Lubelski klub w sezonie 2013

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

Re: Lubelski klub w sezonie 2013

#701 Postautor: truskawa » 19 sierpnia 2013, o 17:26

Łoptymista pisze:KMZ zachowuje sie tak jakby nie mial wizji istnienia smago siebie w przyszlosci. Nie prowadzi dzialn majacych sprawic, ze KMZ, lubelski zuzel zakoduja sie w umyslach ludzi jako marka, wartosc przy ktorej sie zyskuje, ktora budzi pozytywne reakcje.

Ja bym wolał, zeby Sprawka żadnego kaemżeta nikomu nie kodował i zaczął budowanie marki od nazwania klubu "Motor Lublin". Na początek wystarczy.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Koper
Trener
Kontakt:

#702 Postautor: Koper » 19 sierpnia 2013, o 17:28

Tak zrobiono w Zielonej Górze, którą Łopty postawił za wzór, po 19 latach przerwy powrócono do nazwy Falubaz.
http://sport.interia.pl/zuzel/news-hist ... nId,524277
http://www.scigacz.pl/Powrot,do,history ... ,8673.html

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#703 Postautor: grzesieck » 19 sierpnia 2013, o 17:31

daj jeszcze ze dwie podprowadzajace i bedziecie 'klasyczyny Koper' :D
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#704 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 17:32

Ale Falubaz jest tylko 1, a, jak wiadomo, Motory są 2.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#705 Postautor: Łoptymista » 19 sierpnia 2013, o 17:32

@ truskawa
a czy to ma takie znaczenie jak ma sie nazywac produkt? ma byc marka, a to duzo wiecej niz same literki. poza tym jesli chodzi o nazwe motor to prezes ma jakies tam pole manewru, wiec to juz jego sprawa jaka decyzje podejmie.

tak z innej beczki, ale nie do konca. ktos wie co sie stalo z firma marketingowa wspolpracujaca z klubem. nawet koziolka nowego nam zaprojektowali, jak sadze nie za darmo i gdzie oni teraz sa?

Koper
Trener
Kontakt:

#706 Postautor: Koper » 19 sierpnia 2013, o 17:35

Misionis pisze:Ale Falubaz jest tylko 1, a, jak wiadomo, Motory są 2.
ROW Rybnik też nie jest tylko jeden a mimo wszystko po latach powrócono tam do nazwy ROW.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#707 Postautor: truskawa » 19 sierpnia 2013, o 17:37

Łoptymista pisze:a czy to ma takie znaczenie jak ma sie nazywac produkt?

Moim zdaniem ma to podstawowe znaczenie.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Koper
Trener
Kontakt:

#708 Postautor: Koper » 19 sierpnia 2013, o 17:42

grzesieck pisze:daj jeszcze ze dwie podprowadzajace i bedziecie 'klasyczyny Koper' :D

Trochę klasyki nie zaszkodzi ale zamiast podprowadzających mam inną fotę ;)

http://static.sport24.pl/blogi/jawka/image/P1014361.JPG

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#709 Postautor: Łoptymista » 19 sierpnia 2013, o 17:44

truskawa pisze:
Łoptymista pisze:a czy to ma takie znaczenie jak ma sie nazywac produkt?

Moim zdaniem ma to podstawowe znaczenie.

istotniejsze jest to jakie wartosci, emocje, skojarzenia niesie ze soba

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#710 Postautor: Misionis » 19 sierpnia 2013, o 17:53

Ale nieodłącznym elementem marki jest nazwa. Nie wyobrażam sobie promowania marki bez nazwy. Chyba że piszesz o marce KMŻ.

Koper, jeśli chodzi o nazwę Motor, to chodziło mi waśnie o budowanie marki, a raczej problemy w tej kwestii, związane z współdzieleniem tej marki z piłkarzami.

meesha
Trener
Kontakt:

#711 Postautor: meesha » 19 sierpnia 2013, o 18:24

Koper pisze:Trochę klasyki nie zaszkodzi ale zamiast podprowadzających mam inną fotę ;)

http://static.sport24.pl/blogi/jawka/image/P1014361.JPG

Ehhh, gdzie ci chłopcy... i dziewczęta :/
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

harry
Trener

#712 Postautor: harry » 19 sierpnia 2013, o 19:48

Misionis pisze:
meesha pisze:A myślisz, że znajdzie się jeszcze 6 takich Bogdanek, żeby było w ogóle z czym w tej Elidze starować? Bez 6-8 baniek to nawet nie ma tam czego szukać. Tak się zhermetyzowała ta ekstraliga przez ostatnie lata, że przepaść w stosunku do I ligi jest jak stąd do Mogadiszu...
Ale co tam, łatwo sobie popisać na necie bez pojęcia o czymkolwiek.

Meesha, ale to właśnie takie myślenie skazuje nas na 1, czy drugą ligę. Ile Bogdanek jest np. w Lesznie, czy Gorzowie? 7? Nie sądzę. Myślę, że w tych miastach kluby są profesjonalnie zarządzane i atrakcyjne dla sponsorów. Niestety w Lublinie wciąż jeszcze króluje podejście żebracze klubu do sponsorów, a prezes nazywa ich darczyńcami. Ja dokładnie w tym doszukiwałbym się tej niemocy w pozyskiwaniu sponsorów. Klub tak na prawdę nie ma im nic do zaoferowania oprócz śmiesznych banerów na murawie. Jakby zapytać kibiców jakie firmy się na tej murawie reklamują to nie wiem czy ktoś wymieniłby jakąkolwiek oprócz Bogdanki, Lublina i Tyskich.

W profesjonalnej, współczesne firmie prezes ma do dyspozycji kilku menadżerów, z których każdy ma powierzone swoje zadania. Prezes z kolei kreśli wizję, opracowuje strategię, tworzy plany, deleguje zadania i koordynuje pracę menadżerów. A w KMŻcie? Prezes robi wszystko, a zarazem nic, bo jak wiadomo, nie da się zrobić wszystkiego dobrze. Prezes mówi, że nie ma kasy na zatrudnienie menadżerów, ale to jest podstawa. Inaczej nie będzie profesjonalnego klubu i porządnych sponsorów na EL. Sponsorzy chcą współpracować z nowoczesnym klubem sportowym, a nie z klubikiem szukającym darczyńców, jak powodzianie.

Lubelskie firmy, przez lata żebrania lubelskich działaczy, nabrały strasznie negatywnego podejścia do sportu. Aby zatem pozyskać sponsorów, trzeba profesjonalnie zarządzać klubem, zmienić jego wizerunek i stworzyć produkt atrakcyjny dla sponsorów.

Przykładem tego jak daleko odbiega styl KMŻ od tego jaki powinien być jest VIP speedway club, który zamiast być zamkniętym, elitarnym klubem biznesowym, jest jakimś zupełnie śmiesznym tworem, do którego zaprasza się krzycząc przez mikrofon podczas meczu i każe się płacić 1000 zł nie wiadomo za co.

Moje poparcie w 200%. Trzeba natychmiast zacząć cos zmieniać w tym klubie bo lada moment zaraz znikniemy. Pojawiły się ze trzy osoby, które zaczęły dosyć pozytywną robotę ale nie wiem czy maja wystarczającą siłę przbicia zresztą tak jak Jacek. Ale jeżeli prezes tego nie zrozumie to będzie albo coraz trudniej albo trzeba będzie go jednak szybko zmienić.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Sober
Senior

#713 Postautor: Sober » 19 sierpnia 2013, o 20:05

a wiec do dziela, harry :mrgreen:

go!
Trener

#714 Postautor: go! » 19 sierpnia 2013, o 20:27

czyli co.. ma prezesa zastrzelic? ;)

LubManUtd

#715 Postautor: LubManUtd » 19 sierpnia 2013, o 20:53

go! pisze:czyli co.. ma prezesa zastrzelic? ;)

Zaraz zabijać.

Wystarczy jak przyklei mu jaja.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#716 Postautor: sting126 » 20 sierpnia 2013, o 07:52

Cooper pisze:Tak apropos, czy ktos, gdzies, kiedykolwiek widzial w swojej, lub w firmie w ktorej pracuje oferte od KMZ ws. sponsoringu? Pytam, bo byly szumne zapowiedzi takiego katalogu, nawet gdzies widzialem robocza wersje chyba, ale nie wiem czy w koncu bylo to gdzies rozsylane, prezentowane.

Owszem - u mnie w firmie widzialem taka oferte.
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#717 Postautor: $korzen$ » 20 sierpnia 2013, o 09:36

Hehe. Pewnie wydrukowali ze 30 sztuk, odezwu nie bylo wiec stwierdzili, ze gra nie warta swieczki i szkoda hajsu na druki :lol:

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#718 Postautor: Misionis » 20 sierpnia 2013, o 09:42

Korzeń, Ty się śmiejesz, a to jest bardzo prawdopodobne.

Awatar użytkownika
Troll
Kontakt:

#719 Postautor: Troll » 20 sierpnia 2013, o 09:44

Misionis pisze:Ale Falubaz jest tylko 1, a, jak wiadomo, Motory są 2.

Unie Tarnów też są dwie. Chyba, że mnie ktoś wyprowadzi z błędu i napisze, że to jeden klub.
Moglibyśmy jednak nazwać się Speedway Motor, bądź KMŻ Motor, albo nawet Bogdanka Motor lub LW Motor. Możliwości jest wiele.
Powrót do historycznej nazwy niewątpliwie umocni markę klubu żużlowego w Lbn.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#720 Postautor: $korzen$ » 20 sierpnia 2013, o 10:02

Problem w tym, ze przecietnemu mieszkancowi Lublina Motor dzisiaj kojarzy sie z banda nachlanych dresow, ktorych glownym hobby zyciowym jest lanie sie po mordzie i sianie spustoszenia na zawodach sportowych i nie tylko. Ja nie chce, zeby klub ktory kocham tak kojarzyl sie ludziom i byl identyfikowany z tym marginesem spolecznym.

JohnGotti

#721 Postautor: JohnGotti » 20 sierpnia 2013, o 10:07

Dokladnie, gdy normalni ludzie slysza nazwe Motor przed oczyma maja podobny obraz: http://www.youtube.com/watch?v=S4oOWjYtoMc

Nie wiem czy wracanie do nazwy Motor to dobry pomysl, nowy kibicom pilka i zuzel zleja sie w jedno...

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#722 Postautor: truskawa » 20 sierpnia 2013, o 10:39

$korzen$ pisze:Motor dzisiaj kojarzy sie z banda nachlanych dresow,

Bandy nachlanych ludzi to się spotyka na meczach żużlowych, szczególnie tych wyjazdowych.
Na zorganizowanych wyjazdach RKS Motor ludzie się nie upijają.
$korzen$ pisze:Nie chcę, żeby klub który kocham

Który klub w takim razie "kochasz"?
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#723 Postautor: Misionis » 20 sierpnia 2013, o 10:47

truskawa pisze:Który klub w takim razie "kochasz"?

vip speedway club

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#724 Postautor: Cooper » 20 sierpnia 2013, o 11:09

Zaraz sie posypia gromy, ale moim zdaniem nie jest az tak wazne, zeby wrocic do nazwy "Motor", a zeby dobrze promowac zuzel. Pomijam tutaj kwestie dopingu prowadzonego przez kibicow - patrze tylko od strony rozpoznawalnej marki. Oczywiscie jest to najprostsza droga, bo "Motor" jest w pewien sposob gotowa marka, ze wszystkimi wadami i zaletami.

Problem jest gdzie indziej. Ciezko promowac cos o nazwie "KMZ". Pomijajac zauwazalny brak strategii w klubie odnosnie promocji marki, to po prostu jest jakas maszkara slowotworcza, ktora nijak sie nie sprzedaje. Nie mozna bylo klubu nazwac jakas nazwa? Wtedy mozna rozmawiac o promocji i mysle, ze kazda nazwe wczesniej czy pozniej mozna fajnie wypromowac. Nawet gdyby to miala byc nazwa sponsora (np. Monster Lublin 8) ).

Ale generalnie przychylam sie do opinii, ze dobrym wyjsciem jest nazwa dla klubu "Speedway Motor", jednoznacznie wskazuje na dyscypline, a i nawiazanie do tradycji niezaklocone.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#725 Postautor: $korzen$ » 20 sierpnia 2013, o 11:13

truskawa pisze:
$korzen$ pisze:Motor dzisiaj kojarzy sie z banda nachlanych dresow,

Bandy nachlanych ludzi to się spotyka na meczach żużlowych, szczególnie tych wyjazdowych.
Na zorganizowanych wyjazdach RKS Motor ludzie się nie upijają.

Ale ja o tym wiem, nadmienilem tylko jaki dzisiaj w Lublinie panuje stereotyp Motoru. To nie jest moje prywatne zdanie, a tego chyba nie zauwazyles? A panuje stereotyp dokladnie taki o ktorym napisalem. Myslisz, ze jakiegos Zdzicha czy Krzycha (potencjalnego nowego kibica) obchodzi, ze na wyjazdach Motoru panuje fason? Przez ostatnie lata zakodowalo sie, ze na Motor chodza okreslone jednostki i prezentuja okreslone zachowanie nieco odchodzace od zachowania normalnego czlowieka. Efekt jaki jest, sam widzisz.

$korzen$ pisze:Nie chcę, żeby klub który kocham
Który klub w takim razie "kochasz"?

Nie wiem co ma na celu to pytanie i co ma wniesc do dyskusji.