II Kolejka Speedway Ekstraligi: Stal Gorzów - Motor Lublin (12.04.2019)

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

Re: II Kolejka Speedway Ekstraligi: Stal Gorzów - Motor Lublin (12.04.2019)

#51 Postautor: Pils » 10 kwietnia 2019, o 08:41

Również uważam, że dużo lepsze jest motywowanie do walki, nieustępliwości niż bezpośrednio do wygranej.
Słowa: musicie to wygrać - bardziej paraliżują i niepotrzebnie nakładają dodatkową presję, która nie oszukujmy się zawsze jest obecna. Natomiast nawoływanie do waleczności, zostawienia serducha wpływają pozytywnie (takie są moje subiektywne obserwacje zawodowe), a wygrana, sukces są naturalnym następstwem takiej postawy. Reasumując moim zdaniem Kuba wie co mówi i ma tego pełną świadomość.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#52 Postautor: Torsen » 10 kwietnia 2019, o 08:42

Ten, kto mówi, że "jedzie powalczyć", w głowie już przegrał, a publicznie usprawierliwił porażkę. Porównywanie sportu ro biznesu ma sens wyłącznie na poziomie organizacyjnym, ponieważ rywalizacja sportowa nie ma nic wspólnego z wykonywaniem pracy.
Z mojej strony koniec tematu.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#53 Postautor: istred » 10 kwietnia 2019, o 08:48

Tyle, że psychologowie mówią coś zupełnie przeciwnego. "Dwa dobre skoki" to dewiza wbita skoczkom do głowy przez psychologów. I się sprawdza. Podobnie jak podejście Kępy, które przecież prezentuje od dwóch lata.
Poza tym rozróżniłbym dwie kwestie - to co się mówi mediom, a to co się mówi zawodnikom.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#54 Postautor: Pils » 10 kwietnia 2019, o 09:09

Moim zdaniem mylisz dwie sprawy. Kuba nie jest od zwyciężania tylko od MOTYWOWANIA - a to właśnie poprzez odpowiednią motywację, w zawodnikach pojawia się wola zwycięstwa. Takie moje zdanie, ale oczywiście każdy może mieć inne, w pełni to szanuje. Bez urazy Torsen.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#55 Postautor: Torsen » 10 kwietnia 2019, o 09:30

istred pisze:"Dwa dobre skoki" to dewiza wbita skoczkom do głowy przez psychologów.

A to akurat jest specyfiką skoków, w których realnym przeciwnikiem są prawa fizyki i ograniczenia własnego ciała, a rywalizacja sportowa odbywa się właściwie korespondencyjnie. To, co robi przeciwnik, w pewnym sensie nie ma żadnego znaczenia, bo jeśli masz potencjał i zrobisz swoje, to w konsekwencji i tak wygrasz. Niewiele jest takich sportów, do głowy przychodzą mi jeszcze rajdy i to chyba tyle.
Żużel jest rywalizacją "par excellence", a założenie "dwóch dobrych skoków" nie ma swojego odpowiednika. Przeciwnika trzeba przepchnąć, wypchnąć, zająć pierwszy lepszą ścieżkę, przeciąć tor jazdy, zablokować.
Z resztą, teorie najlepiej obalać na przykładach ekstremalnych - znajdź mi więc proszę jedną wypowiedź Michaela Jordana, w której by powiedział, że "jedzie powalczyć" :)
Poza tym rozróżniłbym dwie kwestie - to co się mówi mediom, a to co się mówi zawodnikom.

Tu się zgodzę, ale to tylko hipoteza, bo nie wiemy, czy rzeczywiście przekaz do zawodników jest inny.
Pils pisze:Moim zdaniem mylisz dwie sprawy. Kuba nie jest od zwyciężania tylko od MOTYWOWANIA - a to właśnie poprzez odpowiednią motywację, w zawodnikach pojawia się wola zwycięstwa. Takie moje zdanie, ale oczywiście każdy może mieć inne, w pełni to szanuje. Bez urazy Torsen.

Ale przecież od razu napisałem, że to kwestia indywidualna i jak dla mnie ta wypowiedź jest trochę zbyt asekuracyjna. I tyle. Mnie by nie motywowała. Może kogoś innego, kto woli, by w niego nie wierzyć i publicznie o tym mówić - tak, ale nie mnie.

owen1989
Senior

#56 Postautor: owen1989 » 10 kwietnia 2019, o 09:38

Tylko, że my w składzie nie mamy Michaela Jordana żużla ;) Trzeba też zwrócić uwagę na to jakich mamy zawodników. Oni też mają świadomość, że nie są w tej lidze jednymi z najlepszych i żeby się utrzymać muszą dawać z siebie więcej niż do tej pory. To samo w sobie już jest dla nich pewną presją. Inna sprawa, że Kępa może opowiadać bajki na ten temat do mediów, a między sobą jest całkiem inaczej. Co by nie było, na razie sposób w jaki Kępa motywuje zawodników się sprawdza i nie ma co szukać problemu tam gdzie go nie ma.

Ge(L)o
Trener

#57 Postautor: Ge(L)o » 10 kwietnia 2019, o 09:40

Miał powiedzieć publicznie, że jedziemy do Gorzowa rozj.... Stal ?
Przecież takie wypowiedzi do mediów, nad którymi debatujecie to tylko kurtuazja.
Spokojnie, Kępa, zawodnicy, kibice (a nie marudy, co pisały od listopada, że nie wygramy meczu w lidze) wiedzą, że jedziemy w piątek po zwycięstwo i tyle. A to co sobie pogadają w mediach kompletnie nie ma znaczenia.

Flagg
Trener

#58 Postautor: Flagg » 10 kwietnia 2019, o 09:45

Michelsen mówił przed sezonem, ze jednym z powodów dla których wybrał Lublin, było to, że miała być jazda bez presji, bez tego bata nad sobą, ze jak nie zrobi trójki, nie wygrają meczu to wyląduje na dywaniku i będzie musiał się tłumaczyć.

Nie szukajmy dziury w całym. Kępa i spółka już nam chyba dali do zrozumienia, ze w kwestii atmosfery i motywacji zawodników znają się na rzeczy. Chyba ze baraż z Rzeszowem, finał z Rybnikiem czy niedzielny mecz to dla niektórych za mało.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#59 Postautor: dannie » 10 kwietnia 2019, o 09:50

Torsen, rozumiem Twój punkt widzenia, ale uważam też, że chyba nieco nie doceniasz inteligencji naszych zawodników. Ciężko mi uwierzyć, aby oni wypowiedź Kępy, którą zacytowałeś, odbierali jako brak wiary w ich umiejętności i w szanse na zwycięstwo. Oni nie są głupi i wiedzą, że obiektywnie rzecz biorąc nie są faworytem tego spotkania. I dorozumiane przyznanie tego przez Kępę nie jest jednoznaczne z "przyzwoleniem na porażkę" lub godzeniem się na nią. Status faworyta "przyznaje się" w oparciu o w miarę wymierne zmienne, które jesteśmy w stanie ustalić przed meczem. Będę to zatem takie sprawy jak dotychczasowe wyniki poszczególnych zawodników, ich doświadczenie etc. To wszystko przemawia jednoznacznie za Stalą. I tutaj nie ma się co spierać.

Dla mnie wypowiedź Kępy oznacza właśnie tyle co: "Nie jesteśmy faworytem, ale zrobimy wszystko, żebym mimo to wygrać."

Gdzie tutaj brak wiary w drużynę i zawodników?
Obrazek

Awatar użytkownika
istred
Trener

#60 Postautor: istred » 10 kwietnia 2019, o 10:08

Z resztą, teorie najlepiej obalać na przykładach ekstremalnych - znajdź mi więc proszę jedną wypowiedź Michaela Jordana, w której by powiedział, że "jedzie powalczyć" :)
Akurat koszykówka to nie mój sport, a złote czasy NBA w Polsce mnie przeszły bez mojego większego zainteresowania, więc i wypowiedzi Jordana nie znam ;)
Inna sprawa, że Amerykanie mają jednak kompletnie inną mentalność i do europejskich realiów bym tego nie przykładał.

Media też rządzą się swoimi prawami. Jakby powiedział, że jedziemy po zwycięstwo to w mediach byłoby to przedstawione, że "Motor jest pewny swego", "Kępa zapowiada, że Motor rozjedzie Stal" itd., a po ewentualnej porażce zaczęłoby się rozliczanie. Dlatego Kępa robi bardzo mądrze wypowiadając się w takich kwestiach w bardzo stonowany sposób.

Pamiętam jak kiedyś podobną gafę zrobił Engel zapowiadając przed MŚ w 2004 r., że Polska jedzie po mistrzostwo. Oczywiście, że jechała po mistrzostwo, tak jak każda inna drużyna. Nikt przecież nie jedzie na jakikolwiek turniej żeby przegrywać czy z zamiarem odpadnięcia w jakiejś fazie. Co nie oznaczało przecież, że Engel miał na myśli, że Polska jest jednym z faworytów do wygrania turnieju. Media jednak zaczęły pompować balonik... a po turnieju zaczęły się zarzuty, że piłkarze byli zadufani w sobie, że zlekceważyli przeciwników itd. Do tej pory taka łatka się ich trzyma. Pewnie między innymi na tych doświadczeniach Boniek podkreśla co chwilę, że dla polskiej piłki sukcesem jest w ogóle zakwalifikowanie się na wielki turniej i że "nie ma już łatwych przeciwników" itp. Przynajmniej w mediach zapewnia to względny spokój.

Dlatego właśnie popieram Kępę, że wypowiada się w tak stonowany sposób.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#61 Postautor: Torsen » 10 kwietnia 2019, o 10:12

dannie pisze:Torsen, rozumiem Twój punkt widzenia, ale uważam też, że chyba nieco nie doceniasz inteligencji naszych zawodników.

A Ty psychologii, fetyszu współczesnego sportu.

Dla mnie wypowiedź Kępy oznacza właśnie tyle co: "Nie jesteśmy faworytem, ale zrobimy wszystko, żebym mimo to wygrać."
Gdzie tutaj brak wiary w drużynę i zawodników?

W braku tego ostatniego słowa.

Jakub Kępa pisze:Chciałbym dwóch rzeczy. Żebyśmy, po pierwsze, odjechali te zawody szczęśliwie, cało i zdrowo. A także, żebyśmy pokazali w nich dobry speedway. Nikt nie stawia przed drużyną jakichś wygórowanych celów, jeśli chodzi o wynik. Ja także nie podejmę się wytypowania go. Jedziemy po prostu zaprezentować się dobrze. Część zawodników dawno nie jeździła w Gorzowie. Na pewno jest to trudny teren, ale zobaczymy, co przyniesie przyszłość.

Szefem mogę nie być, psychologiem również, ale jeśli to ma wpływać pozytywnie na morale, to sorry :)

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#62 Postautor: dannie » 10 kwietnia 2019, o 10:13

Ciekawa tabela Ekstraligi na stronie kibiców Stali Gorzów:
Obrazek

Falubaz i Unia Leszno za nami i Częstochową - pomimo lepszego bilansu "małych punktów". Przypadek? :D
Obrazek

Sledzio
Trener
Kontakt:

#63 Postautor: Sledzio » 10 kwietnia 2019, o 10:19

A ja myślę że po tym meczu będą o nas mówić w każdej telewizji przez parę dni :) Liczę na powtórkę z 2003r. 43-46 dla Motoru ! Uważam ze nas stać na play-offy i nie tylko o utrzymanie, a Stal nie jest jakaś wybitnie mocna.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#64 Postautor: tezetomaniak » 10 kwietnia 2019, o 10:20

Nie jest to przypadek. Już szukają usprawiedliwienia na porażkę z liderem ;)

Barti
Junior

#65 Postautor: Barti » 10 kwietnia 2019, o 10:58

Daj Boże. Ale pamiętajmy że w Gorzowie nie jeżdżą zawodnicy z pierwszej łapanki :)

Zmarzlik pociągnie ten wózek, KK u siebie jedzie zupełnie inaczej niż na wyjazdach, a i Woźniak wkońcu na Janczarzu zdobył IMP. Tak na prawdę zagadką będzie Kildemand i Thomsen. Ten drugi musi pokazać że w Częstochowie to nie był "wypadek przy pracy".

Z drugiej strony jestem człowiekiem wielkiej wiary, i w meczach w których byliśmy skazani na porażkę (Rzeszów 2017, Rybnik 2018, Grudziądz 2019) ta wiara i ten zespół jeszcze mnie nie zawiodła :) liczę na małą niespodzianke...
Czasami coś napisze

Mistrz Mistrz MOTOR Mistrz!

Awatar użytkownika
ptgt
Senior

#66 Postautor: ptgt » 10 kwietnia 2019, o 13:25

Udało mi się wytypować wynik z Grudziądzem i tu marzy mi się wynik w naszą stronę. Moim zdaniem furtkę otwiera nam układ par w drużynie gorzowskiej. Zakładając, że Zmarzlik będzie niełapany to Kasprzak, który jest ustawiony z juniorem, może pojechać piach. I po raz kolejny wszystko w rękach juniorów. Kildemand, Woźniak, Kasprzak sezon zaczęli przeciętnie. Thomsen może być w gazie ale równie dobrze mógł to być jednorazowy wyskok. W sparingu z GKM na domowym torze przywiózł 4 (0,1,d,2,1). Jest to początek sezonu, kiedy drużyny jeszcze dobrze nie "wjeździły" się w domowy tor i trzeba to wykorzystać. Na pewno celem minimum powinno być przywiezienie takiej ilości punktowej aby spokojnie odrobić punkt bonusowy w rewanżu.

Typuje więc 44-46 w naszą stronę.

I nie przekrzykujcie się nad tym kto ma bardziej realne podejście. Realnie to po 4 biegu w niedziele nie mieliśmy prawa wygrać żadnego wyścigu :)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#67 Postautor: ravajas » 10 kwietnia 2019, o 13:43

Ge(L)o pisze:Miał powiedzieć publicznie, że jedziemy do Gorzowa rozj.... Stal ?
Nie on, tylko Ty. Nie Stal, tylko Ligę. I nie rozj...., tylko zmiażdżyć przeokrutnie ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#68 Postautor: Popek » 10 kwietnia 2019, o 14:00

Już tak nie napalajcie się na ten Gorzów :D Też mam nadzieję na dobry wynik, ale oni prawie wygrali w Częstochowie na wyjeździe, a my wygraliśmy u siebie z teoretycznie najsłabszą po nas i do tego osłabioną drużyną. Realnie patrząc to nie ma żadnych większych przesłanek, żebyśmy coś więcej wywieźli z Gorzowa, a na pewno ostatni mecz niewiele się ma w stosunku do tego w piątek. Wiadomo, że Miesiąc, Lampart, Lambert i Jonsson już dużo u nas jeździli i ich wyniki na domowym torze mogą być znacznie lepsze niż na wyjeździe, tym bardziej, że większość z naszych zawodników nie ma prawie żadnego doświadczenia z torami ekstraligowymi.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#69 Postautor: kibicLBN » 10 kwietnia 2019, o 14:12

Torsen pisze:Ten, kto mówi, że "jedzie powalczyć", w głowie już przegrał, a publicznie usprawierliwił porażkę.

Mrozek we wrześniu przyjechał wygrać, A nie bronić zaliczki :cool:
Mikkel Michelsen zwany też Mikkelsenem pisze:Mecz był na styku, jechaliśmy bez Jonssona. Po piątej rundzie wróci Grisza Łaguta i to nas uczyni silniejszymi. Ważne, by trzymać wyrównany poziom przez te pięć kolejek, a potem może się dużo wydarzyć. Możemy być niespodzianką tej ligi.

Także chyba chłopy wiedzo co trza robić. A dla Zengoty będą dedykowac kolejne sukcesy. Taka jego rola na ten sezon z tego co widzę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#70 Postautor: ravajas » 10 kwietnia 2019, o 15:13

Czy ktoś z Was orientuje się jak szybko w internecie (lub w tv) pojawi się retransmisja, lub choćby skrót z meczu w Gorzowie? Nie będę mógł obejrzeć bezpośredniej transmisji, ale nie chcę też przed obejrzeniem powtórki poznać wyniku meczu. Ktoś coś wie? Dzięki from the mountain
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

blajar
Trener

#71 Postautor: blajar » 10 kwietnia 2019, o 15:21

ravajas pisze:Czy ktoś z Was orientuje się jak szybko w internecie (lub w tv) pojawi się retransmisja, lub choćby skrót z meczu w Gorzowie? Nie będę mógł obejrzeć bezpośredniej transmisji, ale nie chcę też przed obejrzeniem powtórki poznać wyniku meczu. Ktoś coś wie? Dzięki from the mountain

W przypadku meczu z Grudziądzem cała transmisja pojawiła się na jutubie już w poniedziałek.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#72 Postautor: Flagg » 10 kwietnia 2019, o 15:23

Na Eleven powtórka jest dopiero następnego dnia w sobotę o 10 rano (Eleven sport 2). A YT to już zależy od wrzucających :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

samba
Senior

#73 Postautor: samba » 10 kwietnia 2019, o 15:46

Ja pamiętam, że jak wróciłem do domu od razu po meczu z GKM to transmisja już była na yt bo ogądałem sobie wypadek Jonssona

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#74 Postautor: Kshyhu » 10 kwietnia 2019, o 15:47

A nie masz możliwości nagrać? Dziś większość tunerów tv ma wbudowane dyski twarde.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#75 Postautor: ravajas » 10 kwietnia 2019, o 15:55

Kshyhu pisze:A nie masz możliwości nagrać? Dziś większość tunerów tv ma wbudowane dyski twarde.

Masz u mnie piwko :) Przecież mam w UPC serwer horizon :)
pozdrawia:
Rafał Borowski