Dzis w TVP3 zarowno Janusz Palikot (PO) jak i Krzysztof Michałkiewicz (PiS) jednoznacznie stwierdzili ze poza realizacja czesci programu Zbigniew Wojciechowski nie moze liczyc na stanowisko wiceprezydenta, tylko Panowie podali inna argumentacje. Palikot stwierdzil ze nie ma to wiekszego sesnu bo ugrupowanie Wojeciechowskiego nie zdobylo ani jednego mandatu w Radzie Miasta, z kolei Michalkiewicz stwierdził, ze tak naprawde Wojciechowski jedyne co ostatnio zrobił to przyczynił sie do rozbicia lubelskiej prawicy i przyczynił sie ze Izabella Sierakowska weszla do drugiej turyGelo pisze:krótka piłka z mojej strony: http://www.radio.lublin.pl/index.php?id=12206
Na kogo oddać głos w zblizających się wyborach???
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Koper pisze:z kolei Michalkiewicz stwierdził, ze tak naprawde Wojciechowski jedyne co ostatnio zrobił to przyczynił sie do rozbicia lubelskiej prawicy i przyczynił sie ze Izabella Sierakowska weszla do drugiej tury
P.S. Skoro lubelskie PiS i PO były takie zgdne to czego nie wystawili wspólnego kandydata, po co dzielić świetnie rozumiejącą się lubelską prawicę
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Nic dodac nic ująć, nie wiem na jakiej podstawie PiS uwaza ze gdyby Wojciechowski nie wystartował to wszyscy glosujący na niego jak jeden mąż zaglosowaliby na PruszkowskiegoGawrzyk pisze:a to bidulki. Gdyby A. Pruszkowski był dobrym przezydentem, wykazał się czymkolwiek przez 8(!) lat dla miasta i mieszkanców, żaden Wojciechowski czy Wasilewski by mu nie podskoczyli. W pierwszej turze otrzymałby 70% i pozamiatane. To, że Pruszkowski skończył jak skończył zawdzięcza samemu sobie.
Dziennik Wschodni pisze:Zbigniew Wojciechowski prosi swoich wyborców o zagłosowanie na Adama Wasilewskiego.
Politycy uścisnęli sobie dłonie pod pomnikiem marszałka Piłsudskiego i podpisali umowę. Adam Wasilewski, kandydat Platformy Obywatelskiej na prezydenta Lublina, obiecał realizować elementy programu Zbigniewa Wojciechowskiego: m.in. zagwarantować dokarmianie w szkołach najbiedniejszych dzieci, pomóc w rozwoju taniego budownictwa mieszkalnego, powołać izbę wytrzeźwień czy zbudować odpowiednią infrastrukturę sportową.
- O stanowiskach nie było mowy. Ale jeśli otrzymam propozycję zastępcy prezydenta, to ją przyjmę. Bo któż mógłby lepiej zrealizować mój program niż ja sam - mówił wczoraj Wojciechowski. - Za wcześnie mówić o stanowiskach. Chcę, żeby pan Wojciechowski wspierał mnie wiedzą i doświadczeniem - dodał Wasilewski.
Na stanowisko dla Wojciechowskiego nie godzi się Prawo i Sprawiedliwość, przyszły koalicjant platformy. Oskarża go o odebranie głosów Andrzejowi Pruszkowskiemu (PiS) w pierwszej turze wyborów prezydenckich. Wojciechowskiemu zaufało ponad 18 proc. wyborców.
Wasilewskiego w walce o prezydencki fotel z lewicową Izabellą Sierakowską miała poprzeć wczoraj Liga Polskich Rodzin. Jednak negocjacje trwają. LPR obawia się czystek w magistracie. - Chcemy być traktowani jako równoprawny podmiot w Ratuszu. Mały bo mały, ale mający wpływ na życie miasta - mówi poseł Andrzej Mańka, lider lubelskiej ligi (w wyborach na prezydenta zdobył 3,45 proc. głosów).
Koalicja PO-PiS potrzebuje trzech radnych ligi - dzięki nim będzie miała w Radzie Miasta 25 z 31 głosów, a w sejmiku 18 z 33.
.
Fot. W.J.... paranoja, cały rok słyszeliśmy od Tuska, że trzeba odsunąć PiS od władzy bo tylko szkodzą, wielka awantura o pare słów za dużo Rokity w Krakowie a tutaj sojusze z Pis-em, z LPR czekam na sojusz z Samoobroną, Palikot nie daje wyboru, obowiązek obywatelski trzeba spełnić więc pozostaje albo skreślić oba nazwiska albo zagłosować na Sierakowską, czy Lublin to miasto "przeklęte", że osiem lat stagnacji nikogo z PO niczego nie nauczyło???
PS
może wygrana Sierakowskiej nauczy POkory...
PS
rob7 pisze:... paranoja, cały rok słyszeliśmy od Tuska, że trzeba odsunąć PiS od władzy bo tylko szkodzą, wielka awantura o pare słów za dużo Rokity w Krakowie a tutaj sojusze z Pis-em, z LPR czekam na sojusz z Samoobroną, Palikot nie daje wyboru, obowiązek obywatelski trzeba spełnić więc pozostaje albo skreślić oba nazwiska albo zagłosować na Sierakowską, czy Lublin to miasto "przeklęte", że osiem lat stagnacji nikogo z PO niczego nie nauczyło???
PS
Stagnacja to wysokie podatki i biurokracja, a tego Sierakowska na pewno nie zmieni, bo jest dogmatycznÄ… socjalistkÄ….
PS. We Wrocławiu, który przeżywa ogromny rozwój rządzi POPiS.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Jee PO z PiSem i LPRem, na to czekali wszyscy z pewnoscia wszyscy mieszkancy Lublina
Juz nie moge sie doczekac
Swoja droga, ciekawa strategia PO, odsunac PiS od wladzy wchodzac z nim w koalicje
Swoja droga, ciekawa strategia PO, odsunac PiS od wladzy wchodzac z nim w koalicje
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Czarek, we Wrocławiu to rządzi "menago" Dutkiewicz i robi to na tyle skutecznie że nikt mu nie przeszkadza, tylko tam od lat prezydent wywodził się z kręgów liberalnych ( UW,PO) i nie zostało tam przespane osiem lat, sądzisz że u nas coś się zmieni jeżeli czytam (Dziennik), że wcześniej PiS a teraz LPR żądają wpływów w Ratuszu na co liczysz?
rob7 pisze:Czarek, we Wrocławiu to rządzi "menago" Dutkiewicz i robi to na tyle skutecznie że nikt mu nie przeszkadza, tylko tam od lat prezydent wywodził się z kręgów liberalnych ( UW,PO) i nie zostało tam przespane osiem lat, sądzisz że u nas coś się zmieni jeżeli czytam (Dziennik), że wcześniej PiS a teraz LPR żądają wpływów w Ratuszu na co liczysz?
Dutkiewicz jest popierany przez PO i PiS. Może właśnie jest liberałem, natomiast w UW (UD) i PO nie ma kręgów liberalnych są tylko pojedyncze jednostki, które mają pojęcie o liberalizmie gospodarczym. Mam nadzieję, że taką jednostką jest p.Wasilewski.
Na co liczę? Na to, że demokracja czyli rzady głąbów wreszcie upadnie.
- Łoptymista
- Trener
Czarek pisze:
Dutkiewicz jest popierany przez PO i PiS.
Juz to pisalem wczesniej, ale powtorze. Troche dziwnie zrobilby PiS nie popierajac prezydenta, ktory ma 85% poparcia wsrod mieszkancow
Cooper pisze:Czarek pisze:
Dutkiewicz jest popierany przez PO i PiS.
Juz to pisalem wczesniej, ale powtorze. Troche dziwnie zrobilby PiS nie popierajac prezydenta, ktory ma 85% poparcia wsrod mieszkancow 8)
Czyli dziwnie zrobiły LPR i SLD we Wrocławiu.
W samorządzie nie jest aż tak ważne ugrupowanie polityczne tylko to co reprezentują sobą poszczególne osoby, dlatego nie jest źle że PiS i PO się dogadały, przynajmniej uniknie się kłótni, oby. Mam nadzieje, że Wasilewski, który wydaje się być kompetentną osobą, zrobi coś dobrego dla miasta, co umożliwi mu silne zaplecze polityczne. Że wszystkie organy samorządu będą ze sobą współpracowały, a w następnych wyborach wybierzemy Wasilewskiego na kolejną kadencję w takim stylu jak odbyło się to we Wrocławiu.
Czarek pisze:rob7 pisze:Czarek, we Wrocławiu to rządzi "menago" Dutkiewicz i robi to na tyle skutecznie że nikt mu nie przeszkadza, tylko tam od lat prezydent wywodził się z kręgów liberalnych ( UW,PO) i nie zostało tam przespane osiem lat, sądzisz że u nas coś się zmieni jeżeli czytam (Dziennik), że wcześniej PiS a teraz LPR żądają wpływów w Ratuszu na co liczysz?
Dutkiewicz jest popierany przez PO i PiS. Może właśnie jest liberałem, natomiast w UW (UD) i PO nie ma kręgów liberalnych są tylko pojedyncze jednostki, które mają pojęcie o liberalizmie gospodarczym. Mam nadzieję, że taką jednostką jest p.Wasilewski.
.... w UW nie było i PO nie ma środowisk liberalnych? czy wiesz co piszesz,
żeby nie zanudzać, Balcerowicz był dość długo przewądniczącym UW a działali tam też między innymi Lewandowski, Bielecki...
a PO powstała po odejściu z UW liberałów na czele z Tuskiem...
a Wasilewski nawet jeśli będzie chciał coś zrobić to koalicjanci na żadne reformy się nie zgodzą bo jesli przez osiem lat im nic nie przeszkadzało to czemu teraz miałoby ....
moim zdaniem PO powinna walczyć w II turze samodzielnie a ewentualne koalicje zawierać po wyborach ewentualnie działać tak jak chce to robić Hanka w Warszawie po ewentualnej wygranej zabiegać o doraźne poparcie dla poszczególnych spraw ...
rola Rady Miasta jest dzisiaj zdecydowanie mniejsza niż kiedyś
rob7 pisze:Czarek pisze:rob7 pisze:Czarek, we Wrocławiu to rządzi "menago" Dutkiewicz i robi to na tyle skutecznie że nikt mu nie przeszkadza, tylko tam od lat prezydent wywodził się z kręgów liberalnych ( UW,PO) i nie zostało tam przespane osiem lat, sądzisz że u nas coś się zmieni jeżeli czytam (Dziennik), że wcześniej PiS a teraz LPR żądają wpływów w Ratuszu na co liczysz?
.... w UW nie było i PO nie ma środowisk liberalnych? czy wiesz co piszesz,
żeby nie zanudzać, Balcerowicz był dość długo przewądniczącym UW a działali tam też między innymi Lewandowski, Bielecki...
a PO powstała po odejściu z UW liberałów na czele z Tuskiem...
a Wasilewski nawet jeśli będzie chciał coś zrobić to koalicjanci na żadne reformy się nie zgodzą bo jesli przez osiem lat im nic nie przeszkadzało to czemu teraz miałoby ....
moim zdaniem PO powinna walczyć w II turze samodzielnie a ewentualne koalicje zawierać po wyborach ewentualnie działać tak jak chce to robić Hanka w Warszawie po ewentualnej wygranej zabiegać o doraźne poparcie dla poszczególnych spraw ...
rola Rady Miasta jest dzisiaj zdecydowanie mniejsza niż kiedyś
Środowiska, których piszesz są dogmatycznymi wyznawcami eurosocjalizmu, a liberalizm gospodarczy, który od czasu do czasu w ograniczonej formie głosza to tylko tak dla jaj.
L.Balcerowicz przejął rządy za czasów liberalnej ustawy gospodarczej Wilczka, a zostawił z rozbudowanym etatyzmem, interwencjonizmem i ogromymi podatkami - taki z niego liberał.
Samorzadowa twarz Platformy, troche z innego profilu:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 47492.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 47492.html
Narazie nic mu nie udowodniono, pogadamy jak zapadnie wyrok.
To mi sie podoba, wiec "twarz" Platformy wyglada nie najgorzej.
Przez 11 lat był wójtem podpoznańskiej gminy Tarnowo Podgórne, która stała się w tym czasie jedną z najbogatszych i najatrakcyjniejszych dla inwestorów w Polsce
To mi sie podoba, wiec "twarz" Platformy wyglada nie najgorzej.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski
Jest doktorem, wywodzi się z środowisk naukowych, z politechniki. Zarządzał Politechniką więc jakieś doświadczenie w tej kwestii ma. Zapowiedział, że chce się otoczyć fachowcami nie koniecznie związanymi z PO (rozumiem, że nie związanych z polityką w ogóle)/jak będzie faktycznie po koalicji z PiSem to zobaczymy.../ ale taka koncepcja bardzo mi się podoba i stawia Wasilewskiego w pozycji człowieka odpowiedniego. Brakuje mu jedynie doświadczenia samorządowego, ale myśle że i bez tego można bardzo dobrze zarządzać miastem.
Inna sprawa, że brakuje mu kontrkandydata, bo mimo dużego doświadczenia politycznego Sierakowskiej nie uważam, że nie potrafiłaby znacząco rozwinąć Lublina.
Cooper, nigdzie nie mogę się doczytać czym imponuje Ci Sierakowska? Co ona ma takiego dobrego? Program? Osobowość? Poglądy...?
Inna sprawa, że brakuje mu kontrkandydata, bo mimo dużego doświadczenia politycznego Sierakowskiej nie uważam, że nie potrafiłaby znacząco rozwinąć Lublina.
Cooper, nigdzie nie mogę się doczytać czym imponuje Ci Sierakowska? Co ona ma takiego dobrego? Program? Osobowość? Poglądy...?
A kto powiedzial, ze jestem zwolennikiem Sierakowskiej?
Zaglosuje na Nia, bo uwazam, ze Wasilewski to nie dosc, ze kandydat z kapelusza, to w dodatku jeszcze bedzie sterowany przez pewnego pana z Polmosu i sam to on g.... moze. A Sierakowska jest na tyle silnym politykiem (nawet na arenie krajowej), ze nikt jej w parade wchodzil nie bedzie, a tym bardziej Ona sobie nie da nic narzucic.
Zaglosuje na Nia, bo uwazam, ze Wasilewski to nie dosc, ze kandydat z kapelusza, to w dodatku jeszcze bedzie sterowany przez pewnego pana z Polmosu i sam to on g.... moze. A Sierakowska jest na tyle silnym politykiem (nawet na arenie krajowej), ze nikt jej w parade wchodzil nie bedzie, a tym bardziej Ona sobie nie da nic narzucic.
A Sierakowska jest na tyle silnym politykiem (nawet na arenie krajowej), ze nikt jej w parade wchodzil nie bedzie, a tym bardziej Ona sobie nie da nic narzucic.
Jestes pewnien??. Osobiscie smiem watpic.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski