Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Żużlowe różności

#7626 Postautor: istred » 1 września 2010, o 23:06

Generalnie fajną koncepcja jest, by topowy klub 1-ligowy wydawał przy rewelacyjnej jeździe na sezon do 1,5 mln na same wydatki dla zawodników (bez bonusów, drabinek punktowych, kosztów dojazdu,... i kombinacji)...
Pewnie że fajną. Ale fajnie by było, że kluby z większym budżetem spadnie a z mniejszym awansuje?

Przyjrzyjmy się:
Klub kontraktuje 10 zawodników (5 ze średnią 2-3 i 5 ze średnią 1,5-2): w zaokrągleniu 700tys. zł.
Klub jedzie 20 meczów w sezonie, w każdym wypłaca po 60pkt (stawka oczywiście najwyższa): 1mln zł.
Wszystkie mecze wygrywa, więc wypłaca 20x po 10tys plus 10 razy po 8tys za punkt bonusowy: 300 tys zł.
Daje w sumie 2 mln zł.

Wyliczenie chyba mocno przeszacowane (brak zawodników ze średnią poniżej 1,5 - a takimi często są np. juniorzy; wszystkie mecze wygrane i to dość wysoko, wszyscy jeżdżą za maksymalne stawki), ale niech i tak będzie.

Jak widać przy budżecie 2mln zł można zbudować pierwszoligowy "Dream Team", a taki budżet jest w stanie zebrać chyba każda drużyna pierwszoligowa.

...resztę napisał Harry.

Kalhorn
Junior

#7627 Postautor: Kalhorn » 1 września 2010, o 23:10

Harry: To niepodobne do Ciebie! :P Tak rezygnowac z zawodnika?;) Przecież nie każdy da rade walnąć 75k na start sezonu. :D Lotnisko budują, nawet fajniejsze niż w Rzeszowie.... nioc tylko leciec do Lublina i zarabiac :)

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#7628 Postautor: boxing » 1 września 2010, o 23:17

harry pisze:Ludzie! Zejdźcie na ziemię. Im bardziej sie nad tym zastanawiam to coraz bardziej dochodzę do wniosku, ze to utopia jednak.
Taki przykład: Kilka klubów chce pozyskac bardzo dobrego zawodnika z Danii. Każdy może zapłacić maxa 800zł za punkt, za drogę nie ma kasy. Chętnych jest kilka klubów z Wielkopolski i Lublin. No i co? Jaki zawodnik do nas przyjdzie jak za frajer ma dołożyć do każdego meczu 1000km? Ten system nas eliminuje z walki o najlepszych zawodników. Na miejscu prezesa juz bym myślał jak to obejść jak wejdzie Bogdanka i zażyczy sobie awansy do eligi.

My bedziemy miec przewage w kontraktowaniu najlepszych zuzlowcow z Ukrainy i ze wschodniej Slowacji :wink: Harry, odpowiedzi juz byly - nawet zanim zadales pytanie :D
boxing pisze:Co do regulaminu finansowego - idea ograniczania horrendalnych stawek dobra, ale trudna do realizacji. Sami prezesi pewnie w nia nie wierza i widza dziesiatki obejsc. Rempala moze "ubijac tor do treningu", Baran moze go "bronowac", a Puzon moze byc "konsultantem dla szkolki" - wszyscy na umowe-zlecenie. Do tego kazdy z nich moze podpisac "umowe reklamowa ze sponsorem klubu". I co komu po ograniczeniu kontraktowego do 75tys. W opisany wyzej sposob mozna zaplacic kazde pieniadze.

Chyba Torsen chcial jeszcze Piszcza zagnac do miotly i sprzatania parku maszyn :D
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#7629 Postautor: GIGI » 1 września 2010, o 23:22

Nie ma wątpliwości że do (nawiązując do artykułu z S.F.) cegiełkę do całego systyemu dołożyli nasi działacze zgadzając się z nowymi propozycjami. Spotkanie powinno mieć nazwę: '' Jak zabić żużel w Polsce ''. Precz ze sponsoringiem. Już fajki i alkohol wyrzucili ze sportu, teraz czas na inne firmy. Pytam, co nas obchodzi że inni nie mają pieniędzy?? Zmienić system rozgrywek byłoby prościej a nie szukać dziury w całym.

Kalhorn
Junior

#7630 Postautor: Kalhorn » 1 września 2010, o 23:41

GIGI: ale o co chodzi?

ps. post do skasowania po 12h

harry
Trener

#7631 Postautor: harry » 1 września 2010, o 23:48

A byli tacy, którym KSM sie nie podobał. A KSM przy tym systemie to pikuś.
Owszem, jak ktoś juz pisał, ten system z KSMem byc może by sie sprawdził. Wtedy przynajmniej można pokombinować. ( oczywiście KSM górny i dolny)
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#7632 Postautor: GIGI » 1 września 2010, o 23:52

Długo się nie odzywałem i chciałem nawiązać do tego całego spotkania bodajże w Gnieźnie. Do kontraktowania zawodników itp, itd ;) Nie sądzę że bez echa( czyt. Skrzydlewski) i innych klubów II ligi pozostało zakontraktowanie przez nas Lukasa Drymla. Podejrzewam że min 2 kluby z naszej ligi się z nim kontaktowały, o pierwszej lidze już nie wspomnę. Chodzi mi o to że jeśli te nowe ustalenia wejdą w życie to my będziemy z tyłu bo lezymy za daleko od najpopularniejszego środka transportu żużlowców czyli samolotu( lotniska).

Kalhorn
Junior

#7633 Postautor: Kalhorn » 1 września 2010, o 23:56

Przecież był już KSM i kombinowanie też było odnośnie tego... Widocznie rozgrywki sportowe nie są z tej samej bajki co kapitalizm... ale to już w innej opowieści.. :lol: 8)

harry
Trener

#7634 Postautor: harry » 2 września 2010, o 00:12

Oczywiście że są z innej bajki. W kapitaliźmie liczy sie przede wszystkim zysk. Jak jest duza kasa to extra.

A w sporcie może liczyć ( i powinien) sie zysk ale tu przede wszystkim liczy sie wynik sportowy. Bo w dużej części sponsorzy na to daja pieniądze.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#7635 Postautor: Torsen » 2 września 2010, o 00:14

boxing pisze:Chyba Torsen chcial jeszcze Piszcza zagnac do miotly i sprzatania parku maszyn :D
Ja??? Udowodnij :)
Szczerze, to nie wiem, o co chodzi.
Kalhorn pisze:Przecież był już KSM i kombinowanie też było odnośnie tego... Widocznie rozgrywki sportowe nie są z tej samej bajki co kapitalizm... ale to już w innej opowieści.. :lol: 8)
Patologią KSM-u w tamtym wydaniu było to, że ostatni ogórek pasujący jeszcze do składu mógł zaśpiewać kosmiczną kwotę za podpis i musiał ją dostać. W nowym wydaniu by tego nie było, bo regulamin mówiłby, ile można zapłacić danemu ogórkowi.

Kalhorn
Junior

#7636 Postautor: Kalhorn » 2 września 2010, o 00:34

Torsen: to lepiej mieć 10 kategorii gdzie w każdej ktoś sobie kwotę zaśpiewa?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#7637 Postautor: Torsen » 2 września 2010, o 00:38

No, chyba lepiej, bo każdy będzie mógł śpiewać tylko adekwatnie do swojej wartości sportowej, a nie, że tak powiem, organizacyjnej.

Kalhorn
Junior

#7638 Postautor: Kalhorn » 2 września 2010, o 00:44

.....
Ostatnio zmieniony 2 września 2010, o 00:58 przez Kalhorn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#7639 Postautor: GIGI » 2 września 2010, o 00:49

Piłkarski poker: po 400 zł i bilet na drugą klasę osobowym do domu. Jak mecz wygrany to zaprosić na kolację z lampką wina.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#7640 Postautor: truskawa » 2 września 2010, o 01:02

A pamietacie moze jacy zawodnicy wtedy najbardziej zyskali na tych ksmach finansowo? Chodzi mi o te zapchajdziury. Pytam bo młody żem był, a ciekaw.

Mi sie tamta reforma kojarzy z narzekającymi zawodnikami z 1 ligi, których ksm nie był przeliczany w extralidze i cięzko sie było przebić lige wyzej, Dera miał chyba wtedy sezon z głowy
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#7641 Postautor: Torsen » 2 września 2010, o 01:08

Jeśli średnia punktowa nie odzwierciedla klasy sportowej żużlowca, to nie wiem, co ją odzwierciedla.
Ja zgadzam się, że problemem w tym wszystkim nie jest brak regulaminu, tylko brak rozsądku przy zawieraniu kontraktów. Ale chociaż z roku na rok jest gorzej, to menedżerowie jakoś tego rozsądku nie potrafią się nauczyć. Więc można w miarę bezpiecznie założyć, że już się nigdy nie nauczą. Dlatego regulamin jest potrzebny, pomimo że akurat dla nas jest w obecnej chwili nie na rękę. Ale ciągnąc w swoją stronę zachowujecie się jak prezesi klubów w GKSŻ.
Ja tam nie popieram ani nadmiaru regulacji, ani sterowania rynkiem. Ale, tak jak już kiedyś pisałem, rynek zawodników nie jest normalnym rynkiem, bo ci, co w nim uczestniczą, wydają nieistniejące pieniądze. Umowy nie są w żaden sposób zabezpieczane, kluby nie mają majątku, wszystko jest na głowie...
Można by też postawić wymóg, że wszystkie kluby żużlowe muszą być spółkami z odpowiednio wysokim kapitałem zakładowym, w zależności od ligi. Kapitał ten byłby zabezpieczeniem roszczeń zawodników.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#7642 Postautor: ravajas » 2 września 2010, o 15:09

Torsen pisze:Można by też postawić wymóg, że wszystkie kluby żużlowe muszą być spółkami z odpowiednio wysokim kapitałem zakładowym, w zależności od ligi. Kapitał ten byłby zabezpieczeniem roszczeń zawodników.

to, to!
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#7643 Postautor: sting126 » 3 września 2010, o 12:21

Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7644 Postautor: Gelo » 3 września 2010, o 14:41

uff - Orzeł Łódź - Lubelski Węgiel KMŻ A.Terlecki

jerry78
Trener

#7645 Postautor: jerry78 » 3 września 2010, o 14:44

A w Rzeszowie co mecz to Wojaczek :)

o co im chodzi, że wysyłają go ciągle do rodzinnego miasta Karola Barana ??? :lol:

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#7646 Postautor: niespokojny » 3 września 2010, o 15:32

Polny zalatwia awans pod stolikiem :twisted:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#7647 Postautor: Cz@rek » 3 września 2010, o 16:11

sting126 pisze:Stróżyk w Anglii :lol:

No to jego niedawny apel w Tygodniku Żużlowym odnióśł skutek :D

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#7648 Postautor: Hela » 4 września 2010, o 12:17

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... to-ile-mo/

Nie dziwię się protestom zawodników. Richardson przez cały sezon zarobiłby tyle ile skasował za podpis w Rzeszowie (tak mówią rzeszowiacy). Ciekawe jak wypadnie to w porównaniu z kosztami zawodników.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

harry
Trener

#7649 Postautor: harry » 4 września 2010, o 16:39

Gelo pisze:uff - Orzeł Łódź - Lubelski Węgiel KMŻ A.Terlecki

A dlaczego uff??? :shock: :shock: :shock:
Ja tam bym zdecydowanie odwrotnie to skomentował.
To już zaczynam liczyć na Ostrów czy Rawicz...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7650 Postautor: Gelo » 4 września 2010, o 23:05

uff - bo nie Wojaczek. sugerujesz ze moze byc jeszcze gorzej?