28 maja TŻ LUBLIN vs ZKŻ ZIELONA GÓRA

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#126 Postautor: jataman21 » 24 maja 2006, o 15:53

Tomicek jest naszym jedynym pewnym juniorem w tej chwili... jak na juniora nie zawodzi. Zna nasz tor, przywoził juz i trójki z seniorami na naszym torze, więc nie wiem czemu miałby nie pojechać... w sumie wolałbym Tomicka w składzie niż gorszego po treningu z dwójki Knapp/Świst.

Pozdrawiam

Łukasz89

#127 Postautor: Łukasz89 » 24 maja 2006, o 16:02

Uważam ze do skladu powinien wskoczyc Daniel Jeleniewski za kogos z dwojki Knapp\Świst

W skladzie powinni byc: Rempała,Louis,Tomicek,Jeleniewski,Brhel,Pavlic,Messing,Świst lub Knapp(w meczu niech pojedzie lepszy na trenngu) :)

BR
Senior

#128 Postautor: BR » 24 maja 2006, o 16:21

Świst był zakontraktowany jako lider, mial robic dwucyfrówki, nie sprawdza sie to niech sobie lepiej odpocznie w tym meczu i da innym pojezdzic. Chyba ze Grzesiek Knapp na treningu bedzie cieniował, to wtedy nie ma wyjscia Świst wraca do składu.
Pod nr 16 dać juniora Tomicka albo Messinga.

rob7
Senior

#129 Postautor: rob7 » 24 maja 2006, o 16:57

Morrison pisze:Jeśli Daniel nie będzie na rezerwie to nie mamy żadnego rezerwowego. Żaden junior nie nadaję się na tą pozycję. Z Gnieznem zrobił komplet to i teraz może dobrze pojechać. A w meczu w Zieloną to też ledwo dowiózł te trzecie miejsce desperacko broniąc się przed atakami cienkiego w niedzielę Davidssona. Jazda bez rezerwy to głupota.

... to chcesz z zawodnika który w ostatnim meczu zrobił z bonusami komplet wysłać na rezerwę? Niech jedzie w meczu i zdobywa punkty od pierwszego biegu bo zawodnik rezerwowy jest w składzie na wszelki wypadek, przecież on może nie odjechać żadnego biegu jeśli nikt nie odniesie kontuzji lub każdy jedzie na miarę oczekiwań...
PS.
co zrobisz jeżeli np. Świst/Knapp w pierwszych biegach przywożą 2,2.. puszczasz Jelenia czy nie?

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#130 Postautor: kdsz » 24 maja 2006, o 17:08

Założyłem na http://www.typerzuzlowy.ovh.org stosowną sondę (kto na ławę?) i niniejszym w sposób ordynarny ją reklamuję ;)
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

szafirek

#131 Postautor: szafirek » 24 maja 2006, o 17:23

Oprocz Messinga i Pavlica Tomicek tez powinien jechac,Jelen do skladu,kazdy punkt bedzie wazny gdyz mecz powinien byc na styku, a co jak Swist i Knapp przycieniuja w pierwszych startach i Myszate nam uciekna moze byc ciezko odrobic?no i nie wiadomo ile szans by dostali dwaj w/w w razie cienizny na poczatku a Jelen przynajmniej na naszym torze powinien punktowac,wynik trzeba bedzie trzymac.POZDRO

Awatar użytkownika
istred
Trener

#132 Postautor: istred » 24 maja 2006, o 17:31

zawodnik rezerwowy jest w składzie na wszelki wypadek, przecież on może nie odjechać żadnego biegu jeśli nikt nie odniesie kontuzji lub każdy jedzie na miarę oczekiwań
Nie! Zawodnik rezerwowy ma ten atut, że może pojechać w każdym biegu (z wyjątkiem juniorskiego)bez względu na wynik pozostałych zawodników. Czy jest gdzieś przepis, że musi zastępować najsłabszego z drużyny, albo tego co zawiódł? Na przykład od Knappa nikt nie oczekuje kompletów a wstawiając za niego Daniela można zrobić parę na 5:1. Poza tym, może sobię pół meczu odpoczywać a wyjechać na tor 5 razy pod rząd w drugiej cześci meczu, czy w krytytcznych momentach. W meczu z Gnieznem tylko Jeleń objechał Jensena, nie mógł występować w następnych biegach z Jesperem? Tylko trzeba trochę zmysłu taktycznego...

Poza tym trzeba pamiętać, że żużel to nie piłka nożna gdzie w podstawowym składzie występują najlepsi, a rezerwowi są w razie gdy, któryś jest zmęczony czy zawiedzie.

Może mi ktoś napisać czy zawodnik rezerwowy może pojechać w meczu 6 razy bez względu na wynik jako rezerwa zwykła?

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#133 Postautor: luCas » 24 maja 2006, o 17:44

Orientuje sie ktos jaka srednia osiagnal Okoniewski, w dotychczasowych meczach wyjazdowych mysiej dziury?
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

max3
Zawodowiec

#134 Postautor: max3 » 24 maja 2006, o 17:50

Zobaczycie ,ze Messing po dopasowaniu sie do toru pojedzie duzo lepiej od Tomicka.

rob7
Senior

#135 Postautor: rob7 » 24 maja 2006, o 17:57

miałbyś racje gdybyśmy mieli takiego wybitnego zawodnika a nie mamy,
nawet Kołodziej jeżdzi w podstawowym składzie a nie z ósemką....
Jeleniewski jak najbardziej zasługuje aby jeździć w Lublinie w podstawowym składzie ale nie jest zawodnikiem "z górnej" półki którego
wystawia się z liderem drużyny w celu zneutralizowania liderów przeciwnika, taka taktyka mogłaby się sprawdzić gdybyśmy mieli jakiegoś zdecydowanego lidera a nie w miare równy skład
Zawodnik rezerwowy może pojechać 5x + 1xRT+ 1xZZ

Awatar użytkownika
istred
Trener

#136 Postautor: istred » 24 maja 2006, o 18:28

Moim zdaniem Jeleniewski potrafi w Lublinie objechać prawie każdego, co pokazał do tej pory. Jest najpewniejszym zawodnikiem naszej drużyny. Uważam, że Walasek w niedziele pokaże dyspozycję podobną do tej, którą pokazał Jensen. Nawet jakby Jeleniewski nie był w stanie objechać Walaska, to wystawienie go pod numerem 8 daje nam spore pole manewru w taktyce - żeby wzmocnić parę (a poprzez wstawienie Jelenia na pewno by tak było) w kluczowych momentach meczu, nie czekając aż przeciwnicy nam odskoczą.
Oczywiście warunkiem jest że Kasa będzie Daniela wpuszczał... nie tak jak do tej pory.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#137 Postautor: mikas » 24 maja 2006, o 18:36

Jelen powinien jechać z rezerwy z takiej samej przyczyny jak zawsze. Dzięki temu jest większe pole manweru jeśli jakiś zawodnik będzie zawodził.
Optymalne rozwiązanie według mnie jest takie.
Jeleń jedzie z rezerwy ale od początku meczu zastępuje najsłabszego seniora (wyłonionego na przedmeczowych treningach) czyli prawdopodobnie Śwista lub Knappa.
Załózmy że od początku zastępuje Śwista. Jeśli żaden z pozostałych seniorów nie zawodzi (zakładamy że Daniel również nie zawodzi) to senior którego zaczął zastępowac od początku (w naszym wypadku założyliśmy że jest to Świst) jest zastępowany do konca meczu przez Daniela. Jeśli jednak któryś z pozostałych seniorów zawodzi to wtedy ten senior jest zastępowany w kolejnych biegach przez Daniela a szanse dostaje ten który na treningach spisywał się najsłabiej i był od początku meczu zastępowany przez Daniela(w załozeniach Świst).
Taka sytuacja powinna miec miejsce gdy na treningach seniorzy będą lepsi od juniorów, jeśli jednak okaże się że taki np.Messing objeżdza na treningach Śwista czy Knappa to on wchodzi na rezerwowego a Daniel jedzie w podstawowym składzie i wtedy najsłabszy senior wypada całkowicie ze składu na ten mecz.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

rob7
Senior

#138 Postautor: rob7 » 24 maja 2006, o 18:51

zapominacie, że zawodnik z 15 np.Messing jest tez rezerwowym i moze zastąpić w ramach rezerwy zwykłej kazdego (licze na niego), według mnie Jeleń powinien jechać w podstawowym, wowczas ma program wie kiedy jedzie i to da większy efekt punktowy niż te różne łamigłowki tym bardziej że Daniel jest psychicznie troche wypalony i potrzebny mu mecz w normalnych warunkach a rezerwowym może być Tomicek

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#139 Postautor: mikas » 24 maja 2006, o 19:03

Ale co to przeszkadza żeby jechał z rezerwy i jednocześnie wiedział od początku meczu że jedzie w biegach np. za Śwista. Na początku wie przynajmniej przez dwa pierwsze biegi kiedy startuje i może na nie spokojnie czekać. I nie wierzcie w te głupoty że to jest wielki problem że się nie wie kiedy się pojedzie. Po swoim ostatnim biegu zawodnik natychmiast robi niezbędne poprawki w sprzęcie i czeka na swoją kolej. Racja problem jest gdy np. pierwszy swój start zawodnik ma w biegu drugim a następny dopiero np. w 11 czy 12 wtedy jest problem zeby obserwowac na bieżąco zmiany nawierzchni na torze ( i wydaje mi się że Daniel wypowiadając się na ten temat po którymś meczu miał tylko to na myśli), jednak jeśli przerwy w biegach są mniejsze to nie ważne czy Daniel wtedy pojedzie w jednym biegu wczesniej czy w jednym biegu pozniej, bo w tym czasie te warunki się tak diametralnie nie zmieniają.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

rob7
Senior

#141 Postautor: rob7 » 24 maja 2006, o 19:32

Mikas, dalej nie widze sensu jazdy Daniela po 16 i zastępowania innego zawodnika od pierwszego biegu, nie znam kontraktów ale prawdopodobnie zawodnik wystawiony do meczu dostaje jakieś wynagrodzenie, więc płacić za nic...

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#142 Postautor: mikas » 24 maja 2006, o 19:43

rob7 pisze:Mikas, dalej nie widze sensu jazdy Daniela po 16 i zastępowania innego zawodnika od pierwszego biegu, nie znam kontraktów ale prawdopodobnie zawodnik wystawiony do meczu dostaje jakieś wynagrodzenie, więc płacić za nic...

Sens wytłumaczyłem dwa posty wczesniej. Gdy jedzie z rezerwy to może zastąpić za każdym razem nawet innego seniora, gdy jedzie w podstawowym składzie praktycznie z rezerwy moze pojechac tylko góra dwa razy i to przy pewnych okolicznościach które lepiej żeby w niedziele miejsca nie miały ;)
(przynajmniej tak mi sie wydaje, biegły w regulaminach jakoś specjalnie nie jestem i jakimś taktykiem jak Zwierzchowski czy Jacek Ziółkowski tez nie, ale jak na mój rozum to tak jest ;) )

Skoro nie znasz kontraktów to sie nie wypowiadaj, bo wychodzi tylko gdybanie. To może nikogo nie brac na rezerwe, bo jest mozliwosc ze nie pojedzie wcale a startowe będzie trzeba zapłącić?? Skoro nie znamy treści kontraktów to tego do dyskusji nie mieszajmy. O to żeby jak najmniej wypłacic to juz Kasiński zadba co pokazał w poprzednich meczach :wink:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#143 Postautor: $korzen$ » 24 maja 2006, o 20:55

W sumie to Mikas ma sporo racji, ale moim zdaniem Jeleniowi miejsce w podstawowym nalezy sie jak psu buda. Raz, objezdza jak dzieci na treningach Swista i Knappa, po drugie w meczu z Gnieznem pokazal ze w Lublinie bedzie bardzo mocny, po trzecie na jakiej podstawie Knapp czy Swist maja jechac w niedziele ? HALO ! przypominam ze "troszke" nas na wyjazdach zawiedli, moim zdaniem takie "utarcie" nosa Grzechowi czy Swistowi bardzo dobrze by im wyszlo. Ale znajac zycie Kasinski nie bedzie mial jaj, a po przegranym meczu znowu powie ze nadal liczymy sie w walce :roll:

PS. co sie dzieje z gelem :twisted: ? Musi mnie ktos wesprzec :wink:

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#144 Postautor: jataman21 » 24 maja 2006, o 21:03

--------------------------------------------------------------------------------

Mikas, dalej nie widze sensu jazdy Daniela po 16 i zastępowania innego zawodnika od pierwszego biegu,

Może ja spróbuję wytłumaczyć na chłopski rozum...

Czy Jeleń to Walasek ?? Skąd mamy pewność że pojedzie jak z Gnieznem... Jakby zastępował np. Knappa(ja taką opcje przyjmuje bo moim zdaniem Knapp jest najsłabszy) to w razie słabej jazdy(odpukać) zawsze może Grzesiek pojechać... myk polega na tym że Grzesiek rezerwowym być nie moze a Daniel może... a mozna wczesniej powiedzieć że Jeleń startuje od początku i jakby co to Grzesiek wchodzi za niego.
Ja jednak puściłbym 2 opcje... ale pod warunkiem że Messing jeżdziłby jak przed kontuzją na naszym torze... czyli Jeleń w podstawowym a Messing na rezerwe, Grześka na ławke, moja cierpliwosc się do niego skończyła wraz z meczem w Zielonej... gdzie ten Grzesiek waleczny o kazdy metr toru?? Ja bym mu podziękował za współprace...

No nic to tak moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać.

Pozdrawiam

Zaratustra
Kadrowicz

#145 Postautor: Zaratustra » 24 maja 2006, o 21:04

$korzen$ pisze:
co sie dzieje z gelem :twisted: ? Musi mnie ktos wesprzec :wink:

Może chłopaki koncertują i nie ma czasu :wink: Dawno nie byłem na stronie Tipsów, ale może coś w tym jest i Gelo sobie po prostu "pogrywa na gitarce" :wink: ,pozdr.

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#146 Postautor: kilar » 24 maja 2006, o 21:43

jataman21 pisze:Ja jednak puściłbym 2 opcje... ale pod warunkiem że Messing jeżdziłby jak przed kontuzją na naszym torze... czyli Jeleń w podstawowym a Messing na rezerwe, Grześka na ławke, moja cierpliwosc się do niego skończyła wraz z meczem w Zielonej... gdzie ten Grzesiek waleczny o kazdy metr toru?? Ja bym mu podziękował za współprace...

Niewiadomo jaka forme prezentuje Andreas. Bo jak - zalozmy - bedzie cieniowal, to lepiej go wstawic pod 15, a na 16 dac Jelenia, ktory moze zastepowac kilku zawodnikow. Jelen w podstawie, przy slabiej formie Knappa i Swista, to niestety mniejsze pole manewru. A ten mecz trzeba wygrac.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#147 Postautor: Gelo » 24 maja 2006, o 22:00

PS. co sie dzieje z gelem :twisted: ? Musi mnie ktos wesprzec :wink:

Jestem jestem - ale tylko odczytuję. Dla mnie sezon skonczył się w Grudziądzu, gdzie naocznie przekonałem się jak jesteśmy słabi. Nie wpisuje się i śpie spokojnie. Nie musze użerać sie z małolatami, którym wydaje, że mają wielką wiedzę o żużlu i którym przybywa mocy z każdym wypitem piwem. Pozdrawiam.

harry
Trener

#148 Postautor: harry » 24 maja 2006, o 22:14

Oj Gelu, Gelu !!! Sam widzisz jak to ciężko być prorokiem.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

rob7
Senior

#149 Postautor: rob7 » 24 maja 2006, o 22:46

kilar pisze:
jataman21 pisze:Ja jednak puściłbym 2 opcje... ale pod warunkiem że Messing jeżdziłby jak przed kontuzją na naszym torze... czyli Jeleń w podstawowym a Messing na rezerwe, Grześka na ławke, moja cierpliwosc się do niego skończyła wraz z meczem w Zielonej... gdzie ten Grzesiek waleczny o kazdy metr toru?? Ja bym mu podziękował za współprace...

Niewiadomo jaka forme prezentuje Andreas. Bo jak - zalozmy - bedzie cieniowal, to lepiej go wstawic pod 15, a na 16 dac Jelenia, ktory moze zastepowac kilku zawodnikow. Jelen w podstawie, przy slabiej formie Knappa i Swista, to niestety mniejsze pole manewru. A ten mecz trzeba wygrac.

tylko ze Jeleń nie ma szans zastąpić w tym samym meczu Knappa i Śwista bo może pojechać 5x więc jednak trzeba po treningu na kogoś postawić a Jeleń w podstawowym i ma jedno wyjdzie a gwiazdorom utrzesię nosa

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#150 Postautor: mikas » 24 maja 2006, o 22:54

rob7 pisze:
... tylko ze Jeleń nie ma szans zastąpić w tym samym meczu Knappa i Śwista bo może pojechać 5x ...

JesteÅ› tego pewien :?:
jak dla mnie z rezerwy może zastąpować i Knappa i Śwista i kazdego innego seniora oraz w pewnych okolicznosciach w zależności jak sie ułoży mecz moze jechać nawet 7 razy, chyba ze jestem jakis ograniczony i moja interpretacja przepisów jest błędna.
MOTOR LUBLIN
Obrazek