Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meesha
Trener
Kontakt:

Re: Różności

#5376 Postautor: meesha » 28 października 2008, o 19:51

Ja kiedys mialem cos przeciwko kobitom w zuzlu :?: Nie przypominam sobie :shock:

Stingu z tym zatrudnianiem mieszasz dwa rozne systemy walutowe (jak zreszta niemal wszyscy). Podpisac umowy mozesz nawet z 267 zawodnikami ze wszystkich krajow swiata, co nie oznacza, ze wszyscy oni beda musieli wystapic w meczu, bo jak nie to Trybunal :lol:
Rownie dobrze seniorzy moga zaskarzyc przepis o przymusiowych startach juniorow (dyskryminacja ze wzgledu na wiek, tez niedopuszczalna ZTCW 8) )...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

meesha
Trener
Kontakt:

#5378 Postautor: meesha » 28 października 2008, o 20:33

Tylko te wszystkie regulacje dotycza - ze tak sie wyraze - "normalnej" pracy i chodzi w nich generalnie o to, ze jak masz na jakies stanowisko pracy dwoch kandydatow o zblizonych kompetencjach to nie mozesz jednego z nich odrzucic "bo jest czarny" 8) Ale sport taka normalna praca nie jest. Organizator rozgrywek moze sobie ustalac pewne wytyczne co do ksztaltu tychze. Czyli ilu zawodnikow moze jechac w meczu, minimalna granica wieku zawodnikow itp. Jesliby stosowac Twoja "wykladnie" to np. Karol Zabik juz bylby w Strasbourgu bo nie mogl jezdzic dlatego, ze miejsce w skladzie zabral mu Celmer, ktory przeciez nie jest lepszy, ale musi jezdzic bo jest w lepszym wieku. Czysta dyskryminacja :P
Jak wiec widzisz nie do wszystkiego mozna dostosowac te unijne wynalazki. Podobnie chocbys sie zesral to nie bedac Polakiem nie mozesz zostac poslem polskiego parlamentu. Dyskryminacja, prawda? :P
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

piotr76
Senior
Kontakt:

#5379 Postautor: piotr76 » 28 października 2008, o 20:39

a ja co do dopuszczenia kobiet do uprawiania zuzla powiem jedno odebraly nam jedyna chyba rzecz jaka robic moga tylko faceci ... Veto , Veto , Veto ...

Co do przepisow jest to pewne obejscie ale mysle ze kazdy moze nas niestety zaskarzyc i wygrac proces ... przynajmniej z krajow czlonkowskich w UE ... oby nie skonczylo sie jakimis represjami ... ale prawnikiem nie jestem i pewnie sie myle :lol: ...
zamiast 500 + program Beryl +

Awatar użytkownika
istred
Trener

#5380 Postautor: istred » 28 października 2008, o 20:49

A ja sie swojego czasu zainteresowałem tym tematem więc wtrące swoje trzy grosze :wink:

Ogólnie, to Sting ma racje.
Żużlowiec według UE to taki sam zawód jak kierowca, nauczyciel, budowlaniec czy piłkarz.
Żeby być uznanym za pracownika, trzeba dostawać za to jakieś wynagrodzenie, a także "wykonywać pracę na rzecz i pod kontrolą innego podmiotu" i przy samym podpisywaniu kontraktu nikt się nie staje pracownikiem.
Dla UE dyskryminacja ma znaczenie praktycznie tylko gdy chodzi o narodowość i to tylko gdy się dyskryminuje obcokrajowców względem swoich, a nie odwrotnie (czyli nie ma żadnych przeszkód żeby ograniczyć liczbę Polaków:) ). Poprostu obywatel innego państwa człokowskiego musi być traktowany nie gorzej niż Polak.

Także Meesha, przy juniorach nie dość że nie ma dyskryminacji (tej która interesuje UE) to jeszcze nie ma elementu międzynarodowego - to jest tylko sprawa Polski i taki Ząbik może się ewentualnie kłócić w Polskim sądzie.
A odnośnie posłów, to są pewne takie zawody - związane między innymi z wykonywaniem władzy - w których nie ma mowy o dyskryminacji. Dlatego posłów czy np. sędziów w sądach, wojskowych może dotyczyć ograniczenie według którego może nimi zostać tylko obywatel Polski.

Dlatego jak widzisz nie zawsze można to dopasować do wszystkiego :wink:

PS. A do obejścia wystarczy wprowadzić takie przepis. Zanim ktoś go zaskarży, zanim sprawa przejdzie wszystkie toki instancji i w ogóle to pewnie parę lat minie, a represje skończą się na nakazaniu zlikwidowania ograniczenia :)

meesha
Trener
Kontakt:

#5382 Postautor: meesha » 28 października 2008, o 21:06

OK, czyli przychodzi do klubu 25 Szwedow i mowia: jedziemy tu dzisiaj w tym meczu i ch... bo jak nam nie pozwoliceie to bedzie dyskryminacja 8) No wiec jada. Wszyscy oczywiscie w jednym biegu bo z jakiej racji jakis regulamin ma ograniczac ilosc Szwedow startujacych w biegu zawodow zuzlowych :lol:

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#5383 Postautor: Cooper » 28 października 2008, o 21:19

istred pisze:
Także Meesha, przy juniorach nie dość że nie ma dyskryminacji (tej która interesuje UE) to jeszcze nie ma elementu międzynarodowego

Zaraz, zaraz, jak to... Przeciez jest przepis nakazujacy by w kadrze meczowj byl jeden Polak junior, ktory w dodatku musi odjechac biega. Przykladowo w takim Gorzowie, gdzie byli w tym sezonie Szewczykowski, Jonasson i Hansen, ktorys z obco wypadal ze skladu tylko dlatego, ze jest obco, nawet jesli (teoretycznie) obaj na treningach lali Szewczykowskiego az milo (czyli lepiej wykonywali prace).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
suchy1613
Szkółkowicz

#5384 Postautor: suchy1613 » 28 października 2008, o 21:25

Mnie osobiście pomysł z dopuszczeniem u nas kobiet do uprawiania żużla nie podoba się. Niech sobie jeżdżą Dunki, czy Szwedki. Może sport to normalna praca, ale nawet mecze koszykówki, czy siatkówki w męskim wydaniu są ciekawsze. Szczerze, z facetem za kierownicą też jakoś pewniej się jedzie. Kobiety jako podprowadzające- owszem, ale nie w walce na torze :)

Mateusz111
Junior

#5385 Postautor: Mateusz111 » 28 października 2008, o 21:31

suchy1613 pisze:Mnie osobiście pomysł z dopuszczeniem u nas kobiet do uprawiania żużla nie podoba się. Niech sobie jeżdżą Dunki, czy Szwedki. Może sport to normalna praca, ale nawet mecze koszykówki, czy siatkówki w męskim wydaniu są ciekawsze. Szczerze, z facetem za kierownicą też jakoś pewniej się jedzie. Kobiety jako podprowadzające- owszem, ale nie w walce na torze :)

Dokładnie :D nawet w reklamie mobilking pokazywali żużel jako sport tylko dla prawdziwych mężczyzn :wink:

Speedway-Mati
Zawodowiec

#5387 Postautor: Speedway-Mati » 29 października 2008, o 15:10

Cooper pisze:Dzikie karty do GP przyznane. Sajfutdinov, F. Lindgren, Nicholls, Zagar.

Z tym, że jeszcze do końca tego nie wiadomo...http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2008/ ... -niepewne/
Obrazek

go!
Trener

#5388 Postautor: go! » 30 października 2008, o 13:48

piotr76 pisze:a ja co do dopuszczenia kobiet do uprawiania zuzla powiem jedno odebraly nam jedyna chyba rzecz jaka robic moga tylko faceci ... Veto , Veto , Veto ...

Nie ma sie co Piotrze martwic.. Jedna, druga sie polamie i im przejdzie.. Wiadomo, ze jakies wariatki zostana, ale to nawet bedzie ciekawe.
PS. Do kopalni sie jakos nie wyrywaja, a przeciez im wolno :P

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#5389 Postautor: Cooper » 31 października 2008, o 13:55

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#5390 Postautor: tezetomaniak » 31 października 2008, o 16:53

Cooper pisze:Niby Gollob taki centus

ktoś Cie musiał poważnie okłamac ;]

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#5391 Postautor: Cooper » 31 października 2008, o 17:01

tezetomaniak pisze:
Cooper pisze:Niby Gollob taki centus

ktoś Cie musiał poważnie okłamac ;]

Wiesz, moze jakis bardzo stary nie jestem, ale nie interesuje sie zuzelm od czasow TŻetu, tylko troche wczesniej ;]

meesha
Trener
Kontakt:

#5392 Postautor: meesha » 31 października 2008, o 17:06

Mmmm, ostro poszło 8)

Mnie się np. przypomniało jak Golloby (wszystkie trzy :wink: ) odmówiły startów w reprezentacji, twierdząc, że za takie ścierwo jeździć nie będą (5 milionów PLZ 8) ).
Tyle, że maniaka Teżetu jeszcze chyba wtedy na świecie nie było, a Cooper spędzał czas na leżakowaniu :)

A pewnie zaraz wpadnie Gelo i nas wszystkich porozstawia jakąś opowieścią o Bereju i Studzińskim :wink:

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#5393 Postautor: _piotrusss » 31 października 2008, o 17:50

a tam chłopaki, ironii nie wyczuliście

:o
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#5394 Postautor: mikas » 31 października 2008, o 18:04

Ja sie kaze zarejestrowac mojej sasiadce ze starego mieszkania ona pamieta czasy Szwendrowskiego, a Bronisław Isztok, ktory byl w gronie prekursorow ligowego zuzla nad Bystrzycą to byl jej kolega i chodzila na wszystkie mecze. Tego nawet Gelo nie pobije ;)
Ostatnio zmieniony 31 października 2008, o 18:07 przez mikas, łącznie zmieniany 1 raz.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
suchy1613
Szkółkowicz

#5395 Postautor: suchy1613 » 31 października 2008, o 18:05

Klan Gollobów nie był kiedyś zbytnio lubiany, nie wszystkim podobała się jazda w parze braci Gollobów. Mam na myśli czasy Motoru, kiedy ich jazda wzbudzała wiele emocji. To, że Tomek wykłada kasę na rzecz bydgoskiego domu dziecka naprawdę godne pochwały.
Przypomniał mi się tak przy okazji wywiad jednego z naszych reporterów po zawodach o Puchar Lotto w Lublinie. Pytanie brzmiało: Dlaczego pan jeździ w takim meczu o pietruszkę?. Odpowiedź Andrzeja Huszczy: "Ja tam jeżdżę w każdym meczu, na który mnie proszą", Tomka Golloba : "Niech się pan spyta Rickardssona dlaczego jeździ w meczu pietruszkę, niech się pan spyta mistrza. Potem niech pan przyjdzie do mnie" :)

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#5396 Postautor: Speedway » 31 października 2008, o 19:49

Tomek, będąc na dorobku, był walecznym zawodnikiem nie tylko na torze ;p

Posiadany przeze mnie wycinek z gazety z początku lat 90-tych (Express Fakty lub Przeglad Sportowy):

Obradująca w Toruniu GKSŻ ukarała Tomasza Golloba cofnięciem licencji międzynarodowej i zakazem startów w międzynarodowych zawodach w kraju i zagranicą. Decyzja jest reakcją na list żużlowca bydgoskiej Polonii do władz żużlowych, w którym informuje o rezygnacji z występów w reprezentacji kraju do końca bieżącego sezonu.
T. Gollob jako motywy swego zachowania wskazał kwestie finansowe - brak znaczącego wsparcia materialnego ze strony GKSŻ i "głodowe" stawki za reprezentowanie barw narodowych. Stwierdził m.in.: "Tak długo, jak trwać będzie obecnie realizowana polityka promocji wyników reprezentacji kraju tzn, pokazywania ścierwa na długim kiju umocowanym do karku zawodnika w postaci 50 000 000 zł - tak długo miejsca dla mnie w reprezentacji Polski nie będzie"

Ale walczyl Tomasz o mozliwosc rozwoju, teraz wszystko ma więc nie musi juz wojowac tak o kase :) Brawa wielkie za ten gest.
Obrazek

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#5397 Postautor: MIERZWIN » 31 października 2008, o 20:05

Za to teraz stać go na gest, aby przekazać wygraną Super-Prix 120000 USD na jeden z bydgoskich domów dziecka!
od 1988 tylko SPEEDWAY

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#5399 Postautor: MIERZWIN » 31 października 2008, o 22:20

Co myślicie o takim pomniku-tablicy reklamującej kolejne zawody żużlowe w Lublinie???
Obrazek
od 1988 tylko SPEEDWAY

Koper
Trener
Kontakt:

#5400 Postautor: Koper » 31 października 2008, o 22:57

Super sprawa!