Działalność klubu - kłopotów cd....

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
harry
Trener

Re: Działalność klubu - kłopotów cd....

#2227 Postautor: harry » 7 grudnia 2007, o 13:28

Negocjujemy z Cooperem :lol: 8) :wink:
Nigdy nie wycofaliśmy się z negocjacji z nim.

I co to znaczy "trwałe podwaliny". Co to ma być i jak to sobie wyobrażasz???
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2229 Postautor: Cooper » 7 grudnia 2007, o 14:02

harry pisze:Przecież to podstawa negocjacji 8) . Jeden robi za złego a drugi za dobrego :wink: :roll: .

Heh, no tak tylko czemu w tym przypadku Dirty Harry jest tym dobrym? :D 8)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

go!
Trener

#2230 Postautor: go! » 7 grudnia 2007, o 14:16

Cooper pisze:Heh, no tak tylko czemu w tym przypadku Dirty Harry jest tym dobrym? :D 8)

Klasyka kina..
Dirty Harry byl zawsze dobry. Ksywke mial mylaca, ale on dobry policjant byl :)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2231 Postautor: Cooper » 7 grudnia 2007, o 15:30

Dobry to on byl, ale mial slaby pijar 8)

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#2232 Postautor: sadychor » 7 grudnia 2007, o 15:50

Pijar miał dobry, z dużym odrzutem i często po niego sięgał. A potem zadawał pytania :D I dlatego ochrzcili go jako "brudny"
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2233 Postautor: mikas » 7 grudnia 2007, o 17:56

harry pisze:I co to znaczy "trwałe podwaliny". Co to ma być i jak to sobie wyobrażasz???

O to jest dobre pytanie. Ja do tej pory nie mogę zrozumieć fenomenu tego co dzieje sie obecnie w Ostrowie. Ten klub po aferze tak naprawdę według mnie miał 1% szans na przetrwanie w I lidze, a Ci jak niby nic się nie stało kupują Harrisa, Gomólskiego itd. Wniosek jest taki, że musiały być tam właśnie te tajemnicze "trwałe podwaliny" ale czym one tak naprawdę są i jak to funkcjonuje to nie mam pojęcia ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2234 Postautor: Gelo » 7 grudnia 2007, o 18:19

To chyba proste - tam w klubie sa ludzie ktorzy mają łeb do interesów. Te podwaliny to właśnie tacy ludzie.

Shack
Administrator

#2235 Postautor: Shack » 7 grudnia 2007, o 19:45

wiec u nas nie ma ludzi ktorzy maja leb do interesow, albo maja i trzymaja sie z daleko od zuzla, albo maja i juz trzymaja sie z daleka od zuzla ;]

harry
Trener

#2237 Postautor: harry » 7 grudnia 2007, o 23:04

Gelo pisze:To chyba proste - tam w klubie sa ludzie ktorzy mają łeb do interesów. Te podwaliny to właśnie tacy ludzie.

Faktycznie, mają. Prezes przyznał się i główny sponsor też. Cała reszta miała szczęście, że nie wysyłała smsów z pytaniami jak tam negocjacje z Ferjanem?
Tu chodzi o coś zupełnie innego. Długo nad tym myślałem i dopiero szczere rozmowy w tym roku z kilkoma prezesami dało mi jako taką odpowiedź. TU NAJWAżNIEJSZE JEST MIASTO. PREZYDENT. ATMOSFERA.
Bez tego nie będzie nic. To prezydent i jego świta zabiega o sponsorów dla całego sportu danego miasta. To prezydent wytwarza atmosferę i kierunek inwestycji wielkiego biznesu. Bez jego i jego świty, nacisku dyplomatycznego nikt i nic nie zainwestuje w sport kulturę itd w żadnym mieście. Jeżeli ktoś myśli, ze u nas nie ma ludzi bogatych, którzy mogliby pociągnąć ten wózek to się myli. Sama tylko SIPMA w roku 2006 osiagneła zysk NETTO 16 MILIONóW Zł. to starczyłoby na dwa kluby. Ale Prezesa musi ktoś przekonać. Ktoś na bardzo wysokim stanowisku. W 2002 roku był to Zbyszek Wojciechowski. Teraz musi to być ktoś jeszcze wyżej stojący bo i firma urosła. A przecież SIPMA ,z całym szacunkiem, to nie lider rankingu najbogatszych firm Lubelszczyzny. Jest jeszcze wiele bogatszych. Ale nimi ktoś musi się zająć. Ktoś mocny musi przekonać, ze warto zająć sie sportem. Czy kłopoty ma tylko żużle? Koszykówka jest na dnie, w piłce ręcznej katastrofa też zagląda w oczy a i u piłkarzy gehenna. Jeszcze pół roku i jak powiedział jeden z głównych działaczy nikt juz nie spłaci tych długów. Dlatego pytanie: czy to działacze z żużla są tak beznadziejni, czy jest gdzieś w tym drugie dno? Najgorsze jest to, że nowy prezydent zastał spalona ziemię i właściwie gdzie się nie ruszy tam bagno. Jest tyle priorytetów, że nie wiadomo za który się brać. Sport, wydawało się, że sobie poradzi a tu akurat wszystko dupnęło. Widzę promyk nadziei w tych ciemnościach ale jeszcze za wcześnie o tym pisać.
Pozdrawiam
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#2238 Postautor: MIERZWIN » 8 grudnia 2007, o 00:30

harry pisze:Widzę promyk nadziei w tych ciemnościach ale jeszcze za wcześnie o tym pisać.

Odzyskałem chęć do życia!!! :lol:
od 1988 tylko SPEEDWAY

Koper
Trener
Kontakt:

#2239 Postautor: Koper » 8 grudnia 2007, o 01:06

mikas pisze:O to jest dobre pytanie. Ja do tej pory nie mogę zrozumieć fenomenu tego co dzieje sie obecnie w Ostrowie. Ten klub po aferze tak naprawdę według mnie miał 1% szans na przetrwanie w I lidze, a Ci jak niby nic się nie stało kupują Harrisa, Gomólskiego itd. Wniosek jest taki, że musiały być tam właśnie te tajemnicze "trwałe podwaliny" ale czym one tak naprawdę są i jak to funkcjonuje to nie mam pojęcia ;)
Zgadza się, Lublin juz dawno po czymś takim zadziobaliby a następnie rozszarpałyby kruki i wrony, ale Ostrów wywinał się i do tego wzmocnił.

harry pisze:Tu chodzi o coś zupełnie innego. Długo nad tym myślałem i dopiero szczere rozmowy w tym roku z kilkoma prezesami dało mi jako taką odpowiedź. TU NAJWAżNIEJSZE JEST MIASTO. PREZYDENT. ATMOSFERA.
Cos w tym jest. Mike Widera powiedział jasno, nie bedzie odrodzenia ligowego zuzla w Swietochlowicach dopoki MIASTO NIE BEDZIE PRZYCHYLNE ŻUŻLOWI

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#2240 Postautor: Regdal » 8 grudnia 2007, o 05:22

Tu chodzi o coś zupełnie innego. Długo nad tym myślałem i dopiero szczere rozmowy w tym roku z kilkoma prezesami dało mi jako taką odpowiedź. TU NAJWAżNIEJSZE JEST MIASTO. PREZYDENT. ATMOSFERA.
Bez tego nie będzie nic. To prezydent i jego świta zabiega o sponsorów dla całego sportu danego miasta. To prezydent wytwarza atmosferę i kierunek inwestycji wielkiego biznesu. Bez jego i jego świty, nacisku dyplomatycznego nikt i nic nie zainwestuje w sport kulturę itd w żadnym mieście. Jeżeli ktoś myśli, ze u nas nie ma ludzi bogatych, którzy mogliby pociągnąć ten wózek to się myli.

Przecież w radzie miasta są ludzie wybrani przez społeczeństwo,którzy optują za sportami motorowymi.
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2241 Postautor: Cooper » 8 grudnia 2007, o 09:11

harry pisze:Negocjujemy z Cooperem :lol: 8) :wink:
Nigdy nie wycofaliśmy się z negocjacji z nim.

No nic dziwnego jak ostatnio to ja kase wyplacalem 8) :D

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#2242 Postautor: Lublin_Fan » 8 grudnia 2007, o 12:07

Ja się rzadko tu udzielam bo nie mam czasu, ale znów będę monotematyczny.

Bardzo spodobało mi sie to co zrobiły władze grudządza. Pojawił się inwestor to zgodę na budowę galerii handlowej uwarunkowali dobrowolnym ;) sponsoringiem żużla. A takie raptem pół bańki. Bądźmy jednocześnie szczerzy. Grudziądz to w porównianiu z Lublinem skromna wioska.

Jeśli chodzi o inwestycje (a przede wszystkim planowane) to Grudziądz nie dorasta nam do pięt. Samych planów na galerie handlowe mamy coś około dziesięciu. Do tego dochodzi strefa ekonomiczna, gdzie ulokuje się kilkanaście sporych firm znacząco wpływajacych na PKB całego województwa (miejsca jest mniej niż chętnych, więc ciśnienie jest spore). Z innych kwestii to ciekawe projekty biurowców (a tam biedota nie wynajmuje powierzchni) i centrum logistyczne. W przeciągu 1,5 roku bezrobocie w Lublinie spadło z około 11% na około 9%. O kant dupy należy potłuc mit o biednym Lublinie, maraźnie i zakorzenionym w ZSRR prymitywizmie. Ok, w porównianiu z Wawą, Trójmiastem czy Poznaniem wypadamy gorzej, ale porównajmy się z miastami naszej wielkości. Czy Bydgoszcz, Białystok czy Szczecin są tak bardzo bogate w stosunku do Lublina? Moim zdaniem nie są.
Gdyby zatem nasz ratusz chciał to wszystkie lubelskie kluby sportowe dostałyby spore pieniądze. Wystarczy zrobić jak w Grudziądzu. Tylko ludzie z klubu muszą ciągle wydeptywać ścieżkę do Prezydenta.

Pozdr.

Awatar użytkownika
FREDek
Szkółkowicz

#2243 Postautor: FREDek » 8 grudnia 2007, o 12:10

W Ostrowie, gdzie obecnie przebywam, jest jeszcze presja kibiców! Żużel w Ostrowie ma swoje 5 minut. Tutaj niemal z każdym i wszędzie można porozmawiać o żużlu. Owszem, jest to zdecydowanie mniejsze miasto, ale miasto które żużlem stoi. U Nas swoje 5 minut ma piłka, a do tego wszystkiego miasto kładzie ch** na sport... Ot i 99% przyczyn beznadziejnej sytuacji sportu w Lublinie.

Zastanawia mnie, w jaki sposób "organizuje się" Grudziadz, Gorzów czy Ostrów (pozwolę sobie napomknąć, że nie jest tu tak kolorowo; młodzi ludzie uciekają masowo, bo nie ma pracy(!); zakłady upadają i takie tam), że stać ich na dofinansowanie sportu - dla Nas - kolosalnymi sumami i do tego przyciąganie sponsorów...
"Chwala… jednych jest, ze pisza… dobrze, a innych, ze sie do tego nie zabieraja…."

Obrazek

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2244 Postautor: mikas » 8 grudnia 2007, o 14:03

Ale Ostrów teraz żużlem stoi tylko dlatego, że przez ostatnie 3 lata były tam dobre wyniki sportowe, jak tego nie było to o żużlu pamiętała tam garstka ludzi. Jest tam dokładnie taka sama sytuacja pod tym względem co w Lublinie i żadnej różnicy tu nie ma.

A co do drugiej części Twojej wypowiedzi to weź pod uwagę, że równocześnie Ostrów ma też mniej wydatków. Tam nie idą np. takie wielkie pieniądze na kulturę, muzea, zabytki, setki klubów sportowych i tysiące różnych innych rzeczy które w naszym mieście pochłaniają kasę z budżetu, bo wszyscy wyciągają ręce i chcą dostać dla siebie. U nas trzeba postawic szopke ;) zrobic kilka imprez w roku na placu zamkowym z jakimis gwiazdami, kilka lodowisk, boiska szkolne, pływalnie, sale gimnstyczne itd. itd. (wiem wiem wiekszosci tych rzeczy tez sie nie robi w dostatecznym stopniu, ale to jest kolejny powód tego, że żużel jeszcze długo będzie w tej kolejce po miejską kase na odległym miejscu, bo są inne priorytety) w Ostrowie mimo że tez jest wszystko potrzebne to nie w takich ilościach jak w Lublinie i również pewnie łatwiej urzędnikom miejskim zauważyć tam żużel i wygospodarować pieniądze albo przynajmniej czas na pomoc, bo tam ręce wyciąga pewnie kilkaset instytucji a może i nawet tyle nie, a nie tysiące instytucji jak u nas.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#2245 Postautor: Koper » 8 grudnia 2007, o 14:57

Lublin_Fan pisze:Jeśli chodzi o inwestycje (a przede wszystkim planowane) to Grudziądz nie dorasta nam do pięt. Samych planów na galerie handlowe mamy coś około dziesięciu. Do tego dochodzi strefa ekonomiczna, gdzie ulokuje się kilkanaście sporych firm znacząco wpływajacych na PKB całego województwa (miejsca jest mniej niż chętnych, więc ciśnienie jest spore).
Grudziądz tez wchodzi do takiej strefy ekonomicznej:
http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4236693.html

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#2246 Postautor: boxing » 8 grudnia 2007, o 15:01

mikas pisze:A co do drugiej części Twojej wypowiedzi to weź pod uwagę, że równocześnie Ostrów ma też mniej wydatków. Tam nie idą np. takie wielkie pieniądze na kulturę, muzea, zabytki, setki klubów sportowych i tysiące różnych innych rzeczy które w naszym mieście pochłaniają kasę z budżetu, bo wszyscy wyciągają ręce i chcą dostać dla siebie. U nas trzeba postawic szopke ;) zrobic kilka imprez w roku na placu zamkowym z jakimis gwiazdami, kilka lodowisk, boiska szkolne, pływalnie, sale gimnstyczne itd. itd. (wiem wiem wiekszosci tych rzeczy tez sie nie robi w dostatecznym stopniu, ale to jest kolejny powód tego, że żużel jeszcze długo będzie w tej kolejce po miejską kase na odległym miejscu, bo są inne priorytety)

Nie chce mi się szukać w necie info o budżecie Ostrowa, ale pewnie nie idzie też 26 milionów złotych na dofinansowanie MPK. A u nas trzeba kosmiczną kasą dofinansowywać coś, na czym inni (prywatni przewoźnicy) zarabiają - wożąc w dodatku taniej. A tu w dzisiejszym kurierze czytam plany na przyszły rok "26 mln i ani grosza więcej". Takie miasto będzie oszczędne.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

bslub

#2248 Postautor: bslub » 8 grudnia 2007, o 17:17

harry pisze: TU NAJWAżNIEJSZE JEST MIASTO. PREZYDENT. ATMOSFERA.

Sama tylko SIPMA w roku 2006 osiagneła zysk NETTO 16 MILIONóW Zł. to starczyłoby na dwa kluby.

... i to jesst podstawowy błąd w rozumowaniu, ktoś ma coś dać, o coś zabiegać a mu bawimy się w żużel czy inny sport.
SIPMA czy inna spólka ma jeden cel wypracować zysk dla swoich akcjonariuszy
i każdy wydatek musi być uzasadniony i opłacalny dla spółki.
To samo z Prezydentem.
Opracujcie jakiś sensowny biznes-plan na działalność w formie SA
i z tym idźcie z prośbą o finansowanie
tylko ten biznes-plan nalezy opracować na kilka lat
uwzględniając przychody i koszty, jeżeli będzie się to bilansowało
i będzie opłacalne dla wszystkich to i z finansowaniem projektu nie będzie problemu.
To najpierw musi być grupa inicjatywna z pomysłem
a później Prezydent i Sponsorzya nie odwrotnie.

Na działalność w formie Stowarzyszenia nikt nie da nawet złotówki, szkoda chodzić.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2249 Postautor: mikas » 8 grudnia 2007, o 19:17

sting126 pisze:
Zawsze jednak mozna spojrzec z drugiej strony. Jednoczesnie budzet Ostrowa jest zapewne kilkakrotnie mniejszy niz ten lubelski. Wiec mimo ze mniej potrzeb to jednak rowniez mniej srodkow na ich zrealizowanie.

Jasne, tylko że potrzeby i wydatki niestety nie rosną nigdzie wprost proporcjonalnie do wielkości budżetu i przychodów z podatków a rosną o wiele bardziej i w o wiele większym tempie.

Nie przypadkowo najbogatszą gminą w Polsce jest Kleszczów, gdzie nie ma praktycznie nic oprócz SSE i kasy z podatków nie ma na co wydawać ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek