Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Koper
Trener
Kontakt:

Re: Żużlowe różności

#7501 Postautor: Koper » 22 sierpnia 2010, o 00:02

Hela pisze:Właśnie czytam w Tygodniku Żużlowym, że wczoraj i dziś w Opolu odbywa się zjazd działaczy klubowych i trwają rozomowy nad kształem przyszłorocznych rozgrywek. Może warto zamieścić na stronie klubowej relacje naszego przedstawiciela? Ciekawe czy połączą ligi? Czy nakażą start tylko polskich juniorów?

Prezes klubu, Zbigniew Wojciechowski wypowiadał się na łamach strony klubowej na temat kształtu rozgrywek przy okazji odpowiedzi na pytania kibiców:
Ja byłem zwolennikiem połączenia pierwszej i drugiej ligi. Wydaje mi się, że jest niewielka różnica miedzy poziomem pierwszej ligi a najlepszych drużyn w drugiej lidze. Zawsze jednak znajdą się maruderzy, którzy „rozwalają” budżety pozostałych klubów, bo jeżeli przegrywa się kilkudziesięcioma punktami ze wszystkimi to ktoś ponosi tego konsekwencje i to nie ta drużyna, która wysoko przegrywa, ale ta, która wysoko wygrywa, a następnie musi wypłacić należności za zdobyte punkty swoim zawodnikom. Mam nadzieję, że w przyszłości może rzeczywiście dojdzie do połączenia pierwszej i drugiej ligi tylko powinny być zaostrzone kryteria, które zmuszą kluby do utrzymania odpowiednio wysokiego poziomu w takiej połączonej lidze, mam na myśli zwłaszcza kryteria finansowe.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#7502 Postautor: ravajas » 22 sierpnia 2010, o 09:28

Koper cytując Prezesa Wojciechowskiego pisze:powinny być zaostrzone kryteria, które zmuszą kluby do utrzymania odpowiednio wysokiego poziomu w takiej połączonej lidze, mam na myśli zwłaszcza kryteria finansowe

Gospodarka rynkowa sterowana centralnie się nie sprawdziła. Nigdzie i nigdy. Przecież zawsze istnieje zielony stolik, a najbardziej tzw, "podstolik".
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#7503 Postautor: Hela » 22 sierpnia 2010, o 12:39

Koper pisze:
Hela pisze:Właśnie czytam w Tygodniku Żużlowym, że wczoraj i dziś w Opolu odbywa się zjazd działaczy klubowych i trwają rozomowy nad kształem przyszłorocznych rozgrywek. Może warto zamieścić na stronie klubowej relacje naszego przedstawiciela? Ciekawe czy połączą ligi? Czy nakażą start tylko polskich juniorów?

Prezes klubu, Zbigniew Wojciechowski wypowiadał się na łamach strony klubowej na temat kształtu rozgrywek przy okazji odpowiedzi na pytania kibiców:
Ja byłem zwolennikiem połączenia pierwszej i drugiej ligi. Wydaje mi się, że jest niewielka różnica miedzy poziomem pierwszej ligi a najlepszych drużyn w drugiej lidze. Zawsze jednak znajdą się maruderzy, którzy „rozwalają” budżety pozostałych klubów, bo jeżeli przegrywa się kilkudziesięcioma punktami ze wszystkimi to ktoś ponosi tego konsekwencje i to nie ta drużyna, która wysoko przegrywa, ale ta, która wysoko wygrywa, a następnie musi wypłacić należności za zdobyte punkty swoim zawodnikom. Mam nadzieję, że w przyszłości może rzeczywiście dojdzie do połączenia pierwszej i drugiej ligi tylko powinny być zaostrzone kryteria, które zmuszą kluby do utrzymania odpowiednio wysokiego poziomu w takiej połączonej lidze, mam na myśli zwłaszcza kryteria finansowe.

Fajnie. Ale nie tego dotyczyło moje pytanie. Chodziło mi o postanowienia wszystkich prezesów, kto za czym głosował,co ustalono a nie o wizje naszego prezesa. Pewnie więcej napiszą o tym w Tygodniku, ale myśle że warto aby nasz przedstawiciel np. na stronie internetowej podzielił się wrażeniami z obrad.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#7504 Postautor: Radzio » 22 sierpnia 2010, o 13:36

Speedway-Mati
Zawodowiec

#7505 Postautor: Speedway-Mati » 22 sierpnia 2010, o 20:11

A tymczasem Falubazy znowu lepsze od Stali Gorzów :(
Stal Gorzów - Falubaz Zielona Góra 43:46
Tomasz Gollob = 18 (3,3,3,3,3,3) 8) :)
Obrazek

Awatar użytkownika
KeslleY
Junior

#7506 Postautor: KeslleY » 22 sierpnia 2010, o 20:18

Nie uwierzyłem, jak to zobaczyłem.
Dobranoc 8)
"...pocieszać po porażkach, cieszyć po zwycięstwach..."

jerry78
Trener

#7507 Postautor: jerry78 » 23 sierpnia 2010, o 09:53

Jasio Stachyra:
"[...] Powiem tak. Łódź będzie miała wielki problem. Jechała cały rok wygrywała i myślę, że Lublin ich ogoli. [...] "

więcej
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... bie-trzyl/

No niestety, ale musimy bardzo liczyć na Jasia Stachyrę i zespół z Ostrowa.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#7508 Postautor: GIGI » 23 sierpnia 2010, o 12:53

..nie licz na rodziców, zrób się sam. Nie chce mi się w to wierzyć że Ostrów łyknie Łódź. Oni już o nic nie jadą. Musimy liczyć sami na siebie i jak wspominałem już 2 m-ce wcześniej do bezpośredniego awansu potrzebna jest nam wygrana w Łodzi.

Awatar użytkownika
Stereeo
Junior

#7509 Postautor: Stereeo » 23 sierpnia 2010, o 13:02

GIGI pisze:..nie licz na rodziców, zrób się sam. Nie chce mi się w to wierzyć że Ostrów łyknie Łódź. Oni już o nic nie jadą. Musimy liczyć sami na siebie i jak wspominałem już 2 m-ce wcześniej do bezpośredniego awansu potrzebna jest nam wygrana w Łodzi.

remisik starczy :D
lepiej, żeby mnie dwunastu sądziło, niż czterech niosło.

jerry78
Trener

#7510 Postautor: jerry78 » 23 sierpnia 2010, o 13:27

oj chyba nie starczy bo wtedy decydowały by małe punkty, które mamy na razie mniej korzystne.
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2010, o 13:32 przez jerry78, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
KeslleY
Junior

#7511 Postautor: KeslleY » 23 sierpnia 2010, o 13:28

A nie bezpośrednia rywalizacja? Teraz też mamy mniej małych, a mamy lidera.
"...pocieszać po porażkach, cieszyć po zwycięstwach..."

jerry78
Trener

#7512 Postautor: jerry78 » 23 sierpnia 2010, o 13:33

Sorki za zamieszanie, nie doczytałem o jakim remisie była mowa. Pisząc to miałem na myśli, że nie wystarczy nam remisik Orła w Ostrowie.
Nasz remisik w Łodzi by nam oczywiście wystarczył bez względu na inne wyniki

Mokatte

#7513 Postautor: Mokatte » 23 sierpnia 2010, o 13:44

Nie trzeba się także zagłębiać czy liczą się małe punkty czy bezpośrednia rywalizacja bo w przypadku remisu, my dostajemy punkt meczowy + bonusowy, a Łódź tylko jeden punkcik do tabeli. W takim układzie wyprzedzamy Łódź w tabeli o jeden punkt.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#7514 Postautor: Hayden » 23 sierpnia 2010, o 14:46

http://foto.sportowefakty.pl/index.php? ... =4346&z=29

"Na zdjęciu: Maciej Janoski i Daniel Anderson" hihi
Motor mocny

Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

#7515 Postautor: wojtek_78 » 23 sierpnia 2010, o 22:55

Dzisiejszy Dziennik Wschodni: "– Nie byliśmy na naradzie w Opolu, ponieważ szykowaliśmy się do organizacji meczu z Orłem Łódź, a kilka dni wcześniej byliśmy gospodarzami zawodów młodzieżowych, dlatego nie wiemy za wiele o przebiegu rozmów. Uważam jednak, że przy wprowadzaniu ewentualnych zmian należy się kierować zdrowym rozsądkiem. Jeśli klub zgromadził duży budżet, to prawo nie powinno go blokować – komentuje Dariusz Sprawka, dyrektor Lubelskiego Węgla KMŻ"

Pozostawię to bez komentarza.

jerry78
Trener

#7516 Postautor: jerry78 » 24 sierpnia 2010, o 00:14

Wychodzi na to, że punkt widzenia zależy od punktu siedzienia. Jakby nie było Bogdanki to pewnie dyrektor miałby inne zdanie :)

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#7517 Postautor: GIGI » 24 sierpnia 2010, o 10:36

Ktoś w klubie musi się zastanowić czy pan D.S. jest odpowiednią osobą na stanowisko dyrektora klubu. Według mnie duże NIEEEE!!

Ge(L)o
Trener

#7518 Postautor: Ge(L)o » 24 sierpnia 2010, o 10:44

Jak wprowadzą KSM to dopiero trzeba będzie duże budżety robić, co by zapłacić ogórkowi ze średnią 4,00 pasującemu do zamknięcia składu jak sobie krzyknie paręset patyków za podpis.

meesha
Trener
Kontakt:

#7519 Postautor: meesha » 24 sierpnia 2010, o 15:48

"Ale to już było..." jakby zaśpiewała Maryla. Niestety jak widać nie jest prawdą, że "nie wróci więcej". Nie wiem czym to parcie na KSM tłumaczyć? Może obecni prezesi 10 lat temu nie wiedzieli jeszcze tco to żużel i nie wyciągnęli wniosków z błędów swych poprzedników. Bo ci, którzy pamiętają jak to wyglądało wiedzą, że pożytku za wiele nie wynikło z tego pomysłu...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#7520 Postautor: truskawa » 24 sierpnia 2010, o 15:58

powinni wprowadzic widełki, tzn dopuszczalny ksm minimalny i maksymalny, np 38 i 52. to by rozwiązało część problemów.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
istred
Trener

#7521 Postautor: istred » 24 sierpnia 2010, o 16:12

Albo...
podzielić zawodników - według ich wyników i umiejętności - na 5 grup seniorskich i dwie juniorskie;
ustalić limit płac dla zawodników z danej grupy;
porozdzielać zawodników do konkretnych klubów w drodze losowania.

Uniknie się wtedy licytacji i przepłacania, a mecze będą bardzo zacięte.

;) :?

go!
Trener

#7522 Postautor: go! » 24 sierpnia 2010, o 17:02

istred pisze:Albo...
podzielić zawodników - według ich wyników i umiejętności - na 5 grup seniorskich i dwie juniorskie;
ustalić limit płac dla zawodników z danej grupy;
porozdzielać zawodników do konkretnych klubów w drodze losowania.

Uniknie się wtedy licytacji i przepłacania, a mecze będą bardzo zacięte.
;) :?

Dobre, dobre..
Ja bym jeszcze wprowadzil zasade, ze w przypadku zabicia na torze, w ferworze walki, zawodnika z wyzszaj grupy placowej, z druzyny przeciwnej, wskakuje sie na jego miejsce na drabinie finansowej :)

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#7523 Postautor: Hela » 24 sierpnia 2010, o 17:13

Można się smiać, ale raczej nie jest do śmiechu klubowym bossom, którzy co roku mają problemy z płynnościa. Już teraz większość klubów ma zadyszkę finansową. I najwyższy czas na to zareagować. Z tego co można wyczytać w różnych portalach czy prasie to w pierwszej lidze ma zostać wprowadzony limit wydatków. Czyli max kwota X za podpis na kontracie, max kwota Y za punkt, kwota Z za dojazd. Inna opcja to ograniczenie wydatków na wzór NBA. Generalnie ma to jakiś sens, choć pewnie zaczną się różne inne kombinacje. No chyba, że naprawde wszyscy prezesi będą mówić jednym głosem. SC w NBA działa z powodzeniem i liga stoi na wysokim poziomie więc i może u nas się to sprawdzi.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.

go!
Trener

#7524 Postautor: go! » 24 sierpnia 2010, o 17:21

Hela pisze:Można się smiać, ale raczej nie jest do śmiechu klubowym bossom, którzy co roku mają problemy z płynnościa. Już teraz większość klubów ma zadyszkę finansową. I najwyższy czas na to zareagować.

No i moj smiech taki nieco przez lzy, bo ja jakiegos zlotego srodka poki co nie widze :/
Hela pisze: Z tego co można wyczytać w różnych portalach czy prasie to w pierwszej lidze ma zostać wprowadzony limit wydatków. Czyli max kwota X za podpis na kontracie, max kwota Y za punkt, kwota Z za dojazd. Inna opcja to ograniczenie wydatków na wzór NBA. Generalnie ma to jakiś sens, choć pewnie zaczną się różne inne kombinacje.

Widzisz, jeszcze nie wprowadzili limitow a ty juz wiesz dlaczego w Polsce sie to nie uda, wiec co moga myslec prezesi klubow? Juz maja gotowe rozwiazania zeby byc leszym od innych...
Sam juz tez wymyslilem kilka, ale nie bede demoralizowal na forum uczciwej mlodziezy :P ;)

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#7525 Postautor: Hela » 24 sierpnia 2010, o 17:27

Obejść da się wszystko. SC w NBA również. Ale nie w tym rzecz. Wydaje się, że teraz prezesi wszyscy mówią to samo i są za tym, aby zawodnicy przestali ich doić. Jeżeli wszyscy zastosują się do zasad to może się plan uda wprowadzić w życie z sukcesem.