KMŻ RedStar Lublin w sezonie 2009

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: KMŻ Lublin w sezonie 2009

#202 Postautor: istred » 17 lutego 2009, o 23:06

A ja uważam, że miasto nie powinno mieć w ogóle możliwości bezinteresownego wspierania sportu zawodowego/profesjonalnego/kwalifikowanego.

Owszem, niech wspomaga. Ale w inny sposób. Niech wykupi powierzchnię reklamową, obejmie sponsoringiem konkretnego zawodnika itp. Niech poprostu działa na tej płaszczyźnie na równi z firmami prywatnymi.
Jak dla mnie marnotrawienie publicznych pieniędzy.

A co do samych kwot, to ciekaw jestem jak wyglądały te "zasady", według których zostały one ustalone. Według frekwencji na zawodach? Według popularności dyscypliny? Według kosztów klubów?
Pewnie jestem stronniczy, ale większych zastrzeżeń nie mam tylko do kwoty przeznaczonej na żużel (choć oczywiście mogłaby być większa, ale to każdy i do każdego klubu może napisać).
Monteks - widzów garstka, koszty funkcjonowania klubu zapewne też dużo niższe niż pozostałych dyscyplin.
Motor - widzów garstka, do tego cały czas są z nimi problemy przez zadymy. Ich mecze stwarzają więcej problemów niż korzyści - paraliż części miasta, ogromna mobilizacja Policji i związane z tym koszty. A w dodatku umoczenie po uszy w aferze korupcyjnej (wydawanie pieniędzy na łapówki, prawdopodobnie także pieniędzy publicznych).
Cross - ile imprez organizowanych jest w Lublinie w roku przez ten klub? Co mają z tego mieszkańcy? Nic. Poza tym dyscyplina najmniej popularna w Polsce spośród tych czterech i nawet sukcesy nie dają nic miastu...

a na jakiej podstawie miasto dotuje SPR ?
Na tej samej co pozostałe kluby?
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2009, o 23:07 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#203 Postautor: Lublin_Fan » 17 lutego 2009, o 23:07

To na pierwsze polrocze. W drugim (oby) podobna kwota i nie bedzie tak zle.
Mowilo sie tez o dotacji z Urzedu Marszalkowskiego. W sumie moze sie uzbierac okolo 25% calego budzetu. Ja na wiecej nie licze. Od dzialaczy zalezy, zeby reszte funduszy uzbierac z biletow oraz sponsorow.

Sledzio
Trener
Kontakt:

#204 Postautor: Sledzio » 17 lutego 2009, o 23:09

Tylko ciekawe kiedy wpłyną fundusze do klubowej kasy, bo napisać każdy może tak jak od parunastu lat stadion się buduje.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#205 Postautor: istred » 17 lutego 2009, o 23:15

a na jakiej podstawie miasto dotuje SPR ?
Na tej samej co pozostałe kluby?

A rzeczywiście, nie wiedziałem, że SPR jest spółką akcyjną. Poszukam, postaram się coś napisać.

Davv
Kadrowicz

#206 Postautor: Davv » 17 lutego 2009, o 23:22

zeby sie nie okazalo ze do polowy sezonu dojedziemy. kasy przybraknie na repalow wyplaty nie bedzie na amortyzacje sprzetu. mecze zacznie sie przegrywac na stadion ludzikow bedzie mniej przychodzilo i wszystko pier....ie jak banka mydlana :?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#207 Postautor: istred » 17 lutego 2009, o 23:30

Może mi się pomieszało, ale jeśli chodzi o formę prawną to tak:
Podstawą dotacji jest art. 2 ust. 2 i 3 ustawy o sporcie kwalifikowanym. W tej ustawie nie ma żadnych ograniczeń co do formy prawnej klubu, więc mogą to być zarówno stowarzyszenia jak i spólki.
Wątpliwości wzięły się stąd, że ten artykuł dodany zostal w 2007 roku, a wcześniej miasto dotowało na podstawie ustawy o kulturze fizycznej, a ta wymaga ponoć żeby była forma stowarzyszenia.

O to Ci chodziło Gawrzyk czy o coś innego?

harry
Trener

#208 Postautor: harry » 18 lutego 2009, o 10:05

bartexs1 pisze:100 tys zł na dwóch rempałów jest, a gdzie reszta 15 zawodników? hmmm

Nigdy o tym nie pisałem? Aż mi się wierzyć nie chce :shock: .
Z DOTACJI MIEJSKIEJ NIE MOżNA WYDAć NA ZAWODNIKA NAWET JEDNEGO GROSZA!!!!!!!
Te pieniadze idą tylko i wyłącznie na funkcjonowanie klubu. Tłumaczyłem to ludziom i dalej tłumaczę od 3 miesięcy, ale niektórzy są jak moko - nic do nich nie dociera. Od zawsze struktura kosztów układa się w ten sposób, ze zawodnicy to 80-90% budżetu a reszta to właśnie funkcjonowanie klubu. Dlatego jeżeli budżet ma być 1mln to pieniądze jakie dostał KMŻ to jest bardzo dobra kwota. Oczywiście można chcieć i dostać więcej tylko jest jeden problem - jak się z tego rozliczyć??? Od lat zaraz po sezonie służby miejskie kontrolują wydawanie i rozliczenie dotacji i każdy kwitek i fakturę prześwietlają rentgenem. I zawsze na koniec sezonu jest z tym rozliczeniem ból głowy czy się wyrobimy? A takich pieniędzy ( zakładam że na drugie półrocze dostaniemy co najmniej drugie tyle) to jeszcze nigdy nie dostaliśmy. I już kilka razy uczulałem kierownictwo, ze to ich największe zadanie pozasportowe - pilnować wszystkich kwitków na rozliczenie dotacji na bieżąco, bo będzie byczy problem na koniec sezonu. Oczywiście można próbować robić w tym temacie jakieś kreatywne rozliczanie ale to się może skończyć tak jak w Bydgoszczy czy Gorzowie. A chyba nie o to chodzi.
Z tego jakie otrzymałem wiadomości na temat przychodów po prowizorycznym zbilansowaniu wynika, ze powinniśmy poradzić sobie z budżetem w tym roku. Jest całkiem przyzwoita grupa sponsorów a i kibice też powinni dopisać na odpowiednim poziomie ( ilościowo-wartościowym).
Dlatego nie wiem skąd jakieś durne komentarze ze za te dotację to mieliśmy sezon przejechać.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#210 Postautor: istred » 18 lutego 2009, o 11:31

Harry, jesteś w stu procentach pewien tego co napisałeś?
Ja dokładnie zasad przyznania tych dotacji nie znam. Szukałem uchwały, ale w internecie jej jeszcze nie ma.
Chodzi mi dokładnie o to, że w poprzednich latach gdy Ty rządziłeś klubem były inne przepisy. W 2007 roku dodano przepis, który - jak mi się wydaje - daje pełną swobodę w dotowaniu sportu kwalifikowanego i to na jego podstawie przyznawana jest obecna dotacja.

Awatar użytkownika
Kacza

#211 Postautor: Kacza » 18 lutego 2009, o 12:10

Skoro pieniądze od miasta idą tylko na funkcjonowanie klubu, to w jaki sposób funkcjonuje KM Cross, że potrzeba im 120 tys. zł na jedno półrocze?? Żeby tak biedne miasto, z tak dużymi potrzebami, topiło tyle kasy w niszowy sport...

Kalhorn
Junior

#212 Postautor: Kalhorn » 18 lutego 2009, o 12:49

Nie pamiętam już jak się zakończyła sprawa przyznania dotacji miejskiej dla klubu z Poznania, ale jak dobrze pamiętam to mieli oni dostać lub nawet dostali 1,5 mln zł. Nie znam się na tym i nie podważam oczywiście słów Harrego, ale skoro oni mają taką potężną kasę to wydadzą ją całkowicie na koszty funkcjonowania klubu i ewentualnie szkolenie? Nie wiem czy ich wydatki na tą dziedzinę prowadzenia klubu są aż o tyle wyższą niż drugoligowego klubu z Lublina. A może ich dotacja przyznawana jest na innej zasadzie, może wykorzystują jakieś kruczki prawne, sam nie wiem. Inne kluby z tego co patrzyłem również dostają spore kwoty z miasta "w ramach promocji". Czy ktoś bardziej rozeznany w tej sprawie mógłby mi to wytłumaczyć?

harry
Trener

#213 Postautor: harry » 18 lutego 2009, o 13:31

Promocja miasta i dotacja z miasta to tak jak Antarktyda i Arktyka.Niby podobnie brzmi ale to dwie zupełnie różne sprawy. Z tytułu promocji nie ma żadnych obostrzeń. Natomiast z tytułu dotacji każde miasto w pewnych granicach samo sobie ustala. Za moich czasów też były takie różnice w dotacjach między różnymi miastami. Po interwencjach nasi urzędnicy nawet zaczeli dzwonić do innych urzędów z pytaniem jak i na jakiej podstawie to robią, ale niewiele się dowiedzieli bo chyba inni robili to na "granicy" prawa i nie mieli ochoty rozpowiadać o swoich patentach a z kolei w Lublinie jest jedno z najgorszych ( czytaj: najbardziej sformalizowanych i restrykcyjnych) RIO a tego nasi urzędnicy boją się jak ognia.
W każdym bądź razie we wniosku o dotację nie było słowa o wynagrodzeniu zawodników.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#215 Postautor: istred » 18 lutego 2009, o 15:20

Pewnie było tak jak piszesz, ale zasady się zmieniły.
Wcześniej - przed 2007, a w zasadzie 2008 - nie było takie oczywiste czy miasto może dotować zawodowy sport, dlatego trzeba było kombinować. W 2006 roku były wyroki sądów, uznające takie dotacje za nielegalne, więc zmieniono prawo i dodano art. 2 ust 2 i 3 w ustawie o sporcie kwalifikowanym, który praktycznie wprowadza wolną amerykankę w finansowaniu zawodowego sportu przez gminę, dlatego już nie trzeba kombinować.
Jedyne ograniczenie w przyznawaniu tych środków może nałożyć same miasto, które określa w uchwale zasady i tryb przyznawania dotacji.

...a gdy się spojrzy do tej uchwały to jak byk stoi, że umowa między miastem a klubem może określić "szczegółowo zakres rzeczowy wykorzystania przyznanych środków". I żadnych innych obostrzeń nie znalazłem. Póki co zakładam, że takiej umowy nie ma.

Podsumowując, może i było tak jak mówicie gdy wy kierowaliście klubem. Teraz zasady się zmieniły i możecie wprowadzać i tutaj użytkowników forum i działaczy obecnego klubu w błąd.

A oto i potrzebne akty prawne:
Uchwała nr 267/XVI/2008 Rady Miasta Lublin z dnia 24 stycznia 2008 roku w sprawie finansowego wspierania rozwoju sportu kwalifikowanego oraz ustalenia warunków i trybu wspierania sportu kwalifikowanego z budżetu Miasta Lublin
Ogłoszenie Prezydenta Lublina naboru na finansowe wpieranie rozwoju sportu kwalifikowanego w I półroczu 2009 roku
Ustawa o sporcie kwalifikowanym

Awatar użytkownika
istred
Trener

#217 Postautor: istred » 18 lutego 2009, o 16:02

tym bardziej ze wspominasz uchwale ktora może określić "szczegółowo zakres rzeczowy wykorzystania przyznanych środków". Wydaje mi sie ze jest to tam dosc konkretnie opisane.
Nie. W uchwale jest napisane, że to umowa między klubem a miastem może określać ten zakres. A jeśli dopiero rozdzielone zostaną te środki, to umowy dopiero będą podpisywane.

Cały problem polegał na tym, że wcześniej (przed 2007), przed zmianą ustawy o sporcie kwalifikowanym, trzeba było kombinować na jakiej podstawie przyznać klubowi dotację. Podpierano się na przykład tym, że jest "interes publiczny" w tym, żeby kluby zawodowe działały itp. w związku z tym finansowanie kontraktów zawodników było wykluczone. W tym momencie tak jakby ta przeszkoda odpadła.

Z drugiej strony, czytałem też w kilku źródłach, że mający rozwiązać tą kwestię art 2 ust 2 i 3 okazał się bublem prawnym, i sąd administracyjny stwierdził, że jest to przepis ogólny nie mogący być samodzielną podstawą do podjęcia uchwały... Jakkolwiek uchwała została podjęta.

Podsumowując, jedynym ograniczeniem w tym przypadku wydaje się być dopiero ewentualna umowa.

Tutaj jest niezbyt długi i ciekawy artykuł na ten temat. Szczególnie dwa ostatnie akapity.
Finansowanie sportu kwalifikowanego

Awatar użytkownika
istred
Trener

#219 Postautor: istred » 18 lutego 2009, o 16:45

Ja się trochę zagłębiałem i na żaden taki wzór nie trafiłem.
Jest jeszcze pytanie czy w ogóle takie umowy są podpisywane, bo w uchwale jest napisane że "może" więc wydaje się, że wcale nie musi tych umów w ogóle podpisywać. Warto się dowiedzieć na przykład jak to było w zeszłym roku w innych klubach, ale to trzeba pewnie bezpośrednio, bo w internecie pewnie takich informacji nie ma.

Co do stypendiów, to jest to zupełnie inna kwestia. Podstawę mają także w ustawie o sporcie kwalifikowanym art. 35. Jest tam napisane, że JST mogą przyznać stypendia sportowe za wyniki osiągane na szczeblu krajowym i międzynarodowym, a zasady ich udzielania określi JST w uchwale. Jak szukałem o tych dotacjach to kilka razy spotkałem się z kwestią stypendiów, ale nie zauważyłem, żeby były w tym temacie jakieś wątpliwości. Ot, poprostu inna forma wspierania sportu przez gminę.
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2009, o 16:46 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Koper
Trener
Kontakt:

#220 Postautor: Koper » 18 lutego 2009, o 16:45

Wyjazdy w sezonie 2009 w kilometrach (wg viamichelin.pl):
Piła 540km
Rawicz 501km
Opole 480km
Miszkolc 454km
Równe 306km
Łódź 265km
Krosno 226km

Awatar użytkownika
istred
Trener

#221 Postautor: istred » 18 lutego 2009, o 16:55

Kolejny artykuł na temat tej kwestii, z którego wynika, że w ogóle cała dotacja jest niezgodna z prawem...
http://samorzad.infor.pl/sprawy-spoleczne/sport/53416,Zamiast%20wp%C5%82at%20dla%20klubu%20stypendia%20dla%20zawodnik%C3%B3w.html
Moim zdaniem kluby powinny przesłać do miasta propozycje reklamowe. Miasto wykupuje powierzchnię reklamową na bandach, w programie meczowym, na plastronach, koszulkach itp i w ten sposób wspiera sport jednocześnie promując swoją markę. I myślę, że w takim przypadku nikt by się nie mógł do tego przyczepić.

harry
Trener

#222 Postautor: harry » 18 lutego 2009, o 17:18

To jest właśnie promocja miasta. Ale nasze miasto nie chce słyszeć o takich rzeczach.

harry
Trener

#223 Postautor: harry » 18 lutego 2009, o 17:23

Koper pisze:Wyjazdy w sezonie 2009 w kilometrach (wg viamichelin.pl):

Opole 480km

A do Opola to chcesz jechać przez Wrocław :shock: :lol:? Znane mi są takie eskapady :lol: 8) :lol:
Do Opola najkrótszą trasą jest 399 km, a nawet przez Sandomierz i Kraków to 460 km.

Do Piły też jest 517 km przez Włocławek i Płock bo po drugiej strony Wisły na drodze przez Sierpc niemiłosierne rozkopy są i jedzie się dwie godziny dłużej.

Kurde do Rawicza też jest zdecydowanie krócej bo 448 km. Koperku wyrzuć ten viamichelin i przerzuć się na mapy.google, to zaoszczędzisz na podróżach.
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2009, o 17:43 przez harry, łącznie zmieniany 1 raz.

meesha
Trener
Kontakt:

#224 Postautor: meesha » 18 lutego 2009, o 17:40

Mnie do Rownego wyszlo 252 km...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

harry
Trener

#225 Postautor: harry » 18 lutego 2009, o 17:44

Tak do Równego tyle bo przez Zosin na pewno. A viamichelin daje przez Dorohusk tylko.