Działalność klubu - kłopotów cd....

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
harry
Trener

Re: Działalność klubu - kłopotów cd....

#2101 Postautor: harry » 12 listopada 2007, o 15:46

Pokemon pisze:Poczułeś wiatr w żagle Harry? Długo czekałeś ze swoją ripostą. Nie przeżywaj tak. Z drugiej strony widzę, że nic się nie zmieniłeś 8)

Nie wiem nic o zadnym wietrze. Wisi mi to. Forum odwiedzam srednio raz w tygodniu i wtedy prostuję co większe bzdurki. Zmieniać się nie zamierzam bo nie widzę powodów.
Powiem ci, że jestem osobą zorientowaną politycznie. Wiem kto co może. Wiem też kto z kim trzyma. Dlatego na razie wstrzymam się z gratulacjami.
Za to jak gratuluję znajomości. Gratulacji dla mnie nie przewiduję w żadnych układach więc nie wiem o co Ci chodzi.
Chciałbym, żebyś taką ripostę jak wyżej napisał mi po kolejnym zebraniu, a najlepiej po zawiązaniu nowego klubu (czyli jak będzie coś konkretnie wiadomo) a nie teraz, kiedy jeden Pan zaprosił drugiego Pana i obaj Panowie zaprosili na rozmowy do trzeciego Pana, który ma...dobre chęci 8) Zwróć uwagę, że nie można było uzbierać 500 tys. na SSA. Teraz jest 600 tys. długu, no ale rozmowy przecież trwają 8)
Widzę że napradwę ciężko przychodzi Ci zrozumieć pewne rzeczy a właściwie fakty. Aż współczuję. Rezygnację złożyłem, w piatek jestesmy umówieni u Wasilewskiego, jeszcze jedno zebranie i wielce prawdopodobne bedzie to moje ostatnie zebranie. Dalej nie mozesz zrozumiec, ze wypisuje się z tego???

Klub nie powinien być upolityczniony, bo co będzie kiedy zmieni się opcja polityczna? 8)

Tak jest w teorii ale praktyka pokazuje, że bez poparcia polityków nie ma szans na istnienie klubu, przykład pilkarek ręcznych. Już dawno przestałyby istnieć gdyby nie gigantyczna ( polityczna) pomoc miasta. A piłkarze??? Już byłby zamiast boiska mini tor w środku jakby miasto nie sypnęło groszem w ostatniej chwili. Dlatego bardzo wazne jest pozyskać jakiegoś mocnego polityka. A to nie łatwe. Życzę szczęścia nastepcom.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#2102 Postautor: Lublin_Fan » 12 listopada 2007, o 16:09

W lubelskiej SSE zainwestuje około 30 firm (informatyka, logistyka, produkcja). Tyle póki co wyraziło chęci. To jak na Lublin dużo. Czyli jest od kogo wyciągać granty dla miasta i na sport bo 30 dużych inwestycji na 80 hektarach nie da się umieścić. Kwestia dogadania tego z jednym z lubelskich viceprezydentów (zapomniałem nazwiska), który tą podstrefę wywalczył i próbuje rozwijać.

No i jeszcze trzeba mieć w klubie człowieka, który będzie miał rękę na pulsie. Uprzedzając zaczepki nadpobudliwych - ja się za to nie wezmę 8)

W ogóle to dziwne to gadanie w stylu: "nie pasuje to sam to zrób". Skoro narzekam na mojego fantastycznego seicento to nie znaczy, że mam sie zaraz zatrudnić w fabryce Fiata i samemu wyprodukować lepszego seicento ver. 2. Jestem klientem to mam prawo pomarudzić.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2103 Postautor: Gelo » 12 listopada 2007, o 16:20

dlatego należy czym prędzej zezłomować seicento i zmienić auto ta takie, ktore nie da powodów do narzekań - a takie to rzecz jasna tylko japońskie :)

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2104 Postautor: mikas » 12 listopada 2007, o 16:36

Gelo wie co mówi i czym jeździ, dac mu wódki ;)
Dodac tylko jeszcze należy aby nigdy nie kupować samochodów na F czyli Fiatów, Fordów i francuskich, co Gelo równiez wie a zapomniał dodać ;)

P.S. Chociaż pewien Ford jednego z forumowiczów jest na prawdę fajny i szybki ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2105 Postautor: Gelo » 12 listopada 2007, o 16:39

mikas pisze:Gelo wie co mówi i czym jeździ, dac mu wódki ;)
Dodac tylko jeszcze należy aby nigdy nie kupować samochodów na F czyli Fiatów, Fordów i francuskich, co Gelo równiez wie a zapomniał dodać ;)

P.S. Chociaż pewien Ford jednego z forumowiczów jest na prawdę fajny i szybki ;)

Ale to zapewne tylko ten konkretny granatowy egzemplarz ;)

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#2106 Postautor: luCas » 12 listopada 2007, o 16:44

mikas pisze:Gelo wie co mówi i czym jeździ, dac mu wódki ;)
Dodac tylko jeszcze należy aby nigdy nie kupować samochodów na F czyli Fiatów, Fordów i francuskich

Ferrari tez nie? 8) Jezdze Fordem i nie narzekam, a w rodzinie jest i Peugeot ktory jakos sie nie psuje. Z tymi na F to jakas miejska legenda aktualna w latach 70. Teraz producenci nie moga sobie pozwolic na partactwa, bo klienci to bardzo szybko dostrzegaja. Zreszta, Renault mial mistrza swiata F1, Citroen i Peugeot w WRC., to o czyms swiadczy. :wink:
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2107 Postautor: mikas » 12 listopada 2007, o 16:53

Gelo pisze:Ale to zapewne tylko ten konkretny granatowy egzemplarz ;)

Na pewno ;)

Ferrari tez nie, taki jeden miał i przekonał się o tym gdy pojechał na rutynowy przegląd do Niemiec i się dowiedział, ze musi na to wydac tyle co na średniej klasy nowy samochód ;)
Legenda legendą ale lepiej dmuchać na zimne ;) A np. odnośnie renaulta to Sting może się wypowiedzieć ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#2108 Postautor: luCas » 12 listopada 2007, o 16:59

A np. odnośnie renaulta to Sting może się wypowiedzieć ;)

Nic dziwnego, ja moge opowiedziec historie o fabrycznie nowym Avensisie, w ktorym po miesiacu jazdy, do wymiany byl caly silnik i skrzynia :lol: W dzisiejszych czasach, mozesz kupic Toyote produkowana w UK, Renaulta z Rumuni czy Zafire z Polski. Granice sie zacieraja...
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2109 Postautor: bkapusta » 12 listopada 2007, o 17:19

Cz@rek pisze:Trzeba próbować rozmawiać z inwestorami którzy planują wejść do Lublina.
A są to m.in.:
ElektroWorld
Multikino
LeroyMerlin
Ikea
Selgros
i wiele innych mniejszych lub wiekszych firm.
Takie firmy zawsze wnoszą jakieś granty dla społeczności lokalnej i chcą się zaprezentowac
z dobrej strony,choć zdaję sobie sprawe że tu często potrzebne jest odpowiednie pośrednictwo.

Sorry Cz@rek ale akurat firmy, ktore wymieniles to nie sa firmy budjace swoj wizerunek w oparciu o powazny sponsoring. Sa to marki oglonokrajowe [ogolnoeuropejskie/ogolnoswiatowe], ktore nie maja najmniejszego interesu w wiazaniu sie z konkretnym miastem czy klubem. Multikino nalezy do ITI, to sponsoruje np. Legie ale jakos marka 'Multikino' nie jest tam eksploatowana. Moim zdaniem te firmy to nie sa kandydaci na sponsorow. Zwlasza markety budujace tanie hale, zatrudniajace niskim kosztem pracownikow, biorace towar na dluuuuugie terminy platnosci i krecace kase na obracaniu cudzymi towarami i gotowka.

Jednak lepiej szukac kogos w SSE. Tak jak pisze Lublin_Fan tam moga byc firmy, ktore skusza sie na sponsoring.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Koper
Trener
Kontakt:

#2110 Postautor: Koper » 12 listopada 2007, o 17:27

bkapusta pisze:Jednak lepiej szukac kogos w SSE. Tak jak pisze Lublin_Fan tam moga byc firmy, ktore skusza sie na sponsoring.
Safo sponsoruje piłkarki reczne, moze jest szansa ze ABS rozszerzy sponsoring o żużel :) Comarch sponsoruje Cracovie, moze jest szansa ze rzuci cos na lubelski żużel :)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2112 Postautor: Cooper » 12 listopada 2007, o 17:56

Cz@rek pisze:Trzeba próbować rozmawiać z inwestorami którzy planują wejść do Lublina.
A są to m.in.:
ElektroWorld
Multikino
LeroyMerlin
Ikea
Selgros
Takie firmy zawsze wnoszą jakieś granty dla społeczności lokalnej i chcą się zaprezentowac
z dobrej strony,choć zdaję sobie sprawe że tu często potrzebne jest odpowiednie pośrednictwo.

Wymieniles kilka firm, ktore rzekomo mozna by naklonic do sponsoringu. Moze sie co do ktorejs myle, ale wydaje mi sie ze wszystkie wymienione przez Ciebie (Selgros, Ikea, ElectroWorld...) dzialaja juz w innych miastach (takze zuzlowych) i nigdzie nie garna sie do lozenia jakiejkolwiek kasy na zuzel/sport. Jakos z obserwacji wynika, ze takie sieci hiper- supermarketowe nie maja w swojej staretgii takich form promocji. I nie mysle, ze poza malymi wyjatkami (sponsoring (notabene bardzo slaby) lubelskiego Startu przez Leclerca) nie ma co na takich sponsorow liczyc. A moim prywatnym zdaniem jest to sponsor, powiedzmy... bardzo niestabilny. Jesli juz mamy podbijac do jakis firmy z tej "superzbawczejdlawszystkiego" strefy ekonomicznej, to lepiej moze jakies zaklady produkcyjne (o ile oprocz supermarketow takie powstana), albo firmy "technologiczne".

Gelo pisze:dlatego należy czym prędzej zezłomować seicento i zmienić auto ta takie, ktore nie da powodów do narzekań - a takie to rzecz jasna tylko japońskie :)

I tu Gelu masz 100% poparcie Coopera 8)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

meesha
Trener
Kontakt:

#2113 Postautor: meesha » 12 listopada 2007, o 18:06

sting126 pisze:
bkapusta pisze:Zwlasza markety budujace tanie hale, zatrudniajace niskim kosztem pracownikow, biorace towar na dluuuuugie terminy platnosci i krecace kase na obracaniu cudzymi towarami i gotowka.

Wcale nie prawda. Terminy platnosci w marketach to przewaznie max. 60 dni. Bardzo sporadycznie zdarza sie,ze wynosza 90-120 dni.

No jak dla mnie 60 dni to bardzo dłuuuugo :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#2114 Postautor: Lublin_Fan » 12 listopada 2007, o 18:09

Cooper pisze:
Gelo pisze:dlatego należy czym prędzej zezłomować seicento i zmienić auto ta takie, ktore nie da powodów do narzekań - a takie to rzecz jasna tylko japońskie :)

Tak tak. 15 letnie japończyki rządzą ;]

Ja nie narzekam, tylko podaje przykład. Od razu wyszło kto ma kompleksy na punkcie własnych czterech kółek :lol: ;)

Odnośne strefy. Hipermarketów tam nie będzie. Podstawowe idee stref wykluczają handel. Przykłady:
Katowicka SE - przemysł ciężki
Krakowska SE - IT, outsourcing

Pozdr
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2007, o 18:11 przez Lublin_Fan, łącznie zmieniany 1 raz.

wojteko
Senior

#2115 Postautor: wojteko » 12 listopada 2007, o 18:11

Gadajcie co chcecie............. na Polskie drogi najlepszy szamochod Niemiecki

sorry za OT

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2116 Postautor: bkapusta » 12 listopada 2007, o 18:21

sting126 pisze:
bkapusta pisze:Zwlasza markety budujace tanie hale, zatrudniajace niskim kosztem pracownikow, biorace towar na dluuuuugie terminy platnosci i krecace kase na obracaniu cudzymi towarami i gotowka.

Wcale nie prawda. Terminy platnosci w marketach to przewaznie max. 60 dni. Bardzo sporadycznie zdarza sie,ze wynosza 90-120 dni.

A chycialbys dostawac wynagrodzenie z opoznieniem 60 dni czasami 90-120? Bez odsetek? :) Na tym polega biznes marketow - doprowadzaja do sytuacji kiedy dostawca [najczesciej producent] musi im sprzedawac prodkut zeby utrzymac sie na rynku. Daja takie terminy platnosci ale producent za energie, sile robocza itp. musi placic szybciej niz oni mu placa produkt. I tym sposobem markety sa sponsorowane przez producentow. Metoda stara jak swiat :)

Supermarkety sa korzystne jedynie dla ich wlascicieli :) Generalnie ich wartosc dodana dla lokalnego [uwaga slowo] ukladu finansowo - ekonomicznego jest niewielka. Nie inwestuja [hala nawet z droga dojazdowa i parkingiem to gowno nie inwestycja stawia sie ja "minuta osiem" i tyle samo sie ja zwija - wrazie co mozna poprostu taka dzialke porzucic, nie ma tam drogich maszyn, powaznych i skomplikowanych konstrukcji itp.], placa malo i zatrudniaja niewykwalifikowana kadre [i nie podnosza jej kwalifikacji - nie trzeba byc geniuszem by robic na kasie, a i mozliwosci awansu minimalne], producenci tez na tym nie zarabiaja :) Ogolnie jak mowie to nie jest swietny interes ;)

No ale zaczynamy OT :P
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2117 Postautor: bkapusta » 12 listopada 2007, o 18:23

Lublin_Fan pisze:
Cooper pisze:

Odnośne strefy. Hipermarketów tam nie będzie. Podstawowe idee stref wykluczają handel. Przykłady:
Katowicka SE - przemysł ciężki
Krakowska SE - IT, outsourcing

Pozdr

Dokladnie, tym bardziej, ze handel sam w sobie, nie jest solidnym fundamentem, na ktorym mozna budowc mocny ekonomicznie klub. Produkcja to jest to co daje jakis konkret. Czy to produkcja IT czy motoryzacja :)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2118 Postautor: Gelo » 12 listopada 2007, o 18:30

wojteko pisze:Gadajcie co chcecie............. na Polskie drogi najlepszy szamochod Niemiecki

sorry za OT

Rozumiem, że kazda sroczka swoj ogonek chwali - ale tak naprawdę z niemieckich najlepszy na polskie drogi był Panzerkampfwagen V Panther - taki golf z lufą i na gąsiennicach - w zasadzie gdyby nie ta lufa nie dostrzegłbym stylistycznej różnicy :D Chociaż i on bywał dość awaryjny, podobnie jak odpowiednik passata - Tiger :).
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2007, o 18:59 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2119 Postautor: Cooper » 12 listopada 2007, o 18:41

Lublin_Fan pisze:
Cooper pisze:

Tak tak. 15 letnie japończyki rządzą ;]

Ja nie narzekam, tylko podaje przykład. Od razu wyszło kto ma kompleksy na punkcie własnych czterech kółek :lol: ;)

Kto ma kompleksy, ten ma kompleksy (nie ja), kto ma wlasne 4 kolka ten ma (ja mam, wlasne w sensie za wlasna kase). Dla mnie lepsza Toyota z 95 niz seicento z 2000, a najlepiej weryfikuje to rynek ktory wyzej ceni starsze japonce od nowszych fiatow. N arzie na nowszy mnie nie stac, ale nie narzekam, mam czas dorobic sie nowszego. Dla studenta w zupelnosci taki wystarcza.

Koniec OT.

meesha
Trener
Kontakt:

#2120 Postautor: meesha » 12 listopada 2007, o 18:46

Dżizas może już wystarczy o tych blachosmrodach-korkotwórcach :?: :P Założyć wam temat w "Inne" :?: Bo widzę, że to za trudne......
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2121 Postautor: bkapusta » 12 listopada 2007, o 18:51

meesha pisze:Dżizas może już wystarczy o tych blachosmrodach-korkotwórcach :?: :P Założyć wam temat w "Inne" :?: Bo widzę, że to za trudne......

Jakbyś mógł - bylibyśmy wdzięczni :>
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#2122 Postautor: Kiry » 12 listopada 2007, o 21:01

A są to m.in.:
ElektroWorld
Multikino
LeroyMerlin
Ikea
Selgros
kontra
bkapusta pisze:Sorry Cz@rek ale akurat firmy, ktore wymieniles to nie sa firmy budjace swoj wizerunek w oparciu o powazny sponsoring.

Cooper pisze:Wymieniles kilka firm, ktore rzekomo mozna by naklonic do sponsoringu. Moze sie co do ktorejs myle, ale wydaje mi sie ze wszystkie wymienione przez Ciebie (Selgros, Ikea, ElectroWorld...) dzialaja juz w innych miastach (takze zuzlowych) i nigdzie nie garna sie do lozenia jakiejkolwiek kasy na zuzel/sport. Jakos z obserwacji wynika, ze takie sieci hiper- supermarketowe nie maja w swojej staretgii takich form promocji.

A czegoście sie uparli przy magicznych słowach sponsoring/reklama/budowanie wizerunku. Firmy które wymienił Cz@rek są jak najbardziej ok. To ma być prosty biznes: my coś oferujemy wam (potencjalnym inwestorom) ale musicie w zamian spełnić nasze warunki. I tu, np: zapisy w umowach - łożenie środków na regionalny sport (określonych kwot, transzami np: rok w rok, przez określony czas).
Dla "dużych" kwota np: 200 tysięcy (śmieszna kwota dla takiego marketu jak np: Leroy Merlin)rocznie ginie w skali rocznych kosztów, szczególnie jeżeli duży dostanie np: zwolnienie lub ulgi w płaceniu lokalnych podatków.
Taki "haracz" jest dla "dużego" składnikiem inwestycji, na równi np: z zatrudnieniem tańszej kadry. Czysty rachunek ekonomiczny. Duży wchodzi tutaj przecież żeby zarobić, więc musi zainwestować.
"Haracz" trafia jeżeli nie do samego klubu/klubów, to np: do kasy miejskiej/rady sportu, jak zwał tak zwał, a ten "organ" zajmuje się rozdziałem środków, co tez musi zostać określone na papierze i na jasnych zasadach.
A do tego oczywiście trzeba dobrego managera ze strony miasta,który wynegocjuje takie warunki, no i chęci.
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2123 Postautor: Cooper » 12 listopada 2007, o 21:13

OK. Zalozmy ze taki przykladowy Leroy Merlin daje te 200 tys, nawet 500 tys, ktore w efekcie trafiaja na zuzel. Niech to wystarczy nawet na splate dlugow. Niech sie zdazy cud i ci "darczyncy" zloza sie lacznie na 2 mln. ktore powiedzmy pozwola na splate dlugow i walke o awans (fantazja mnie ponosi). Raz, ze to mimo wszystko brzmi troche utopijnie, dwa, rodzi sie pytanie co za rok? Znowu szukamy "jelenia" ktory rzuci kase, bo bedzie chcial se sklep w Lublinie wybudowac? To nie jest zadne rozwiazanie dla zuzla. To nie daje zadnej stabilizacje, nie pozwala kreslic zadnych planow na przyszlosc (szkolenie mlodziezy, dlugoterminowe kontrakty itd.). Pomijajac juz fakt, ze baaaaardzo watpie, ze przy tych wszystkich potrzebach jakie ma nasze miasto, akurat priorytetem wg naszej lokalnej wladzy jest przeznaczanie takich "haraczy" na zuzel, czy ogolnie sport. Przeciez wiecej pozytku dla miasta i dla wszystkich mieszkancow z takiej kasy bedzie, gdy np. ten Leroy wybuduje rondo, skrzyzowanie, schronisko dla psow (pozdro Lublin Fan), albo kupi dla MPK 2 autobusy na CNG (pozdro meesha). Czyz to nie jest bardziej sprawiedliwe i bardziej efektywne wykorzystanie takich "haraczy"? A na tyle na ile sie orientuje w obecnym otoczeniu prezydenckim bardzo duzo popularnosc robi slowo "efektywne".

Nie chce wychodzic tu na jekiegos krytykanta, tym postem chcialem tylko pokazac, ze raz, to jest podtrzymywanie przy zyciu trupa, dwa, bedzie bardzo trudno by miasto zdecydowalo sie na taki krok. Rece po taki haracz wyciagnie wiele podmiotow. W samym sporcie konkurencja i potrzeby ogromne. Zeby w ogole moc marzyc o takich zastrzykach z miasta, trzeba by sie o to ubiegac jednym frontem jako "lubelski sport" i ustalic jakis system sprawiedliwego rozdzielania. Ale to to juz chyba totalna utopia. Zuzel z pilka i pod reke z koszykowka walcza o kase ktora pozniej solidarnie podziela miedzy siebie :lol:

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2124 Postautor: bkapusta » 12 listopada 2007, o 21:25

Kiry pisze:
A są to m.in.:
ElektroWorld
Multikino
LeroyMerlin
Ikea
Selgros
kontra
bkapusta pisze:Sorry Cz@rek ale akurat firmy, ktore wymieniles to nie sa firmy budjace swoj wizerunek w oparciu o powazny sponsoring.

Cooper pisze:Wymieniles kilka firm, ktore rzekomo mozna by naklonic do sponsoringu. Moze sie co do ktorejs myle, ale wydaje mi sie ze wszystkie wymienione przez Ciebie (Selgros, Ikea, ElectroWorld...) dzialaja juz w innych miastach (takze zuzlowych) i nigdzie nie garna sie do lozenia jakiejkolwiek kasy na zuzel/sport. Jakos z obserwacji wynika, ze takie sieci hiper- supermarketowe nie maja w swojej staretgii takich form promocji.

A czegoście sie uparli przy magicznych słowach sponsoring/reklama/budowanie wizerunku. Firmy które wymienił Cz@rek są jak najbardziej ok. To ma być prosty biznes: my coś oferujemy wam (potencjalnym inwestorom) ale musicie w zamian spełnić nasze warunki. I tu, np: zapisy w umowach - łożenie środków na regionalny sport (określonych kwot, transzami np: rok w rok, przez określony czas).

A co zaoferujesz takim marketom wzamian za ten haracz? Serio uwazasz, ze sieci handlowe to jest partner do takich zabaw? Rondo to moga wybudowac zeby bylo latwiej do nich dojechac. Markety to cwani gracze, ktorzy staraj sie jak najmniej dac.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

piotr76
Senior
Kontakt:

#2125 Postautor: piotr76 » 12 listopada 2007, o 21:32

sorki ale macie marzenia ... w wawce Arkadia nie zgodziła się zrobić przejść podziemnych i dojazdów przez co skorkowała dojazd do 2 mostów przez wisłe a wy kase na sport chcecie .... no to mnie rozbawiliście ... bkapusta ma racje z marketami to se można gadać ....
zamiast 500 + program Beryl +