Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Sztyvny
Szkółkowicz

Re: Żużlowe różności

#9751 Postautor: Sztyvny » 14 maja 2012, o 19:05

Oczywiscie, ze chodzilo o bonus. A co za tym idzie, o realna przewage w kontekscie walki, o tytul mistrza kraju.

Mnie tam zachowanie Gorzowiakow nie dziwi.
Zaproponowali odwolania spotkania w momencie, gdy info o Lee bylo juz jasne (po 7 biegu), ale tez nie wypaczajacym w zaden sposob sportowej rywalizacji (mecz nie bylby zaliczony i zostalby powtorzony). Zielonka odmowila, z prostej przyczyny - chcieli pojechac taktyka w 8 biegu i zakonczyc mecz takim wynikiem, ktory gwarantowal im jak najmniejsze straty.

Cala pozniejsza szopka to nic innego, jak proba ugrania wyniku. I tak jak napisalem - najmniejsza w tym wina Gorzowa. Byli o wiele lepsi i niby dlaczego mieliby zostac pokrzywdzeni strata kolejnych 7 wyscigow, a w efekcie byc moze i PEWNEGO bonusa? Bo Zielonce sie odechcialo nagle jechac, pomimo tego, ze chwile wczesniej prosba o odwolanie (nie zakonczenie) spotkania padla i zostal zignorowana?

Wystarczy obejrzec transmisje - kierownik Zielonej zadaje pytanie "czemu sedzia chcial odwolac po 7 biegu". Pozniej kierownik Gorzowa mowi wprost, ze proponowal przerwanie po 7 biegu, ale odmowiono. Sprawa jest jasna i czarno na bialym widac, kto probuje ugrac wynik, a kto sie przed tym broni.
Juz nie wspominajac tekstu kierownika druzyny z Zielonej, ktory wprost powiedzial "Ja juz przed pierwszym biegiem wiedzialem, ze on nie zyje". No sorry...

Z kolei na osobny komentarz zasluguja kolesie w studiu komentatorskim (bo dziennikarzami sportowymi trudno ich nazywac). Nie chodzi o odmowienie prowadzenia spikerki, ale o to, ze w momencie gdy Wojaczek poszedl skonsultowac sie z przedstawicielami druzyn, ci panowie juz podjeli decyzje, ze jedynym wyjsciem jest zakonczenie spotkania. A potem konsekwentnie dorzucali swoje "szlachetne oburzenie" i automatycznie stawiali w negatywnym swietle fakt, ze ktos w ogole moze chciec jechac dalej.
Na szczescie w pewnym momencie zamilkli, wiec mozna bylo posluchac komentarzy z parkingu i samemu ocenic, kto i co powiedzial i jak to naprawde wygladalo.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#9752 Postautor: Torsen » 14 maja 2012, o 19:20

Chodzi o to, że istnieją sytuacje, w których, przy pewnym poziomie wrażliwości, punkty, bonusy, rezerwy taktyczne i generalnie cała ta zabawa powinny stracić na znaczeniu. W tym wypadku nie straciły ani na jotę. Chyba już lepiej by było, gdyby po prostu pojechano do końca, zgodnie z prezentowaną wrażliwością, zamiast próbować coś ugrać zasłaniając się emocjami, których w rzeczywistości się nie odczuwało.
Tak jak powiedziałem - podczas całego zamieszania w parkingu nawet raz nie padło imię Richardsona, rzęsiście za to leciały bluzgi oraz knowania co do sposobów wymanewrowania przeciwnika i sędziego. Więc o czym tu w ogóle mowa.

Sztyvny
Szkółkowicz

#9753 Postautor: Sztyvny » 14 maja 2012, o 19:41

Chyba już lepiej by było, gdyby po prostu pojechano do końca, zgodnie z prezentowaną wrażliwością, zamiast próbować coś ugrać zasłaniając się emocjami, których w rzeczywistości się nie odczuwało.

Zdecydowanie tak. Albo przerwac po 7 biegu i nie tworzyc niezdrowej sytuacji. Problem w tym, ze w obu przypadkach odmowili Zielonogorzanie.

Awatar użytkownika
zycho
Junior

#9754 Postautor: zycho » 14 maja 2012, o 20:13

rb83

#9755 Postautor: rb83 » 15 maja 2012, o 12:35

Wywiad z K. Cegielskim, ktory sensownie odpowiada na czesto pojawiajace sie pytania po smierci Lee.

http://www.sport.pl/sport-wroclaw/1,123 ... erzyc.html

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9756 Postautor: kibicLBN » 15 maja 2012, o 15:57

Sugerowanie że Lee umarł przez spreparowanie toru we Wrocławiu jest równie odrażające co lubuskie derby. :?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

meesha
Trener
Kontakt:

#9757 Postautor: meesha » 15 maja 2012, o 15:59

O "spreparowaniu" mowy być nie może, ale że na wyjściu z pierwszego łuku były wyrwy i koleiny, z którymi sobie wielu zawodników nie radziło (na czele z latającym tego dnia po torze Walaskiem) to jest fakt. I nikt z tym nic przez cały mecz nie zrobił...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9758 Postautor: kibicLBN » 15 maja 2012, o 16:02

Ale czy Twoim zdaniem, ten wywiad nie został przeprowadzony w celu odnalezienia sensacji i wskazania kogoś kto się do tego przyczynił, albo narażał zdrowie/życie zawodników?
Dla mnie postawa dziennikarza jest zatrważająca i przypomina tą sytuację po próbie samobójczej prokuratora wojskowego, kiedy to wszyscy chwycili za kamery a żaden nie chciał pomóc...

meesha
Trener
Kontakt:

#9759 Postautor: meesha » 15 maja 2012, o 16:05

Nie mam takiego odczucia po jego przeczytaniu.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#9760 Postautor: Hans » 15 maja 2012, o 16:07

Przecież podczas meczu 3 maja, z Gorzowem, tor wrocławski był równy jak stół. Pamiętam, że nawet komentatorzy nie dowierzali.
Warto zwrócić uwagę jak dużo padało przed meczem... Pogoda diametralnie w Polsce uległa pogorszeniu. To był po prostu splot niefortunnych zdarzeń, której ofiarą padł Lee...

We wczorajszym teleekspresie zakomunikowano, iż Lee zmarł w wyniku obrażeń po uderzeniu w... betonową bandę :?

Ktoś szuka na siłę sensacji?

meesha
Trener
Kontakt:

#9761 Postautor: meesha » 15 maja 2012, o 16:14

Raczej ktoś mówi/pisze bez pojęcia. Normalne w przypadku dziennikarzy, którzy na co dzień nie mają do czynienia z jakimś tematem, a ktoś im nagle każe zrobić jakiś materiał o żużlu na przykład...

Davv
Kadrowicz

#9762 Postautor: Davv » 16 maja 2012, o 11:15

Dam tu tak w odniesieniu do lubuskich Żenua Derbi.

KLIK KLIK

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#9763 Postautor: grzesieck » 21 maja 2012, o 01:02

http://www.youtube.com/watch?v=cDaVe78W ... re=related

wie ktos moze kiedy i miedzy jakimi zawodnikami mialy miejsce te cztery pierwsze sytuacje z klipu? szczegolnie ta pierwsza i czwarta mnie interesuje, bo jednak rzadko oglada sie bokserskie pojedynki miedzy zuzlowcami, no i ciekawe co tam sie dzialo przy sytuacji nr 3, bo wyglada to jakby obsluga zawodow znecala sie nad jednym z zawodnikow ;)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#9764 Postautor: grzesieck » 22 maja 2012, o 11:43

Główna Komisja Sportu Żużlowego, która w poniedziałek obradowała w siedzibie Zarządu Okręgu Polskiego Związku Motorowego w Poznaniu orzekła:

- Winę obwinionego Victora GOLUBOVSKIY w popełnieniu przewinienia dyscyplinarnego polegającego na naruszeniu art. 334 pkt 20 RSŻ, tj. za publiczne, krytyczne oraz obraźliwe wypowiedzi skierowane wobec sędziego Pawła Słupskiego jako osoby funkcyjnej. Na zawodnika Kolejarza Rawicz nałożono karę pieniężną w wysokości 2.000,00 zł na podstawie art. 334 pkt 20 RSŻ i na zasadzie art. 307 ust. 1 pkt 1 ppkt a RSŻ zawiesza wykonanie kary na okres 1 roku, oraz zobowiązuje obwinionego na zasadzie art. 306 ust. 1 pkt 16 RSŻ w zw. z art. 306 ust. 4 i 5 RSŻ do opublikowania na portalu www.SportoweFakty.pl w formie ogłoszenia na głównej stronie portalu, wyświetlanego stale przez okres co najmniej 3 dni, o wielkości nie mniejszej niż 336x280 pikseli oświadczenia o następującej treści: "Ja, Victor GOLUBOVSKIY przepraszam za swoje krytyczne oraz obraźliwe wypowiedzi skierowane pod adresem sędziego Pawła Słupskiego wypowiedziane publicznie na łamach w/w portalu internetowego w artykule Przecież nie będę bił się z sędzią opublikowanym w dniu 22 kwietnia 2012 roku w związku z meczem rozegranym miedzy drużynami KSM Krosno - RKS Kolejarz RAWAG Rawicz" - w terminie 14 dni od dnia uprawomocnienia się przedmiotowego orzeczenia (art. 329 ust 1 RSŻ).
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#9765 Postautor: Egon » 22 maja 2012, o 12:08

A oto co powiedział do sędziego Gołubowskij:
Wiktor Gołubowskij pisze:Sędzia podjął taką decyzję, a ja mam swoje zdanie. Rozmawiałem z nim, ale stwierdził, że jej nie zmieni. Przecież nie będę się z nim bił. Starałem się mu wytłumaczyć, jak to wyglądało z mojej perspektywy, ale tacy ludzie jak on, to nie wiedzą chyba, co to jest żużel. On nie rozumie, jak to jest przywalić w bandę przy takiej prędkości. Niech wsiądzie na motor i sam się wyrąbie. Wtedy by zobaczył jak ciężko jest się pozbierać z toru i czy on też zachowałby się niesportowo. Jego zdaniem zobaczyłem, że wynik na torze nie jest korzystny i dlatego nie wstawałem. Ja się z tym nie zgadzam. Gdy zobaczyłem, że bieg nie jest przerwany, to zacząłem uciekać pod bandę

Czy "a ja mam swoje zdanie", "Ja się z tym nie zgadzam" są to wypowiedzi krytyczne?
A "tacy ludzie jak on, to nie wiedzą chyba, co to jest żużel", "Niech wsiądzie na motor i sam się wyrąbie" obraźliwe? Ja mam spore wątpliwości.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

BR
Senior

#9766 Postautor: BR » 22 maja 2012, o 12:11

za tą wypowiedź ta kara? nie przesadzają?
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/28150 ... l-z-sedzia

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#9767 Postautor: _piotrusss » 22 maja 2012, o 12:36

Myślę, że bardziej chodzi o podważanie decyzji sędziego niż o obrażanie go.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#9768 Postautor: ravajas » 22 maja 2012, o 12:51

kibicLBN pisze:(...)przypomina tą sytuację po próbie samobójczej prokuratora wojskowego, kiedy to wszyscy chwycili za kamery a żaden nie chciał pomóc...
Oj... bo jeszcze ktoś uwierzy, że to było naprawdę... :|
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9769 Postautor: kibicLBN » 24 maja 2012, o 14:28

Według aktualnych statystyk Misiek jest 3 rajderem ligi, a Dawid ma 10 średnią. Prowadzi Watt ze średnią 2,33 więc na razie wygląda że nie ma hegemona żadnego.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#9770 Postautor: Hayden » 28 maja 2012, o 15:14

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/28850 ... -jonassona

Nicki Pedersen w fazie zasadniczej pewnie zwyciężył w czterech wyścigach. Jedynym jego pogromcom był Jason Crump, który wykorzystał słabszy start Duńczyka.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Motor mocny

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#9771 Postautor: maestro76 » 28 maja 2012, o 15:24

mam rodzinę w łodzi i u nich wymowa w tej formie tych końcówek to norma(som,będom,mówiom itp.)

zresztą na lubelszczyznie tez nie wymawia się tych końcówek jak należy: soł,będoł,mówioł...
never ride faster than your angel can fly

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#9772 Postautor: grzesieck » 28 maja 2012, o 15:27

a nie no, skoro w Łodzi tak mowia, to pan redaktor z syfow jest usprawiedliwiony

http://www.youtube.com/watch?v=IJ2kvZpJ_BU ;)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
manjolo
Junior
Kontakt:

#9773 Postautor: manjolo » 28 maja 2012, o 16:00

siłom i godnościom osobistom
motoru brum

Zaratustra
Kadrowicz

#9774 Postautor: Zaratustra » 28 maja 2012, o 16:54

maestro76 pisze:mam rodzinę w łodzi i u nich wymowa w tej formie tych końcówek to norma(som,będom,mówiom itp.)

zresztą na lubelszczyznie tez nie wymawia się tych końcówek jak należy: soł,będoł,mówioł...

Akurat te.."końcówki" wymawia się "czasami" niepoprawnie w całej Polsce. Zależy od człowieka ;) W Lublinie natomiast są inne kwiatki np. wchódź, wychódź lub lubiałem 8) :D

Piguła
Szkółkowicz

#9775 Postautor: Piguła » 29 maja 2012, o 17:47

Kolejne pomysły "uzdrowienia" polskiego żużla:

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/288587/rewolucyjny-regulamin-finansowy-w-enea-ekstralidze
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/288666/oplaty-zmniejsza-liczbe-transferow
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/288690/regulamin-finansowy-proszkoleniowy

Kolejne podejście do regulaminu finansowego, na który się pewnie kluby zgodzą, a później będą kombinować jak go obejść.
Z opłat z transfery to wynika, że zawodnicy tacy jak Hampel czy Gollob którzy z powodzeniem startują kilka lat w danym klubie nie mają szans na zmianę. Klub, który awansował by do ekstraligi miałby duże trudności ze stworzeniem mocnej ekipy, bo za każdego zawodnika, który rok wcześniej startowałby w ekstralidze musieliby płacić podatek.
Dodatkowo zastanawiające jest czy ten regulamin na pewno jest proszkoleniowy, bo niby szkolenie nie ma być wliczane do limitu wydatków, a z drugiej strony z numerami 6,7 i 14,15 będą mogli startować nie tylko juniorzy (chyba, że autorowi tekstu chodziło o zawodników młodzieżowych, a nie zawodników).