Dariusz '100 tysięcy? Nie, dziękuje!' Sprawka

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Mateusz111
Junior

Re: Dariusz '100 tysięcy? Nie, dziękuje!' Sprawka

#1276 Postautor: Mateusz111 » 12 września 2013, o 10:30

mikas pisze:Nie zgadzam sie z tym, że wpływy z biletów były mniejsze od spodziewanych. Tak wysokiej frekwencji jak w tym sezonie nie było w Lublinie od lat, wiec jak była zakładana jeszcze wieksza to te założenia były mega hurra optymistczne i nie mogły sie sprawdzić (szczególnie gdy z góry było mówione, że nie jedziemy o awans w tym sezonie i takie info poszło w prasie), a jeśli tak było należałoby uznać to za błąd zarządu, którego można było uniknąć.

Nie powiesz mi że w tym sezonie jest wyższa frekwencja niż w poprzednim...

Kolejne założenie odnośnie spodziewanej ilości zdobywanych punktów na wyjazdach, też przed sezonem nie może być takim w którym z góry np. przegrywamy wszystkie mecze, szczególnie że co roku nastawiamy się na zdobywanie punktów bonusowych.
Z drugiej strony możemy przy tych Twoich przykładach meczów wyjazdowych powiesić na szali mecze u siebie i zdobycie na własnym torze jedynie 46 pkt z Ostrowem, 44 z Łodzią, 44 z Grudziądzem czy 46 z Gdańskiem. Zdobycia tak małej ilości punktów w meczach u siebie też na pewno nikt z zarządu klubu nie zakładał, więc moim zdaniem Twoje tezy odnośnie przyczyn braku pieniędzy przedstawione przez Ciebie wyżej są błędne.

Mikas, czy gdy poznałeś skład z Trojanowskim, Kudriaszowem, Baranem, Miesiacem, cieniującym w tamtym sezonie Jeleniewskim uważałeś, że coś możemy ugrać na wyjazdach? Myślę, że nastawienie było takie, żeby po zaciętych meczach wygrywać w Lublinie, a wyjazdy odjechać tak żeby nie było wstydu.
Co do samych punktów, tak z ciekawości podliczyłem ile punktów w rundzie zasadniczej zdobyliśmy w tym i w poprzednim sezonie ( o ile excel mnie nie oszukał):
Sezon 2012: 474
Sezon 2013 571 (tutaj odjechaliśmy dwa mecze więcej, więc odejmując powiedzmy 100pkt to wychodzi praktycznie to samo - przypominam, że po odejściu dwóch liderów).

Zaratustra
Kadrowicz

#1277 Postautor: Zaratustra » 12 września 2013, o 14:39

Mateusz111 pisze: Myślę, że nastawienie było takie, żeby po zaciętych meczach wygrywać w Lublinie, a wyjazdy odjechać tak żeby nie było wstydu.

Jeżeli założenie byłoby takie, o jakim piszesz, to musiałoby uwzględniać również spadek z ligi. Myślę, że Sprawka i sponsorzy "nie brali" tego jednak w kalkulacjach.
Mieliśmy pogonić wysoko u siebie wszystkich oprócz Gdańska i Grudziądza i zebrać potrzebne do utrzymania bonusy. Rzeczywistość zweryfikowała te plany i zmusiła klub - pewnie na solidnym wku*wie - do walki na wyjazdach.

Z której strony i jak by nie patrzeć, kalkulacja wzięła w łeb, bo pieniędzy zabrakłoby zapewne zarówno w opcji numer I, jak i w opcji numer II :)

Oczywistością jest, że Sprawka dał ciała. Przede wszystkim dlatego, że jest prezesem, a prezes z racji zajmowanego stanowiska powinien "gwarantować", że przychody i wydatki będą się "zgadzać". Jestem jednak w stanie - tak po ludzku ;) - zrozumieć, że różne rzeczy się na tym świecie dzieją i mogły one sprawić, że tych pieniędzy suma sumarum nie było tyle, ile zakładano.

zombie
Szkółkowicz

#1278 Postautor: zombie » 4 października 2013, o 17:37

LublinM

#1279 Postautor: LublinM » 4 października 2013, o 19:28

To nieźle, jak są kluby które w 2013 nie zapłaciły za punkty meczowe, to ja się pytam co oni zrobią aby 30 listopada być na zero. U nas w takim razie skromnie ale na czas :)

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#1280 Postautor: Masi » 4 października 2013, o 22:44

Naprawdę są jeszcze ludzie, których to dziwi? Na dzisiaj w I lidze zawodników to ma pospłacanych Łódź i może Rawicz i Dauga. A Gdańsk czy Gniezno to jeszcze dłuuuuuugoooo będą spłacać. Gdzieś do wiosny.
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

go!
Trener

#1281 Postautor: go! » 7 października 2013, o 01:48

zombie pisze:prezes podsumowuje sezon

Nie sadzilem, ze kiedys, to powiem, ale ten czlowieczek zaczyna mnie chyba swoja uparta polityka troche przekonywac do siebie. Fakt, ze nie ma na horyzoncie nikogo lepszego jest chyba decydujacy. Ale jednak.... Jedna tylko uwaga Panie S: co znaczy slowo "dogmat" co Pan je dwa przyjal przed sezonem? :p :? :)

ermen
Zawodowiec

#1282 Postautor: ermen » 14 października 2013, o 17:04

Każdemu jego Everest...

harry
Trener

#1283 Postautor: harry » 14 października 2013, o 17:42

Oczywiście biorąc pod uwagę to co było obiecywane przez GKSZ to Sprawka ma rację i może być trochę zły. Ale na przykład ja ani przez moment nie wierzyłem w te opowieści o tym, że jakieś kluby mogą nie dostać licencji. Nie wiem jak można być tak naiwnym po 5 (pięciu) latach pracy w żużlu?

Oczywiście drugie dno tej złości to koniec marzeń o łatwych i tanich kontraktach, które mogłyby stać się faktem, gdyby tak ze dwa-trzy zespoły z I ligi nie dostały licencji (Gniezno, Bydgoszcz czy nawet Gdańsk który mógłby wrócić karnie do I ligi). A tak wszystko zostaje po staremu i teraz trzeba ostro brac się do roboty. O tyle dobrze, że olbrzymia praca marketingowo - reklamowa w tę niedzielę została zrobiona. Tylko brać i korzystać.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1284 Postautor: niespokojny » 14 października 2013, o 18:25

Raczej w sobotę. Dla mnie to jest chora sytuacja że w Gnieźnie, które ledwo przędzie przymierzają się do składu z Lindbaeckiem, Pedersenem i braćmi Jabłońskimi. Czegoś tu nie czaje. Powinien być wprowadzany jakiś kurator który ograniczy wydatki na zawodników np. do 1 mln zł.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Czarek
Trener

#1285 Postautor: Czarek » 14 października 2013, o 21:04

Jedynym atutem Prezesa w okresie transferowym po czarnym PR-ze jaki sam zrobił klubowi miała być dobra sytuacja finansowa, a tymczasem centrala daje zielone światło kanciarzom, pralniom brudnych pieniędzy, nałogowym dłużnikom, kiepskim prezesom itp. elementowi. Panie Prezesie, trzeba zapukać do sponsorów, którzy właśnie lekko uchylili drzwi dla żużla. Tylko z dużą kasą możemy powalczyć w sezonie budżetów bez dna.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#1286 Postautor: $korzen$ » 14 października 2013, o 21:11

Dokad to wszystko zmierza? Gdansk Pieszczkowi i Mroczce stoi podobno za nascie spotkan a robia przymiarki pod Pedersena? Gniezno po tych cyrkach ktore wklejalem na forum chce brac Bjarne i obu Jaboli... gdzie to wszystko zmierza? Czy w GKSZ/PZM nie rozumieja, ze uzdrowic zuzel mozna tylko poprzez ukrucenie tego procederu? Jak takie Gniezno z Gdanskiem poleca do 2 ligi to reszta chcac czy niechcac pojdzie po rozum do glowy. Tutaj Sprawke rozumiem i popieram bo troche liznalem glebiej sytuacje w Gnieznie i to jest po prostu jakas makabra. Dariusz placze z tego powodu to raz, a dwa juz chyba sam doskonale zdaje sobie sprawe, ze o "Baranowych" kontraktach moze zapomniec i ze bez kozaka pokroju Miska, Ljunga czy Lindgrena sie nie obejdzie....

go!
Trener

#1287 Postautor: go! » 15 października 2013, o 01:00

Niestety, ale zuzlowcy (w wiekszosci) to nie sa geniusze ekonomii. Wola obiecaną wielka kase niz realna wyplate. Czasem z pomoca sądu mozna ja finalnie dostac, ale tak naprawde jest jakas granica spełnialnosci obiecanek i potem nie ma juz nic. Mozna pracowac za zaliczke, no problem, nikt tego nie zabrania.

Sztyvny
Szkółkowicz

#1288 Postautor: Sztyvny » 15 października 2013, o 15:47

Z każdym kolejnym dniem jestem coraz skuteczniej "leczony" z jakiegokolwiek żużla.

2 lata temu zaczęły się betonowe tory, i już sezon 2012 wyglądał pod kątem ścigania bardzo kiepsko (gdyby nie walka do końca, to byłaby taka sama lipa, jak w tym sezonie).
W 2013 na stadion nie poszedłem ani razu, bo nawet gdy zniechęcenie przechodziło i miałem zamiar wybrać się na kolejny mecz, wychodziły jakieś absurdy (albo po prostu zobaczyłem sobie jakąś retransmisję jazdy gęsiego z poprzedniego spotkania i odechciewało się marnować niedzielę na tego typu "widowisko").

W czasie sezonu 2013 (a nawet wcześniej, bo już 2012), zaczęła się nagonka na jeden z niewielu klubów, który odważył się jechać na przyczepnym - na Leszno. To, co orzeczono po akcji marnej folii i totalnie niesportowym zachowaniu, pokazało bardzo jednoznacznie, że nie ma tutaj mowy o czymś takim jak sport.

Potem pojawił się półfinał w Toruniu (a potem w Częstochowie) - takiego wypaczenia idei sportowej rywalizacji fair play chyba jeszcze nigdy nie widziałem, a takich "błędów" sędziego nawet w piłce nożnej trudno byłoby szukać.

Na koniec akcja z finału i ciągły brak reakcji władz żużlowych. Już nawet nie chodzi o regulamin - to co miało miejsce było postawą skrajnie antysportową, totalnym zaprzeczeniem jakiejkolwiek rywalizacji i ducha sportu. Za coś takiego zawodnicy powinni dostać czasowy zakaz startów, a działacze klubowi całkowity zakaz pełnienia jakichkolwiek funkcji w jakimkolwiek sporcie. A klub i ewentualne degradacje, zadośćuczynienia, itp., to już osobna bajka.

Do tego doszła akcja z "nowymi" kontraktami po rundzie zasadniczej u nas. W sumie decyzja prezesa wydawała się słuszna i o ile jej wykonanie było jakie było, to był to jeden z niewielu kroków ku, być może normalności (chociaż wykonany w dość nienormalny sposób).

A teraz co - już mówi się o tym, że może jednak znów jedziemy na kredyt...

I na koniec cytat Pana Marka Kępy - "Tor powinien być tak równy, że jadąc można by czytać gazetę" (czy jakoś tak). No, może i powinien. Ale jeśli na zawodach takich jak Mistrzowie Świata vs. Polska ma tak wiać nudą (i 4 ostatnie biegi sprawy nie ratują niestety), to chyba jednak lepiej czytać gazetę...

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#1289 Postautor: Maxx » 18 listopada 2013, o 23:03

Przypominam tylko słowa Dariusza w kontekście sezonu 2014: "Pierwsza czwórka to minimum". Pytanie: Gdzie, którędy i z kim???

Mad
Senior

#1290 Postautor: Mad » 18 listopada 2013, o 23:10

Tak będziemy w pierwszej czwórce ale po 1 kolejce :lol:

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#1291 Postautor: Maxx » 18 listopada 2013, o 23:17

To może Wielce Szanowny Pan Prezes zechce przemówić łaskawie do kibicowskiego plebsu i oświeci z lekka jakie działania prowadzi w kontekście konkretnych zawodników? Szlag mnie trafia jak czytam tu i ówdzie, że ten czy tamten już podpisał a w Lublinie jak zwykle... Cisza...

Awatar użytkownika
mlody26
Junior

#1292 Postautor: mlody26 » 18 listopada 2013, o 23:34

Na razie darek wyslal obrazonej czwórce grube tysiące kary za zniesławienie klubu na nielegalnej konferencji. Jak chlopaki zaplacą to moze starczy na jakiego Larsena czy Szlajna...
Tak sie zastanawiam. kary to wymiganie się od uregulowania należności czy może to co wyżej? :)

jack08

#1293 Postautor: jack08 » 18 listopada 2013, o 23:38

No i brawo. Kara jak najbardziej zasłużona. Sprawka nie złamał żadnego punktu kontraktu, a chłopaki tak.
Mam nadzieje, że DS nie odpuści i chłopaki dostaną po dupie.

klops
Junior

#1294 Postautor: klops » 18 listopada 2013, o 23:41

Czyli przynajmniej wiemy, że żyje. Dobrze bo już się zaczynałem martwić :)

A tak na serio to czekałem kiedy się to wydarzy. Nie zdziwiłbym się gdyby dobry prawnik dopatrzył się w tych konferencjach działania na szkodę wizerunku klubu. Ostatnio to samo zrobił z Ułamkiem zarząd Gniezna, tylko tam cała wina Sebastiana była w pokazaniu nieprzyjaznych gestów w kierunku Pedersena. Na indywidualnym turnieju. Z tego co kojarzę to Gniezno za tą przewinę domaga się ok. 60tys. pln.

To jak jest ich czterech to może na jakiegoś Lamparta wystarczy, nie? 8)

A przepraszam. Gniezno od Ułamka chce lekko ponad 120tys. pln.
No to bierzmy Lindgrena :D
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1295 Postautor: niespokojny » 18 listopada 2013, o 23:48

mlody26 pisze:Na razie darek wyslal obrazonej czwórce grube tysiące kary za zniesławienie klubu na nielegalnej konferencji. Jak chlopaki zaplacą to moze starczy na jakiego Larsena czy Szlajna...
Tak sie zastanawiam. kary to wymiganie się od uregulowania należności czy może to co wyżej? :)

Uważaj bo jeszcze ty dostaniesz karę za rozpowszechnianie takich informacji :D
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

harry
Trener

#1296 Postautor: harry » 18 listopada 2013, o 23:54

To już wiemy kogo nie będzie na przyszły rok w naszym zespole. Lista klopsa kurczy się szybko. Dzisiaj czytałem w kilku miejscach że podpisał Lampart. Ciekawe na ile to prawdziwe?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

max3
Zawodowiec

#1297 Postautor: max3 » 19 listopada 2013, o 00:27

Panie Sprawka proszę odejdź z tego klubu jak najszybciej..niech Pan nie robi posmiewiska bo żaden poważny zawodnik i sponsor nie przyjdzie do tego klubu.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1298 Postautor: Łoptymista » 19 listopada 2013, o 07:41

mlody26 pisze:Na razie darek wyslal obrazonej czwórce grube tysiące kary za zniesławienie klubu na nielegalnej konferencji. Jak chlopaki zaplacą to moze starczy na jakiego Larsena czy Szlajna...

Mam nadzieje, ze nie zaplaca ani grosza, a w razie czego sprawa skonczy sie w sadzie. To dopiero bedzie festiwal.:/

Swoja droga nie pojmuje czemu zarzad dalej ciagnie ten temat? Tam naprawde nikt nie ma pojecia o dbaniu o wizerunek klubu, budowanie marki. Najlepiej byloby zaczac normalnie nowy rozdzial i tyle. SKoro KMZ nie chce "buntownikow" to nie. Trudno. Robimy swoje i tyle. Nie ma sensu dodatkowo komplikowac sprawy.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#1299 Postautor: mustafa » 19 listopada 2013, o 08:34

a ja sobie przypominam tą śmieszną konferencję, gdzie leciały wyzwiska i okrzyki, a wściekły tłum mało co Sprawki nie wyciągnął na siłę. I bardzo dobrze, że jest taka kara. Mieli odpowiedni zapis w umowie na temat tej kwestii? Sam mlody26 mówił kiedyś, że taki zapis dostali, więc niech teraz się tłumaczą, nawet i w sądzie.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#1300 Postautor: lombard » 19 listopada 2013, o 08:41

Festiwal medialny naszych byłych zawodników zaszkodził i nie mam co do tego wątpliwości. Wizerunek klubu ucierpiał. Negocjacje są utrudnione bo wielu boi się jakiejś nazwijmy "powtórki z rozrywki". Daniel uciekając do Grudziądza dał niektórym jakiś sygnał do odwrotu. Pomijam na ile celowo a na ile mu pasowało. Teraz żeby się uwiarygodnić, trzeba zapewne więcej wyrzucić za podpis na starcie. Sytuacja trochę patowa bo jak zwykle większa gotówka pojawia się później. Nie wiem co mogłoby zmienić tą sytuację. Być może tylko jakiś spektakularny kontrakt mógłby odmienić oblicze naszego zespołu i klubu :?
Jako kibic żądny wrażeń w nowym sezonie mam żal. Nie tak to wszystko poszło jak miało być. :?