II Kolejka Speedway Ekstraligi: Stal Gorzów - Motor Lublin (12.04.2019)
Re: II Kolejka Speedway Ekstraligi: Stal Gorzów - Motor Lublin (12.04.2019)
Również uważam, że dużo lepsze jest motywowanie do walki, nieustępliwości niż bezpośrednio do wygranej.
Słowa: musicie to wygrać - bardziej paraliżują i niepotrzebnie nakładają dodatkową presję, która nie oszukujmy się zawsze jest obecna. Natomiast nawoływanie do waleczności, zostawienia serducha wpływają pozytywnie (takie są moje subiektywne obserwacje zawodowe), a wygrana, sukces są naturalnym następstwem takiej postawy. Reasumując moim zdaniem Kuba wie co mówi i ma tego pełną świadomość.
Słowa: musicie to wygrać - bardziej paraliżują i niepotrzebnie nakładają dodatkową presję, która nie oszukujmy się zawsze jest obecna. Natomiast nawoływanie do waleczności, zostawienia serducha wpływają pozytywnie (takie są moje subiektywne obserwacje zawodowe), a wygrana, sukces są naturalnym następstwem takiej postawy. Reasumując moim zdaniem Kuba wie co mówi i ma tego pełną świadomość.
Ten, kto mówi, że "jedzie powalczyć", w głowie już przegrał, a publicznie usprawierliwił porażkę. Porównywanie sportu ro biznesu ma sens wyłącznie na poziomie organizacyjnym, ponieważ rywalizacja sportowa nie ma nic wspólnego z wykonywaniem pracy.
Z mojej strony koniec tematu.
Z mojej strony koniec tematu.
Tyle, że psychologowie mówią coś zupełnie przeciwnego. "Dwa dobre skoki" to dewiza wbita skoczkom do głowy przez psychologów. I się sprawdza. Podobnie jak podejście Kępy, które przecież prezentuje od dwóch lata.
Poza tym rozróżniłbym dwie kwestie - to co się mówi mediom, a to co się mówi zawodnikom.
Poza tym rozróżniłbym dwie kwestie - to co się mówi mediom, a to co się mówi zawodnikom.
Moim zdaniem mylisz dwie sprawy. Kuba nie jest od zwyciężania tylko od MOTYWOWANIA - a to właśnie poprzez odpowiednią motywację, w zawodnikach pojawia się wola zwycięstwa. Takie moje zdanie, ale oczywiście każdy może mieć inne, w pełni to szanuje. Bez urazy Torsen.
istred pisze:"Dwa dobre skoki" to dewiza wbita skoczkom do głowy przez psychologów.
A to akurat jest specyfiką skoków, w których realnym przeciwnikiem są prawa fizyki i ograniczenia własnego ciała, a rywalizacja sportowa odbywa się właściwie korespondencyjnie. To, co robi przeciwnik, w pewnym sensie nie ma żadnego znaczenia, bo jeśli masz potencjał i zrobisz swoje, to w konsekwencji i tak wygrasz. Niewiele jest takich sportów, do głowy przychodzą mi jeszcze rajdy i to chyba tyle.
Żużel jest rywalizacją "par excellence", a założenie "dwóch dobrych skoków" nie ma swojego odpowiednika. Przeciwnika trzeba przepchnąć, wypchnąć, zająć pierwszy lepszą ścieżkę, przeciąć tor jazdy, zablokować.
Z resztą, teorie najlepiej obalać na przykładach ekstremalnych - znajdź mi więc proszę jedną wypowiedź Michaela Jordana, w której by powiedział, że "jedzie powalczyć" :)
Tu się zgodzę, ale to tylko hipoteza, bo nie wiemy, czy rzeczywiście przekaz do zawodników jest inny.
Pils pisze:Moim zdaniem mylisz dwie sprawy. Kuba nie jest od zwyciężania tylko od MOTYWOWANIA - a to właśnie poprzez odpowiednią motywację, w zawodnikach pojawia się wola zwycięstwa. Takie moje zdanie, ale oczywiście każdy może mieć inne, w pełni to szanuje. Bez urazy Torsen.
Ale przecież od razu napisałem, że to kwestia indywidualna i jak dla mnie ta wypowiedź jest trochę zbyt asekuracyjna. I tyle. Mnie by nie motywowała. Może kogoś innego, kto woli, by w niego nie wierzyć i publicznie o tym mówić - tak, ale nie mnie.
Tylko, że my w składzie nie mamy Michaela Jordana żużla ;) Trzeba też zwrócić uwagę na to jakich mamy zawodników. Oni też mają świadomość, że nie są w tej lidze jednymi z najlepszych i żeby się utrzymać muszą dawać z siebie więcej niż do tej pory. To samo w sobie już jest dla nich pewną presją. Inna sprawa, że Kępa może opowiadać bajki na ten temat do mediów, a między sobą jest całkiem inaczej. Co by nie było, na razie sposób w jaki Kępa motywuje zawodników się sprawdza i nie ma co szukać problemu tam gdzie go nie ma.
Miał powiedzieć publicznie, że jedziemy do Gorzowa rozj.... Stal ?
Przecież takie wypowiedzi do mediów, nad którymi debatujecie to tylko kurtuazja.
Spokojnie, Kępa, zawodnicy, kibice (a nie marudy, co pisały od listopada, że nie wygramy meczu w lidze) wiedzą, że jedziemy w piątek po zwycięstwo i tyle. A to co sobie pogadają w mediach kompletnie nie ma znaczenia.
Przecież takie wypowiedzi do mediów, nad którymi debatujecie to tylko kurtuazja.
Spokojnie, Kępa, zawodnicy, kibice (a nie marudy, co pisały od listopada, że nie wygramy meczu w lidze) wiedzą, że jedziemy w piątek po zwycięstwo i tyle. A to co sobie pogadają w mediach kompletnie nie ma znaczenia.
Michelsen mówił przed sezonem, ze jednym z powodów dla których wybrał Lublin, było to, że miała być jazda bez presji, bez tego bata nad sobą, ze jak nie zrobi trójki, nie wygrają meczu to wyląduje na dywaniku i będzie musiał się tłumaczyć.
Nie szukajmy dziury w całym. Kępa i spółka już nam chyba dali do zrozumienia, ze w kwestii atmosfery i motywacji zawodników znają się na rzeczy. Chyba ze baraż z Rzeszowem, finał z Rybnikiem czy niedzielny mecz to dla niektórych za mało.
Nie szukajmy dziury w całym. Kępa i spółka już nam chyba dali do zrozumienia, ze w kwestii atmosfery i motywacji zawodników znają się na rzeczy. Chyba ze baraż z Rzeszowem, finał z Rybnikiem czy niedzielny mecz to dla niektórych za mało.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Torsen, rozumiem Twój punkt widzenia, ale uważam też, że chyba nieco nie doceniasz inteligencji naszych zawodników. Ciężko mi uwierzyć, aby oni wypowiedź Kępy, którą zacytowałeś, odbierali jako brak wiary w ich umiejętności i w szanse na zwycięstwo. Oni nie są głupi i wiedzą, że obiektywnie rzecz biorąc nie są faworytem tego spotkania. I dorozumiane przyznanie tego przez Kępę nie jest jednoznaczne z "przyzwoleniem na porażkę" lub godzeniem się na nią. Status faworyta "przyznaje się" w oparciu o w miarę wymierne zmienne, które jesteśmy w stanie ustalić przed meczem. Będę to zatem takie sprawy jak dotychczasowe wyniki poszczególnych zawodników, ich doświadczenie etc. To wszystko przemawia jednoznacznie za Stalą. I tutaj nie ma się co spierać.
Dla mnie wypowiedź Kępy oznacza właśnie tyle co: "Nie jesteśmy faworytem, ale zrobimy wszystko, żebym mimo to wygrać."
Gdzie tutaj brak wiary w drużynę i zawodników?
Dla mnie wypowiedź Kępy oznacza właśnie tyle co: "Nie jesteśmy faworytem, ale zrobimy wszystko, żebym mimo to wygrać."
Akurat koszykówka to nie mój sport, a złote czasy NBA w Polsce mnie przeszły bez mojego większego zainteresowania, więc i wypowiedzi Jordana nie znam ;)Z resztą, teorie najlepiej obalać na przykładach ekstremalnych - znajdź mi więc proszę jedną wypowiedź Michaela Jordana, w której by powiedział, że "jedzie powalczyć" :)
Inna sprawa, że Amerykanie mają jednak kompletnie inną mentalność i do europejskich realiów bym tego nie przykładał.
Media też rządzą się swoimi prawami. Jakby powiedział, że jedziemy po zwycięstwo to w mediach byłoby to przedstawione, że "Motor jest pewny swego", "Kępa zapowiada, że Motor rozjedzie Stal" itd., a po ewentualnej porażce zaczęłoby się rozliczanie. Dlatego Kępa robi bardzo mądrze wypowiadając się w takich kwestiach w bardzo stonowany sposób.
Pamiętam jak kiedyś podobną gafę zrobił Engel zapowiadając przed MŚ w 2004 r., że Polska jedzie po mistrzostwo. Oczywiście, że jechała po mistrzostwo, tak jak każda inna drużyna. Nikt przecież nie jedzie na jakikolwiek turniej żeby przegrywać czy z zamiarem odpadnięcia w jakiejś fazie. Co nie oznaczało przecież, że Engel miał na myśli, że Polska jest jednym z faworytów do wygrania turnieju. Media jednak zaczęły pompować balonik... a po turnieju zaczęły się zarzuty, że piłkarze byli zadufani w sobie, że zlekceważyli przeciwników itd. Do tej pory taka łatka się ich trzyma. Pewnie między innymi na tych doświadczeniach Boniek podkreśla co chwilę, że dla polskiej piłki sukcesem jest w ogóle zakwalifikowanie się na wielki turniej i że "nie ma już łatwych przeciwników" itp. Przynajmniej w mediach zapewnia to względny spokój.
Dlatego właśnie popieram Kępę, że wypowiada się w tak stonowany sposób.
dannie pisze:Torsen, rozumiem Twój punkt widzenia, ale uważam też, że chyba nieco nie doceniasz inteligencji naszych zawodników.
A Ty psychologii, fetyszu współczesnego sportu.
W braku tego ostatniego słowa.
Jakub Kępa pisze:Chciałbym dwóch rzeczy. Żebyśmy, po pierwsze, odjechali te zawody szczęśliwie, cało i zdrowo. A także, żebyśmy pokazali w nich dobry speedway. Nikt nie stawia przed drużyną jakichś wygórowanych celów, jeśli chodzi o wynik. Ja także nie podejmę się wytypowania go. Jedziemy po prostu zaprezentować się dobrze. Część zawodników dawno nie jeździła w Gorzowie. Na pewno jest to trudny teren, ale zobaczymy, co przyniesie przyszłość.
Szefem mogę nie być, psychologiem również, ale jeśli to ma wpływać pozytywnie na morale, to sorry :)
Ciekawa tabela Ekstraligi na stronie kibiców Stali Gorzów:

Falubaz i Unia Leszno za nami i Częstochową - pomimo lepszego bilansu "małych punktów". Przypadek? :D

Falubaz i Unia Leszno za nami i Częstochową - pomimo lepszego bilansu "małych punktów". Przypadek? :D
A ja myślę że po tym meczu będą o nas mówić w każdej telewizji przez parę dni :) Liczę na powtórkę z 2003r. 43-46 dla Motoru ! Uważam ze nas stać na play-offy i nie tylko o utrzymanie, a Stal nie jest jakaś wybitnie mocna.
- tezetomaniak
- Trener
Nie jest to przypadek. Już szukają usprawiedliwienia na porażkę z liderem ;)
Daj Boże. Ale pamiętajmy że w Gorzowie nie jeżdżą zawodnicy z pierwszej łapanki :)
Zmarzlik pociągnie ten wózek, KK u siebie jedzie zupełnie inaczej niż na wyjazdach, a i Woźniak wkońcu na Janczarzu zdobył IMP. Tak na prawdę zagadką będzie Kildemand i Thomsen. Ten drugi musi pokazać że w Częstochowie to nie był "wypadek przy pracy".
Z drugiej strony jestem człowiekiem wielkiej wiary, i w meczach w których byliśmy skazani na porażkę (Rzeszów 2017, Rybnik 2018, Grudziądz 2019) ta wiara i ten zespół jeszcze mnie nie zawiodła :) liczę na małą niespodzianke...
Zmarzlik pociągnie ten wózek, KK u siebie jedzie zupełnie inaczej niż na wyjazdach, a i Woźniak wkońcu na Janczarzu zdobył IMP. Tak na prawdę zagadką będzie Kildemand i Thomsen. Ten drugi musi pokazać że w Częstochowie to nie był "wypadek przy pracy".
Z drugiej strony jestem człowiekiem wielkiej wiary, i w meczach w których byliśmy skazani na porażkę (Rzeszów 2017, Rybnik 2018, Grudziądz 2019) ta wiara i ten zespół jeszcze mnie nie zawiodła :) liczę na małą niespodzianke...
Czasami coś napisze
Mistrz Mistrz MOTOR Mistrz!
Mistrz Mistrz MOTOR Mistrz!
Udało mi się wytypować wynik z Grudziądzem i tu marzy mi się wynik w naszą stronę. Moim zdaniem furtkę otwiera nam układ par w drużynie gorzowskiej. Zakładając, że Zmarzlik będzie niełapany to Kasprzak, który jest ustawiony z juniorem, może pojechać piach. I po raz kolejny wszystko w rękach juniorów. Kildemand, Woźniak, Kasprzak sezon zaczęli przeciętnie. Thomsen może być w gazie ale równie dobrze mógł to być jednorazowy wyskok. W sparingu z GKM na domowym torze przywiózł 4 (0,1,d,2,1). Jest to początek sezonu, kiedy drużyny jeszcze dobrze nie "wjeździły" się w domowy tor i trzeba to wykorzystać. Na pewno celem minimum powinno być przywiezienie takiej ilości punktowej aby spokojnie odrobić punkt bonusowy w rewanżu.
Typuje więc 44-46 w naszą stronę.
I nie przekrzykujcie się nad tym kto ma bardziej realne podejście. Realnie to po 4 biegu w niedziele nie mieliśmy prawa wygrać żadnego wyścigu :)
Typuje więc 44-46 w naszą stronę.
I nie przekrzykujcie się nad tym kto ma bardziej realne podejście. Realnie to po 4 biegu w niedziele nie mieliśmy prawa wygrać żadnego wyścigu :)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata
Nie on, tylko Ty. Nie Stal, tylko Ligę. I nie rozj...., tylko zmiażdżyć przeokrutnie ;)Ge(L)o pisze:Miał powiedzieć publicznie, że jedziemy do Gorzowa rozj.... Stal ?
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
Już tak nie napalajcie się na ten Gorzów :D Też mam nadzieję na dobry wynik, ale oni prawie wygrali w Częstochowie na wyjeździe, a my wygraliśmy u siebie z teoretycznie najsłabszą po nas i do tego osłabioną drużyną. Realnie patrząc to nie ma żadnych większych przesłanek, żebyśmy coś więcej wywieźli z Gorzowa, a na pewno ostatni mecz niewiele się ma w stosunku do tego w piątek. Wiadomo, że Miesiąc, Lampart, Lambert i Jonsson już dużo u nas jeździli i ich wyniki na domowym torze mogą być znacznie lepsze niż na wyjeździe, tym bardziej, że większość z naszych zawodników nie ma prawie żadnego doświadczenia z torami ekstraligowymi.
Torsen pisze:Ten, kto mówi, że "jedzie powalczyć", w głowie już przegrał, a publicznie usprawierliwił porażkę.
Mrozek we wrześniu przyjechał wygrać, A nie bronić zaliczki
Mikkel Michelsen zwany też Mikkelsenem pisze:Mecz był na styku, jechaliśmy bez Jonssona. Po piątej rundzie wróci Grisza Łaguta i to nas uczyni silniejszymi. Ważne, by trzymać wyrównany poziom przez te pięć kolejek, a potem może się dużo wydarzyć. Możemy być niespodzianką tej ligi.
Także chyba chłopy wiedzo co trza robić. A dla Zengoty będą dedykowac kolejne sukcesy. Taka jego rola na ten sezon z tego co widzę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Czy ktoś z Was orientuje się jak szybko w internecie (lub w tv) pojawi się retransmisja, lub choćby skrót z meczu w Gorzowie? Nie będę mógł obejrzeć bezpośredniej transmisji, ale nie chcę też przed obejrzeniem powtórki poznać wyniku meczu. Ktoś coś wie? Dzięki from the mountain
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
ravajas pisze:Czy ktoś z Was orientuje się jak szybko w internecie (lub w tv) pojawi się retransmisja, lub choćby skrót z meczu w Gorzowie? Nie będę mógł obejrzeć bezpośredniej transmisji, ale nie chcę też przed obejrzeniem powtórki poznać wyniku meczu. Ktoś coś wie? Dzięki from the mountain
W przypadku meczu z Grudziądzem cała transmisja pojawiła się na jutubie już w poniedziałek.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Na Eleven powtórka jest dopiero następnego dnia w sobotę o 10 rano (Eleven sport 2). A YT to już zależy od wrzucających :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Ja pamiętam, że jak wróciłem do domu od razu po meczu z GKM to transmisja już była na yt bo ogądałem sobie wypadek Jonssona
A nie masz możliwości nagrać? Dziś większość tunerów tv ma wbudowane dyski twarde.
Motor mocnyj!
Kshyhu pisze:A nie masz możliwości nagrać? Dziś większość tunerów tv ma wbudowane dyski twarde.
Masz u mnie piwko :) Przecież mam w UPC serwer horizon :)
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski