Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#5201 Postautor: istred » 15 września 2010, o 22:37

Cenię Żuka i zamierzam na niego głosować, ale jednak coś czuję że gdyby nie decyzja Bogdanki o wspieraniu sportów motorowych to i miasto niewiele dałoby radę zdziałać. Wiadomo że jak taki duży sponsor wchodzi w sponsoring to "musi" być namaszczenie polityczne i takie było
Akurat mało istotne jest to, o czym zadecydowała Bogdanka. Fakt jest taki, że sponsora porządnego mamy. Faktem jest też, że przy dużym udziale zastępcy prezydenta Lublina - Żuka - o czym wspominał nawet Wojciechowski.
Tak jak napisałem wyżej, dla mnie ten apel to odpowiedź na fakt że miasto finansowo wspiera dodatkowo inne kluby.
Tyle, że za innymi klubami nie stoją takie firmy jak Bogdanka.
Z tego co czytałem ostatnio, to Azoty wycofały się ze sponsorowania SPRu i dlatego klub ma kłopoty.
Motor ma inną kwestię, bo miasto jest jego właścicielem, więc to naturalne, że się do nich zwraca o fundusze na działalność.
Zarówno Motor jak i SPR nie mają kogo zawstydzać, bo i nie mają sponsorów strategicznych, tym bardziej załatwionych przez miasto.

Koper
Trener
Kontakt:

#5202 Postautor: Koper » 15 września 2010, o 22:42

istred pisze:Akurat mało istotne jest to, o czym zadecydowała Bogdanka. Fakt jest taki, że sponsora porządnego mamy. Faktem jest też, że przy dużym udziale zastępcy prezydenta Lublina - Żuka - o czym wspominał nawet Wojciechowski.

No tak wspomniał, dodając do tego jeszcze posła z Puław: Włodzimierza Karpińskiego.

istred pisze:Z tego co czytałem ostatnio, to Azoty wycofały się ze sponsorowania SPRu i dlatego klub ma kłopoty.
Motor ma inną kwestię, bo miasto jest jego właścicielem, więc to naturalne, że się do nich zwraca o fundusze na działalność.

Dlatego napisałem, że lepszą strategią ze strony naszego klubu byłoby aby zabiegał o wejście miasta w nowo powstałą spółkę, ale aby taką strategię obrać to trzeba taką spółkę powołać, najlepiej w tym wypadku właśnie przy finansowym udziale miasta.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#5203 Postautor: istred » 15 września 2010, o 22:51

Pewnie, że lepszą.
Tylko, że do tego trzeba choć odrobinę profesjonalizmu, którego nie ma.

Teraz prezes sugeruje, że złe wyniki finansowe są winą miasta i województwa i że to te podmioty będą odpowiedzialne za ewentualne finansowe niepowodzenia.
Co więcej, sugeruje że za ową "promocję" nic nie dostaje, co jest moim zdaniem wyjątkowo bezczelne.

A, jeszcze jedno.
Warto przypomnieć, że klub tak znakomicie promuje miasto, że w nazwie pod którą występuje w rozgrywkach nie ma słowa "Lublin". Nazwa to - Lubelski Węgiel KMŻ.
Przy tym, jest jedynym zespołem w ligach żużlowych, który w swojej nazwie nie ma nazwy miasta, w którym startuje.
Brawo - w nagrodę miasto powinno więcej pieniążków dać, prawda?

Awatar użytkownika
piv
Junior

#5204 Postautor: piv » 16 września 2010, o 00:08

Co do Zuka to byl/jest ladnych kilka lat czlonkiem rady nadzorczej i pelni/l funkcje w zarzadzie bogdanki wiec wklad musial miec i to niemaly.

arturek111
Szkółkowicz
Kontakt:

#5205 Postautor: arturek111 » 16 września 2010, o 08:11

Prezes KMŻ apeluje o finansowe wsparcie ze strony miasta i województwa

No zaczynają się kłopoty - mam nadzieje że to tylko zagrywka taktyczna prezesa. z tym nie "jechaniem" przez zawodników. Ale taka jest prawda, że ostatnie mecze wykończyły "skarbonkę". chociaż też inne sprawy się mi kołaczą. O których wole nie pisać.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#5206 Postautor: sting126 » 16 września 2010, o 08:17

istred pisze:Warto przypomnieć, że klub tak znakomicie promuje miasto, że w nazwie pod którą występuje w rozgrywkach nie ma słowa "Lublin". Nazwa to - Lubelski Węgiel KMŻ.

Nie moge znalezc komunukatu dot.zmiany nazwy klubu. Pewien jestes,ze taka jest nazwa? Moim zdaniem Lubelski Wegiel KMZ Lublin.

edit: Miales racje Istred: http://www.pzm.pl/userfiles/2010-pliki/Zuzel/Komunikaty/Microsoft_Word___Komunikat_33_2010.pdf
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
kowal

#5207 Postautor: kowal » 16 września 2010, o 08:22

Nie no wasi działacze przeszli samych siebie , nawet spółka węglowa nie jest w stanie zaspokoić ich fantazji finansowych, nic tylko pogratulować.
Jutro to dzisiaj, tyle, że jutro.

janaz

#5208 Postautor: janaz » 16 września 2010, o 08:38

A czego oczekiwałeś? Wojciechowski cały czas powtarzał "dajcie mi kasę a ja będę prezesem"
wskażcie sponsora którego sprowadził do klubu. Dostali trochę kasy od Bogdanki roztrwonili
i po balu.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#5209 Postautor: kibicLBN » 16 września 2010, o 09:45

Ciekaw jestem ile w tych lamentach prawdy? Jeśli na takie mecze jak w poniedziałek przyjeżdża Dryml to jest bankowa gwarancja na jego starty. Być może lepszym wyjściem byłby Barker, ale tego się już nie dowiemy.
Zobaczymy, ja sądzę że z tym nie wyjechaniem na tor to już zagrywki taktyczne, ale środowisko fanów żużla ma teraz z naszych działaczy niemałą polewke.
Jeśli będzie awans to ja bym się nie martwił, z tym że skoro są już zaległości to za co przygotować sprzęt na Łódź? Ale jeśli awansu nie będzie to pozostaną długi i Bogdanka da pewnie mniej kasy, o ile da w ogóle.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#5210 Postautor: grzesieck » 16 września 2010, o 11:34

srodowisko fanow zuzla na syfach, tez mi cos :]
METHANOL ADVENTURE TEAM

harry
Trener

#5211 Postautor: harry » 16 września 2010, o 11:56

kibicLBN pisze: Ale jeśli awansu nie będzie to pozostaną długi i Bogdanka da pewnie mniej kasy, o ile da w ogóle.

Tutaj są dwa wyjścia. Albo faktycznie nic nie da i wycofa się z żuzla, albo stworzy swój własny nowy klub co bardziej prawdopodobne.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#5212 Postautor: kibicLBN » 16 września 2010, o 12:56

grzesieck pisze:srodowisko fanow zuzla na syfach, tez mi cos :]

Mylisz się, nie tylko tam drogi Grzegorzu ;) Mnie to tam powiewa, bo nie wierzę żeby było tak dramatycznie.
Co do twojego postu Harry to myśle że albo będzie nowy klub i nowy zarząd albo wprowadza kogoś swojego do zarządu istniejacego klubu. Zeby wszystko zostalo po staremu daje 10% szans. Szczerze mówiąc to dziwi mnie, że w naszym kraju jakoś tak dziwnie się układa, że dużymi pieniędzmi nie zarządzają ludzie którzy się na tym znają tylko ci którzy tą kase mają. Z całym szacunkiem, ale porządny finansista lepiej zarządzałby pieniędzmi niż pan Wojciechowski, dyrektor i inni wszyscy razem wzięci.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#5213 Postautor: Torsen » 16 września 2010, o 14:29

Zapewne wówczas nie byłoby ani Rymela, ani Drymla, ani Sweetmana. Bo wychodzi na to, że nie było nas na nich stać, tylko podpisano wirtualne kontrakty, licząc, że na mecze będzie przychodziło 8 tysięcy ludzi i jakoś to będzie. No, niestety w II lidze tyle osób nie przychodzi i przychodzić nigdy nie będzie.
Zastanawiam się, co byłoby większą kompromitacją zarządu: fakt, że kompletnie nierzetelnie został ułożony budżet (i wynikło z niego, że na wyżej wymienionych nas stać, nawet biorąc pod uwagę gwarancje startów, klasę przeciwników itd), czy że... w ogóle nie sporządzono budżetu, ani żadnej symulacji, tylko po prostu zakontraktowano najlepszych dostępnych zawodników na warunkach, na które się zgodzili...

jerry78
Trener

#5214 Postautor: jerry78 » 16 września 2010, o 14:35

Z tego co pamiętam, to Dryml był kontraktowany (potwierdzany) na wariackich papierach, w ostatnich godzinach w piątek tuż przed meczem w Ostrowie (wcześniej były wylewane pomyje na zarząd, że nie udało się nikogo znaleźć na Ostrów bo Rymel miał termin zajęty), więc presja mogła być duża i dla zaspokojenia nas, kibiców kontrakt został podpisany taki jaki wynegocjował Dryml i już. Zresztą cholera wie co wynegocjował, ale wygląda na to, że na pewno gwarancje startów.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#5215 Postautor: Gelo » 16 września 2010, o 14:55

to chyba oczywiste - mowilo sie o tym glosno w kontekscie niedoszłej jazdy Drymla w Gorzowie - nie podpisali z nim kontraktu, bo chcial miec gwarancje startów.

jerry78
Trener

#5216 Postautor: jerry78 » 16 września 2010, o 15:16

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#5217 Postautor: ravajas » 16 września 2010, o 15:35

no tak... wszak SPR to dobro społeczne o wadze państwowej... :?

co do naszego podwórka, to uważam za nieporozumienie apelowanie za pomocą mediów i w dodatku w taki sposób. takie rzeczy załatwia się w ciszy gabinetów, a nie w internecie.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
istred
Trener

#5218 Postautor: istred » 16 września 2010, o 16:12

Ja nie wiem po co ta dyskusja. Zawodników, którzy cos znaczą nie da się zakontraktować na zasadzie dzwonimy do ciebie i jedziesz. Zobaczcie jakim składem jeździ Rzeszów z kelnerami typu Miszkolc. Jasne, że fajniej było dla nich oglądac jak ich juniorzy objeżdżają Węgrów u siebie 50:40 niż oglądać trening ich podstawowego składu akończony wynikiem 70:20 ale neistety taki Harris czy Max nie pójdzie na to, żeby pojechać w 10 meczach w sezoie z najcięższymi rywalami. Takie życie.
Pewien jesteś?
Kiedyś nie było problemu, żeby w jakimś meczu nie jechał Richardson czy Karlsson - wówczas najlepsi zawodnicy w lidze. Podobnie Jensen - jedna decyzja i zawodnik nie jechał do końca sezonu.
A wtedy ci zawodnicy mogli przebierać w ofertach, mieli lepszą pozycję w negocjacjach niż teraz Dryml.

Ja uważam, że wszystko jest kwestią negocjacji. Jeśli Dryml postawił warunek gwarancji startów to trzeba było założyć 13-15 pkt do wypłaty dla niego co mecz - bardzo łatwo obliczyć ile trzeba mieć na takiego zawodnika pieniędzy. Jeżeli budżet tego nie wytrzyma, a negocjacje stoją, bo zawodnik jest nieustępliwy to się przyjmuje krytykę kibiców na klatę, a zawodnika po prostu nie kontraktuje.

Zarząd klubu nie jest od spełniania zachcianek kibiców, tylko od prawidłowego i rzetelnego prowadzenia klubu, z czym wiąże się pilnowanie budżetu.
Jeżeli zarząd, pomimo tak bogatego sponsora, nie potrafi zakończyć sezonu bez długów to ci ludzie są największymi nieudacznikami jacy tylko mogą być. Jak od takich ludzi oczekiwać, że w przyszłym czy jakimkolwiek następnym sezonie będzie lepiej?

PS. Porównanie Lublina i Rzeszowa zupełnie nietrafione.
Nie wiem, ale nie słyszałem żeby Rzeszów narzekał na kłopoty finansowe, tym bardzie żeby żebrał od miasta.
Po drugie, w pierwszej lidze nie jeżdżą takie ogórki jak w II. Nawet taki Grudziądz czy Poznań ma w składzie takich zawodników, że nawet Rzeszów nie powinien być pewny wygranej.
W pierwszej lidze nie jeżdżą po prostu takie parasole jak w II i nawet słabsi zawodnicy z tej ligi są w stanie powalczyć z tymi lepszymi.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#5219 Postautor: Cooper » 16 września 2010, o 22:14

Za takie wypowiedzi prezes Wojciechowski powinien dostac niekiepska bure od prezesa Tarasa za dzialanie na niekorzysc wizerunku spolki gieldowej.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
marioZ

#5220 Postautor: marioZ » 16 września 2010, o 22:45

...chyba dopiero teraz zrozumiałem posty harrego z początku sezonu :/ ...
paranoja postępowa ...

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#5221 Postautor: MIERZWIN » 17 września 2010, o 07:35

Nie ma to jak kupić Kurier Lubelski i wnerwić się z rana przed weekendem - kilka słów dyrektora Sprawki:

Odnośnie startu Drymla w najbliższym meczu: "Dryml ma zapewniony start w kontrakcie."

Ogólnie o meczu z Ostrowem: "Będziemy rozmawiali z zawodnikami o podpisaniu aneksów finansowych. Walka z Ostrowem w takim składzie za dotychczasowe pieniądze mija się z celem. Nie wyobrażam sobie, żeby ten mecz jechać na normalnych zasadach, bo to nie będzie normalny mecz."

O meczu w Łodzi: "Może temat Łodzi będzie nieaktualny? Jeśli nie dostaniemy wyraźniej pomocy, to... nie chciałbym dalej rozwijać tego zdania."
od 1988 tylko SPEEDWAY

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#5222 Postautor: sting126 » 17 września 2010, o 07:46

Ja sie pocieszam,ze to moze byc troche zaslona dymna przed Lodzia. Tu niby nie ma kasy, zebrzemy o pomoc, a po cichu pelna mobilizacja.

Davv
Kadrowicz

#5223 Postautor: Davv » 17 września 2010, o 08:10

Sądzisz, że chłopaków z KMŻ-ta stać na takie pomysły i zagrywki. Zresztą tak jak ktoś pisał wcześniej, dla LW na pewno nie odbyło się to bez echa i jakieś tam straty pewnie za sobą poniosło na giełdzie. Łatwiej byłoby pościemniać coś o kontuzjach, konfliktach itp. Po tych spontanicznych wypowiedziach Wojciechowskiego na stadionie jestem w 100% przekonany, że to wszystko prawda.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#5224 Postautor: sting126 » 17 września 2010, o 08:18

Davv pisze:Zresztą tak jak ktoś pisał wcześniej, dla LW na pewno nie odbyło się to bez echa i jakieś tam straty pewnie za sobą poniosło na giełdzie.

Bez jaj. Naprawde sadzicie, ze zale klubu, ktory sponsoruje spolka gieldowa w jakiklowiek sposob wplywaja na inwestorow? Wczoraj Bogdanka lekko w gore, mimo ogolnie slabej sesji ;)

Davv
Kadrowicz

#5225 Postautor: Davv » 17 września 2010, o 08:30

Nie wiem w jakim stopniu, ale podejrzewam, że tak. Owszem, gdyby klub dalej nazywał się Redstar KMŻ to może i póki co w 2 lidze nie miało by to wpływu. Jednak jeśli LW patronuje nad klubem, który nie ma kasy to znaczy, że LW nie daje wystarczająco dużo kasy. Na pewno nie jest to fakt mogący spowodować znaczny spadek cen akcji, ale jakiś tam wpływ ma. Nawet jeśli są to ułamki procentów to takie straty z pewnością wystarczyłyby na pokrycie faktur z kilku meczów.