Działalność klubu - kłopotów cd....

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#802 Postautor: Torsen » 16 stycznia 2007, o 23:26

ravajas pisze:
Torsen pisze:Nie wiem, na ile upraszczasz, na ile żartujesz, a na ile mówisz poważnie, ale na wszelki wypadek napiszę, że spółka akcyjna nie jest związkiem spółek, tylko jest odrębnym podmiotem. Zyski i straty jej akcjonariuszy nie są jej zyskami i stratami.

chyba, że spółka żużlowa będzie spółką-córką którejś z tych spółek.

Spółka zależna, czy dominująca, czy "zwykła" - każda jest odrębnym podmiotem, posiadającym własny majątek. Tylko jej straty / zyski są jej stratami / zyskami.
Czy Ferrari jest spółką deficytową, gdy Fiat przynosi straty? :)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#803 Postautor: Cooper » 16 stycznia 2007, o 23:41

Odnosnie tego porownania do gieldy-obecne trendy sa takie, ze spolki nie sa nastawione "az tak bardzo" (wybacz slownictwo Torsenie) na zyski, a przede wszystkim na zwiekszanie wartosci spolki. A w tym oczywiscie zyski sa bardzo istotne, niemniej jednak, dla akcjonariuszy wazniejsze jest aby spolka "drozala", niz zeby nastawiala sie tylko i wylacznie na maksymalizacje zyskow. Taka tendencja jest juz od kilku lat, odkad zaczeto odchodzic od wyplat dywidendy od zyskow spolek. Oczywiscie jak najwiekszy zysk to nic zlego, ale czasem wbrew pozorom, mozna osiagnac wieksza wartosc spolki (czyli cene akcji) przy mniejszym zyzku. Mysle, ze jakims przykladem bylby chocby Manchester United, ktorego zyski jako spolki nie sa oszalamiajace (nie znam ich dokladnie, ale wiem, ze mogly by byc wieksze), natomiast wartosc wciaz rosnie. taka droga powinny isc kluby w Polsce, jedank czy w zuzlu jest to mozliwe juz teraz? Slyszy sie sporo o druzynie Czarnych Slupsk (koszykowka), ze przymierzaja sie do wejscia na gielde... Mysle, ze to moze byc jakim odniesieniem.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#804 Postautor: mikas » 16 stycznia 2007, o 23:45

Torsen pisze:
mikas pisze:Ale przecież Perła , Sipma i Arkady mają zyski i na uparetego można przyjąć że to są właśnie te sektory w których spółka zarabia i jak mi sie wydaje na takim właśnie założeniu trzeba sie opierac jeśli chodzi o spółki akcyjne w sporcie ;)

Nie wiem, na ile upraszczasz, na ile żartujesz, a na ile mówisz poważnie, ale na wszelki wypadek napiszę, że spółka akcyjna nie jest związkiem spółek, tylko jest odrębnym podmiotem. Zyski i straty jej akcjonariuszy nie są jej zyskami i stratami.

I żartuje (na co wskazywała tzw. emotikonka ;) ) i upraszczam. Fakt bardzo niefortunnie to ująłem i przekombinowałem zamiast uprościć ;) Chodziło mi w głównej mierze o to że cięzko w przypadku klubu żużlowego mówić o typowej spółce akcyjnej. Kapitał założycielski dają określone firmy ale jak mi sie wydaje nie zostanie on wykorzystany na inwestycje czy rozwój spółki tak aby w przyszłości sama na siebie zarabiała i była w stanie sie sama utrzymać a zostanie "przejedzony" (pojdzie na wypłaty dla zawodników, sprzęt itd.) i w tym wypadku dlatego ciężko mi uwierzyć że spółka ta byłaby w stanie zawrzeć chociażby jakąś umowe franchisingową o której wspomniałeś. Pewnie jakiś drobny "biznes" jak te stoiska z jedzeniem na stadionie itp. by wchodził w rachubę ale na większą skalę sobie tego nie wyobrażam. No ale zawsze mogę sie mylic ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#805 Postautor: Cooper » 26 stycznia 2007, o 12:31

Ponadto, zapewniono, iż w porównaniu z rokiem ubiegÅ‚ym, klub otrzyma wiÄ™cej pieniÄ™dzy na swÄ… dziaÅ‚alność ze Å›rodków miejskich. „W GrudziÄ…dzu jest tak, że samorzÄ…d zawsze dawaÅ‚ pieniÄ…dze. W 2007 roku bÄ™dzie ich jeszcze wiÄ™cej. Na dziaÅ‚alność organizacyjnÄ… zamiast 210 tys. zÅ‚ jest 235 tys zÅ‚. To już jest zatwierdzone. Wymaga jednak uchwaÅ‚y 31 stycznia. ZakÅ‚adam, że zostanie to uchwalone. Dodatkowo radni wprowadzili coÅ›, czego w budżecie nie byÅ‚o, czyli kwoty na sport kwalifikowany. ZakÅ‚adam, że okoÅ‚o 200 tys. zÅ‚.z tej pozycji zostanie przekazana na dziaÅ‚alność klubu żużlowego.” - dodaje prezydent Grudziadza, który zostaÅ‚ nagrodzony gromkimi brawami.

No, lacznie to bedzie jakies 435 tys. od miasta, niekiepska kwota.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
ziomal
Kontakt:

#807 Postautor: ziomal » 28 stycznia 2007, o 22:21

ja jestem ciekawy jak się ma sprawa spółki akcyjnej :?:
wiadomo już coś czy jeszcze trzeba poczekać
pozdro

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#808 Postautor: Fork » 29 stycznia 2007, o 14:41

Do spolki trzeba kapitalu min.. 500tys. zl
Zalozyc spolke to nie hop siup.
Musza byc scisle okreslone zasady dzialania.
Trzeba sporzadzic akt notarialny i zarejestrowac spolke w sadzie i takie tam. Mozna pewnie jeszcze tak wymieniac bo i duzo tego.
Miejmy nadzieje, ze wszystko zmierza w odpowiednim kierunku. No i sa chetni udzialowcy :)
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
SKALOR
Szkółkowicz
Kontakt:

#809 Postautor: SKALOR » 29 stycznia 2007, o 22:20

to ja juz nie wiem co mam myslec o tych S.A! Wroclaw tak mocno zabiegal o te spolki a teraz mowia ze pozostajÄ… jak najdluzej sie da przy stowarzyszeniu poniewaz w spolce akcyjnej jest problem sponsoringu,tzn.mniejsze kwoty niz w stowarzyszeniu dostanÄ…. To panstwo zabiera wiecej w podatku czy jak?

a druga sprawa to:
-bardzo mnie ciekawi ile to nasz lubelski ratusz ma zamiar przeznaczyc na TZ Sipma Lublin SA?
-i jak wypadamy na tle innych ekip np.Grudziadz?

3. Jest jakas przyblizona data sprzedazy karnetow?
Obrazek

Awatar użytkownika
papi
Trener

#811 Postautor: papi » 29 stycznia 2007, o 22:32

a od kiedy ratusz wspomaga spółki akcyjne :roll: to nie fundacja charytatywna :x
Zapewne jest to jeden z powodów, dla których Wrocław broni się przed SA, wtedy odpadają pieniądze z miasta, a i ze sponsoram sytuacja wygląda inaczej, bo żeby otrzymać pomoc - trzeba kogoś włączyć do spółki, dlatego wszystko ma swoje 2 strony. W naszym wypadku chyba mimo wszystko spółka była ostatnim ratunkiem.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#812 Postautor: istred » 29 stycznia 2007, o 23:20

Tz SIPMA MOTOR Lublin SA,na dobre i na złe

:lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
SKALOR
Szkółkowicz
Kontakt:

#813 Postautor: SKALOR » 29 stycznia 2007, o 23:21

NO tak ale wciaz obok spółki dzialają stowarzyszenia zuzlowe tych samych klubow i dla nich miasto daje fundusze na szkolenie mlodziezy,a przeciez wiadomo ze i tak to sie rozłoży na SA! Czy sie myle?
Obrazek

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#816 Postautor: Fork » 30 stycznia 2007, o 16:07

to ja juz nie wiem co mam myslec o tych S.A! Wroclaw tak mocno zabiegal o te spolki a teraz mowia ze pozostajÄ… jak najdluzej sie da przy stowarzyszeniu poniewaz w spolce akcyjnej jest problem sponsoringu,tzn.mniejsze kwoty niz w stowarzyszeniu dostanÄ…. To panstwo zabiera wiecej w podatku czy jak?

Najlepiej bedzie jak kupisz sobie książke do wiedzy o społeczeństwie i dowiesz sie co to społka!
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#817 Postautor: RadeKas » 30 stycznia 2007, o 16:18

Chyba do przedsiebiorczosci.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Snys
Zawodowiec

#818 Postautor: Snys » 30 stycznia 2007, o 16:19

A najlepiej Prawo Handlowe prof. A.K. :lol: Jedyne 970 stron

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#819 Postautor: RadeKas » 30 stycznia 2007, o 16:23

Jak dobrze, miec juz sesje z glowy 8).
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#820 Postautor: Fork » 30 stycznia 2007, o 16:38

RadeKas pisze:Chyba do przedsiebiorczosci.

Za wysokie progi.. :wink:
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#821 Postautor: Gelo » 31 stycznia 2007, o 09:56

Dla mnie to status prawny klubu może sie nazywać i "zjazd meneli". Ważne żeby były wyniki - a czy to stowarzyszenie, spółka czy inna cholera - to mnie jako kibica interesuje tyle co zeszłoroczny śnieg.

janek
Kadrowicz

#822 Postautor: janek » 31 stycznia 2007, o 13:17

Czy po "uspokojeniu się" spłacie należności i założeniu przez TŻ S.A. ,
dostępne będą jakieś karnety jak dotychczas??
Jeśli druk karnetów jest za drogi , można by wpuszczać kibiców po okazaniu dowodu osobistego. Co ty Harry na to???
Zawsze to jakaś zapomoga finansowa dla klubu, a kibic nie będzie musiał stać w kolejce.

janek
Kadrowicz

#824 Postautor: janek » 5 lutego 2007, o 20:05

I jak myślicie? wystartujemy w bieżącym sezonie, po tym jak opuściły Nas Arkady?

Jeśli tak, to zróbmy do cholery coś z tą p....... maszyną startową!!
Złóżmy się na Nową!! , Przecież to żadna filozofia, dwie rury, dwie sprężyny, 2 włączniki elektromagnetyczne --- znikome koszty, a zaoszczędzi wstydu i stresu

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#825 Postautor: jataman21 » 5 lutego 2007, o 22:05

Maszyna startowa to jest antyk 8) nie wiadomo już czy można ją ruszać :wink:
ObrazekObrazek