Sezon 2008/2009

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Sezon 2008/2009

#26 Postautor: Gelo » 21 sierpnia 2007, o 10:02

Hmmm dużo padło w tym temacie ciekawych rozwiązań,może lepszych może gorszych ( w zależności od punktu widzenia )
ale jedyne co skromnie mogę doradzić włodarzom klubu to nie ma co dalej prowadzić tej konwersacji lecz brać się do roboty , szukać sponsorów i mądrych rozwiązań by przyszły sezon można rozpocząć bez zaległości i braku płynności finansowej .
Niech w końcu cała żużlowa Polska zobaczy że nie tylko mamy jednego walczącego zawodnika jakim jest Daniel , który we Wrocławiu pokazał swój potencjał , ale i silny klub który może powalczyć o coś więcej niż tylko o utrzymanie sie w I lidze.

Masz rację. Rzecz w tym, ze jeżeli myslimy o czymś więcej niż czwarty z rzędu sezon wegetacji obcokrajowców powinno się zaklepać w październiku. A skoro tak, trzeba rzucić wszystkie siły na Grudziądz i spróbować sprawić niespodziankę kończąc sezon. Będzie wiecej czasu na rozliczenie tego sezonu i opracowanie jakiegoś sensownego rozwiązania na przyszłość. Według mnie do panów 3D potrzeba dwóch zawodników z pierwszej dziesiątki I ligi. Moje typy to Zorro i Peter

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#27 Postautor: Boobi » 21 sierpnia 2007, o 10:07

ja bym dał kogoś młodszego za Zorra :D
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#28 Postautor: Dobromir » 21 sierpnia 2007, o 10:13

Ja bym był zadowolony nawet z dwójki Zorro + Gjedde.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#29 Postautor: Cooper » 21 sierpnia 2007, o 10:28

No tak ja juz zaczynamy nabijanie tych 120 stron odnosnie przyszlorocznego skladu, to ja chce Jensena 8)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#30 Postautor: Gelo » 21 sierpnia 2007, o 10:36

Zorro to średniak, ale jednak w miarę pewny jak na polskie warunki. A ten sezon ma wyjątkowo udany. Co do młody/stary - no cóż, wraca odwieczna sprawa preferencji kibiców. Ja jestem zwolennikiem stosowania najprostszych rozwiązań i nie patrzę w metryki. A w pierwszej dziesiątce I ligi młodzieży jest jak na lekarstwo (poza wypożyczonym z ekstraligi Hefenbrockiem i 25-letnim Harrisem, na ktorego też bym sobie zębów nie ostrzył). Kwestia co zrobi Gorzów po ewentualnym awansie. Zapewne zostawią sobie dwóch, trzech z obecnego składu. A reszta...

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#31 Postautor: kdsz » 21 sierpnia 2007, o 10:50

Ja chcę Ferjana.

A jeśli chodzi o wynalazki - jestem zszokowany tegoroczną świetną formą Jonasa Davidssona (SWC), którego zawsze uważałem za totalnego leszcza, a tu proszę, proszę....
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

bslub

#32 Postautor: bslub » 21 sierpnia 2007, o 11:01

Chciałbym zauważyć że lubelski żużel w aktualnej formule się wyczerpał i jest do wyboru jazda w II-lidze na bazie TŻ albo powołanie Spółki Akcyjnej i żużel ma odpowiednim poziomie,
fakt SA kosztuje ale jest dużo większa szansa na umowy reklamowe z poważnymi firmami i bynjmniej prezes nie musi sie znać na żużlu on ma się znać na zarządzaniu.
Więc pisanie postów ja chcę tego zawodnika a ja innego jest bez sensu, najpierw forma działalności a póżniej kontrakty bo kontynuowanie działalności w obecnej formie nie ma sensu

harry
Trener

#33 Postautor: harry » 21 sierpnia 2007, o 14:12

Bardzo mądrze. A jeżeli już prezes to i jeszcze działaczy szybciej niż zawodników. Bo ktoś musi z zawodnikami gadać.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#34 Postautor: Dobromir » 26 sierpnia 2007, o 10:24

Po wczorajszym GP przyjrzałem się wynikom Grigorija Laguty w II lidze. Koleś jest obecnie najlepszym zawodnikiem i rzadko schodzi poniżej 13-14 punktów. Może to nie jest Peter Karlsson ale na 2 obco możny by z nim zaryzykować (właściwie to żadne ryzyko) tymbardziej, że chodzą słuchy, że za rok już nie będzie drużyn zza granicy.

Laguta chyba nie jeżdzi w anglii ani w innych ligach więc powinien być bardziej dyspozycyjny niż nasi obecni obco:)

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#35 Postautor: Cz@rek » 26 sierpnia 2007, o 10:34

Pomysł dobry,ale myślę że po wczorajszym GP wpadło na niego jakaś połowa klubów naszych lig. 8)

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#36 Postautor: Dobromir » 26 sierpnia 2007, o 10:37

Hehe pewnie tak. Ale pogdybać zawsze można.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#37 Postautor: Talib » 27 sierpnia 2007, o 01:43

Czytając pierwszy post harrego, a szczególnie fragment dotyczący owego 11-1 za połączeniem I i II ligii mam takie pytanie. Jak te biedne II-ligowe kluby mają zamiar spełnić warunki licencyjne na jazdę w I lidze? I skąd na to wezmą kasę, skoro wycieczka do Pragi, czy na Węgry stanowi wydatek rujnujący ich finanse? A może się okaże, że licencje nie będą potrzebne w lidze, w której i tak z góry będzie wiadomo które jedyne 2 kluby stać na wykupienie awansu? Pomijam już fakt bliskiej zeru atrakcyjności takiej "ligii".

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#38 Postautor: mikas » 27 sierpnia 2007, o 09:13

harry pisze:Przy okazji wyszedł problem połączenia w 2009 roku już prawnie, bez możliwości zablokowania przez PZM. A mianowicie co z rozgrywkami w I i II lidze w roku 2008???? Poza 3-4 klubami cała reszta jeździła by o pietruchę. W szczególności II liga mogłaby szkolić juniorów przez cały sezon, a najlepsze zespoły z I ligi musiałyby przeznaczyć olbrzymie wypłaty na niektóre mecze.

Harry możesz mi wytłumaczyć jedną rzecz w swoim toku rozumowania :?:
Wszyscy łącznie z Tobą chcą uatrakcyjnienia rozgrywek ligowych w Polsce, więc wytłumacz mi gdzie jest ta atrakcyjność tych rozgrywek, gdy przy dwóch ligach w polowie sezonu a nawet prawdopodobnie wczesniej jest juz wiadomo że na 10 drużyn w e-lidze o coś walczy polowa (3 o mistrza i 2 o utrzymanie, tak jest praktycznie co roku) a drugie 5 druzyn od polowy nie wlalczy praktycznie o nic i musi przewegetowac odjezdzajac sezon jak najmniejszym kosztem co tez jest równoznaczne z tym ze nie zapraszają wtedy najlepszych swoich zawodników bo Ci są najdrozsi i kibice musza oglądać sredniaków. Gdzie tu atrakcyjnośc dla kibiców? Po polaczeniu w nowej II lidze bedzie jeszcze gorzej, bo prawdopodobnie bedzie 12 druzyn (oby nie wiecej), nie dośc ze najlepsze druzyny będą musiały przeznaczyć olbrzymie wyplaty na niektóre mecze czego tak bardzo sie obawiasz to jeszcze o awans z tych 12 druzyn będzie znów walczyc tylko 3, no może 4 druzyny w najlepszym wypadku ( i zadne ksm-y tego nie zmienią co widac na przykładach które juz na swiecie są przerabiane a i były w Polsce, chociaz u nas tylko ksm górny). Do tego w II lidze nikt nie spada, więc połowie z tych 12 druzyn na półmetku sezonu bardziej bedzie sie opałcało wycofac z rozgrywek niz powiekszac długi, nam juz teraz w I lidze jesli chodzi o kwestie finansowe bardziej sie opłaca w tym momencie wycofac druzyne i konczyc rozgrywki niz walczyc dalej o utrzymanie. Jesli w tym roku bysmy jezdzili w II lidze z ktorej nie da sie spasc, to sam najlepiej wiesz, że druzyne bys wycofał juz dawno by nie powiekszac długów, wiec mozna powiedziec ze jedziemy jeszcze teraz tylko dlatego ze walczymy o utrzymanie, gdyby tego nie było i nie trzeba by o to utrzymanie walczyć to ostatni mecz w Lublinie w tym roku oglądalibyśmy pewnie w lipcu a teraz jezdzili do Rzeszowa i bardzo dobrze o tym wiesz. Jesli będą za rok dwie ligi i sytuacja w Lublinie taka jak w tym roku to najpozniej w lipcu konczymy sezon zeby nie powiekszac długów, co jesli chodzi o finanse jest logiczne i zrozumiałe ale jesli chodzi o podejscie sportowe i szacunek do kibiców juz nie jest. A wez pod uwagę, ze w Lublinie jeszcze nie jest najgorzej, są jeszcze biedniejsze kluby, dojdzie może Kraków czy Wa-wa i tam w polowie sezonu nikt nie bedzie miał oporów zeby wycofac druzyny które nie walcza o coś a tylko powiekszają długi tak samo jak i Ty byś nie miał oporu zeby juz dawno wycofac naszą druzynę w tym roku gdybysmy w tym momencie nie walczyli o utrzymanie.
Więc pytam jeszcze raz gdzie według Ciebie jest atrakcyjnośc rozgrywek przy dwóch ligach jesli na 22 drużyny w dwóch ligach o coś walczy 7-8 druzyn czyli nawet nie polowa? Jak przyciągnąc sponsorów na łożenie pieniędzy na rozgrywki II ligi z której w polowie wycofa się minimum 2 druzyny bo nie bedą miały kasy na dokonczenie sezonu (przykłady z przed kilku lat są nadwyraz wymowne) a reszta jedzie o nic, bo o coś (awans) na 12 druzyn walczy góra 3-4 :?:
To są te atrakcyjne rozgrywki, których tak bardzo wszyscy chcą :?:
Za takie szopki to ja dziękuję, bo już to przerabialiśmy w latach 1996-98 i przypomnij sobie jak atrakcyjne zawody były wtedy w Polsce w II lidze a w biednym Lublinie to juz w ogóle :?
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#39 Postautor: Cooper » 27 sierpnia 2007, o 09:52

no czyli generalnie prowadzi to do normalizacji, beda jezdzic tylko Ci ktorych na to stac 8)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#40 Postautor: mikas » 27 sierpnia 2007, o 10:09

No no niedługo bedzie jedna liga 10-12 zespolowa i walczyc o medale bedzie polowa a druga polowa w czerwcu konczy ligę bo po co jechac mecze dla przyjemności jak i tak sie nie spada. Nie dośc że atrakcyjna liga to jeszcze jaki olbrzymi rozwój tej dyscypliny. No ale przecież co to dla nas, przecież w kazdym klubie żużlowym szkoli sie po 100 chlopaków jak w klubach piłkarskich, którzy nie pozwolą tej dyscyplinie w Polsce umrzeć i na pewno jeszcze coś z tego będzie...
MOTOR LUBLIN
Obrazek

go!
Trener

#41 Postautor: go! » 27 sierpnia 2007, o 11:46

mikas pisze: bo po co jechac mecze dla przyjemności jak i tak sie nie spada. .

Oj bo sie wogole nie znacie... :)
Najlepsze sa najprostsze rozwiazania. Za punkty wygranej druzynie powinna placic przegrana i odwrotnie.. Wtedy jechali by do konca a jakby sie ktos splukal to wynocha grac na zapalki do 2 ligi. Jak w pokera troche :P

Ge(L)o
Trener

#42 Postautor: Ge(L)o » 27 sierpnia 2007, o 11:50

To pewnie ładne stawki za punkt byłyby w kontrakcie :lol:

go!
Trener

#43 Postautor: go! » 27 sierpnia 2007, o 11:57

Ge(L)o pisze:To pewnie ładne stawki za punkt byłyby w kontrakcie :lol:

Druzynie.. druzynie by placila, a po ile by zawodnicy juz u ciebie jezdzili to twoja sprawa:)
No np. w e-lidze po 10 tys za kazdy pkt roznicy w meczu.. a co?
W playoffach mozna by wprowadzic licytacje i zagrywki w ciemno. Np. 100 tys przed meczem do puli zeby wystartowac albo walkower :P
Zycie jest prostsze niz regulaminy :D

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#44 Postautor: Talib » 27 sierpnia 2007, o 15:12

mikas pisze:
Po polaczeniu w nowej II lidze bedzie jeszcze gorzej, bo prawdopodobnie bedzie 12 druzyn (oby nie wiecej) ...

Generalnie się zgadzam z wypowiedzią, chociaż jeśli chodzi o liczbę drużyn w obydwu ligach to z moich rachunków wychodzi zupełnie co innego. Policzmy:

10-zespołowa I liga z dzikimi kartami za kasę i spełnienie wymogów licencyjnych:

Bydgoszcz, Częstochowa, Leszno, Rzeszów, Wrocław, Tarnów, Toruń, Zielona Góra + Gorzów, Ostrów

a teraz II liga, bez zespołów zagranicznych, bo nikt oprócz Poznania ich nie chce:

Gdańsk, Gniezno, Grudziądz, Lublin, Poznań, Rybnik + Krosno, Łódź, Opole, Rawicz

Z tego Lublin i Krosno jak dobrze pójdzie i się znajdzie kasa. O żadnych Świętochłowicach, Warszawach, Krakowach i Piłach nie ma co marzyć, bo będzie minimalny KSM, więc sami juniorzy (2,5) nie wystarczą, a średniacy-seniorzy zaśpiewają tyle, że tych klubów nie będzie na to stać. Pomijam już fakt, czy w nowej II lidze mają obowiązywać wymagania licencyjne takie jak w obecnej I, co dla wymienionych ostatnich 4 klubów tez oznacza spore wydatki.

I pewnie tak policzyli prezesi na spotkaniu 15.08. 10+10 i finał. Dlatego nie potrzeba drużyn zagranicznych i potrzeba tylko 2 lig. Pozostaje tylko pytanie o atrakcyjność II ligi. Przecież w ciemno można wskazać 3 drużyny walczące o awans: Gdańsk, Poznań i może Rybnik. A reszta nie będzie walczyć o nic więcej niż splendor płynący z faktu pokonania np. Gniezna przez Opole itp.

janek
Kadrowicz

#45 Postautor: janek » 27 sierpnia 2007, o 19:06

Ciekawe czy w przyszłym sezonie "Sponsor" (lub jemu podobni), podejmie się prowadzenia lubelskiego klubu żużlowego??. A jeśli nie, to czy modernizowany stadion w 2008 roku dalej będzie posiadać tor żużlowy?
Zaorają tor i trawę posieją, a stadion stanie się wyłącznie piłkarski.
Chyba nikt z obecnych tu kibiców nie chciałby tego??
Byłby to definitywny dożywotni koniec żużla w Lublinie.
Panie i Panowie trzymajmy kciuki aby nadal w Lublinie istniał żużel w A.D. 2008, inaczej trzeba będzie
do Rzeszowa jeździć, na co stać nielicznych.

meesha
Trener
Kontakt:

#46 Postautor: meesha » 27 sierpnia 2007, o 19:20

Nawet jak kogoś stać to nie znaczy, że tam będzie jeździł :P A samo trzymanie kciuków niewiele pomoże :roll:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

piotr76
Senior
Kontakt:

#47 Postautor: piotr76 » 27 sierpnia 2007, o 19:28

co do wawki to nie był bym taki pewien .... jedyny problem jaki jest to stadion bo zaplecze finansowe to mówią że mają i to bardzo dobre ...
zamiast 500 + program Beryl +

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#48 Postautor: Marcinex » 27 sierpnia 2007, o 19:38

janek pisze:czy modernizowany stadion w 2008 roku dalej będzie posiadać tor żużlowy?
Zaorają tor i trawę posieją, a stadion stanie się wyłącznie piłkarski.
Chyba nikt z obecnych tu kibiców nie chciałby tego??

Tor żużlowy będzie na pewno nawet jeśli nie będzie klubu....
Zmiana koncepcji remontu stadionu oznacza utratę pieniędzy z unii.
Obrazek

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#49 Postautor: InDorka » 27 sierpnia 2007, o 19:39

janek pisze: (....) inaczej trzeba będzie do Rzeszowa jeździć, na co stać nielicznych.

Tu nawet nie chodzi o pieniadze.
Przy urlopowych okazjach mialam szanse ( nie pisze,ze przyjemnosc !! ) obejrzec kilka meczow pierwszoligowych.Poznalam nowe zwyczaje kibicow,ich reakcje jednakowe na wszystkich stadionach ,zarowno te dobre jak i zle.Widzialam zawodnikow z czolowki E-ligi.Niestety spodziewanej przyjemnosci nie znalazlam.To jest zupelnie inna gama wrazen gdy oglada sie swoj zespol,a co innego gdy dwie obce druzyny.Emocji jak na lekarstwo,stale sie miotalam komu ja mam kibicowac. Najlatwiej jest mi to porownac do rund GP bez Polakow,dgy wczesnie odpadali w poprzednich latach.
Wrazenia owszem,kibicowanie pojedynczym lubianym zawodnikom,ale brak tego niecierpliwego oczekiwania,ze nastepny bieg bedzie dwa razy lepszy i kolejna dwojka zuzlowcow zapewni nam wygrana.
Wiec ja do Rzeszowa tylko w wypadku gdyby tam "zaparkowal" nasz/nasi zawodnicy.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~

Awatar użytkownika
WBA
Szkółkowicz
Kontakt:

#50 Postautor: WBA » 27 sierpnia 2007, o 20:40

go! pisze:
mikas pisze: bo po co jechac mecze dla przyjemności jak i tak sie nie spada. .

Oj bo sie wogole nie znacie... :)
Najlepsze sa najprostsze rozwiazania. Za punkty wygranej druzynie powinna placic przegrana i odwrotnie.. Wtedy jechali by do konca a jakby sie ktos splukal to wynocha grac na zapalki do 2 ligi. Jak w pokera troche :P

A nie praktykowałeś przypadkiem u Rufina Sokołowskiego ?? :)
On miał niegdyś różnorakie pomysły na promocję żużla, było coś też o wspólnej kasie w extralidze , z którrej płacono by potem punktówki dla drużyn. Szczegółów nie pamiętam, ale facet był raczej zdrowy na umyśle, a niektóre jego pomysły, może kontrowersyjne, były jednak oryginalne. Nikt go jednak nie chciał słuchać w żuzlowej centrali, a i w samym Lesznie popadł w niełaskę i zakończył przygodę z żużlem.
nic