Sezon 2008/2009

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
koniuszko
Szkółkowicz

Re: Sezon 2008/2009

#76 Postautor: koniuszko » 28 sierpnia 2007, o 11:01

kdsz pisze: Domyślam się, że po połączeniu lig klub w Lublinie będzie powstawał na nowo co roku celem uniknięcia płacenia zaległości i trochę obawiam się, że nam literek do skrótu w nazwie zabraknie.

A może ATŻ - Amatorskie Toważystwo Żużlowe :lol:

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#77 Postautor: Mars » 28 sierpnia 2007, o 11:02

ja uwazam ze powinny zostac 3 ligi lecz powinno sie wrocic do KSM-u wtedy liga bedzie wyrownana i nawet ci teoretycznie biedniejsi beda miec szanse nawiazac walke..
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Ge(L)o
Trener

#78 Postautor: Ge(L)o » 28 sierpnia 2007, o 11:13

W jaki sposób skoro nie będą mieli pieniedzy na zawodników, którzy przekroczyliby dolny KSM ?
harry pisze:Dla nich najlepsza jest Liga Amatorska. Absolutnie żaden zespół nie chciał by jeździć z takim zespołem. To naprawdę katastrofa finansowa dla KAŻDEGO klubu.

A nie można jakoś wprowadzić do kontraktów zapisów o zróżnicowanym systemie wynagrodzeń za punkty w zależności od przeciwnika ?

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#79 Postautor: kilar » 28 sierpnia 2007, o 11:28

Jak ktos nie ma pieniedzy, to czy polaczal ligi, czy tez nie, to i tak bedzie mial klopoty finansowe podczas sezonu.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#80 Postautor: kdsz » 28 sierpnia 2007, o 11:38

Ale jak jesteś w najniższej lidze, to w przypadku problemów finansowych wycofujesz drużynę z ligi a w kolejnym sezonie powstaje nowy klub, bez zadłużeń wobec zawodników, US, MOSiR-u i czego tam jeszcze. A że to nieuczciwe to nikogo tak naprawdę nie obchodzi
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#81 Postautor: Lublin_Fan » 28 sierpnia 2007, o 11:44

Im większa atrakcyjność rozgrywek tym mniejsze pieniądze??? Harry, proszę wytłumacz mi to jak chłopu na miedzy bo kompletnie nie chwytam tej logiki.
Właśnie mając atrakcyjność można zacząć tą zakłamaną ligę sprzedawać telewizji i sponsorom oraz zarabiać na kibicach. O tym pisałem chyba ze 2 strony wcześniej. Żużla nie uzdrowimy poprzez zmuszanie ludzi do chodzenia na mecze z kalkulatorami ale poprzez wprowadzenie do tego sportu dodatkowych funduszy.

Argumenty o poległej Pile i Krakowie jakoś do mnie nie docierają.
W Pile skończyła się polityczna gotówka więc zrąbali się z eligi prosto na sam dół nie odjeżdżając nawet jednego meczu w 1 lidze.

A Kraków... ? Oni tak mają, że z motyką na słońce.

Pozdr

Koper
Trener
Kontakt:

#82 Postautor: Koper » 28 sierpnia 2007, o 14:30

Lublin_Fan pisze:A Kraków... ? Oni tak mają, że z motyką na słońce.
Premier z Krakowa ? :wink:

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#83 Postautor: bkapusta » 28 sierpnia 2007, o 18:02

kdsz pisze:Ale jak jesteś w najniższej lidze, to w przypadku problemów finansowych wycofujesz drużynę z ligi a w kolejnym sezonie powstaje nowy klub, bez zadłużeń wobec zawodników, US, MOSiR-u i czego tam jeszcze. A że to nieuczciwe to nikogo tak naprawdę nie obchodzi

Dlatego powinna byc liga zlozona z zawodowych klubow - spolek akcyjnych. Z odpowiednim kapitalem, ktory w razie upadlosci pokryje zobowiazania. Stowarzyszenie mozna sobie zalozyc majac jedynie 'kilku chlopa' i checi. Spolka akcyjna musi spelniac sporo wymagan i odpowiednie ich polaczenie z regulaminem ligi moze spowodowac, ze taki manewr nie bedzie zupelnie oplacalny.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#84 Postautor: Regdal » 28 sierpnia 2007, o 21:41

kdsz pisze:Ale jak jesteś w najniższej lidze, to w przypadku problemów finansowych wycofujesz drużynę z ligi a w kolejnym sezonie powstaje nowy klub, bez zadłużeń wobec zawodników, US, MOSiR-u i czego tam jeszcze. A że to nieuczciwe to nikogo tak naprawdę nie obchodzi

Widzę że kolega trzeźwo ocenił sytuację,wycofanie drużyny to normalność,a zawodnicy którzy inwestowali swoje własne (niemałe w żużlu) pieniądze niech się sami martwią.Brawo.

P.S. Czy chciałbyś pracować przez kilka miesięcy w roku w firmie,która potem upada ,a ty nie otrzymujesz za swoje wynagrodzenia ? Z tego co naklepałeś bezmyślnie w swoją klawiaturę wnioskuję że tak.
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#85 Postautor: kdsz » 28 sierpnia 2007, o 22:04

Regdal, jeśli Twój post był skierowany w moim kierunku, to muszę Cię zmartwić - to nie ja bezmyślnie klepię w klawiaturę, tylko Ty czytasz bez krzty zastanowienia. Pozdrawiam serdecznie
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#86 Postautor: Talib » 28 sierpnia 2007, o 22:07

harry pisze:
Talib pisze:

I pewnie tak policzyli prezesi na spotkaniu 15.08. 10+10 i finał. Dlatego nie potrzeba drużyn zagranicznych i potrzeba tylko 2 lig. Pozostaje tylko pytanie o atrakcyjność II ligi. Przecież w ciemno można wskazać 3 drużyny walczące o awans: Gdańsk, Poznań i może Rybnik. A reszta nie będzie walczyć o nic więcej niż splendor płynący z faktu pokonania np. Gniezna przez Opole itp.

Jeszcze raz to napiszę. Trzy ligi wykończyły już cztery drużyny. W kolejce stoją Lublin, Krosno i Opole. Nie znam sytuacji Łodzi ale wiem, ze tam z infrastrukturą mają trzy razy gorzej jeszcze niż my. Rawicz czuje się mocno ale tam płacą niewiarygodnie śmieszne pieniądze za punkty a i tak podobno nie mogą z meczu zebrać na wypłatę. To ja nie za bardzo wiem jak oni chcą awansować. Wtedy musieliby zawodnikom wyłożyć na kontrakty i punkty 3-4 razy więcej.
Oczywiście, wracając do Mikasa, nie rozmawiamy o atrakcyjności ligi. Niestety, są to dwie różne sprawy. Atrakcyjność przy trzech ligach jest zdecydowanie lepsza. Nie ma dwóch zdań. Ale atrakcyjność w I lidze. II liga z punktu widzenia atrakcyjności powinna być podzielona na jeszcze dwie ligi. I tak można kombinować w nieskończoność. Niestety podział na trzy ligi wykańcza finansowo. Więc co jest lepsze? Nie denerwować i i zamknąć czy jechać ogony w II lidze?
I jeszcze o zespołach walczących o awans. To na prawdę w dużym stopniu jest loteria zawodnicza. Na przykład przed sezonem jedna z osób ważnych bardzo forsowała kandydaturę Trojana za Trumińskiego u nas. Nie udało jej się. Biję się w pierś. Nie przyszło mi do głowy, ze będzie on zdecydowanie lepszy a z nim pewnie walczylibyśmy o awans. Czasami tak niewiele trzeba by odwrócić diametralnie losy drużyny.

Harry, doceniam i szanuję Twój punkt widzenia szczególnie, że widzisz to od środka. Niemniej spójrz na to trochę inaczej.

Po pierwsze, powiedz ... raczej napisz :) z ręką na sercu, rozmawiałeś z ludźmi, którzy mają zamiary / nadzieje / pobożne życzenia na reaktywację żużla w Krakowie, Pile, Świętochłowicach, Warszawie, zapytałeś ich jak wyobrażają sobie, a może czy w ogóle wyobrażają sobie jazdę w lidze z minimalnym KSM-em = 35, obecnymi wymogami licencyjnymi dla I ligii i co dla niektórych jest równie wielkim problemem 18 meczami w sezonie? Jaka była odpowiedź? Na mój gust żaden z tych ośrodków nie wystawi drużyny w nowej połączonej II lidze.

Po drugie, skoro ja policzyłem, że w nowej połączonej I lidze będzie 10 zespołów razem z tymi które wymieniłeś jako kandydaci do likwidacji (Lublin, Krosno i Opole) to co bedzie jak żużel skończy się we wszystkich trzech wymienionych ośrodkach? Bedzie obecna 7-zespołowa II liga bis, w której kolejne kluby szybko znajda się w kolejce do niebytu na żuzlowej mapie Polski... Dlaczego? Bo 3/4 klubów nie będzie miało o co w niej walczyć. I co wtedy? Znowu łączymy ligi, bo jedynym remedium bedzie 12-14 zespołowa jedyna liga żuzlowa?

Po trzecie, z której ligi pochodziły kluby, które upadały w czasie istnienia trójligowego podziału? Z drugiej. Czy to źle? Jasne, zmniejsza się liczba żuzlowych ośrodków Polsce. Czy aby na pewno? A może II liga powinna pełnić miejsce gdzie można: zbudować zespół (np. Poznań), odbudować zespół (np. Łódź, Lublin za Twoich rządów chyba zreszta też), albo pokazać, że ten garnitur działaczy nadaje się co najwyżej na żuzlowy śmietnik historii (np. Kraków, Warszawa).

Pod tym względem polecam lekturę wyrażonego oficjalnie na piśmie stanowiska PSŻ Poznań w tej sprawie.

A skoro wśród polskich klubów panuje taka bryndza i zabraknie zespołów na 3 ligi? No to może niech jeżdżą zespoły zagraniczne, chłopcami do bicia przynajmniej w II lidze nie będą, a atrakcyjniej też będzie przynajmniej dla kibiców.

Koper
Trener
Kontakt:

#87 Postautor: Koper » 29 sierpnia 2007, o 04:55

Talib pisze: z ręką na sercu, rozmawiałeś z ludźmi, którzy mają zamiary / nadzieje / pobożne życzenia na reaktywację żużla w Krakowie, Pile, Świętochłowicach, Warszawie, zapytałeś ich jak wyobrażają sobie, a może czy w ogóle wyobrażają sobie jazdę w lidze z minimalnym KSM-em = 35, obecnymi wymogami licencyjnymi dla I ligii i co dla niektórych jest równie wielkim problemem 18 meczami w sezonie? Jaka była odpowiedź? Na mój gust żaden z tych ośrodków nie wystawi drużyny w nowej połączonej II lidze.

Świętochłowice na 95% nie wystawią:
Na wczorajszym zebraniu Zarządu Młodzieżowego Stowarzyszenia "Śląsk" rezygnację z funkcji Prezesa Stowarzyszenia złożył Michał Widera. Decyzję swą Widera motywuje brakiem jakichkolwiek perspektyw do utrzymania sportu żużlowego w Świętochłowicach. Jak wiadomo, stadion "Skałka" zamknięty jest dla imprez masowych, a ze strony władz miejskich nie widać zainteresowania czarnym sportem.

Zgodnie z wolą Zarządu, Michał Widera będzie pełnił obowiązki Prezesa do końca obecnego sezonu, po którym - prawdopodobnie - nastąpi rozwiązanie MS "Śląsk".

zrodlo: przegladzuzlowy.pl

Koper
Trener
Kontakt:

#88 Postautor: Koper » 2 września 2007, o 21:16

Nigdyniespadająca Polonia przegrała dziś z Falubazem na własnym torze 44:46.

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#89 Postautor: Fork » 2 września 2007, o 21:53

Wyglada na to ze myszowaci zostaja w elicie.. a jak sie potoczy sprawa "nigdyniespadajacej poloni" kazdy wie. Wykupia dzikusa przy stoliku.. i hej.. nikt nie spadnie.
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#90 Postautor: Regdal » 2 września 2007, o 21:57

Fork pisze:Wyglada na to ze myszowaci zostaja w elicie.. a jak sie potoczy sprawa "nigdyniespadajacej poloni" kazdy wie. Wykupia dzikusa przy stoliku.. i hej.. nikt nie spadnie.

A czy ktoś awansuje ?
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

jataman22

#91 Postautor: jataman22 » 2 września 2007, o 23:27

Tak Stal uczciwie, a Ostrów wykupi 2 dziką karte 8)

Koper
Trener
Kontakt:

#92 Postautor: Koper » 4 września 2007, o 12:36

Z cyklu "Nigdy nie spadnie Polonia nigdy nie spadnie" :
http://www.sport.pl/zuzel/1,64951,4456366.html

Awatar użytkownika
SerGio
Kontakt:

#93 Postautor: SerGio » 27 września 2007, o 11:54

jataman22 pisze:Tak Stal uczciwie, a Ostrów wykupi 2 dziką karte 8)

Awans przy stole ? Ja taki awans pierdo..e :P 8) 8) 8)

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#94 Postautor: K.A.M.I.L. » 18 października 2007, o 17:08

Powoli zaczyna się dyskusja na temat przyszłego sezonu w temacie Daniel Jeleniewski. Chociaż nie wiemy, w której lidze wystartujemy i czy wogóle wytartujemy to ten temat w sezonie ogórkowym zawsze był najpopularniejszy. Zawsze pada mnóstwo propozycji, niektóre propozycje niekiedy są rozważane.

Trzymam mocno kciuki za to żeby w Lublinie nadal istniał Speedway i wierzę w to, że ta piękna dyscyplina nie zakończy swojego biegu.

Jeżeli wystartujemy w 2 lidze to moim zdaniem, trzeba będzie przeprowadzić rozmowę z dotychczasowymi zawodnikami. Jeśli przykładowo Stachyra i Piszcz plus juniorzy zostaliby to dokontraktować niedrogich zagraniczniaków i jechać po awans. Wiadomo z niewolnika nie ma pracownika, taki wariant też trzeba rozważyć. Wtedy wg mnie zakontraktować armię zaciężną na jeden sezon, żeby tylko uzyskać awans.
Jeżeli wystartujemy w 1 lidze to tak jak napisał trener Stachyra, zakontraktować jednego obco gwarantującego 12 pkt i w górę, a resztę składu zostawić z tego sezonu.

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#95 Postautor: tezetomaniak » 18 października 2007, o 17:21

IF 2 liga: Knappa za Jelenia plus obco 12 pkt 8) i szafa gra

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#96 Postautor: MIERZWIN » 18 października 2007, o 18:25

tezetomaniak pisze:IF 2 liga: Knappa za Jelenia plus obco 12 pkt 8) i szafa gra

Knapp też może będzie chciał się dalej "rozwijac" w pierwszej (de facto drugiej) lidze i nasza druga (tzn. trzecia) liga może byc dla niego krokiem wstecz (w podobnym tonie wypowiada się Dawid) :(
od 1988 tylko SPEEDWAY

primobaker

#97 Postautor: primobaker » 18 października 2007, o 18:33

Na I ligę(podobnie jak inni):trzon z tego sezonu + porządny (I ligowy) obco np P Karlsson, bez zmian w juniorce (ludzie nie przekreslajcie Rafała-on ma jeszcze czas!!!)...marze o tym aby wprowadzono zakaz obco na pozycji juniora(za pare lat dupa w Polskim zuzlu)
Wiem ameryki nie odkryje tym postem ale widac było ze inwestycja w naszych chłopaków miałaby sens,tzn:lepszy obco,dosprzetowienie reszty i....pierwsza czwórka murowana
....oczywiscie to wszystko pobozne życzenie sfrustrowanego fana lubelskiego speedwaya...jaka jest rzeczywistość wszyscy dobrze wiemy...
...wierny po wygranej, dumny po porażce ;)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#98 Postautor: Cooper » 18 października 2007, o 18:54

Proponuje, zeby kazdy nabil sobie teraz posta w stylu "na I lige sklad taki: to co jest plus Peter Karllson i bedziemy jechac w gornej czworce ".

8) 8) 8)

Ja to mysle, ze bardziej na pierwsza lige to trzeba takiego sponsora co by z duza banke na luzie rzucil...
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#99 Postautor: grzesieck » 18 października 2007, o 18:59

caly czas gram w tego totka i nie moge 6-tki ustrzelic... ale jak mi sie uda to w nowym sezonie wystartujemy pod nazwa TŻ Grzesiecek Lublin : D
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#100 Postautor: luCas » 18 października 2007, o 19:09

Trzymamy za slowo. Chyba tez zaczne grac :lol:
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski