Motor Lublin w sezonie 2018

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
blajar
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2018

#2376 Postautor: blajar » 15 lipca 2018, o 19:36

Czarek pisze:Ile trzeba Ci tłumaczyć, że te tępaki jarające pety na trybunach, kolesie z trąbkami i plastikowe tipsiary już są kupieni przez Żuka? Do nich nawet nie dotrze, że klub żużlowy potraktowano tak, a nie inaczej.

Dotrze, a w zasadzie dotarło co już widać na FB grupach związanych z lubelskim żużlem. Artykuł poszedł na stronie Kuriera Lubelskiego, nie wiem czy był/jest drukowany.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Czarek
Trener

#2377 Postautor: Czarek » 15 lipca 2018, o 19:53

blajar pisze:
Czarek pisze:Ile trzeba Ci tłumaczyć, że te tępaki jarające pety na trybunach, kolesie z trąbkami i plastikowe tipsiary już są kupieni przez Żuka? Do nich nawet nie dotrze, że klub żużlowy potraktowano tak, a nie inaczej.

Dotrze, a w zasadzie dotarło co już widać na FB grupach związanych z lubelskim żużlem. Artykuł poszedł na stronie Kuriera Lubelskiego, nie wiem czy był/jest drukowany.

Przecież na tych grupach siedzi parę osób na krzyż.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2378 Postautor: Cooper » 16 lipca 2018, o 10:32

Czarek pisze:
blajar pisze:Tyle, że te dwa kluby razem wzięte nie mają na trybunach tylu kibiców ile ma żużel. Albo tam pracują debile albo debile. Żeby nie wykorzystać takiej szansy przed wyborami?

Ile trzeba Ci tłumaczyć, że te tępaki jarające pety na trybunach, kolesie z trąbkami i plastikowe tipsiary już są kupieni przez Żuka? Do nich nawet nie dotrze, że klub żużlowy potraktowano tak, a nie inaczej.

Ale jak potraktowano?? Bo kazano zwrocic 6 tys. ze wzgledow formalnych? Oczywiscie, to smieszne i slusznie Wieckowski gardluje w tej sprawie na komisjach. Ale nieprawda jest ze ida coraz mniejsze pieniadze na sport motorowy (no chyba, ze Wieckowskiemu chodzi o motocross, ale tutaj tez wiadomo, ze pieniadze wciaz ida...), bo w tym roku jest to przeciez rekordowe wsparcie, a na przyszly rok przy awansie bedzie z pewnoscia jeszcze wieksze. Sa prowadzone rozmowy o nowym stadionie, z tego co wiem, Kuba Kepa nie wychodzi z nich wkurzony, a wrecz przeciwnie.

Oczywiscie, kwestia tych wszystkich komisji sportu, komicznych radnych, oraz departamentow w UM to troche osobny rozdzial - i tu mysle, ze aktywnosc Wieckowskiego jest na miejscu, po prostu trzeba stale walczyc o swoje. Slowa oczywiscie troche zbyt dramatyczne, w dodatku gazety jak zwykle na podstawie fejsbukowych relacji z komisji zrobily wielka afere. Jakos nikogo z dziennikarzy nie ruszyl juz fakt, ze radny Lawniczak (PiS), glowny prowodyr zwolania tej komisji i rozliczania Bartnickiego z braku awansu na tej samej komisji zaproponowal wsparcie dla sekcji juniorskiej pilkarskiego Motoru wsparcie w wysokosci 107 tys. zl, a dla zuzla 10 tys. za dobre wyniki :lol: :lol: :lol: Za rok znowu bedzie gadal, ze zuzel uratowal :cool:
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2379 Postautor: mikas » 16 lipca 2018, o 10:52

A w tym wszystkim nie zapominajmy, że piłkarki ręczne i piłkarski Motor to spółki miejskie i dopóki nasz klub również nie stanie się spółką z udziałem miasta to o podobnym wsparciu jak te dwa kluby możemy zapomnieć.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#2380 Postautor: Torsen » 16 lipca 2018, o 12:50

I chyba wielkimi krokami zbliża się czas, by miejska administracja zadała sobie pytanie, czy inwestycja w te kluby, a szczególnie w piłkarski, była opłacalna ekonomicznie lub chociaż publicznie użyteczna.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2381 Postautor: Cooper » 16 lipca 2018, o 15:28

mikas pisze:A w tym wszystkim nie zapominajmy, że piłkarki ręczne i piłkarski Motor to spółki miejskie i dopóki nasz klub również nie stanie się spółką z udziałem miasta to o podobnym wsparciu jak te dwa kluby możemy zapomnieć.

Mysle, ze w przypadku awansu to wsparcie bedzie rowniez na wysokim poziomie, a patrzac na plus i minusy, to nie wiem czy dla klubu to taka super opcja byc spolka miejska i potem biegac po komisjach sportu i sie tlumaczyc radnym-ekspertom "czemu nie ma awansu" i sluchac genialnych porad na przyszlosc.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#2382 Postautor: Cz@rek » 16 lipca 2018, o 15:57

^^^Cooper dzięki za głos rozsądku w tej jałowej dyskusji, mi już się nie chce :)
A co do tej "dychy" od Ławniczaka to chodziło o to że z powodu błedów formalnych ze strony klubu
trzeba było zwrócić te 6 tysi,to żeby klub ostatecznie nie był na tym stratny ( w praktyce na plusie),to była ta propozycja na szybko i przy okazji (bo nie żużel był powodem tego zgromadzenia)wparcia za "dobre wyniki " ;)

Czarek
Trener

#2383 Postautor: Czarek » 16 lipca 2018, o 18:14

Cooper pisze:
mikas pisze:A w tym wszystkim nie zapominajmy, że piłkarki ręczne i piłkarski Motor to spółki miejskie i dopóki nasz klub również nie stanie się spółką z udziałem miasta to o podobnym wsparciu jak te dwa kluby możemy zapomnieć.

Mysle, ze w przypadku awansu to wsparcie bedzie rowniez na wysokim poziomie, a patrzac na plus i minusy, to nie wiem czy dla klubu to taka super opcja byc spolka miejska i potem biegac po komisjach sportu i sie tlumaczyc radnym-ekspertom "czemu nie ma awansu" i sluchac genialnych porad na przyszlosc.

Tego bym nie chciał. Dlatego należy dążyć do likwidacji spółek miejskich, a szczypiornistki pozbawić dotacji w ogóle.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#2384 Postautor: Maxx » 16 lipca 2018, o 22:04

Pokaż mi bardziej utytułowany lubelski klub niż nasze dziewczyny. Nie wiem czy rozumiesz co piszesz ale ponad wszelką wątpliwość masz z tym spory problem. Nasze szczypiornistki to legenda żeńskiego szczypiorniaka. Królowe tego sportu. A legendy się nie depcze tylko szanuje.

tck
Senior

#2385 Postautor: tck » 17 lipca 2018, o 00:04

Czarek pisze:
Cooper pisze:

Tego bym nie chciał. Dlatego należy dążyć do likwidacji spółek miejskich, a szczypiornistki pozbawić dotacji w ogóle.

Pies ogrodnika- sam nie zjem i komuś nie dam....

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2386 Postautor: Gelo » 17 lipca 2018, o 08:30

Maxx pisze:Pokaż mi bardziej utytułowany lubelski klub niż nasze dziewczyny. Nie wiem czy rozumiesz co piszesz ale ponad wszelką wątpliwość masz z tym spory problem. Nasze szczypiornistki to legenda żeńskiego szczypiorniaka. Królowe tego sportu. A legendy się nie depcze tylko szanuje.

Z tym, że ta "legenda" mało kogo może interesować - i jak porównać frekwencję na sportowych arenach Lublina - tak właśnie jest. A żeńska piłka ręczna to bardziej gra w zbijaka niż ten sport. Nie podważam medali i zasług Montexu dla Lublina. Ale i jako drużyna klubowa i jako reprezentacja kraju nie liczymy się na świecie. Zmierzam do tego, że Lublin to żużel - czy się to komuś podoba czy nie. A ponieważ ludzie głosują nogami - nakłady na poszczególne dyscypliny powinny być proporcjonalne do zainteresowania kibiców. Pomijam już drobny fakt, że żużel wymaga gigantycznych inwestycji w kontrakty i w sprzęt - to nie to samo co szorty i trampki.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2387 Postautor: $korzen$ » 17 lipca 2018, o 09:06

Cooper pisze:

W mojej opinii na "legendy" chodzi wiecej niz 500 osob. Ale co ja w sumie wiem? Te cale legendy zbiora przez cay sezon publike taka, jaka byla u nas lacznie na meczu z Lodzia i Gnieznem? czy nie bardzo?

Ktos tez wczesniej, chyba Cooper, zadal pytanie czy warto zostac spolka miejska zeby pozniej latac po komisjach i sie tlumaczyc... jak pokazuje przyklad pilkarskiego Motoru - na pewno warto. Jak pokazuje praktyka to sa dodatkowe 2-3 banki rocznie jak z bicza strzelil + jakas tam gearancja stabilnosci. Dajcie mi 15% z tej kwoty i ja moge tlumaczyc klub po wszelkich komisjach przez caly okragly rok :cool: z reszta jak nie bedziemy spolka miejska to nie wiem czy przetrwamy w tej e-lidze, tam trzeba miec min. 7 baniek zeby powalczyc o spokojne utrzymanie. Taki Falubaz w tym roku ma budzet 9 baniek a sami widzicie co jada. Bez spolki miejskiej my potrzebujemy Bogdanki i wsparcia Azotow na poziomie o wiele wiekszym niz obecnie. A to i tak moze byc za malo.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2388 Postautor: istred » 17 lipca 2018, o 09:28

Z drugiej strony piłkarski Motor jest spółką miejską i co z tego? Nawet awansu do 3 ligi nie są w stanie osiągnąć.

Trzeba również pamiętać, że jeśli miasto miałoby wejść w spółkę to będzie miało wpływ na wybór władz spółki i będzie miało pełne prawo usunąć Kępę i Więckowskiego, a zastąpić ich choćby Sprawką czy innym Dyzmą.

Obecny zarząd bez formalnego udziału miasta był w stanie w ciągu dwóch lat istnienia zbudować największe budżety zarówno w 2. jak i w 1. lidze, dlatego ufam im, że są w stanie zbudować budżet na przyzwoitą rywalizację w ekstralidze.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#2389 Postautor: dannie » 17 lipca 2018, o 09:59

Gelo pisze: Ale i jako drużyna klubowa i jako reprezentacja kraju nie liczymy się na świecie.

Nie odnoszę się do całego wywodu, ale jednak nie zakłamujmy aż tak rzeczywistości. Może nie jesteśmy potęga, ale jednak coś tam na tym "świecie" dziewczyny pokazały. Nie będę tu się już cofał 10 lat do wygranej przez Montex w Pucharze EHF (zbijakowy Puchar UEFA) czy ćwierćfinałów LM, ale chociażby ostatnia wygrana w Pucharze Challenge może nie jest jakiś wybitny osiągnięciem, ale jednak jak się prześledzi historię polskich klubów w sportach zespołowych w europejskich rozgrywkach to na palcach jednej (dwóch?) rąk można policzyć zdobywców jakichkolwiek pucharów.

Do tego nie tak dawno reprezentacja zajęła 4 miejsce na MŚ.

Ok, nie jesteśmy potęgą; ok, żeński szczypiorniak nie jest topowym sportem (jak 90% żeńskiego sportu), ale jednak jakieś tam osiągnięcia na koncie mamy.

I naprawdę wolę "dać" temu Montexowi te 3 mln rocznie wiedząc, że będą w stanie z tego "zrobić" kolejną podwójna koronę w kraju, powalczyć w europejskich pucharach i promować Lublin jako stolicę polskiego żeńskiego szczypiorniaka, gdzie występuje też reprezentacja niż "dać" te same 3 mln na piłkarski Motor, który za te pieniądze może co najwyżej śrubować swoje osiągnięcia w Tabeli Wszech Czasów III (vel IV) ligi Grupy Lubelsko-Podkarpackiej, a przy dobrych wiatrach awansować do II ligi.

W przypadku Montexu te pieniądze zapewniają mu praktycznie funkcjonowanie i odnoszenie sukcesów z uwagi na niszowy charakter tego sportu (prawie sport amatorski). W przypadku Motoru (piłkarskiego, a nawet żużlowego) pieniądze z miasta mogą być jedynie dodatkiem, wsparcie, bo z uwagi na siłę marketingową tych dyscyplin są one w stanie (i powinny) zapewnić sobie finansowanie komercyjne.

Już rugbystom bym też prędzej coś sypnął, bo im Bogdanka czy inne Azoty nie ufundują kontraktów, a warto aby istniała możliwość uprawiania wielu dyscyplin, co sprzyja ogólnemu rozwojowi fizycznemu obywateli.

Publiczne wsparcie sportu amatorskiego/półamatorskiego lub niszowego ma swoje uzasadnienia, bo rzadko kiedy jest on jednocześnie wielkim biznesem, który przynosi krocie. Jeżeli chcemy, żeby ktoś w tym kraju uprawiał lekkoatletykę, łucznictwo, strzelectwo, wioślarstwo etc. - to musimy te sporty wspierać publicznymi środkami, bo sponsorzy tam nie walą drzwiami i oknami.

W przypadku np. piłki nożnej wkładamy publiczne pieniądze w czyjś prywatny biznes przynoszący mu niekiedy krocie.
Obrazek

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2390 Postautor: $korzen$ » 17 lipca 2018, o 10:04

Istred, to ze pilkarski Motor nie moze awansowac nie jest wina miasta i miejskich pieniedzy tylko pilkarzy, bo to oni graja na boisku. Od kilku motorozjebow slyszalem, ze wiekszosc tych pseudo-kopaczy ma "stale" wyplaty bez wzgledu na wyniki osiagane na boisku. Patologia. Ale do czego zmierzam? a no do tego, ze mimo 3 lat pilkarskiej kompromitacji nadal moga liczyc na kupe hajsu z miasta. Hajsu o ktorym my mozemy pomarzyc nawet pomimo faktu, ze jestesmy obecnie sportowa wizytowka Lublina. Zuzel po takich 3 latach zostalby zaorany i zrownany z gleba. Obaj sie chyba tutaj zgodzimy?

Jezeli Kepa i Wieckowski beda dalej robic to co robia, to nikt nie odwazy sie odsunac ich od wladzy. Kibice by na to nie pozwolili.

Rowniez w nich wierze, ale 7-8-9-10 baniek budzetu to juz jest bardzo duze wyzwanie jak na Lublin. Obaj o tym wiemy. Zakladajac spolke miejska mamy jakies 5-6 baniek z urzedu. 2-3 Banki od ekstraligi za transmisje w tv oraz jakies 3-4 banki z miasta. Dodajac Azoty - Bogdanke - Speed Car - Perle, frekwencje i szereg innych sponosorow mozna cos fajnego faktycznie zbudowac. Ale odejmij sobie te 3-4 banki z miasta i juz robi sie problem. A ze trzeba sie bedzie tlumaczyc jakims komisjom? No sorry Istred, to nie jest przedszkole :cool:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2391 Postautor: Gelo » 17 lipca 2018, o 10:31

Zdaje się dyskusja jest bezcelowa, bo w Ekstralidze konieczna jest spółka akcyjna. Bez tego nie otrzymamy licencji.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2392 Postautor: $korzen$ » 17 lipca 2018, o 10:35

Gelu w zasadzie to jedno wiaze sie z drugim :cool: trzeba byc na prawde skonczonym debilem, idiota i pseudo-politykiem zeby nie chciec (bedac wspomnianym pseudo-politykiem) awansu zuzlowcow do Ekstraligi. Ogromna promocja dla miasta i wlasnych czterech liter. Mecze ekstraligowe maja lepsza ogladalosc niz ekstraklasa pilkarska. Czy w naszym ratuszu na prawde siedza sami idioci?

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#2393 Postautor: ravajas » 17 lipca 2018, o 11:06

istred pisze:(...)i co z tego? Nawet awansu do 3 ligi nie są w stanie osiągnąć.
Oglądałem kiedyś taki polski film, w którym przedstawione wydarzenia były oczywiście fikcją, a wszelka zbieżność z rzeczywistością była przypadkowa; jego tytuł to "Piłkarski poker". Genialne role wybitnych aktorów polskich scen i kina... Pamiętam...
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2394 Postautor: istred » 17 lipca 2018, o 11:31

$korzen$ pisze:Istred, to ze pilkarski Motor nie moze awansowac nie jest wina miasta i miejskich pieniedzy tylko pilkarzy, bo to oni graja na boisku. Od kilku motorozjebow slyszalem, ze wiekszosc tych pseudo-kopaczy ma "stale" wyplaty bez wzgledu na wyniki osiagane na boisku. Patologia. Ale do czego zmierzam? a no do tego, ze mimo 3 lat pilkarskiej kompromitacji nadal moga liczyc na kupe hajsu z miasta. Hajsu o ktorym my mozemy pomarzyc nawet pomimo faktu, ze jestesmy obecnie sportowa wizytowka Lublina. Zuzel po takich 3 latach zostalby zaorany i zrownany z gleba. Obaj sie chyba tutaj zgodzimy?

Jezeli Kepa i Wieckowski beda dalej robic to co robia, to nikt nie odwazy sie odsunac ich od wladzy. Kibice by na to nie pozwolili.

Rowniez w nich wierze, ale 7-8-9-10 baniek budzetu to juz jest bardzo duze wyzwanie jak na Lublin. Obaj o tym wiemy. Zakladajac spolke miejska mamy jakies 5-6 baniek z urzedu. 2-3 Banki od ekstraligi za transmisje w tv oraz jakies 3-4 banki z miasta. Dodajac Azoty - Bogdanke - Speed Car - Perle, frekwencje i szereg innych sponosorow mozna cos fajnego faktycznie zbudowac. Ale odejmij sobie te 3-4 banki z miasta i juz robi sie problem. A ze trzeba sie bedzie tlumaczyc jakims komisjom? No sorry Istred, to nie jest przedszkole :cool:

Ja argumentów dotyczących tłumaczenia się komisjom nie podnosiłem :)
Co do Twoich wyliczeń to nie wiem jak obliczyłeś te 5-6 baniek. Dla mnie równie dobrze może być to 10 baniek jak 1 mln.
Generalnie - jak widać - zarząd bardzo umiejętnie konstruuje budżet i mu to wychodzi. Dlatego ja nie wnikam w jaki sposób ten budżet zapewniają. Znają się na tym znacznie lepiej ode mnie i nie zamierzam ich recenzować. Wierzę, że i w ekstralidze byliby w stanie zbudować odpowiedni budżet.

Patrzysz bardzo krótkowzrocznie, a moim zdaniem tak to nie działa jak napisałeś. Można powiedzieć, że ostatnie dwa sezony są "tłuste", ale nie zawsze musi tak być. Prędzej czy później drużyna przegra, albo nie osiągnie założonego celu - życie.
Poza tym trzeba zauważyć jaka opcja obecnie rządzi w mieście i z jakiej opcji wywodzi się Więckowski. To też się może zmienić i to całkiem niedługo, jak pupile Czarka dojdą do władzy to może nie być im po drodze z Więckowskim. Poza tym, skoro coś jest własnością miasta to uwierz mi, że znajdzie się wiele osób, które coś z tego będą chciały mieć - czy to zbić kapitał polityczny czy po prostu zgarnąć na boku jakąś pensyjkę. Tak to niestety działa.

Trzeba też widzieć, że to jest twór stworzony od podstaw przez Kępę i Więckowskiego i nie byłbym tego taki pewien czy w tym momencie tak chętnie by się go pozbywali przekazując władzę miastu (nawet jakby mieli czasowo pozostać na stanowiskach).

Zawsze byłem zwolennikiem tego, żeby miasto weszło w spółkę żużlową. Przede wszystkim dlatego, że na wypadek chudych lat (a takie - z przerwami - były przez ostatnich ponad 20 lat) ktoś miał obowiązek utrzymywać ten grajdół i ryzyko, że żużla w Lublinie nie będzie byłoby znacznie ograniczone.
Teraz, gdy za klub wziął się Kępa widzę więcej ryzyka w wejściu miasta w spółkę niż korzyści.
Uważam, że wystarczające byłoby zbudowanie (wyremontowanie) przez miasto stadionu, który później będzie musiał być wykorzystywany. Wobec tego miasto i tak by miało presję żeby żużel w Lublinie był.

Uważam, że ten milion czy nawet dwa więcej (a to są wyłącznie nasze dywagacje, bo nigdzie nie jest powiedziane, że takiego samego wsparcia nie uda się uzyskać poprzez promocję), w dłuższej perspektywie nie są warte ryzykowania zmiany sposobu zarządzania klubem.

Co do braku awansu piłkarskiego Motoru to oczywiście, że po boisku biegają piłkarze, ale ktoś ich zatrudnia, ktoś zatrudnia trenera, ktoś ustala systemy wynagradzania (na co sam wskazujesz, że są źle niemotywacyjne), ktoś w końcu jest odpowiedzialny za pozyskiwanie pieniędzy nie tylko z miasta, ale i ze źródeł zewnętrznych. Kto? Zawsze na końcu zarząd. Więc nigdy nie jest tak, że w przypadku braku sukcesów sportowych winni są wyłącznie zawodnicy.

Czarek
Trener

#2395 Postautor: Czarek » 17 lipca 2018, o 11:41

tck pisze:Pies ogrodnika- sam nie zjem i komuś nie dam....

Nie bądź śmieszny. Jestem przeciwko dotowaniu sportu z budżetu, a zwłaszcza przeciwko spółkom miejskim, bo ich zarządy są obsadzane przez kolesi z partyjnego klucza i dochodzi tam to takich patologii, że nawet protokołów ze swoich obrad nie chcą ujawniać, ale jeśli już istnieje pula na sport to środki powinny być dysponowane wg jasnych i sprawiedliwych zasad, a najsprawiedliwszą jest głosowanie podatników czyli kibiców tj. frekwencja. Tutaj szczypiornistki wypadają dramatycznie. Mimo serii tytułów i ton pucharów nie są w stanie zapełnić 4-tysięcznej hali! Zwykle zajęte jest jakieś 15% miejsc, a idą na to miliony. Gdyby w Lublinie rządził ktoś normalny to zamiast ładowania w ten łatwy sukces już dawno mielibyśmy remont stadionu żużlowego i parę medali DMP na koncie.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#2396 Postautor: Torsen » 17 lipca 2018, o 11:48

W umowie spółki / statucie można określić sposób obsadzania organów i wcale większościowy wspólnik / akcjonariusz nie musi mieć decydującego głosu. Musi się tylko na takie rozwiązanie zgodzić. Przy obecnym układzie pewnie można by taką zgodę uzyskać. I problem rozwiązany.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2397 Postautor: istred » 17 lipca 2018, o 11:52

Gdyby w Lublinie rządził ktoś normalny to zamiast ładowania w ten łatwy sukces już dawno mielibyśmy remont stadionu żużlowego i parę medali DMP na koncie.
A kto to ten "normalny"?
Przez ostatnie 20-30 lat w Lublinie rządziły różne opcje polityczne i jakoś nigdy ten żużel nie był na takim poziomie jak jest obecnie, a my emocjonowaliśmy się zwykle rywalizacją z Krosnem i Opolem. Trzeba uczciwie przyznać, że dopiero za Żuka coś zaczęło się w tej kwestii zmieniać - zarówno załatwione przez Żuka wsparcie KMŻtu przez Bogdankę jak i obecna współpraca.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2398 Postautor: istred » 17 lipca 2018, o 11:58

Torsen pisze:W umowie spółki / statucie można określić sposób obsadzania organów i wcale większościowy wspólnik / akcjonariusz nie musi mieć decydującego głosu. Musi się tylko na takie rozwiązanie zgodzić. Przy obecnym układzie pewnie można by taką zgodę uzyskać. I problem rozwiązany.

Biorąc pod uwagę, że - z tego co nieraz przedstawiciele ratusza mówili w mediach - miasto nie planuje wchodzić w żadne spółki, oraz wiedząc jak wygląda zabezpieczanie interesów jednostek czy to jst czy SP nie sądzę, żeby ktokolwiek się na takie rozwiązanie zgodził.
Poza tym jaki interes miałoby miasto we wchodzeniu w taką spółkę i jaką korzyść miałby z tego mieć Kępa z Więckowskim żeby być choćby mniejszościowym udziałowcem? Przecież w ramach "dofinansowania" klubu przez miasto, które z tego co wiem - na przykładzie piłkarskiego Motoru - odbywa się poprzez emisję akcji, które obejmuje Ratusz, Kępa z Więckowskim musieliby dołożyć drugie tyle, albo oddać część swoich wpływów. Kępa z Więckowskim nie finansują klubu z własnej kieszeni więc nie sądzę, żeby widzieli jakikolwiek sens w takim rozwiązaniu.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#2399 Postautor: Kargolo » 17 lipca 2018, o 12:08

istred pisze:A kto to ten "normalny"?
Przez ostatnie 20-30 lat w Lublinie rządziły różne opcje polityczne i jakoś nigdy ten żużel nie był na takim poziomie jak jest obecnie, a my emocjonowaliśmy się zwykle rywalizacją z Krosnem i Opolem. Trzeba uczciwie przyznać, że dopiero za Żuka coś zaczęło się w tej kwestii zmieniać - zarówno załatwione przez Żuka wsparcie KMŻtu przez Bogdankę jak i obecna współpraca.

Daj człowiekowi palec to będzie chciał całą rękę.
Daj kibicowi 2 melony to będzie chciał 5.
W jednym Czarek ma rację - nie powinny istnieć sportowe spółki miejskie. Motor i SPR powinny stawać do konkursów na równi ze wszystkimi. Wtedy by się okazało kto jak sobie poradzi i zniknąłby problem pompowania co chwilę pieniędzy w trzecioligowca na kontrakty dla emerytowanych Burkhardtów czy innych Brzyskich. Spółka miejska nie może upaść, bo słabo by to wyglądało, więc Motor w obecnym stanie rzeczy dostanie tyle ile będzie potrzebował.
Wsparcie dla żużla jest w moim odczuciu optymalne.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Czarek
Trener

#2400 Postautor: Czarek » 17 lipca 2018, o 12:18

istred pisze:
Gdyby w Lublinie rządził ktoś normalny to zamiast ładowania w ten łatwy sukces już dawno mielibyśmy remont stadionu żużlowego i parę medali DMP na koncie.
A kto to ten "normalny"?

Nie wiem, bo nie znam lubelskiego polityka, który zaproponowałby postawienie na żużel, którym żyje Lublin kosztem szczypiornistek, które lublinianie olewają aż miło.

istred pisze:Przez ostatnie 20-30 lat w Lublinie rządziły różne opcje polityczne i jakoś nigdy ten żużel nie był na takim poziomie jak jest obecnie, a my emocjonowaliśmy się zwykle rywalizacją z Krosnem i Opolem. Trzeba uczciwie przyznać, że dopiero za Żuka coś zaczęło się w tej kwestii zmieniać - zarówno załatwione przez Żuka wsparcie KMŻtu przez Bogdankę jak i obecna współpraca.

No nie wiem, bo 27 lat temu osobiście świętowałem przy Zygmuntowskich zdobycie srebrnego medalu DMP. Żużel w Lublinie jest wtedy dobry gdy ma u sterów ludzi z wizją, potrafiących podejmować odważne decyzje (obecnie duet K&W), a w ratuszu polityków, którzy mu nie przeszkadzają.
PS. Ponoć kiepsko wygląda temat remontu toru i budowy mini-toru gdyż umiłowani przywódcy miasta dalej pragną boiska piłkarskiego przy Zygmuntowskich :)