Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
BR
Senior

#301 Postautor: BR » 27 kwietnia 2006, o 16:54

przeszukałem troche forum i znalazłem:
( http://www.zuzel.info/viewtopic.php?t=1 ... &start=850 )
A_Pruszkowski pisze:
bkapusta pisze:Panie Prezydencie, krotka pilka, prosze powiedziec konkretnie kiedy mozemy sie spodziewac stadionu na jaki zasluguje miasto wojewodzkie w 40 milionowym kraju? Kiedy skonczymy z tym dziadostwem ktore mamy do tej pory?

To dziadostwo powstało w wyniku upadkui poprzedniego właściciela (tj. RKS MOTOR). Zakładam, że modernizacja "docelowa" rozpocznie się jesienią 2006 lub wiosną 2007 r. NIe powinna potrwać dłużej niż kilkanaście miesięcy.

założenia są nadal aktualne?

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#302 Postautor: bkapusta » 27 kwietnia 2006, o 17:18

Zartujesz wybory samorzadowe to jesien 2006. Przed wyborami moga obiecywac, ze zaczna po. Nic to nie kosztuje. A szkoda. Niestety w Polsce nie mozna pozwac polityka za obietnice przedwyborcze. A po wyborach? Maja 4 lata spokoju, pozniej sie cos zakombinuje.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
marcin_lub
Junior

#303 Postautor: marcin_lub » 27 kwietnia 2006, o 17:37

Snys pisze:

Kod: Zaznacz cały

SÅ‚abo w rankingu wypadÅ‚ Lublin. Miasto może ewentualnie liczyć jedynie na pomoc w konserwacji Zamku. Wszystko wskazuje na to, że nie bÄ™dzie unijnych pieniÄ™dzy na dokoÅ„czenie budowy hali na Globusie. Nic też nie bÄ™dzie z modernizacji miejskiego stadionu przy Alejach Zygmuntowskich. – Bez dotacji przebudowa stadionu nie bÄ™dzie możliwa – przyznaje StanisÅ‚aw Klepacz, zastÄ™pca dyrektora Miejskiego OÅ›rodka Sportu i Rekreacji w Lublinie. – Ranking wskazuje na to, że bÄ™dziemy musieli ubiegać siÄ™ o pieniÄ…dze w przyszÅ‚ym roku.

DW

Tego można byÅ‚o siÄ™ spodziewać. Teraz dla polityków u wÅ‚adzy (prawica) priorytetem jest upokorzenie polityków lewicy. To, co doskonale robi pani Kruk, jak doskonale poradziÅ‚a sobie z zarzÄ…dem Lubzelu, ponieważ należeli do SLD. Nie w gÅ‚owie im teraz starać siÄ™ o Å›rodki Unijne na jakiÅ› stadion… Przecież to jest maÅ‚o ważne teraz. Najważniejsze sÄ… sprawy osobiste polityków. I bardzo dobrze, że tak siÄ™ staÅ‚o to może ludzie wreszcie przejrzÄ… na oczy i zobaczÄ… jak rzÄ…dzi pan prezydent A. Pruszkowski. NajÅ›mieszniejsze jest to, że Lublin, 350-cio tysiÄ™czne miasto wojewódzkie nie dostaÅ‚ Å›rodków od Unii Europejskiej, a Taki Zamość jakoÅ› wywalczyÅ‚ pieniążki… Powiem tylko tyle obecnej lubelskiej wÅ‚adzy: BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 2006, o 17:58 przez marcin_lub, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#304 Postautor: kdsz » 27 kwietnia 2006, o 17:44

marcin_lub pisze:NajÅ›mieszniejsze jest to, że Lublin, 40-to milionowe miasto wojewódzkie nie dostaÅ‚ Å›rodków od Unii Europejskiej, a Taki Zamość jakoÅ› wywalczyÅ‚ pieniążki…
Warszawa ma 1,6mln mieszkańców i długość 40km, to jak wielki musi być Lublin żeby zmieścił 40mln? Prosta operacja - 1000km! Ale moloch!

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#305 Postautor: bkapusta » 27 kwietnia 2006, o 17:59

kdsz pisze:
marcin_lub pisze:NajÅ›mieszniejsze jest to, że Lublin, 40-to milionowe miasto wojewódzkie nie dostaÅ‚ Å›rodków od Unii Europejskiej, a Taki Zamość jakoÅ› wywalczyÅ‚ pieniążki…
Warszawa ma 1,6mln mieszkańców i długość 40km, to jak wielki musi być Lublin żeby zmieścił 40mln? Prosta operacja - 1000km! Ale moloch!

A nie ma lotniska ;/ Ani metra ;/
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
marcin_lub
Junior

#306 Postautor: marcin_lub » 27 kwietnia 2006, o 17:59

kdsz pisze:

Z tych nerwów i bezradności już mi się Lublin z całą Polską pomieszał w statystykach... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

facett

motor

#307 Postautor: facett » 27 kwietnia 2006, o 18:04

ciągłe mówienie o nieboszce spod znaku Rks Motor jest totalnym naduzyciem.w innych miastach władza robi wszystko by pomoc klubom.powstaja obiekty boiska hale.a co mamy w lublinie?-brak stadionów,młodziez nie ma gdzie trenować,brak basenów,brak hali.nikt nie oczekuje stadionu na 50 tys ludzi,nikt nie oczekuje cudów.oczekujemy normalności.stadionu na 20-25 tys gdzie całe rodziny beda mogły ogladac zmagania żużlowców Tz i piłkarzy Motoru,hali na 5 tys osób gdzie grałiby koszykarze i piłkarki gdzie mozna robic wystawy i koncerty i basenów .dziwnie to wygląda jak w innych miastach na koszulkach zespołów jest herb miasta a w lublinie tego nie widzę,są banery jak chocby w toruniu na meczu zuzla"ja kocham torun".widac ze tam zalezy wladzy na klubach na sporcie.a w lublinie wszystko opiera sie na zasadzie rzucic ochłapy i resztki bo i tak wiecej wam nie damy.ciąłge obietnice bez pokrycia i zwodzenie nas kibiców.jesli miasto stac na wyrzucenie w błoto praiwe 800 tys zł to niech nikt nie mówi o braku pieniedzy a nieudolnosci i braku wiedzy i profesjonalizmu

piotr76
Senior
Kontakt:

#308 Postautor: piotr76 » 27 kwietnia 2006, o 18:09

BR pisze:przeszukałem troche forum i znalazłem:
( http://www.zuzel.info/viewtopic.php?t=1 ... &start=850 )
A_Pruszkowski pisze:
bkapusta pisze:Panie Prezydencie, krotka pilka, prosze powiedziec konkretnie kiedy mozemy sie spodziewac stadionu na jaki zasluguje miasto wojewodzkie w 40 milionowym kraju? Kiedy skonczymy z tym dziadostwem ktore mamy do tej pory?

To dziadostwo powstało w wyniku upadkui poprzedniego właściciela (tj. RKS MOTOR). Zakładam, że modernizacja "docelowa" rozpocznie się jesienią 2006 lub wiosną 2007 r. NIe powinna potrwać dłużej niż kilkanaście miesięcy.

założenia są nadal aktualne?

no cóż ja bym się nie czepiał Pruszkowskiego może i chce nie zawsze wychodzi bywa, chociaż przydało by się więcej determinacji i wiecej pomysłów na lubelski sport ... ale stara się nawet na forum zagościł jeśli to rzeczywiście on ... no to jakiś +
ale to co wyprawia 2 zapalony kibic żużla w lublinie to mnie rozśmieszyło ....
cytuje interpelacje kibica Z.Wojciechowskiego z Rady Miejskiej ...Interpelacje w sprawach:
▫ rozważenia możliwoÅ›ci udzielenia wsparcia finansowego dla Polaków na BiaÅ‚orusi
to rozumiem ale czy nas na to stać ????

(2005-08-24)
▫ remontu grobów na cmentarzu przy ul. Unickiej
ok ... szacunek .....

(2005-04-28)
▫ usytuowania pomnika Henryka Wieiawskiego
a kto to jest może mi powiecie ?

(2005-04-12)
▫ ustawienia przed Ratuszem sÅ‚upa-drogowskazu z odlegÅ‚oÅ›ciami do miast partnerskich Lublina
no q..a przednia inwestycja i ważna sprawa powinien taki być na każdym skrzyżowaniu w lublinie ....

(2005-04-12)
▫ obiektu Teatru Starego w Lublinie
obleci ....

(2005-04-12)
▫ dziaÅ‚aÅ„ miasta na rzecz rozwiÄ…zywania trudnej sytuacji mieszkaniowej w Lublinie
Tak ciekawe jak ...kolejne mieszkania socjalne dla nierobów i kombinatorów na koszt podatnika ???

(2005-02-08)

Nie zauważyłem nic o sporcie, nie zauważyłem nic o stadionie a może się myle ???
Przepraszam z całym szacunkiem dla Z.W. ale takich kibiców nam nie trzeba zapraszamy po bileciki do kasy przed następnym meczem
Pozdrawiam
Piotrek
Ps. nie odbierajcie tego jako atak na Pana Z.Wojciechowskiego nie znam go osobiście i zapewne zacny z niego człowiek, ale oceniam jego zaangażowanie dla sportu, dla żużla .... i proponuje pamiętać o tym jak dbał o sprawy TŻ przy następnych wyborach ....

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#309 Postautor: RadeKas » 27 kwietnia 2006, o 18:15

piotr76 pisze:(2005-04-28)

Slawny skrzypek, ktory swego czasu grywal z Paganinim, urodzony w Lublinie. Mysle, ze nalezy mu sie pomnik mimo wszystko :wink:.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Wieniawski
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

piotr76
Senior
Kontakt:

#310 Postautor: piotr76 » 27 kwietnia 2006, o 18:21

Wieniawski to wiem :) chociaż może rzeczywiście chodziło o niego ... w takiwm wypadku następna interpelacja Z.W powinna być :
Pomnik Cugowskiego :)
grywał w Budce Suflera, jest Senatorem z Lubelszczyzny i "wiernym kibicem TŻ" który udzielał się w sprawy żużla chcąc założyć kolejny klub w Puławach :)

facett

motor

#311 Postautor: facett » 27 kwietnia 2006, o 18:22

mówienie ze w lublinie nie ma pieniędzy jest kompletna bzdurą i naduzyciem.jakim cudem kielce mogły wybudowac taki piekny stadion ponadto w ekspresowym tempie powstaje piekna hala,w rzeszowie takze jest piekna duza hala,jak ostrowiec świętokrzyski stać było na 12 tys stadion i baseny o wymiarach olimpijskich,jak to jest ze w bydgoszczy miasto zrobilo stadion pilkarsko-lekkoatletyczny i dzieki temu jest tam dzis szansa nawet na 1 lige(gdy powstawal stadion była 4 liga piłki noznej) i mitingi lekkoatletyczne grała rep piłki noznej,kraków potrafił dac kase 3ligowemu hutnikowi na jupitery boiska treningowe i remont stadionu(gorsza ruina niz na zygmuntowskich-wc to zbity z blach domek i.....rowy z betonu zamiast pisuarów w "podlodze",w opolu zrobiono w duzej czesci stadion i jesli odra wejdzie do 2 ligi a na to sie zanosi to skonczy sie na 12 tys i calkowitym zadaszeniu.tak mozna wymieniac i wymieniac.dawac argumenty.miasto wyrzuca w bloto tysiace zlotych na ulotki a trzeba bylo zobaczyc jaka promocje mialy kilece gdy otwierano stadion.fotki,wywiady,zdjecia ,reportaze wszedzie-to jest własnie promocja miasta Panie Pruszkowski.zamaist ciągłego mówienia w jakim stanie były obiekt Motoru prosze powiedzieć ze przez 2 kadencje nie zrobiono nic by powsatł nowy nowoczesny stadion,gdy kluby zuzlowy i pilkarski chcialy przejac obiekt ciagle im odmawiano.czyli z jednej strony brak pomysłów,brak wydawania kasy na obiekt i doprowadzenie go do kompletnej ruiny a z drugiej zero reakcji gdy strony ktore korzystaja z obiektu chca zrobic cos pozytecznego.gdzie tu sens gdzie logika?czemu w magistracie sportu pracuja nadal ludzie ktorzy maja w powazaniu lubelski sport i jego potrzeby i nie odpowiadaja za błędy i za nieudacznictwo w swoim działaniu?kiedy zamaist złotych obietnic od wielu lat doczekamy sie szybkiej sprawnej kilkunasto miesiecznej inwestycji sportowej?

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#312 Postautor: bkapusta » 27 kwietnia 2006, o 18:22

Ja z zasady jestem przeciwnikiem pomnikologi ale jak ktos chce cos stawiac zxa swoje pieniadze to nie ma sprawy ;-) Panstwowe - moze poczekajmy az zalatwimy pilniejsze wydatki.

Prawda jest taka, ze ciezko w Polsce dorobic sie wladzy na odpowiednim poziomie. W woj. lubelskim niestety mamy ten problem, ze ludzie maja juz calkowicie porabane pereferencje wyborcze i pewnie potra to dluzszy czas zanim sie zmieni.

Osobscie wszystkim nam zycze takiego podejscia wladz do zuzla jak w Rybniku, Czestochowie, Zielonej Gorze czy nawet ostrowie [tam chyba wladze miasta zakupily 9 motocykli dla szkolki].

Przeciez chyba nie trudno zrozumiec, ze tak naprawde pieniadze w budzecie nie sa "miejskie" tylko sa nasze. Ludzie chodza na zuzel, interesuja sie tym sportem, wiec mozna by czesc ich pieniedzy wydac na ta dyscypline.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
marcin_lub
Junior

#313 Postautor: marcin_lub » 27 kwietnia 2006, o 18:23

piotr76 pisze:no cóż ja bym się nie czepiał Pruszkowskiego może i chce nie zawsze wychodzi bywa, chociaż przydało by się więcej determinacji i wiecej pomysłów na lubelski sport ... ale stara się nawet na forum zagościł jeśli to rzeczywiście on ... no to jakiś +

W takim razie, co to za prezydent, co chce a nie może? To w końcu jest on prezydentem czy nie? Jeżeli chodzi o jego zalogowanie się na forum, to, co masz z tego? Przyszedł, napisał 24 posty i tyle go widziano a Ty mu dajesz za to + ? Właśnie o takie rozumowanie mu chodziło!! "A zaloguje się, nich naiwniacy myślą, że się interesuję" !! Ludzie patrzcie przez fakty, a nie przez oczy wyobraźni!

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

Re: motor

#314 Postautor: bkapusta » 27 kwietnia 2006, o 18:26

facett pisze:mówienie ze w lublinie nie ma pieniędzy jest kompletna bzdurą i naduzyciem.jakim cudem kielce mogły wybudowac taki piekny stadion

Bo w Kielcach budowano prywatny stadion za prywatne pieniadze. Jelsi u nas by sie znalazl taki inwestor stadion tez bylby piekny, funkcjonalny, wmiare tani i szybko, sprawnie wybudowany. Tak to jest, ze o swoja kase ludzie dbaja. A w przypadku "wspolnej" kasy albo sie sprawe olewa albo... 8) 8) 8)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

facett

Motor

#315 Postautor: facett » 27 kwietnia 2006, o 18:30

i tu sie kolego myslisz.w kielcach sie dogadano MIASTO BUDUJE ZA WŁASNĄ KASĘ STADION a sponsor daje kase na zespół.ja uwazam ze w lublinie mozna isc droga poznania czy bydgoszczy lub szczecina-powstaje obiekt sa kibice .w lecha weszła amica, w pogon ptak,w zawisze hydrobudowa a motor mogłaby wejsc np bogdanka

piotr76
Senior
Kontakt:

#316 Postautor: piotr76 » 27 kwietnia 2006, o 18:37

marcin_lub pisze:
piotr76 pisze:no cóż ja bym się nie czepiał Pruszkowskiego może i chce nie zawsze wychodzi bywa, chociaż przydało by się więcej determinacji i wiecej pomysłów na lubelski sport ... ale stara się nawet na forum zagościł jeśli to rzeczywiście on ... no to jakiś +

W takim razie, co to za prezydent, co chce a nie może? To w końcu jest on prezydentem czy nie? Jeżeli chodzi o jego zalogowanie się na forum, to, co masz z tego? Przyszedł, napisał 24 posty i tyle go widziano a Ty mu dajesz za to + ? Właśnie o takie rozumowanie mu chodziło!! "A zaloguje się, nich naiwniacy myślą, że się interesuję" !! Ludzie patrzcie przez fakty, a nie przez oczy wyobraźni!

marcin jak cytujesz mojego posta to cytuj do końca a nie wyrywasz zdania z kotekstu .... !!! napisałem że coś próbuje .... i to jest + ale brakuje mu determinacji i nowych pomysłów ... to po 1 więc wcale go nie bronie, ale trzeba mu oddać że minimum zainteresowania wykazł ... także przy temacie "krat" ... co do Prezydenta i jego władzy drogi marcinie to nie Białoruś .... poczytaj troche o uprawnieniach i obowiązkach prezydenta w wolnym kraju
po 3
ja go nie bronie mówie że to jakiś + a nie duży + a to różnica ...
jeśli nie widzisz różnicy między 3 Panami :
Pruszkowskim
Wojciechwskim
czy Cugowskim
w sprawach Lubelskiego żużla to albo nie potrafisz spojrzeć obiektywnie
albo ....
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#317 Postautor: mikas » 27 kwietnia 2006, o 18:48

piotr76 pisze:... więc wcale go nie bronie, ale trzeba mu oddać że minimum zainteresowania wykazł ... także przy temacie "krat" ...

No szczególnie że robił wszystko żeby te kraty zostały, zwalając podjęcie decyzji na dyrektora MOSiR-u :twisted: Miał wszystkie argumenty w ręku za zdjęciem krat, łącznie z brakiem zdecydowanego stanowiska "przeciw" ze strony policji jak i przegłosowaniem wniosku przez radnych. A zrobił wszystko żeby kraty zostały i jeszcze odpowiedzialnośc odsunął od siebie zwalając ja na dyrektora MOSiR-u. Przy takim zainteresowaniu to lepiej żeby wcale się nie interesował.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#318 Postautor: bkapusta » 27 kwietnia 2006, o 18:50

Byla juz propozycja, zeby ktos startowal na radnego z haslami poprawy bazy sportowej w Lublinie i paroma innymi postulatami z forum.

Znalazlem idealnego kandydata i nawet sie zgodzil.

Mikas - czlowiek mlody, zdolny, perspetywiczny, prawnik, zna problemy kibicow zuzla ;-)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
volf

#319 Postautor: volf » 27 kwietnia 2006, o 18:54

Nie musimy się już martwić - nawet zwolennicy PIS-u już na tego .... nie zagłosują!!!

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

Re: Motor

#320 Postautor: Smirnek » 27 kwietnia 2006, o 18:58

facett pisze: a motor mogłaby wejsc np bogdanka

Bogdanka inwestuje przecież w Górnik Łęczna. W Motor mogłyby zainwestować Zakłady Azotowe w Puławach. Ale czy ktoś zainwestuje w klub który ma kibiców o takich "jednokolorowych" poglądach.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#321 Postautor: mikas » 27 kwietnia 2006, o 19:08

bkapusta pisze:Byla juz propozycja, zeby ktos startowal na radnego z haslami poprawy bazy sportowej w Lublinie i paroma innymi postulatami z forum.

Znalazlem idealnego kandydata i nawet sie zgodzil.

Mikas - czlowiek mlody, zdolny, perspetywiczny, prawnik, zna problemy kibicow zuzla ;-)

A ja znalazłem drugiego :)

Bkapusta- człowiek trochę starszy, ale niewiele :wink: zdolny, choć nie tak bardzo jak mikas :wink: perspektywiczny, tu na pewno bardziej niż mikas póki co :wink: prawnik, zna problemy kibiców żużla :wink:
Biorąc również pod uwagę,ze kandydat numer jeden od jakiegoś czasu z polityką nie chce miec nic wspólnego wybór jest oczywisty. Od Pruszkowskiego i całej tej ferajny gorszy nie będzie :)
Ma kierowce w osobie Manitou, więc na podróże wydawać tez będzie mniej :wink:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#322 Postautor: Koper » 27 kwietnia 2006, o 20:30

RadeKas pisze:
piotr76 pisze:(2005-04-28)

Slawny skrzypek, ktory swego czasu grywal z Paganinim, urodzony w Lublinie. Mysle, ze nalezy mu sie pomnik mimo wszystko :wink:.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Wieniawski
No i ten pomnik obecnie stoi przed Filharmonia Lubelska im Henryka Wieniawskiego.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#323 Postautor: RadeKas » 27 kwietnia 2006, o 20:36

Wiec najwidoczniej wedlug niektorych jeden pomnik to za malo :lol:.

A tak na powaznie, to skoro jeden pomnik juz jest, ulica tez, to ten pomysl pana Z.W. jest faktycznie o kant dupy potluc. Ale co zrobic, takich juz mamy politykow.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Koper
Trener
Kontakt:

#324 Postautor: Koper » 27 kwietnia 2006, o 20:39

mikas pisze:
piotr76 pisze:... więc wcale go nie bronie, ale trzeba mu oddać że minimum zainteresowania wykazł ... także przy temacie "krat" ...

No szczególnie że robił wszystko żeby te kraty zostały, zwalając podjęcie decyzji na dyrektora MOSiR-u :twisted: Miał wszystkie argumenty w ręku za zdjęciem krat, łącznie z brakiem zdecydowanego stanowiska "przeciw" ze strony policji jak i przegłosowaniem wniosku przez radnych. A zrobił wszystko żeby kraty zostały i jeszcze odpowiedzialnośc odsunął od siebie zwalając ja na dyrektora MOSiR-u. Przy takim zainteresowaniu to lepiej żeby wcale się nie interesował.
Dokladnie w sprawie krat udzial Pana Pruszkowskiego jest taki jak opisal Mikas i to jest prawdziwy i jednoczesnie negatwyny dla obecnego prezydenta Lublina obraz calej tej sprawy...

Koper
Trener
Kontakt:

#325 Postautor: Koper » 27 kwietnia 2006, o 20:41

RadeKas pisze:Wiec najwidoczniej wedlug niektorych jeden pomnik to za malo :lol:.

A tak na powaznie, to skoro jeden pomnik juz jest, ulica tez, to ten pomysl pana Z.W. jest faktycznie o kant dupy potluc. Ale co zrobic, takich juz mamy politykow.
Ja mysle ze ten wniosek Z.W. dotyczy dokladnie tego samego pomnika wiec tutaj nie czepialbym sie Z.W. Ten pomnik mial po prostu inna lokalizacje w Lublinie a obecnie stanal we wlasciwym moim zdaniem miejscu i do tego zostal odnowiony. Akurat w tej sprawie nie widze nic zlego w tym wniosku Z.W.