Skład na sezon 2007

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#328 Postautor: Fork » 4 sierpnia 2006, o 17:30

Wszystko co napisałes, to prawda.

Ale i tak otwarcie rynku dla obcokrajowców "juniorów", nie tylko ja lecz też większość forumowiczów uważa za spalony pomysł.

Nawet jeśli na pozycji juniora nie ma w klubie kto jeździć, (bo zawodnicy krajowi nie posiadają takiego budżetu jak zagraniczni i są po prostu słabsi), to "ładowanie pieniędzy" w młodego obco chyba nie ma sensu.

Może faktycznie, czasem zaważy on o wyniku drużyny(przywiezie kilka cennych punktów) ale po zawodach bierze kase i go nie ma.
A np. po sezonie wybierze innego pracodawce.I ślad po nim ginie.

Za te same fundusze klub mógłby (choć też nie zawsze) cieszyć się z postępów "swojego" zawodnika. Który de facto też po sezonie mógłby odejść... i koło się zamyka.

Często bywa tak, że krajowi juniorzy przegrywają ze swoimi rówieśnikami już w parku maszyn.
A na torze po prostu nie istniejÄ….

Może gdyby tylko jeden z zagranicznych zawodników do lat 21 mógł startować w danym meczu np. z numerem 7 i 15, a pod numerem 6 i 14 jeździliby "krajowi" wtedy byłbym zadowolony.

Tak czy siak, ja regulaminu nie ustalam. I nie wiem jak będzie w przyszłym sezonie.
Ale wiem, że młodym zawodnikom ten zapis napewno nie pomaga w rozwoju.
:wink:
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#330 Postautor: mikas » 4 sierpnia 2006, o 18:14

sting126 pisze:Chodzilo mi dokladnie o to co napisal Gawrzyk. Od ponad 10 lat obowiazkowo w kazdym meczu startuje 4 juniorow a doczekalismy sie raptem kilku medali Golloba w IMS (ktore i tak by zdobyl bo byl dobry i wybilby sie czy bylby obowiazek startu juniorow czy nie).

Dlatego własnie że rozumiem argumenty Gawrzyka i Twoje i też je brałem pod uwagę nie jestem za poprzednim systemem gdzie nasi juniorzy byli pod całkowitym kloszem, jestem właśnie za wypośrodkowaniem tego ( max. jeden junior zagraniczny w drużynie). Niech będzie konkurencja ale niech będą to juniorzy z zagranicy prezentujący jakiś poziom. Jesli mają jeździc miernoty które się dopiero uczą to niech będą to polskie miernoty. Chodzi o to żeby juz na wstępie eliminowac takich zawodników jak Bęben czy jemu podobnych, ale dac tez szanse tym którzy jako taki poziom reprezentują (np. Liberski czy Bruchaiser w Ostrowie), bo może akurat ich talent sie rozwinie przy cięzkiej pracy i rywalizacji.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#332 Postautor: Fork » 4 sierpnia 2006, o 22:01

Rozwineła się ciekawa dyskusja :wink:

DostajÄ… pieniÄ…dze za zdobyte punkty plus koszty dojazdu i tyle.

Nie znam się na stawkach zawodników zagranicznych (juniorów) ani zawodników krajowych (juniorów).
Dlatego siÄ™ pytam:
Czy 9 punktów Messinga jest bardziej korzystne dla klubu, niż 9 punktów Klimka? (o Michaluku, czy Polaku nie wspomne :) )
Uwzględniając, że jednemu trzeba zapłacić za dojazd a drugiemu np. za naprawe sprzętu.

Lub zrobić tak jak w Szwecji. W Division 1 jeżdżą praktycznie sami Szwedzi

Tak jak napisałeś, u nas nie ma na co liczyć.
Są natomiast ligi młodzieżowe, mdmp czy inne rozgrywki dla juniorów.
Nawet jeżeli już się odbędą , to część zawodników nie stawia się na zawody.
Ze względu na ... ?? Braki sprzętowe??
Zawody kończą się klapą finansową dla klubu, kibiców mało i wyścigi w niepełnych składach. Coraz częściej słyszy się, że takie imprezy są niepotrzebne.

Co poradzić?
Ostatnio zmieniony 4 sierpnia 2006, o 22:03 przez Fork, łącznie zmieniany 1 raz.
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
major

#333 Postautor: major » 4 sierpnia 2006, o 22:02

jataman21 pisze:a co do pomysłu majora jest on co najmniej idiotyczny, chociażby ze względu na pozostałe 3-4 miejsca w druzynie, przypuszczalnie ze będzie 4 wychowanków, to każdy team chciałby się jak najlepiej wzmocnić i drużyny przeważnie skłądałyby się z 4 słabych i 4 dobrych i biegi byłyby bardzo nudne, przed biegiem możnabyłoby praktycznie wypełnić program.
Pozdrawiam

Ja napisałem, że to jest moje ciche marzenie. Zdaję sobie sprawę, że jest nierealne. Ale możemy sobie pogdybac... Skład widze taki: Klimek, Michaluk i Polak jako juniorzy (nikt ich nie podkupi dokąd są juniorami), seniorzy "swoi" to np. Trumiński, jeleniewski, Piszcz, Śledź i 4 obco, tu kazdy może wstawic to co chce ........ Jakie sa tego plusy? Bardziej wyrównane składy a co za tym idzie bardziej zacięte mecze. Ja się wychowałem na żuzlu, kiedy w klubach jeździli tylko zawodnicy miejscowi i gwarantuje Ci, że mecze były o wiele bardziej ciekawe niz teraz. Jak w Motorze jeżdzili zawodnicy z Lublina to kibice byli z nimi bardziej związani niz teraz z kupą gwiazd jak to było w Tarnowie a teraz we Wrocławiu. Zawodnicy chodza od klubu do klubu jak te kur...y za groszem, a "kibice się cieszą, że "ich" druzyna jedzie. Gówno prawda, chciałbym przypomniec, że żużel jest dyscyplina sportową, a to co sie teraz w żużlu dzieje ze sportem nie ma nic wspólnego. Ta sytuacja jest chora, że w klubach nie szkoli sie młodzieży, a kasę wydaje się na Tomicków, Messingów i innych. Za kilka lat w Polsce żużel umrze w sposób naturalny, a w klubach jeździc będa tylko obco, bo to jest komercyjne, bo na obco przyjdą "kibice". Ja za taki żużel dziekuję.
Pozdrawiam
Zawsze Motor Lublin

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#334 Postautor: bkapusta » 4 sierpnia 2006, o 22:32

major Twoj pomysl ma jedna kretynska wade - przywiazanie chlopa do ziemi. Wychodzi na to, ze wychowanek musi odrobic panszczyzne - a transfery krajowe bedzie blokowac koniecznosc trzymania takich panszczyznianych wyrobnikow - niezaleznie od ich poziomu sportowego.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#335 Postautor: kdsz » 5 sierpnia 2006, o 07:29

Przyjmijmy, że w roku 2007 w bliżej nieokreślonym klubie, szesnastoletni Jaś Kowalski zdaje licencję, rozpoczyna występy w II lidze, aż tu nagle ni z tego ni z owego drużyna wycofuje się z rozgryuwek, klub likwiduje sekcję żużlową i biedny Jaś musi czekać do 22 roku życia na kontynuowanie kariery sportowej.

Myślę, że obowiązkowo jeden junior z Polski to nie jest najgorszy pomysł. Koncepcja z wychowankami nie przejdzie, bo mało komu będzie na tym zależało.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#337 Postautor: kdsz » 5 sierpnia 2006, o 11:03

Ale nie będzie w nowym klubie występował - nie jest przecież wychowankiem. No, chyba że na pozycji seniora
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#339 Postautor: Fork » 5 sierpnia 2006, o 15:02

Jeżeli mówimy o składzie na przyszły sezon to chciałbym się jeszcze o coś zapytać.

Może troche to głupie, bo jeszcze tegoroczne rozgrywki nie dobiegły końca ale czy Tomicek i Messing wyrazili chęć na dalsze starty w Polsce a dokładnie w Lubinie?

I czy klub jest zainteresowany z nimi dalej współpracować?
trening czyni mistrza.

Mtx

#340 Postautor: Mtx » 5 sierpnia 2006, o 16:49

Cala prawda o polskim zuzlu !!! Zgadzam sie w 100%

Edit by sting: Naucz sie cytowac poprawnie, nie cytuj takich dlugich postow i rozwijaj swoje wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#341 Postautor: Smirnek » 5 sierpnia 2006, o 18:01

Panowie i panie, wy tu gadu gadu o jakichś Richardsonach, Wiltshirach itp. A po co nam oni? Przecież po sezonie wraca z wypożyczenia najlepszy technik w historii żużla, którego nazwiska nie śmiem wypowiadać 8)

Awatar użytkownika
Portek
Senior

#342 Postautor: Portek » 5 sierpnia 2006, o 18:15

Smirnek pisze:Panowie i panie, wy tu gadu gadu

Gadu gadu to mi dzisiaj nawalalo, nie wiem dlaczego, moze przez to ze po kilku dniach pobytu nad jeziorem zapomnialem jak sie je obsluguje :lol:

A co do tego technika to chyba jednak on woli tor w Pile od naszego lubelskiego.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#343 Postautor: jataman21 » 5 sierpnia 2006, o 22:08

Panowie i panie, wy tu gadu gadu o jakichś Richardsonach, Wiltshirach itp. A po co nam oni? Przecież po sezonie wraca z wypożyczenia najlepszy technik w historii żużla, którego nazwiska nie śmiem wypowiadać

Nikt o tym nie zapomniał :wink: Poprostu staramy się zbudować jakąś 2 linie :twisted:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
FantyÅ›
Szkółkowicz
Kontakt:

#345 Postautor: FantyÅ› » 10 sierpnia 2006, o 15:13

Pokemon pisze:Zawsze w Lublinie był sukces, kiedy był "motorniczy": Nielsen, Richardson, Karlsson czy nawet Jonas :wink:

Yyy jaki to sukces kiedy był Joonas :?: Utrzymanie sie w pierwszej lidze :?:
Tż Sipma Lublin-Mój Klub

czecho997

#346 Postautor: czecho997 » 10 sierpnia 2006, o 17:47

FantyÅ› pisze:
Pokemon pisze:Zawsze w Lublinie był sukces, kiedy był "motorniczy": Nielsen, Richardson, Karlsson czy nawet Jonas :wink:

Yyy jaki to sukces kiedy był Joonas :?: Utrzymanie sie w pierwszej lidze :?:

no chyba to byl jakis sukces :twisted: przeciez wtedy chyba wszyscy chcieli zeby TÅ» sie utrzymal bez koniecznosci barazow

a w tym roku nie bylo takiego lidera ktory by pociagnol wynik zespolu i mial srednia powyzej 2,0
pozdro

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#347 Postautor: $korzen$ » 10 sierpnia 2006, o 23:13

Joonas takowej rowniez by nie mial, gdyby zaliczyl przynajmniej 80% meczow calego sezonu.

Zulu
Junior

#348 Postautor: Zulu » 11 sierpnia 2006, o 00:11

Fork pisze:
Może troche to głupie, bo jeszcze tegoroczne rozgrywki nie dobiegły końca ale czy Tomicek i Messing wyrazili chęć na dalsze starty w Polsce a dokładnie w Lubinie?

Tak, podobno w sekcji żużlowej Zagłębia Lubin.
:wink: :D

Danio

#349 Postautor: Danio » 14 sierpnia 2006, o 13:32

Zarząd wypróbował już opcję walki o Extraligę wychowankami i nie wyszło, w tym sezonie kadra liczyła aż 14 zawodników- extra posiłki z zagranicy, utytułowani polscy żużlowcy i też klapa, ba nawet nie ma komu jechać w meczach o utrzymanie- które jeszcze nie jest takie pewne!!
Nachodzi pytanie, jaki teraz wariant wybrać aby wkońcu zrealizowac ten upragniony cel?? licze oczywiście że Klub utrzyma się!

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#350 Postautor: Lublin_Fan » 14 sierpnia 2006, o 17:02

Danio pisze: Nachodzi pytanie, jaki teraz wariant wybrać aby wkońcu zrealizowac ten upragniony cel?? licze oczywiście że Klub utrzyma się!

Zakontraktować 4 zawodników z najskuteczniejszej piętnastki pierwszej ligii.
Nie eksperytmentować tylko zatrudnić tych, którzy sprawdzili się w tym sezonie. Może to jest metoda?

Pozdr