Działalność Lubelskiego FanKlubu Żużlowego

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meesha
Trener
Kontakt:

Re: Lubelski Węgiel KMŻ Lublin - Orzeł Łódź 20.06.2010

#251 Postautor: meesha » 14 czerwca 2010, o 16:48

Czasy barteru się skończyły.

To bardzo ciekawe :lol: Moja firma (w sensie, że w niej pracuję, a nie jestem właścicielem) na zasadzie barteru załatwia wciąż pewne sprawy, ale widocznie jest zacofana. Muszę w takim razie przekazać prezesom, że źle robią, bo tak twierdzi Torsen :D

Olo, za dwie dychy można zjeść solidny obiad wracając z takiego wyjazdu więc jest to jakaś tam różnica :P Ale przede wszystkim chodzi o pewien gest.
I pytam się gdzie w tym wszystkim tradycyna staropolska gościnność, dbanie o dobry wizerunek "w Polsce" itp.? Wszystko się teraz przelicza na pieniądze? :)
A poza tym jak już nawet chcecie wszystko przeliczać na kasę to pewnie z Łodzi będzie ze 20 osób. 400 zł... nawet opony się za to nie kupi za to można sporo zyskać "piarowo".
Ale takich rzeczy nie zrozumie nigdy ten, który we wszystkim widzi tylko pieniądze, które muszą być fizycznie widoczne, o korzyściach niepieniężnych nie słysząc w życiu :roll:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#252 Postautor: kibicLBN » 14 czerwca 2010, o 17:03

Meesha też podzielam pogląd że zatraca sie pojęcie gościnności. Świat się kończy :roll: . Chyba że defincję gościnności przyjmiemy taką jak kibice piłkarscy czyli, że nikt nie ucierpi fizycznie ;)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#253 Postautor: Torsen » 14 czerwca 2010, o 17:11

Bladzicie. Szkoda, ze nie mam czasu, by sie w to zaglebic. Dosc powiedziec, ze jesli Wy dostaliscie cos za darmo, to tylko Wy jestescie zobowiazani, by sie odstawic. Klub lubelski guzik obchodzi, czy placicie za bilety na wyjazdach, czy nie, bo jest to tylko i wylacznie Wasza sprawa oraz osoby, ktora podejmuje decyzje, by Was wpuscic. Wiec tu nawet trudno o barterze mowic, skoro klub lubeslski, choc sam nic nie dostal, mialby teraz stracic - w imie korzysci osob trzecich.
Co do przeliczania na pieniadze, to sa to argumenty demagogiczne, bo ja wcale takim metrialysta nie jestem :) Ale od pewnych rzeczy nie da sie uciec. Ani zawodnicy zamiast punktowki nie przyjma usmiechu, ani ochrona, czy inne sluzby, nie zadowola sie uscisnieciem reki prezesa. Trzeba im zaplacic, a wiec to na pewno trzeba przeliczyc na kase i nie jes to przejaw materializmu.
A jak wspominacie o PR, to jeszcze raz mowie o wydzwieku takiej sytuacji wobec ludzi stojacych w kolejce i placacych za bilet. Rowni i rowniejsi, jak w komunie. Ja bym sie z czyms takim po prostu zle czul. Poza tym nie jestem pewien, czy takie dzialanie byloby zgodne z ktoras tam ustawa ;) chyba o ochronie konkurencji i konsumentow.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#254 Postautor: niespokojny » 14 czerwca 2010, o 17:17

No ale mysle ze KMZcikowi powinno zalezec na kibicach. W koncu dla nich sie jezdzi. Dla mnie pomysl bylby trafiony, biorac pod uwage ze mamy jedna z najwiekszych ekip wyjazdowych w II lidze. Tylko ze potrzebne by bylo jakies porozumienie, a nie liczenie na drapane, ze reszta nam sie odwdzieczy. My tacy 'bogaci' innym stawiamy, a oni nam fige. W przypadku Lodzi, mozna by wpuscic ich kibicow za darmo. Pokazalibysmy klase. Natomiast w stosunku do innych ekip wyjazdowych, to chyba niktorym stawke za bilet powinno sie dac x2 :twisted: :wink:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#255 Postautor: Łoptymista » 14 czerwca 2010, o 17:24

Torsen pisze:A jak wspominacie o PR, to jeszcze raz mowie o wydzwieku takiej sytuacji wobec ludzi stojacych w kolejce i placacych za bilet. Rowni i rowniejsi, jak w komunie. Ja bym sie z czyms takim po prostu zle czul. Poza tym nie jestem pewien, czy takie dzialanie byloby zgodne z ktoras tam ustawa ;) chyba o ochronie konkurencji i konsumentow.

ale na wiekszosci stadionow przyjezdni wchodza szybciej, bez stania w kolejach z miejscowymi..
... i z reguly pod troskliwa opieka panow z palkami i tarczami 8)

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#256 Postautor: dannie » 14 czerwca 2010, o 17:43

Torsen pisze:Bladzicie. Szkoda, ze nie mam czasu, by sie w to zaglebic. Dosc powiedziec, ze jesli Wy dostaliscie cos za darmo, to tylko Wy jestescie zobowiazani, by sie odstawic. Klub lubelski guzik obchodzi, czy placicie za bilety na wyjazdach, czy nie, bo jest to tylko i wylacznie Wasza sprawa oraz osoby, ktora podejmuje decyzje, by Was wpuscic. Wiec tu nawet trudno o barterze mowic, skoro klub lubeslski, choc sam nic nie dostal, mialby teraz stracic - w imie korzysci osob trzecich.

Nie długo dojdziemy do wniosku, że kibic w sporcie to element zbędny.

Spokojnie. Jako to klub nic nie zyskał? A obecność w Łodzi 90 osób z Lublina, miła atmosfera, doping? Ja wiem, że dla Ciebie Torsen to nie ma znaczenia i uważasz, że zawodnik będzie jechał tak samo przy 8 tys. kibicujących mu fanów jak i przy garstce 30 osób - byle mu płacili. Ja jednak jestem zdania, że na dłuższą metę to nie tylko kasa jest ważna. Czasami jest tak, że kasa jest podoba a zawodnik wybiera ten a nie inny klub, bo jest w nim przyjemna atmosfera. Bo są przyjaźnie nastawieni kibice, bo zawodnicy między sobą się nie kłócą itd.

W każdym zawodniku oprócz potrzeby zarabiania kasy jest jeszcze coś takiego jak pycha, potrzeba bycia podziwianym. Coś jak z artystami. Nie wierze, że artysta czułby taką samą satysfakcję i z takim samym entuzjazmem podchodziłby do pracy, gdyby jego prace ktoś kupował a potem wyrzucał na śmietnik mają w du**e ich walory, nie zachwycając się nimi, nie podziwiając. Tak samo jest z żużlowcem. Kasa to jedno. Ale na pewno ma większy zapał do jazdy i do walki jak wie, że ludzie będą go za to "kochać", że będzie oklaskiwany, że ludzie będą skandować jego nazwisko itd.

I właśnie obecność kibiców na wyjeździe w tym pomaga. Zawodnik może poczuć motywacje. Więc to, że klub umożliwi większej ilości swoich kibiców wyjazd działa także na jego korzyść. Darmowe wejście to korzyść dla klubu i dla tych kibiców, którzy pojadą na drugi koniec Polski.

Można by podać mnóstwo takich przykładów, gdzie kluby idą jeszcze dalej. KGHM sponsoruje wręcz swoim kibicom wyjazdy na mecze. Budują w ten sposób wizerunek i jednoczą grupę.

I jeszcze jedno. Jakoś nie wydaje mi się, aby to denerwowało miejscowych kibiców. Już bardziej drażniłoby ich to, że jakieś pajace skaczą przez płot albo że całe zgraje miejscowych-znajomków wchodzą za darmo.
Obrazek

jerry78
Trener

#257 Postautor: jerry78 » 14 czerwca 2010, o 17:50

dannie pisze:... Ale na pewno ma większy zapał do jazdy i do walki jak wie, że ludzie będą go za to "kochać", że będzie oklaskiwany, że ludzie będą skandować jego nazwisko itd.

I właśnie obecność kibiców na wyjeździe w tym pomaga. Zawodnik może poczuć motywacje. Więc to, że klub umożliwi większej ilości swoich kibiców wyjazd działa także na jego korzyść...

Akurat lepiej, żeby ci kibice nie zmotywowali zbyt bardzo zawodników z Łodzi i żeby nie mieli zbyt wielkiego zapału do zdobycia 30 pkt

ps. to oczywiście żart :)

meesha
Trener
Kontakt:

#258 Postautor: meesha » 14 czerwca 2010, o 17:55

Ale jak są kibice gości to u miejscowych też jest większe zaangażowanie w doping, na zasadzie rywalizacji... Ale to i tak do Torsena nie trafia, bo on jest bardziej widzem teatralnym niż kibicem sportowym :P
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#259 Postautor: Torsen » 14 czerwca 2010, o 18:00

O tym, co rządzi żużlem, przekonaliśmy się już nie raz i nie dwa. Jeśli ktoś nadal chce wierzyć, że sentymenty, jego prawo.
Pewnie, że fajnie, że lubelscy kibice licznie uczestniczą w meczach wyjazdowych, ale przecież robią to przede wszystkim dla siebie, nie robią nikomu łaski. To, że gdzieś zostali wpuszczeni za darmo w żaden sposób nie czyni dłużnika z lubelskiego klubu. A on ma przecież rachunki do zapłacenia i nie zrobi tego wpuszczając takich, owakich, czy jeszcze śmakich za darmo.
I nie wyobrażam, jak lubelscy kibice mogą coś takiego popierać, inaczej niż licząc, że wobec nich będą w Polsce postępować podobnie. Ale to jest konflikt interesów :)
Biorąc pod uwagę koszt wyjazdu, bilet jest wydatkiem marginalnym. A kluby, żeby żyć, potrzebują pieniędzy. Wprowadzanie kolejnych wyłomów w zasadzie, że aby obejrzeć mecz trzeba zapłacić, jest niekorzystne dla klubów, a tym samym dla żużla w ogóle. Ludzie, nawet L. Kępa wchodził na stadion z karnetem w ręce, będąc prezesem klubu! To jest dopiero pozytywny PR.

@Meesha
Do mnie nie trafia, że śpiewy i skandowanie mają jakiekolwiek znaczenie PRZEDE WSZYSTKIM dlatego, że z pozycji ryczącego i pędzącego motocykla ani ich nie widać, ani ich nie słychać. Inne argumenty to już sprawa indywidualna i dyskusyjna, ale ten naprawdę trudno obalić. Nie jestem widzem teatralnym, angażuję się w mecz i żywo go komentuję, prawda, Ravajas? :) Ale nie angażuję się w doping i inne dziecinne zabawy.
Wiadomo, że zawodnikom najfajniej jeździ się przy pełnych trybunach, ale czy to sprawia, że kluby wpuszczają ludzi za darmo? Nie. Jeśli nie jest to zasadą dla wszystkich, to nie powinno być dla nikogo.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#260 Postautor: kibicLBN » 14 czerwca 2010, o 18:04

dannie pisze:Jakoś nie wydaje mi się, aby to denerwowało miejscowych kibiców. Już bardziej drażniłoby ich to, że jakieś pajace skaczą przez płot albo że całe zgraje miejscowych-znajomków wchodzą za darmo.

Mnie to nie denerwuje, bo uważam że kupno biletu jest jedyną, poza dopingiem forma wspomagania ukochanego klubu. Płacić nie lubią ci, dla których jeżdżą "jacyś tam" zawodnicy i że jest dziadostwo i II liga to nie ma sensu rzucać 20 zeta za coś takiego. A niektórzy mają takie podejście.

meesha
Trener
Kontakt:

#261 Postautor: meesha » 14 czerwca 2010, o 18:05

Do mnie nie trafia, że śpiewy i skandowanie mają jakiekolwiek znaczenie PRZEDE WSZYSTKIM dlatego, że z pozycji ryczącego i pędzącego motocykla ani ich nie widać, ani ich nie słychać. Inne argumenty to już sprawa indywidualna i dyskusyjna, ale ten naprawdę trudno obalić.

Na najbliższym meczu zwróć uwagę KIEDY na stadionie jest głośny doping. Naprawdę uważasz, że w trakcie biegu :?: :shock: Oczywiste, że wtedy zawodnicy nic nie słyszą, ale w czasie biegu to co najwyżej na trybunach słychać "dawaj go, urwaaa", "szerzeeejjj" itp :D Klasyczny doping jest przede wszystkim przed meczem oraz w przerwach pomiędzy biegami! Ot i całą Twoja teoria obalona z powodu błędnego założenia 8)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#262 Postautor: kibicLBN » 14 czerwca 2010, o 18:09

Ta jak zawodnicy wychodzą na prezentację, robią rundkę (tego ostatnio zabrakło :shock: ) albo podjeżdżają po meczu to nic a nic nie słyszą. :?

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#263 Postautor: kilar » 14 czerwca 2010, o 18:11

Torsen pisze: Ale nie angażuję się w doping i inne dziecinne zabawy.]

Po tym zdaniu wnioskuje, nie obraz sie, ze jestes troche sztywny. A brawo bijesz w ogole, czy to tez dzieciniada ?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#264 Postautor: Gelo » 14 czerwca 2010, o 18:14

tez :D - to chyba prywatna sprawa kazdego z nas jak przezywamy emocje i jak je uzewnętrzniamy

meesha
Trener
Kontakt:

#265 Postautor: meesha » 14 czerwca 2010, o 18:16

Gelo pisze:to chyba prywatna sprawa kazdego z nas jak przezywamy emocje i jak je uzewnętrzniamy

No pewnie, że prywatna. Po co więc się z tym afiszować na publicznym forum? :P

jerry78
Trener

#266 Postautor: jerry78 » 14 czerwca 2010, o 18:44

Po wpisie Dannie'go na forum Łodzi widzę, że nasze władze już podjęły decyzję:

"Władze klubu z Lublina zdecydowały, że kibice Orła Łódź, którzy pojawią się na meczu 20 czerwca zostaną wpuszczeni za darmo.

Jest to wynik prośby kibiców lubelskich, którzy spotkali się z takim samym zachowaniem rok temu podczas mecz z Orłem w Łodzi.

Zapraszamy do Lublina! Oby dwie najlepsze drużyny tego sezonu stworzyły niezapomniane widowisko."

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#267 Postautor: Torsen » 14 czerwca 2010, o 18:46

meesha pisze:Klasyczny doping jest przede wszystkim przed meczem
...kiedy w parkingu każdy zawodnik grzeje 2-3 motocykle... Byłeś kiedyś w tym czasie w parkingu? Pytam bez złośliwości i bez czegokolwiek negatywnego... Ja raz miałem taką możliwość (w Krośnie) i do dziś jest to jedno z najlepszych wspomnień żużlowych, jak chodzę na mecze, od dziecka, już ze 25 lat, albo i więcej. Aha. Nic wtedy nie słychać.
oraz w przerwach pomiędzy biegami!
Trudno mi powiedzieć, czy wtedy cokolwiek dociera do tych, którzy za 2 minuty mają jechać. Może i tak. Ale...
Ot i całą Twoja teoria obalona z powodu błędnego założenia 8)
Nie cała, bo napisałem przecież, że dla mnie doping na żużlu jest bezsensowny przede wszystkim z tych powodów, które uważasz, że obaliłeś.
Ale schodzimy z tematu.
kibicLBN pisze:Ta jak zawodnicy wychodzą na prezentację, robią rundkę (tego ostatnio zabrakło :shock: )
Mnie nie zabrakło. Dla mnie rundka to zmora. Nie dość, że u nas prezentacja zaczyna się 5 minut po czasie, trwa w nieskończoność, 15 osób musi coś powiedzieć (a jedna wywrzeszczeć) do mikrofonu, to jeszcze później trzeba czekać aż całe towarzystwo się przewali, psu na budę. Później kibice obrzucą ich 100 kg makulatury, co przez kolejnych 5 minut trzeba sprzątać. Później jeżdżą taksówki, ale płacą za to, więc nie mam pretensji.
Reasumując, nie ma bata, żeby w Lublinie odjechać 1. bieg wcześniej niż 20 minut po godzinie, na którą zaplanowano mecz. Pod warunkiem, oczywiście, że przyjezdni nie zmusili sędziego do ubicia toru, bo wtedy trzeba doliczyć jeszcze z pół godziny. Generalnie mnie to wkurza, bo to tak, jak by ktoś nie szanował mojego czasu. A lepiej też chyba, żeby zawodnicy gości nie mieli kolejnej możliwości rycia butem na całej długości toru i to tuż przed meczem. Przecież w naszym interesie jest, żeby tor był tajemnicą.
kilar pisze:
Torsen pisze: Ale nie angażuję się w doping i inne dziecinne zabawy.]

Po tym zdaniu wnioskuje, nie obraz sie, ze jestes troche sztywny. A brawo bijesz w ogole, czy to tez dzieciniada ?
Nie obrażam się, ale uważam, że stanowczo za daleko odbiegasz od tematu. Mam lekką alergię na punkcie dyskutowania na forum o forumowiczach - nawet jeśli to potwierdza Twoją opinię.
Aplauz sportowcom się należy, ale nie za byle co. Na moje brawa trzeba sobie zasłużyć :)

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#268 Postautor: Torsen » 14 czerwca 2010, o 19:00

jerry78 pisze:Po wpisie Dannie'go na forum Łodzi widzę, że nasze władze już podjęły decyzję:

"Władze klubu z Lublina zdecydowały, że kibice Orła Łódź, którzy pojawią się na meczu 20 czerwca zostaną wpuszczeni za darmo.

Jest to wynik prośby kibiców lubelskich, którzy spotkali się z takim samym zachowaniem rok temu podczas mecz z Orłem w Łodzi.

To ja, w takim razie, jako kibic lubelski, mam prośbę, aby za darmo wpuścić wszystkich. Na marginesie wspomnę, że zgodnie z art. 15 ust. 1 pkt 3 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji rzeczowo nieuzasadnione, zróżnicowane traktowanie niektórych klientów może być czynem nieuczciwej konkurencji, a te rodzą odpowiedzialność cywilną oraz karną 8)

BTW, od kiedy prośba staje się "prośbą kibiców"? Bo ja nie zauważyłem tu większej liczby zwolenników niż przeciwników wpuszczenia łodzian, czy kogokolwiek, za darmo?

meesha
Trener
Kontakt:

#269 Postautor: meesha » 14 czerwca 2010, o 19:16

Na marginesie wspomnę, że zgodnie z art. 15 ust. 1 pkt 3 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji rzeczowo nieuzasadnione, zróżnicowane traktowanie niektórych klientów może być czynem nieuczciwej konkurencji, a te rodzą odpowiedzialność cywilną oraz karną

Organizator meczu, koncertu itp. ma prawo zaprosić sobie kogo mu się podoba i nie musi się nikomu z tego tłumaczyć. W tym wypadku przychylił się do prośby kibiców z ekipy wyjazdowej (żebyś się już nie czepiał).
Jeśli masz ochotę możesz również wystąpić z prośbą o wpuszczenie wszystkich za darmo. Może i Tobie się uda...

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#270 Postautor: ravajas » 14 czerwca 2010, o 19:26

jak dzieci... jak dzieci... :?
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#271 Postautor: niespokojny » 14 czerwca 2010, o 19:36

Zawsze mozna przyjsc jako kibic Orła... :lol:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Remus
Senior

#272 Postautor: Remus » 14 czerwca 2010, o 19:38

meesha pisze:
Na marginesie wspomnę, że zgodnie z art. 15 ust. 1 pkt 3 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji rzeczowo nieuzasadnione, zróżnicowane traktowanie niektórych klientów może być czynem nieuczciwej konkurencji, a te rodzą odpowiedzialność cywilną oraz karną

Organizator meczu, koncertu itp. ma prawo zaprosić sobie kogo mu się podoba i nie musi się nikomu z tego tłumaczyć. W tym wypadku przychylił się do prośby kibiców z ekipy wyjazdowej (żebyś się już nie czepiał).
Jeśli masz ochotę możesz również wystąpić z prośbą o wpuszczenie wszystkich za darmo. Może i Tobie się uda...

Popieram Cię meesha w 100%. A Torsen powinien troszkę "zbastować" ze swoją filozofią i punktem widzenia świata otaczającego.
Obrazek

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#273 Postautor: sadychor » 14 czerwca 2010, o 19:40

Bardzo porzadne zachowanie wladz klubu, trafna inicjatywa kibicow.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#274 Postautor: Torsen » 14 czerwca 2010, o 19:46

O czynie nieuczciwej konkurencji napisałem z przymrużeniem oka, sądzę, że to oczywiste.
Co do wpuszczania wybranych za darmo nadal uważam, że to zła praktyka i nadal nie dziwię się, że popierają ją osoby, które liczą, że same na niej skorzystają na innych stadionach. Korzyści dla lubelskiego klubu w tym żadnych.
Remus pisze:A Torsen powinien troszkę "zbastować" ze swoją filozofią i punktem widzenia świata otaczającego.
Niestety zupełnie nie rozumiem tego, co próbujesz powiedzieć.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#275 Postautor: sting126 » 14 czerwca 2010, o 19:54

Torsen pisze:Ludzie, nawet L. Kępa wchodził na stadion z karnetem w ręce, będąc prezesem klubu! To jest dopiero pozytywny PR.

O ile dobrze pamietam to wtedy Sipma niejako w zamian za sponsoring otrzymala gratis kilkadziesiat karnetow (co zreszta tez powinienes pamietac). Wiec prezes i tak niejako wchodzil za darmo.

A co do samego dopingu - w trakcie meczu w parkingu slychac doping, przed meczem zawodnicy czesto wychodza na tor, sprawdzic warunki. Wtedy slysza doping i pozytywnie na nich dziala to,ze ktos ich wspiera. Szczegolnie na wyjezdzie.
Czas na zmiany :]