ok, spoko, to jestem w stanie zrozumieć. Ale póki co w tym sezonie ani razu nie była zapełniona w 100%.
7. Biedni zawodnicy muszą za daleko do busów latać, bo parking za mały! Dramat. Nie wiem jak Ci zawodnicy sobie z tym radzą.
8. Kibice nie mają gdzie parkować! Nie wiem co mu obiecał Żuk, ale jeśli w kilka miesięcy ktoś Elidze obiecał parking na kilka tysięcy, czy nawet kilkaset samochodów w okolicach Zygmuntowskich, to musiał być na niezłym haju. Pod stadionem jest niewielki parking przy Aqua Lublin i dość spory pod Areną Lublin, która jest jakieś 1.5 km od stadionu żużlowego. Do tego klub w tym sezonie załatwił darmowe autobusy spod Arena na Z5 w dniu meczu. W Gorzowie parking jest ponoć w mniej więcej takiej samej odległości.

Bzdura goni bzdurę. Ok, nie będę negować, że może i takie zapisy są w warunkach licencji. Ale nie wierzę, że jest w Polsce choć jeden klub, który spełnia je wszystkie. Co więcej, kwestia licencji nie ma nic wspólnego z tym, czy te wymagania spełniasz, czy nie. Komisja może ją przyznać komu chce i zawsze się z tego wybroni. Jakim cudem GKM przez zdaje się 3 lata jechał na licencji warunkowej? Przecież ta z definicji polega chyba na tym, ze przyznajesz ją warunkowo, czyli klub musi do następnego procesu licencyjnego spełnić wymagania. Wiec powinna być przyznawana tylko na rok.

Miedzy wierszami da się wyczytać, ze tu raczej nie chodzi o obecny stadion. Bo nie wierzę, że Stępniewski czy w ogóle Eliga dała wiarę, ze Motor go w 100% dostosuje do wymogów w trakcie jednej przerwy sezonowej. To było po prostu niewykonalne. Nie z braku chęci, ale fizycznie. Choćby ten parking dla busów. Obecnie na Z5 nie ma po prostu gdzie go umieścić i choćby skały srały, nie da się tego zrobić. To wygląda bardziej na rozgrywkę względem nowego obiektu. I nie wiem, czy Eliga próbuje zmobilizować miasto do szybszych działań i ten wywiad ma służyć jak bat na Żuka i resztę władz, czy faktycznie jest tu jakieś drugie dno i robią furtkę dla Torunia. Ale umówmy się, nie takie licencję już przyznawali. A odmawianie jej klubowi, który jest w pełni wypłacalny, który gwarantuje co mecz komplet na trybunach, który na wyjazdach stawia się w najliczniejszym kibicowskim gronie, mimo ze ma wszędzie najdalej, który gwarantuje ciekawe mecze, nawet wyjazdowe i który służy za przykład dla całej Polski jak się zachowywać na trybunach, śmierdzi na kilometr.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

NervGal
Junior

#6652 Postautor: NervGal » 1 sierpnia 2019, o 23:57

Coraz bardziej jestem przekonany, że to nie jest żadna próba przepchnięcia Torunia czy wypchnięcia Lublina, tylko zorganizowana akcja wywierania nacisku na władze miasta. Gdyby były to realne zarzuty i faktyczna akcja na wywalenie Motoru z ligi, to na oficjalnym fanpejdżu klubu nie znalazłoby się zdawkowe "Tego niestety obawiamy się najbardziej. Link do wywiadu z Wojciechem Stępniewskim - prezesem Ekstraligi Żużlowej, poniżej.". Klub zacząłby raczej przedstawiać przebieg dotychczasowych prac, odbijać piłeczkę, odpierać zarzuty. Niektóre z nich są zresztą absurdalne i banalne do obrony:
"możliwość dojechania na stadion" - jest bezpłatna linia autobusowa z ościennych parkingów;
"zaparkowania samochodu" - czy pod każdym stadionem ekstraligowym jest wielki parking? Nie wydaje mnie się;
"kupna biletu" - przecież można bez problemu kupić bilet odkąd zmieniono ich dostawcę. Czy to coś złego, że rozchodzą się w tempie podobnym do biletów na koncert gwiazd muzyki? Czy jakikolwiek istniejący obiekt ekstraligowy zaspokoiłby obecne potrzeby lubelskiej publiki? Zresztą przecież to się samo wyreguluje z czasem;
"zjedzenia czegoś" - nie jadam stadionowego żarcia, ale chyba kto chce to sobie bez problemu kupi tę kiełbasę, popcorn itp.;
"normalnego skorzystania z toalety" - przecież jest tych toi toiów niemało, a jeszcze ze 3x tyle by się zmieściło.
Zresztą co to wszystko obchodzi spółkę Ekstraliga czy telewizję? Nie widziałem w TV scen ludzi zabijających się o bilet czy dzieci płaczących z głodu przy pustym grillu.

Tymczasem klub robi smutną minkę i pisze tylko, że się obawia. Przecież to niepoważne i śmierdzi ustawką na kilometr :P

Awatar użytkownika
Vaginator
Senior

#6653 Postautor: Vaginator » 2 sierpnia 2019, o 00:08

Usypać tor na Arenie Lublin, zrezygnować z tego pseudosportu, jakim na polskiej scenie jest piłka nożna, pozostać przy oglądaniu liczących się lig piłkarskich w TV i będzie git. Taki tor 280 metrów, gdzie praktycznie nie ma prostych, tylko jak w Gustrow zawodnicy jadą niemal ciągle na wyłamanych motocyklach - marzenie :)

Klops1
Senior

#6654 Postautor: Klops1 » 2 sierpnia 2019, o 00:22

NervGal pisze:Coraz bardziej jestem przekonany, że to nie jest żadna próba przepchnięcia Torunia czy wypchnięcia Lublina, tylko zorganizowana akcja wywierania nacisku na władze miasta. Gdyby były to realne zarzuty i faktyczna akcja na wywalenie Motoru z ligi, to na oficjalnym fanpejdżu klubu nie znalazłoby się zdawkowe "Tego niestety obawiamy się najbardziej. Link do wywiadu z Wojciechem Stępniewskim - prezesem Ekstraligi Żużlowej, poniżej.". Klub zacząłby raczej przedstawiać przebieg dotychczasowych prac, odbijać piłeczkę, odpierać zarzuty. Niektóre z nich są zresztą absurdalne i banalne do obrony:

Tymczasem klub robi smutną minkę i pisze tylko, że się obawia. Przecież to niepoważne i śmierdzi ustawką na kilometr :P

Stepniewski i klub wywierają nacisk na miasto, żeby wygonić piłkarzy z Areny. Obstawiam, że w porozumieniu.

Po to był akapit o tym "nowiutkim i pięknym stadionie" czy o "gotowych dokumentach leżących w kilku ważnych biurkach", czy jakoś tak, a na koniec, że to niby nie jego rola żeby podpowiadać ale przekaz poszedł.

Generalnie wywiad z odpowiedziami, które zabrzmiały dokładnie tak jak miały zabrzmieć.

Jeśli to tak ma być to 100% poparcia dla Stepniewskiego i klubu. Koncepcja remontu starego stadionu przy dwuletniej banicji w Rzeszowie to będzie dramat dla tego całego boomu na żużel w mieście. A wydatek kolejnych 100 czy tam 200mln na nowy stadion, przy takim obiekcie za miedzą, to kpina z mieszkańców ktorych sport niekoniecznie jest największą pasją.

SwiDarek
Junior

#6655 Postautor: SwiDarek » 2 sierpnia 2019, o 00:25

Po przeczytaniu na spokojnie tego wywiadu odnoszę jednak wrażenie, że jest to grubymi nićmi szyta ustawka na przejęcie Areny pod żużel. Skoro klub już wie jakiej długości tor można tam usypać... to WTF??? Że tak nieśmiało zapytam. Wyjdzie tanio a zanim kopacze gdzieś awansują to miasto zdąży nie jeden ale dziesięć stadionów żużlowych wybudować.
Dla mnie jak mamy mieć taki stadion i techniczny, angielski tor na 280 metrów - to ja za Z5 tęsknić nie będę i żużel może tam zostać forever. Wystarczy do nazwy dodać SPEEDWAY i gotowe.
Stępniewski między wierszami mówi, że przeniesienie żużla do Rzeszowa to porażka wizerunkowa, że miasto jest w dupie z koncepcją, że w sumie taka ta Arena całkiem fajna i da się tor zrobić, że kibice to inna jakość, że klub pisze zajebistą historię.
Dla mnie kierunek jest jasny - sport na poziomie idzie na stadion, na który zasługują jego kibice... sport "niszowy" jakim w LBN jest kopana piłka niech gra gdzie chce. Jak Łęczna mogła kopać na Arenie - to w sumie do Łęcznej jest chyba bliżej jak do Szarowoli???
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Klops1
Senior

#6656 Postautor: Klops1 » 2 sierpnia 2019, o 00:28

Przecież stadion Lublinianki się remontuje, ciekawe na jakim ten remont jest etapie?

Krzesełka by sobie w swoje barwy odmalowali i by sobie mogli tam piłkę kopać.

To co?

#Arenatożużel ? ;)

SwiDarek
Junior

#6657 Postautor: SwiDarek » 2 sierpnia 2019, o 00:32

Klops1 pisze:
To co?

#Arenatożużel ? ;)

#ZuzelnaArene

brzmi moim zdaniem lepiej
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Zaratustra
Kadrowicz

#6658 Postautor: Zaratustra » 2 sierpnia 2019, o 06:50

Ani Żuk, ani Stępniewski nie pozwolą sobie w tym roku na brak licencji na przyszły sezon dla nas. Jeśli coś ma zacząć "śmierdzieć", to kolejne mgliste plany na temat stadionu zaakceptowane warunkowo przez Extraligę + start w przyszłym roku w lidze przy dużo mniejszym wsparciu miasta (popartym na przykład koniecznością "cięć"). Wtedy za rok spadamy, a miasto i Extraliga są kryci.

Abstrahując trochę, ktoś tutaj napisał, że to wszystko dla 7-9 meczów w roku, ewentualnie jeszcze kilku mało znaczących medialnie imprez... I tym stwierdzeniem podsumowałbym tę całą szopkę...

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#6659 Postautor: tezetomaniak » 2 sierpnia 2019, o 08:13

To ja dorzucę kamyczek. Przyjezdzam do Lublina w terminie meczu z Gorzowem. Chciałem na żywo obejrzeć Motor i zabrać rodziców, ale przypomniałem sobie, że trzeba być 3 godziny przed meczem i walczyć o swoje z foliującymi siedzenia januszami. Jestem zmuszony zrezygnować.

Hotell1

#6660 Postautor: Hotell1 » 2 sierpnia 2019, o 08:26

Czyli tak bardzo nie zależy Tobie na obejrzeniu na żywo meczu.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#6661 Postautor: Gelo » 2 sierpnia 2019, o 08:49

CKM1946 pisze:Z mojego punktu widzenia to klub dał dupy i te zwalanie winy na Stępniewskiego i Apatora są troche nie na miejscu. Dostali 8 miesięcy temu wytyczne co mają zrobić , dalej wszystko jest w dupie to bedą ewentualne konsekwencje( choć nie sądze żę tak się stanie)

Jeżeli ktoś dał dupy - to z pewnością nie jest to klub, który funkcjonuje od dwóch lat i który korzysta - uwaga - z miejskiego obiektu. Zdecydowanie winne są władze miasta, które mimo, że dwa budżety obywatelskie wygrały - mamią kibiców obietnicami, a kończy się przedwstępnym przetargiem do ogłoszenia przetargu na wstępną koncepcję. Ileż można słuchać tego pier...nia? Od kilku lat nie znalazł się nikt, kto palnie pięścią w stół i powie "robimy". Ktoś przecież stoi za głupimi decyzjami remontu stadionu lekkoatletycznego, używanego raz na dwa lata czy wybudowania wypasionego stadionu dla czwartoligowych kopaczy, na którym trzeba organizować pseudokoncerciki, żeby wykazać się frekwencją. Ten kto podjął decyzję budowy Areny też nie wykazał się myśleniem, że najpopularniejsza dyscyplina w mieście kiedyś może się odrodzić i że zależy to wyłącznie od odpowiednich ludzi. Babol goni babol. Jak z niego wyjść? Pisałem to już kilka razy - koncepcje są dwie. Skoro jest (chyba) decyzja, że stadion żużlowy ma być przy Z5 to albo robimy model gorzowski - czyli na starych wałach w przerwie zimowej stawiamy konstrukcję albo sypiemy tymczasowy tor na Arenie i robimy równolegle stadion. Każde inne rozwiązanie skazuje nas na jazdę w Rzeszowie albo ograniczenie limitu biletów do 3 tysięcy i gnieżdzenie się jeden na drugim. To co sugeruje Stępniewski - koniec z p...leniem - teraz czas na konkretne decyzje. I bardzo słusznie - to za długo trwa.

SwiDarek
Junior

#6662 Postautor: SwiDarek » 2 sierpnia 2019, o 09:04

Polać Gelowi...
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#6663 Postautor: tezetomaniak » 2 sierpnia 2019, o 10:12

Hotell1 pisze:Czyli tak bardzo nie zależy Tobie na obejrzeniu na żywo meczu.

Jeszcze jakbym był sam, to może bym się próbował siłować z plebsem, ale rodzinę słabo narażać ;)

owen1989
Senior

#6664 Postautor: owen1989 » 2 sierpnia 2019, o 10:14

Oho widze soda uderzyła. Przyjezdza pan z emigracji w złotej karecie i nie godzien stać w kolejce :D

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#6665 Postautor: tezetomaniak » 2 sierpnia 2019, o 10:19

Kolejka kolejką, chodzi o warunki na stadionie. Sam przez wiele lat stałem na barierce, przeganiany przez "ochronę" więc jestem przyzwyczajony ;)

blajar
Trener

#6666 Postautor: blajar » 2 sierpnia 2019, o 10:48

Na Dzienniku Wschodnim piszą, że Areny nie da się ruszyć do końca 2020. To jak to w końcu jest?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#6667 Postautor: Gelo » 2 sierpnia 2019, o 10:59

Wszystko się da. Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o pieniądze. Trzeba tylko po prostu podjąć decyzję. Zdaje się, że remont obecnego stadionu plus zwrot kasy za Arenę/kary to rozwiązanie droższe od zbudowania stadionu od zera w innym miejscu. Ciekawe czy ktoś to skalulował.

qpa
Junior

#6668 Postautor: qpa » 2 sierpnia 2019, o 11:21

Też jestem za zaoraniem zygmuntowskich i wybudowaniem nowego stadionu w nowym miejscu, najtańsze rozwiązanie prawdopodobnie. Na zygmuntowskich możemy mieć drugą drużynę w 2 lidze :D

Flagg
Trener

#6669 Postautor: Flagg » 2 sierpnia 2019, o 12:01

Gelo pisze:Wszystko się da. Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o pieniądze. Trzeba tylko po prostu podjąć decyzję. Zdaje się, że remont obecnego stadionu plus zwrot kasy za Arenę/kary to rozwiązanie droższe od zbudowania stadionu od zera w innym miejscu. Ciekawe czy ktoś to skalulował.

Akurat wątpię, żeby tutaj rozchodziło się o koszta. Ze środkami miejskimi jest tak, że albo nie masz kasy na inwestycje za 10 mln, a jak masz, to i taką za 200 mln możesz se pierdyknąć.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

SwiDarek
Junior

#6670 Postautor: SwiDarek » 2 sierpnia 2019, o 12:02

Z jednej strony Z5 to miejsce kultowe... Ale jak jest opcja budowy stadionu gdziekolwiek indziej, ale budowy - szybko, sprawnie i bez nadmiernej ściemy - to jak dla mnie mogą Z5 zaorać i nasrać tam kolejne bloki, apartamentowce albo galerie byle stadion został sprawnie wybudowany.
Stępniewski nadaje, że Motoarena powstała w 10 miesięcy - to prawda ale tylko po części, bo dotyczy samego lania batonu i kręcenia krzesełek. Miasto negocjowało długo plan przeniesienia stadionu na tereny upadłych zakładów chemicznych (na teren, którego było właścicielem) - do tego inwestor z PLAZY położył za teren pod galerię taką kasę na stole, że miasto (realnie nie za bogate) do Motoareny dopłaciło niewiele. Moja żona stamtąd pochodzi i o planach budowy nowego obiektu w Toruniu to ja już słuchałem u teściów w domu od 2002 roku.

Stadion - kloc z żelbetu można wznieść szybko i przy dobrych wiatrach oddać sprawnie, ale:

1. Projekt
2. Dokumentacja
3. Pozwolenia
4. Opinie
5. Zieloni
6. Teren - zakup/przekazanie/przygotowanie
7. Protesty - bo nie wiem kościół mieli tu postawić albo Lidla...

To w realiach naszej Republiki Bananowej Bantustanu - jest czasookres min. 12-24 miesięcy na same przygotowania przy założeniu sprawnego działania i braku oporów. Być może pozwolą nam jeszcze pojechać jakimś cudem za rok - ale jak miasto będzie tak działało koło tego stadionu jak działa - to Motor wyleci na zbity pysk.

TRZEBA CISNĄĆ RATUSZ BEZ LITOŚCI!!!
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Flagg
Trener

#6671 Postautor: Flagg » 2 sierpnia 2019, o 12:13

Czy w tym roku proces licencyjny również zaczyna się dopiero po okienku transferowym? Bo jeśli tak, to oby nie miało to wpływu na podejście zawodników do negocjacji. Niby Stali to specjalnie nie przeszkodziło, ale teraz zawodnicy nauczeni doświadczeniem mogą dużo ostrożniej podchodzić do zagrożonych klubów.

Raf
Zawodowiec

#6672 Postautor: Raf » 2 sierpnia 2019, o 12:24

SwiDarek pisze:Stępniewski nadaje, że Motoarena powstała w 10 miesięcy - to prawda ale tylko po części, bo dotyczy samego lania batonu i kręcenia krzesełek. Miasto negocjowało długo plan przeniesienia stadionu na tereny upadłych zakładów chemicznych (na teren, którego było właścicielem) - do tego inwestor z PLAZY położył za teren pod galerię taką kasę na stole, że miasto (realnie nie za bogate) do Motoareny dopłaciło niewiele. Moja żona stamtąd pochodzi i o planach budowy nowego obiektu w Toruniu to ja już słuchałem u teściów w domu od 2002 roku.

Nie prawda... Przetarg na Motoarene został ogłoszony wgrudniu 2006 roku, otwarcie w kweitniu 2009. Gdzie tu 10 miesięcy?

blajar
Trener

#6673 Postautor: blajar » 2 sierpnia 2019, o 12:47

Ale przetarg na budowę? Czy przedwstępny przetarg na rozpisanie wstępnego przetargu na ogłoszenie przetargu o przygotowaniu dokumentacji przetargu? :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

SwiDarek
Junior

#6674 Postautor: SwiDarek » 2 sierpnia 2019, o 12:58

Raf pisze:
Nie prawda... Przetarg na Motoarene został ogłoszony wgrudniu 2006 roku, otwarcie w kweitniu 2009. Gdzie tu 10 miesięcy?

Od wjazdu wykonawcy na teren budowy prace trwały 10, z małą okładką miesięcy. Dwa lata trwało wyłanianie wykonawcy i negocjacje warunków umowy. Wcześniej negocjowano z inwestorem Galerii kasę za teren po stadionie na Broniewskiego. Koncepcja budowy nowego obiektu sięga jeszcze dalej wstecz.
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#6675 Postautor: Saeyl » 2 sierpnia 2019, o 13:06