Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
go!
Trener

Re: Stadion

#5176 Postautor: go! » 4 grudnia 2012, o 22:19

harry pisze:A ten cytat o jednym mądrym na sto...
Gratuluje dobrego samopoczucia...

Niestety, ale statystycznie rzecz biorac - to prawda :/

harry
Trener

#5177 Postautor: harry » 4 grudnia 2012, o 22:22

Projekt stadionu piłkarsko-żuzlowego był już w 2004 roku gotowy. Projekt bardzo udany i nowoczesny. Na 18 tys ludzi. I juz miał iść do realizacji. Niestety, w 2006 roku wygrał wybory totalny partyzant z lasów janowskich i wszystko szlag trafił. Pewna grupa ludzi podpuściła cykora, że to zły projekt i wszystko poszło w pi.du. Pewnie teraz już dawno mielibyśmy ekstra stadion. I koszt eksploatacji byłyby dużo mniejsze. Trudno. Od sześciu lat zaczęła się epopeja nowego stadionu dla piłkarzy. Stary miał być gruntownie zmodernizowany dla żuzla. Czyli najpierw piłkarze potem żużel. Nikomu z tego forum to nie pasuje ale tak jest i jedyne co możemy zrobić to trzymać kciuki za szybka budowę stadionu przy Krochmalnej i zamknięcie budzetu KMZ-tu co rok w oczekiwaniu na nowy/stary stadion. Trzeba było protestować sześć lat temu.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

harry
Trener

#5178 Postautor: harry » 4 grudnia 2012, o 22:25

go! pisze:
harry pisze:A ten cytat o jednym mądrym na sto...
Gratuluje dobrego samopoczucia...

Niestety, ale statystycznie rzecz biorac - to prawda :/

Oczywiście, że prawda i już mamy kandydata na tego jednego. Sam się wyznaczył :lol: :wink: :twisted:
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

BR
Senior

#5179 Postautor: BR » 4 grudnia 2012, o 22:55

klops
Junior

#5180 Postautor: klops » 4 grudnia 2012, o 23:55

Fajnie, że Lublin w końcu zaczyna inwestować w infrastrukturę. Powstają drogi, zbudowali lotnisko w kolejce jest stadion i basen. Nareszcie u nas, tutaj na wschodzie, w Polsce "Zet" też zaczyna się coś dziać.
Jednak akurat co do stadionu też mam obawy, że będzie po prostu niewykorzystany. Postawią - ok, Budimex zarobi. Ale kto będzie na nim grał? W której lidze? Jeśli stadion ma być pełny to potrzebujemy klubu na miarę naszej śmiesznej piłkarskiej Ekstraklasy. Czy Lubelszczyzna udźwignie finansowo taki klub. Czy znajdzie się inwestor gotowy wyłożyć 10-20mln złotych rocznie aby utrzymać klub piłkarski, skoro drżeliśmy do ostatniej chwili czy LW skapnie "marnym" milionem na sport, który jest już niemalże "gotowym produktem" w Lublinie? Stadion to powinien być tylko element, strategii rozwoju sportu w regionie, a póki co to o takiej strategii niewiele było słychać.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#5181 Postautor: Manitou » 4 grudnia 2012, o 23:57

Ej efeneJGH wiesz co
istred pisze:Nie bardzo rozumiem, dlaczego oczekujesz, że ktokolwiek na forum będzie przekonywał ciebie do dosc oczywistych rzeczy?
Trollujesz to forum jak mało kto, piszesz jakies bezsensowne posty, udajesz glupiego jesli ktos podaje rzeczowy argument (albo glupi jestes, w takim razie rozumiem twoja postawe). Nikt nie bedzie w ten sposob z toba polemizowal.

dzięki Istred, że ja nie musiałem tego klepać :)

Awatar użytkownika
vadik
Junior

#5182 Postautor: vadik » 5 grudnia 2012, o 08:48

Chaser pisze:Nowy stadion żużlowy tak, nowy stadion piłkarski nie. Rozumiem, że wszyscy tu obecni wolą oglądać żużel niż piłkę to skąd ten kompleks niższości? kibicom piłki się należy, a nam nie? A no tak zapomniałem, że już za projekt zapłacili. :roll: Jak to powiedział pewien człowiek 8 lat temu "za mojego życia stadionu w Lublinie nie będzie" dodam, że jeszcze paru lat do pięćdziesiątki mu brakuje. ( i wygląda całkiem zdrowo 8) )

Są też plusy tego, piłkarze wyniosą się na krochmalna, a stadion przy zygmuntowskich zostanie tylko do dyspozycji żużlowców. (np. zamiast murawy minitor, treningi nie będą zależne od piłkarzy itd;),
Gdyby kiedyś udało się awansować, można pójść tokiem Marty Półtorak i co sezon budować trybunę, po około 5latach stadion gotowy.
Ta mniej przyjemna strona to oczywiście skąd na to kasa, ale troche pomarzyć można 8)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#5183 Postautor: Cooper » 5 grudnia 2012, o 09:16

luCas pisze:
Cooper pisze:Ty Lucas to tak serio? Naprawde chcialbys, zeby deptak i Stare Maisto wygladaly jak choinka i to raczej taka z gorszego targu? Poza tym od kiedy to PIS taki kolorowy? 8) Ewidentnie widac na tym przykladzie, ze chodzi tylko o zrobienie na zlosc, przeciez akurat ws. ogolnie pojetego porzadku PiS zawsze byl dosyc radykalny, a tu nagle taki "wolnosciowy".

Dyskusja schodzi na niebezpieczne tory, bo jak mi udowodnisz, ze jednolite parasolki sa ładniejsze niz kolorowe. Ze wyglad miasta jak "choinka" jest ładniejszy lub nie, niż jednorodny. Proszę wiec, o wiarygodne wyniki badań na ten temat.
Dochodzimy do granicy absurdu, bo dyskusja nad "pieknem" czegokolwiek jest subiektywna.

Owszem, ogolnie masz racje, niemniej jednak wole juz w tym przypadku zaufac "miastu" niz "biznesmenom", bo wtedy jest jakas szansa, ze deptak nie bedzie obciachowy. Oczywiscie radykalne ruchy typu zakaz budowania podestow, to juz lekka przesada. Poza tym temat wyjasnil pav.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

jerry78
Trener

#5184 Postautor: jerry78 » 5 grudnia 2012, o 11:56

Można śmiało zakończyć tą dyskusję
Niektórzy radni mieli bardzo radykalne propozycje. Jan Gąbka (radny niezrzeszony) chciał, aby ratusz zrezygnował z budowy stadionu przy ul. Krochmalnej.[...]
KBE (Komisja Budżetowo-Ekonomiczna - przyp.) nie poparła tego wniosku. - Budowa stadionu jest naszym priorytetem, nie zrezygnujemy z tej inwestycji - podkreślała Beata Krzyżanowska, rzeczniczka prezydenta Lublina.

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/71 ... ,id,t.html

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#5185 Postautor: grzesieck » 5 grudnia 2012, o 12:29

tę dyskusję

teraz mozemy zakonczyc : )
METHANOL ADVENTURE TEAM

go!
Trener

#5186 Postautor: go! » 8 grudnia 2012, o 11:01

dlaczego konczyc? Temat to jeszcze nie stadion
http://www.rmf24.pl/sport/news-finansow ... nId,724440

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#5187 Postautor: Chaser » 8 grudnia 2012, o 12:47

Narodowy

Jeszcze przez co najmniej dwa lata będziemy dokładali do Stadionu Narodowego. Chodzi o ogromne sumy - nawet po 20 milionów rocznie.

Z 18 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni biurowej nie wynajęto ani jednego metra. Wiatr hula też po 65 ekskluzywnych lożach, z których udało się wynająć tylko jedną.Porażką zakończyły się też poszukiwania sponsora tytularnego,

Jeżeli nikt nie chcę wynająć powierzchni biurowej na stadionie w Warszawie to nie wierze, że ktoś na stadionie w Lublinie to zrobi ;) tym bardziej, że to Krochmalna. Ewentualnie jakieś lewackie środowiska "kulturalne" będą to użytkować (za darmo). A na temat sponsora tytularnego to już chyba nic nie muszę mówić.

Wrocław

Prawie 21 milionów złotych strat przyniosły imprezy organizowane na wrocławskim stadionie wybudowanym na Euro 2012. Turniej Polish Masters to 10 milionów na minusie. Koncert grupy Queen przyniósł kolejnych 10 milionów strat. Do meczu Japonia-Brazylia trzeba było dołożyć prawie milion złotych

Zastanawia mnie na jakich imprezach taki stadion w Lublinie mógłby zarobić. Całkiem serio mówiąc zysk na pewno by przyniósł jakiś festyn z muzyką disco, ale to nie jest chyba ten rozwój i postęp o jaki wam chodziło. Sam bardzo bym chciał, żeby były organizowane w Lublinie jakieś imprezy, koncerty ale wydaje mi się, że ten stadion będzie za mały żeby móc wyjść na plus ściągając tutaj dobre zespoły czy organizując jakieś festiwale ( np. taki open'er, UMF 8) czy coś w tym stylu hehehe ). Bo od takiej chały jak Bajm, Doda, Video, Kupicha itd to plebs ma pierogi w Bychawie.

Gdańsk

5,3 mln złotych - to przychody stadionu PGE Arena w Gdańsku już po Euro 2012 - informuje Kuba Kaługa. Cały czas jednak stadion wydaje więcej na utrzymanie niż zarabia.
Z ogólnych szacunków wynika, że operator stadionu zacznie zarabiać na siebie dopiero za 2,5 roku.

W całej europie jest tak, że stadiony na swoje utrzymanie zarabiają najwięcej dzięki dużej frekwencji której ja na meczach piłki w Lublinie nie przewiduje (oczywiście oprócz kilku pierwszych spotkań). Wszystko wskazuje na to, że będziemy dopłacać do tego interesu i te 5 mln, które byśmy stracili projektując nowy żużlowo-piłkarski stadion, w obecnej sytuacji szybko się pomnożą i może wtedy ktoś pójdzie po rozum do głowy jaki jest sens marnowania naszych pieniędzy na wątłej jakości widowiska piłkarskie. Dodam, że wtedy będzie za późno.

efeneJGH
Junior

#5188 Postautor: efeneJGH » 8 grudnia 2012, o 13:20

Chaser szkoda twojej fatygi...niektórzy uważają że stadion musi być i żadne argumenty do nich nie dotrą...to taka mentalność: sąsiad kupił nowy samochód to i ja zadłużę się po uszy i też kupię chociaż najprawdopodobniej od jutra będę jadł chleb ze smalcem i popijał wodą z kranu a samochodem jeździł tylko na giełdę na Kresowej i do kościoła w niedzielę bo wacha droga...ale co tam, najważniejsze że mam nowy samochód i nie jestem gorszy od sąsiada...

go!
Trener

#5189 Postautor: go! » 8 grudnia 2012, o 13:32

Najgorsze, to, ze wszystkim sie wydaje, ze takie stadiony sie stawia za unijne (czyli niczyje) pieniadze. Potem jak sie je utrzyma? Sie zobaczy, grunt, ze wymaganiem czasow wspolczesnych jest MIEC taki stadion. Co bedzie pozniej? Nikogo nie obchodzi. Czasem mam wrazenie, ze dziesiejsza Polska jest kompletnie bezdzietna lub przynajmniej nie obchodzi jej los wlasnych dzieci czy wnukow (taki harry juz pewnie by mogl miec)
Nikt!! Nie zainwestuje prywatnych pieniedzy w cokolwiek co przyniesie strate, ale z podatkow? A czemu nie, a co to moje?

Shack
Administrator

#5190 Postautor: Shack » 8 grudnia 2012, o 13:37

go! prosze Cie, zdaje sie ze Ty nawet nie mieszkasz w Lublinie, ani nie w Polsce. Wystarczy nam ludzi typu "nic sie nie uda" wsrod miejscowych.

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#5191 Postautor: Chaser » 8 grudnia 2012, o 13:44

Jesteś tutaj administratorem więc wydawałoby się, że powinieneś być w stanie odróżnić uargumentowane to się nie opłaca, można to zrobić lepiej od nic się nie uda.

Shack
Administrator

#5192 Postautor: Shack » 8 grudnia 2012, o 13:50

zawsze da sie lepiej, sa coraz nowsze technologie, miejsca, pomysly. Tylko wtedy nic bysmy nie zbudowali. Na szczescie od jakiegos czasu sa osoby w miescie podejmujace decyzje. Wrocimy do tematu za 5 lat sprawdzic koszty funkcjonowania.

go!
Trener

#5193 Postautor: go! » 8 grudnia 2012, o 13:51

Shack pisze:go! prosze Cie, zdaje sie ze Ty nawet nie mieszkasz w Lublinie, ani nie w Polsce.

Zgadza sie. Dawno juz stracilem prawo glosu w sprawach Lublina, Polski itd. Bo "nie mieszkam". To nic, ze calkiem regularnie wysylam czesc swoich wplywow do Polski i tam widze jednak swoja przyszlosc. Moze to za malo zeby miec glos w sprawie swojego miasta rodzinnego... musze o tym pomyslec. Moze czas zwiekszyc kwote przelewu, a moze dac sobie spokoj i przestac sie przejmowac?

A ty Shacku jako admin pomysl o odebranu dostepu dla obcokrajowcow, bo niby skad maja wiedziec co sie oplaca, a co nie?

efeneJGH
Junior

#5194 Postautor: efeneJGH » 8 grudnia 2012, o 13:53

go! pisze:Najgorsze, to, ze wszystkim sie wydaje, ze takie stadiony sie stawia za unijne (czyli niczyje) pieniadze. Potem jak sie je utrzyma? Sie zobaczy, grunt, ze wymaganiem czasow wspolczesnych jest MIEC taki stadion. Co bedzie pozniej? Nikogo nie obchodzi. Czasem mam wrazenie, ze dziesiejsza Polska jest kompletnie bezdzietna lub przynajmniej nie obchodzi jej los wlasnych dzieci czy wnukow (taki harry juz pewnie by mogl miec)
Nikt!! Nie zainwestuje prywatnych pieniedzy w cokolwiek co przyniesie strate, ale z podatkow? A czemu nie, a co to moje?

nareszcie głos rozsądku...

Shack
Administrator

#5195 Postautor: Shack » 8 grudnia 2012, o 13:58

go! pisze:Zgadza sie. Dawno juz stracilem prawo glosu w sprawach Lublina, Polski itd. Bo "nie mieszkam".

takie mam zdanie... a to na koncie w jakim kraju gromadzisz oszczednosci nie ma znaczenia. podobne mam zdanie o glosowaniu w wyborach polonii z USA.

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#5196 Postautor: Chaser » 8 grudnia 2012, o 14:00

Shack pisze:zawsze da sie lepiej, sa coraz nowsze technologie, miejsca, pomysly. Tylko wtedy nic bysmy nie zbudowali. Na szczescie od jakiegos czasu sa osoby w miescie podejmujace decyzje. Wrocimy do tematu za 5 lat sprawdzic koszty funkcjonowania.

Lepiej koncepcyjnie a nie technologicznie :shock: myślałem, że jest to oczywiste.
To miejsce nadaje się na stadion z tego względu, że nie nadaje się na nic innego oprócz zakładu przemysłowego, ale na Boga nie na piłkarski.

go!
Trener

#5197 Postautor: go! » 8 grudnia 2012, o 14:24

Shack pisze:takie mam zdanie... a to na koncie w jakim kraju gromadzisz oszczednosci nie ma znaczenia. podobne mam zdanie o glosowaniu w wyborach polonii z USA.

Tak juz konczac (musze uscislic): Oszczednosci staram sie gromadzic w wiarygodnych miejscach. Nie gromadze wiec w Polsce, ale wydaje. A nie glosowalem juz tam (mimo mozliwosci) od lat. Oczywiscie mozna powiedziec, ze sam jestem sobie winny, bo moglem glosowac i wybrac, a z drugiej strony nikt mi nie zarzuci, ze przylozylem swoja reke do tego zlodziejskiego procederu w Polsce konca 20 i poczatku 21 wieku.
Nie chce wkraczac tu przy okazji tematu zasadnosci budowy stadionu, na polityczne tematy, ale wypadalo by i podsumowujac wszystkie spory polityczne na tym forum napisac "A NIE MOWILEM?" Ale pewnie dla przeciwnikow moich teorii polityczno-ekonimicznych to i tak nie znaczy nic i ciagle maja dobre samopoczucie. Podobnie bedzie pewnie ze stadionem w Lublinie.

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#5198 Postautor: Popek » 8 grudnia 2012, o 14:48

Wiemy, ze nie budujemy tylko za pieniadze z Unii oraz ze trzeba bedzie dokladac do utrzymania, tylko co z tego ? Obecnie majac taka ruine w postaci stadionu na Zygmuntowskich to co mamy robic , czekac 20 czy moze 50 lat na stabilna sytuacje gospodarcza ? Zobacz ile kosztuja drogi i ich utrzymanie, wiadomo niby inwestycja, ale bezposrednio jakby na to nie patrzec to tylko na nie wydajemy, a one pieniedzy nam nie zwracaja.
A co powiesz o muzeach, pewnie czesc tez sie sama nie utrzymuje, tylko sie doplaca, zeby ludzie w miescie byli szczesliwi i mieli roznego rodzaju "rozrywke".
Dlatego tez, mozemy doplacac do stadionu, wszyscy wspolnie, dlatego ze stadion tez jest dla nas, wiec drugorzedne jest w jakim stopniu lub czy w ogole bedzie na siebie zarabial, najwazniejsze zeby byl i sluzyl mieszkancom.

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#5199 Postautor: Chaser » 8 grudnia 2012, o 15:03

No tak, ma przynieść rozrywkę, najlepiej jak największej ilości osób i przy jak najmniejszej stracie pieniędzy publicznych na utrzymanie czyli wychodzi na to, że nowy stadion powinien być żużlowy ewentualnie żużlowo-piłkarski. Dobra ja już kończę dyskusję w tym temacie bo nic z tego nie wynika.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#5200 Postautor: Hela » 8 grudnia 2012, o 15:23

Nie kończ. Odpowiedź tylko na jedno pytanie bo nie wiem w końcu jakie masz zdanie. Jesteś za tym abyśmy nie budowali stadionu czy masz jakąś inna koncepcję? Czy jesteś / byles za budowa lotniska?czy jesteś za budowa teatru? Czy jesteś za budowa obwodnicy, ul. Melgiewskiej i np Do Dysa?
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!