Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#4226 Postautor: Torsen » 13 maja 2010, o 19:21

Hela pisze:Nie masz racji. Kiedyś był artykuł w pprasie o konflikcie w jakimś klubie ze względu na podział miejsca reklamowego na kombinezonie. Zostało to określone w regulaminie. Z tego co pamiętam to dla klubu jeden rękaw, dla zawodnika drugi, dla klubu jedna noga dla zawodnika druga. Mniej więcej taka metoda, ale wielkości mogą być inne. Nie pamiętam w tym momencie dokładnie.
Mam rację, bo nie mówię o Ekstralidze, którą ciągle mylicie z drugą :) "Art. 730. Zasady dotyczące podziału i zagospodarowania powierzchni reklamowych
podczas meczów o DMP określają odrębne przepisy SE." SE to Speedway Ekstraliga, a nie Super Express.

keram
Szkółkowicz
Kontakt:

#4227 Postautor: keram » 13 maja 2010, o 19:22

Ja się tylko dziwię wszyscy tacy wielcy kibice, a nie mogą swoich zawodników rozpoznać po sylwetce i stylu jazdy. Na treningi i obserwować.

sebaxy

#4228 Postautor: sebaxy » 13 maja 2010, o 19:24

Torsen pisze:
sebaxy pisze:Juz wiadomo co ostatecznie rozlozy Motor - jednakowe kewlary :lol:
Motor się ostatecznie rozłożył prawie 20 lat temu. Ale może do Ustki te niusy jeszcze nie dotarły.
Dla ciebie moze sie rozlozyl dla innych moze nigdy sie nie rozlozy, niezaleznie od miejsca zamieszkania. Przyjedz, przywiez niusy sprawdzimy kto ma lepsze, a ja zapraszam na piwo i dobra rybe.

ermen
Zawodowiec

#4229 Postautor: ermen » 13 maja 2010, o 19:30

Nie myślałem że dożyję tej chwili. Do klubu wchodzi nie pan P. z walizką pieniędzy, ściągniętych właśnie przez karateków, ale spólka publiczna, notowana na giełdzie, mająca wyniki i duże plany na przyszłość. To całkowicie zmienia perspektywy żużla w Lublinie. Taka firma nie wchodzi na pół sezonu i zwija zabawki jak ktoś się krzywo usmiechnie. To inny świat....
Każdemu jego Everest...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4230 Postautor: istred » 13 maja 2010, o 19:35

A.
I tak w ogóle to ten Sweetman ma kontrakt w Lesznie w tym roku.
Ja na juniorów nie narzekam, ale jeżeli ten Australijczyk jest rzeczywiście taki bardzo dobry, to może warto go obejrzeć.

...tylko, że my potrzebujemy seniora, a nawet dwóch, a nie juniora, szczególnie zagranicznego.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, o 19:36 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4231 Postautor: Torsen » 13 maja 2010, o 19:36

istred pisze:Nie zauważyłeś jednak, że kontrakt wiąże zawodnika z klubem, a nie sponsorem.
Przeciwnie, zauważyłem :) Proszę mi nie wpierać ciemnoty, napisałem to wprost.
Sponsor może sobie zrobić kevlar, a zawodnik może odmówić w nim jazdy, jeśli nie dostanie powierzchni reklamowej zgodnej z umową z klubem.
O tym również napisałem. Oraz o efekcie w postaci wkurzenia i odejścia sponsora.
Dlatego, jestem pewny, że ta kwestia - jako najbardziej podstawowa - została dogadana.
Doświadczenie uczy, że podstawowe kwestie nie zawsze zostają w naszym klubie dogadane, tym bardziej, że w takich negocjacjach interes zawodników raczej nie jest specjalnie uwzględniany. Nie wyobrażam też sobie, by te negocjacje były czymś innym niż przedstawieniem oferty przez Bogdankę i jej przyjęciem w pocałowaniem w rękę przez klub.
Szczególnie, że klub zawierając umowę ze sponsorem dającym jemu prawo do powierzchni całego kevlaru, nie mógłby wywiązać się z wcześniej zawartych umów z zawodnikami, jeśli w nich byłaby klauzula dająca prawo do części powierzchni kevlarów.
Na mojego nosa to wygląda zupełnie inaczej - kewlary w ogóle nie były dyskutowane, poza tym, że sponsor zaproponował, że je dostarczy, na co klub się zgodził, bo darowanemu koniowi itd. Można zapomnieć przy zawieraniu umowy, że Piszczowi mogą przełożyć mecz w Anglii? Można. To można zapomnieć i o swoich zobowiązaniach w stosunku do zawodników.
Byłaby więc to umowa (między klubem a sponsorem) niemożliwa do wykonania, a więc nieważna.
Troszkę Cię poniosło, a nawet bardzo. Byłaby nie do wykonania z przyczyn leżących po którejś stronie, a zatem druga mogłaby żądać naprawienia szkody.

sebaxy pisze:
Torsen pisze:
sebaxy pisze:Juz wiadomo co ostatecznie rozlozy Motor - jednakowe kewlary :lol:
Motor się ostatecznie rozłożył prawie 20 lat temu. Ale może do Ustki te niusy jeszcze nie dotarły.
Dla ciebie moze sie rozlozyl dla innych moze nigdy sie nie rozlozy, niezaleznie od miejsca zamieszkania.
Jeśli chodzi o "rozkładanie się" różnych podmiotów, to sprawa jest obiektywna. Upadłość i likwidacja, koniec bytu, amen. Ale niektórzy podobno twierdzą nawet, że Elvis żyje.
Za zaproszenie bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4232 Postautor: istred » 13 maja 2010, o 19:42

Torsen, naprawdę myślisz, że dla Bogdanki sprawa kevlarów to kwestia być albo nie być?
Ja rozumiem, że klub mógł tej kwestii nie dogadać - co też napisałem - ale przy zawieraniu umowy klubu ze sponsorem kwestia ta na pewno była uregulowana, choćby z inicjatywy samego sponsora. Przecież jemu też nie zależy na jakichś zgrzytach, szczególnie o tak techniczną sprawę, którą przecież da się dogadać.
...jeśli nawet klub i sponsor to przeoczyli (co i tak wydaje się nieprawdopodobne) to przypomnieli o tym zawodnicy. Przecież ktoś ich musiał zapytać o rozmiar itd.
Poza tym Bogdanka nie wydaje się przyjmować postawy faszysty - dajemy kasę - cała powierzchnia reklamowa dla nas, wynik natychmiast.
Zdaje się, że podchodzą do tego na chłodno.

Zresztą. Powtórzę - nie ma co szukać dziury w całym.
Obecnie problemu nie ma i jestem pewien, że nie wyniknie.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#4233 Postautor: niespokojny » 13 maja 2010, o 19:43

W najbliższym czasie można spodziewać się wzmocnień kadrowych lubelskiej drużyny.

- Po kontuzji Tomasza Piszcza powstała nam luka w składzie. Musimy ją uzupełnić, chcemy zakontraktować trzech nowych zawodników. To będą wartościowi żużlowcy - zapewnia trener KMŻ Rafał Wilk. W klubie na razie nie podają nazwisk potencjalnych nowych nabytków.

http://www.mmlublin.pl/16186/2010/5/13/ ... gory=sport
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#4234 Postautor: ravajas » 13 maja 2010, o 19:45

Torsen pisze:Wygląda to na olbrzymi sukces. Cokolwiek by więc mówić o obecnej ekipie, choćby im się nawet nie udało w tym sezonie bonusa z Krosnem zdobyć, to nikt im nie odbierze tego, co dziś dokonali. Wielu próbowało, a właśnie Wojciechowski ze Sprawką zdobyli pierwszego w historii lubelskiego żużla sponsora strategicznego z prawdziwego zdarzenia, z kasą i ambitnymi długofalowymi planami. Szczere gratulacje! Miejmy nadzieję, że rzeczywiście otwiera się przed nami nowa era lubelskiego żużla.
Miejmy też nadzieję, że przed prezesem jeszcze długa kadencja na stanowisku i że akcjonariat Bogdanki jest stabilny ;)
Zastanawiam się, jaka była rola posła Karpińskiego w tym wszystkim. Wiem, że jak parę lat temu były plany robienia żużla w Puławach, to on mocno lobbował za zaangażowaniem w to wszystko Azotów. A pracował tam, tylko nie wiem, czy przed, czy po pełnieniu funkcji prezydenta Puław. W każdym razie, jeśli jest Karpiński, to może będą i Azoty... :roll:

to co, przyjdziesz na mecz? ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4235 Postautor: Torsen » 13 maja 2010, o 19:49

Po prostu lepiej by było, gdyby Bogdanka dała kasę z przeznaczeniem na kewlary, niż je po prostu dostarczyła. Gdyby to klub organizował sprawę, mógłby dopilnować swoich zobowiązań.
Zapewniam Cię, że moje obawy o tę kwestię nie są szukaniem dziury w całym. Ekspozycja firmy sponsora jest głównym świadczeniem wzajemnym klubu, podstawową sprawą, za którą sponsor płaci. Są na świecie sztuki nieprzejednane. I często bywają prezesami dużych spółek.
ravajas pisze:to co, przyjdziesz na mecz? ;)
Szanse rosną :)

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#4236 Postautor: ravajas » 13 maja 2010, o 19:56

Co do kewlarów, poczekajmy do meczu lub do czasu, aż sprawa się okaże. Przecież może być tak - i tak to sobie wyobrażam - że LW może sobie zastrzec WYŁĄCZNIE barwy kewlarów (tu: zielono czarne - bardzo ładne, nota bene), a nie rozkład reklam na nich. Barwy wystarcza, aby firma była rozpoznawalna. Logo LW będzie zapewne na plastronie i może na osłonkach kierownic. Więcej naprawdę nie trzeba. Poza tym prezes Taras nie wydaje się być osobą, którą bawi lans.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#4237 Postautor: grzesieck » 13 maja 2010, o 20:01

prezes Taras to w ogole sprawia wrazenie jakby nic go nie bawilo :D
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#4238 Postautor: MIERZWIN » 13 maja 2010, o 20:13

Nie wiem jak ma się sprawa z kevlarami/nylonami dla całej drużyny, ale podczas dzisiejszego treningu w parku maszyn stała elegancko obszyta na czarno, upstrzona reklamami sponsorów maszyna Carlosa.
od 1988 tylko SPEEDWAY

jerry78
Trener

#4239 Postautor: jerry78 » 13 maja 2010, o 20:38

A ja wogóle nie rozumiem po co te kilka stron rozważań nad problemem, którego wcale może nie być. Po co rozważanie hipotez, wysnuwanie domysłów, sianie zamętu. Dzisiaj jest dzień radosny, z którego każdy kibic speedwaya powinien sie cieszyć.
Jest nadzieja, że wszystko pójdzie w dobrym kierunku. A więc cieszmy się i trzymajmy kciuki za naszych, bo przy zapowiadanych, mocnych i co najważniejsze oby trafionych wzmocnieniach, możemy mieć jeszcze dużo radości i to w tym sezonie.

Awatar użytkownika
Remus
Senior

#4240 Postautor: Remus » 13 maja 2010, o 20:39

Święte słowa. Amen.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ar2rB
Junior

#4241 Postautor: Ar2rB » 13 maja 2010, o 20:57

Powiem Wam, że nie myślałem, ze dożyje tej chwili :-).
Czułem, ze Lubelski Węgiel będzie bardziej "lubelski" ale jakoś takoś spodziewałem się sponsorigu kopaczy.

Lepszego sponsora trudno sobie wymarzyć...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4242 Postautor: Torsen » 13 maja 2010, o 21:29

jerry78 pisze:A ja wogóle nie rozumiem po co te kilka stron rozważań nad problemem, którego wcale może nie być.
No może np. właśnie po to, żeby go nie było? :idea:

Dzisiaj jest dzień radosny, z którego każdy kibic speedwaya powinien sie cieszyć.
A czy ktoś tu ma inne zdanie?

vaikai
Szkółkowicz

#4243 Postautor: vaikai » 13 maja 2010, o 22:09

jerry78 pisze:A ja wogóle nie rozumiem po co te kilka stron rozważań nad problemem, którego wcale może nie być. Po co rozważanie hipotez, wysnuwanie domysłów, sianie zamętu.

Na wszystko trzeba też spojrzeć krytycznym okiem, a nie przyjmować bezwarunkowo ;d. Mimo, że to jest świetna wiadomość można mieć pewne obawy np. czy obecna ekipa, która nie zawsze pokazywała się dobrze od strony organizacyjnej, da radę wykorzystać szansę w 100% itd. itd. Od tego jest forum, żeby dyskutować, rozmawiać a nie powielać opinie, że fajnie, super itd. Warto spojrzeć na pewne sprawy od innej strony.

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#4244 Postautor: InDorka » 13 maja 2010, o 22:26

Jeśli nie będzie mógł ich umieścić, będzie to oznaczało nienależyte wykonanie umowy przez klub, zawodnik będzie więc mógł klubowi odmówić jazdy. Z kolei na jazdę w jego własnym kewlarze nie zgodzi się sponsor, grożąc wycofaniem się ze sponsorowania klubu. Taka drobna kwestia, a do czego może doprowadzić.

Nie mam zamiaru krytykowac prawnika, ale pierwsze co mi przychodzi na mysl to stare powiedzenie:
...Jeszcze Maciek w brzuchu , a już mu kaszę studzą....
Po co wybiegac tak duzo do przodu ? Ewentualne klopoty poradza sobie same, bez czekania na wywołanie ich do tablicy.
A tak w ogole, to ciezkie jest zycie prawnika. Patrzy do przodu, do tylu, na boki, po skosie, po ciemku, po wybojach, po wodce, po...i 114 innych opcji.
Sorry, jak mnie rozpiera radosc to tez zaczynam kombinowac :)
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~

Awatar użytkownika
marioZ

#4245 Postautor: marioZ » 13 maja 2010, o 22:53

Bomba ! :D
BRAVO BOGDANKA !!! (no i Ci co to dogadali...)

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#4246 Postautor: Cz@rek » 13 maja 2010, o 23:03

Parę dni człowieka nie ma w Lublinie,wraca a tu taka "bomba"! 8) :D
Fantastyczna wiadomosć! I Dziś cieszmy się chwilą i gartulujmy obecnej ekipie
ktora szczęśliwie ten temat dopieła.A na szczegóły jeszcze przyjdzie czas...

Awatar użytkownika
WBA
Szkółkowicz
Kontakt:

#4247 Postautor: WBA » 13 maja 2010, o 23:04

keram pisze:Ja się tylko dziwię wszyscy tacy wielcy kibice, a nie mogą swoich zawodników rozpoznać po sylwetce i stylu jazdy. Na treningi i obserwować.

że nie wspomnę o numerze na plastronie (w końcu po coś je wymyślili) czy też kolorze kasku (pokrowca).
nic

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#4248 Postautor: Misionis » 13 maja 2010, o 23:23

Witam, dawno mnie nie było na forum, ale ta radosna informacja mnie tu przywiodła i chciałbym napisać kilka słów.

Zaznaczam, że polityka mnie nie obchodzi, obchodzi mnie Lublin.

Przede wszystkim brawo dla prezesa klubu, jednak nie zapominajmy o Panu Żuku, byłym ministrze skarbu, który pomagał w negocjacjach. Znam człowieka, bo swego czasu prowadził wykłady na umcsie na ekonomii. Pamiętam jedno - to wielki znawca tematyki samorządowej i firm z regionu lubelskiego. Doradzał wówczas Bogdance i prawdopodobnie jego pomoc w uzyskaniu tego kontraktu jest nieoceniona. Chciałbym, żeby kibice żużla o tym pamiętali, bo nie wykluczone, że Pan Żuk będzie kandydował na Prezydenta Lublina. Jego podejście probiznesowe to jego największy jak sądziłem atut, jednak dziś pokazał, że rozumie potrzebę społeczeństwa do odnoszenia sukcesów w sporcie, z czym ma wyraźny problem obecny prezydent Wasilewski (stawia na kulturę). Myślę, że wszyscy kibice Lubelskiego Żużla będą wiedzieli co robić, jeśli będzie kandydatem.

Po drugie sprawa Kewlarów. Wydaje mi się, że Bogdance nie zależy na reklamie na kewlarze. Kto tak naprawdę widzi co jest na nim napisane? Zwróćcie uwagę, że firma buduje markę poprzez zaangażowanie społeczne, czyli nie liczą na to, że zwróci im się ta inwestycja (oczywiście w długim terminie o to właśnie chodzi). Najważniejsze dla nich jest to, że kibice ciesząc się z sukcesów będą wiedzieli kto jest ich współautorem, a wypowiadając nazwę swojej ulubionej drużyny będą mówić o Bogdance - po to to wszystko, a nie po to, żeby ktoś z lornetką szukał logo na kewlarze - tak mógby robić sklep mięsny Pana Mietka, żeby kibice przyszli po kiełbasę.

Pozdrawiam wszystkich kibiców w ten wielki dla nas dzień.

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#4249 Postautor: InDorka » 13 maja 2010, o 23:34

istred pisze:Co na konferencji robiła miss? :shock: :)

Być może pierwsze zmiany (między innymi nowe, jednolite kevlary i osłony maszyn) związane z nowym sponsorem strategicznym KMŻ Lublin będzie można zaobserwować w niedzielnym spotkaniu z Holdikom Ostrovią Ostrów Wielkopolski, na które wszystkich zgromadzonych na konferencji serdecznie zapraszała Miss Polonia Lublina, Agnieszka Stępień.
(Sportowe Fakty)
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4250 Postautor: Torsen » 13 maja 2010, o 23:36

A nie Miss World Lublina? ;)