Ekstraliga 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
KDS
Junior

Re: Ekstraliga 2025

#476 Postautor: KDS » 23 października 2024, o 16:17

Flagg pisze:wydaje mi się, ze mocnym kierunkiem dla Palucha mogłaby być Zielona Góra

https://x.com/reppolska/status/1849038603910877516 ;)

Antonik

#477 Postautor: Antonik » 23 października 2024, o 16:21

rumburaquee pisze:Do kiedy jest okienko transferowe? Bo chyba decyzja o Staleczce powinna być wcześniej żeby nie blokować zawodników.

A to nie jest tak, że gdy jskas drużyna nie przejdzie procesu licencyjnego, to jej zawodników można kontraktować poza okienkiem? Coś takiego mi świta w kontekście sytuacji ze Stalą Rzeszów sprzed kilku lat. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Antonik

#478 Postautor: Antonik » 23 października 2024, o 16:27

Flagg pisze:W zaoranie Stali uwierze dopiero jak oficjalnie ogłoszą, ale wejście na rynek Vacula, Thomsena i Palucha mogłoby trochę namieszać.

Pierwszymi dwoma pewnie zainteresowane bardziej lub mniej moglyby być Włókniarz, Falubaz, GKM, Leszno i Rybnik. Lebiediew tez może gdzieś by się ostatecznie zaczepił, ale on nie będzie mieć wielkiego wpływyu na siłę drużyny.
Paluchem interesować się będą chyba wszyscy, poza Motorem. Gdyby trafił do Torunia albo Wrocławia to już oba kluby możnaby spokojnie stawiać potencjałem na tym samym albo bardzo zblizonym poziomie co Motor. Ale wydaje mi się, ze mocnym kierunkiem dla Palucha mogłaby być Zielona Góra. Blisko, jest miejsce w składzie i dobra perspektywa na dodatkowe biegi za Curzytka. Szczególnie, ze wtedy Leszno na 99,9% nie puści nigdzie Ratajczaka.

No ale to czyste spekulacje. W Elipe bez Gorzowa uwierzę dopiero, jak ogłosi to sama Ekstraliga :)

Jeśliby Stal nie wystartowała a ROW nie zakontraktowałby kogoś z dwójki Vaculik / Thomsen to już by to zakrawało na jakiś żart. Los im tak podrzuca różne okazje na rynku, że wręcz wypada, żeby wreszcie z jakiejś skorzystali.

Haron90
Kadrowicz

#479 Postautor: Haron90 » 23 października 2024, o 17:23

Flagg pisze:W zaoranie Stali uwierze dopiero jak oficjalnie ogłoszą, ale wejście na rynek Vacula, Thomsena i Palucha mogłoby trochę namieszać.

Pierwszymi dwoma pewnie zainteresowane bardziej lub mniej moglyby być Włókniarz, Falubaz, GKM, Leszno i Rybnik. Lebiediew tez może gdzieś by się ostatecznie zaczepił, ale on nie będzie mieć wielkiego wpływyu na siłę drużyny.
Paluchem interesować się będą chyba wszyscy, poza Motorem. Gdyby trafił do Torunia albo Wrocławia to już oba kluby możnaby spokojnie stawiać potencjałem na tym samym albo bardzo zblizonym poziomie co Motor. Ale wydaje mi się, ze mocnym kierunkiem dla Palucha mogłaby być Zielona Góra. Blisko, jest miejsce w składzie i dobra perspektywa na dodatkowe biegi za Curzytka. Szczególnie, ze wtedy Leszno na 99,9% nie puści nigdzie Ratajczaka.

No ale to czyste spekulacje. W Elipe bez Gorzowa uwierzę dopiero, jak ogłosi to sama Ekstraliga :)

Gorzowski Paluch w Zielonej? ;-)

go!
Trener

#480 Postautor: go! » 23 października 2024, o 17:27

Flagg pisze:No ale to czyste spekulacje. W Elipe bez Gorzowa uwierzę dopiero, jak ogłosi to sama Ekstraliga :)

A ja mysle, ze jak beda chcieli splacac to pojada (nawet bez 5 baniek na dzien dobry) a jak nie beda chcieli to im nie dadza licencji.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#481 Postautor: papi » 23 października 2024, o 17:38

Antonik pisze:
rumburaquee pisze:Do kiedy jest okienko transferowe? Bo chyba decyzja o Staleczce powinna być wcześniej żeby nie blokować zawodników.

A to nie jest tak, że gdy jskas drużyna nie przejdzie procesu licencyjnego, to jej zawodników można kontraktować poza okienkiem? Coś takiego mi świta w kontekście sytuacji ze Stalą Rzeszów sprzed kilku lat. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

tak właśnie jest
https://pzm.pl/pliki/zg/zuzel/2024/regu ... _12.08.pdf

Regulamin Przynależności Klubowej w Sporcie Żużlowym pisze:Art. 218.
2. Jeżeli wystąpi jeden z poniższych przypadków:
5) klub nie otrzymał stosownej licencji warunkującej uczestnictwo w rozgrywkach ligowych lub w innych zawodach, przez co należy rozumieć:
odmowę przyznania licencji albo wygaśnięcie lub utratę stosownej licencji albo anulowanie decyzji o przyznaniu licencji,
kontrakt jest rozwiązany, a zawodnik jest zwolniony z klubu.

Regulamin Przynależności Klubowej w Sporcie Żużlowym pisze:Art. 215.
3. Zawodnik zwolniony automatycznie oraz zawodnik zwolniony z przyczyn jak w art. 218 ust. 2, może być zgłoszony w terminie do końca pierwszego okienka transferowego następującego po dacie zwolnienia, a następnie w każdym kolejnym okienku transferowym.

Awatar użytkownika
ptgt
Senior

#482 Postautor: ptgt » 23 października 2024, o 18:04

Antonik pisze:

Jeśliby Stal nie wystartowała a ROW nie zakontraktowałby kogoś z dwójki Vaculik / Thomsen to już by to zakrawało na jakiś żart. Los im tak podrzuca różne okazje na rynku, że wręcz wypada, żeby wreszcie z jakiejś skorzystali.

No ciekawe, gdy propozycje otrzyma Polonia i skorzysta z Przyjemskiego :)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata

Awatar użytkownika
papi
Trener

#483 Postautor: papi » 23 października 2024, o 18:05

Unia dostanie propozycje jako pierwsza

Flagg
Trener

#484 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 21:05

Nowy prezes (czy jaka on tam funkcje pełni) zapowiedział, że jednym z pomysłów na utrzymanie przy życiu Stali jest...zrzutka. Tak kuźwa, zrzutka na jakimś wspieram to czy innym pomagam.pl

Profesjonalny klub sportowy płacący milionowe kontakty profesjonalnym zawodnikom będzie prosić o hajs przeciętnego Kowalskiego na takich samych zasadach jak ludzie proszą innych ludzi o pieniądze na np. chore dziecko.

Najlepsza, najbogatsza i najbardziej profesjonalna Liga świata przypominam.
Ostatnio zmieniony 23 października 2024, o 21:17 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Haron90
Kadrowicz

#485 Postautor: Haron90 » 23 października 2024, o 21:09

Mam szczerą nadzieję, że im się nie uda, że odpoczną sobie rok od żużla i zaczną budować od zera. Żadnemu innemu klubowi nie należy się nauczki pokory, tak bardzo jak im. Wielka Staleczka istniejąca dzięki kredytom i zrzutkom od biednych kibiców. Żenada.

Tak to zresztą jest, jak się cudzego portfela i domu pilnuje bardziej od własnego. Się Komarnicki odgrażał ... jak zwykle nie czerpię satysfakcji z cudzych niepowodzeń, tak obecne zawirowania w Gorzowie są dla mnie niespodziewanie przyjemne.

Flagg
Trener

#486 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 21:19

Co do Komarnickiego to idealnie pasuje historyjka o chłopie co chodził po osiedlu i opowiadał wszystkim, że ten sąsiad to kradnie, ten to oszukuje, a tamten bije żonę. A koniec końców okazało się, że miał rację i wszystkie te rzeczy dzieją się na osiedlu, ale u niego w domu.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#487 Postautor: Kargolo » 23 października 2024, o 21:25

Ta zapowiedź zrzutki to taki ostatni gwóźdź do trumny.
Jak oni w ten sposób chcą się ratować to niech idą w cholerę do KLŻ.

Mi też sprawiają przyjemność ich problemy. Ze względu na tego obleśnego komuszego zdechlaka i stado kibiców-cymbałów najeżdżających od kilku lat na Motor.
Mam nadzieję, że teraz Polonia Piła im wpieprzy. Niewiele dalszy wyjazd niż na te wielkie derby wszechświata :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Flagg
Trener

#488 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 22:01

Gleb Czugunow wrzucił tweeta, gdzie mówi wprost, że jest masa klubów, która wisi hajs zawodnikom, że 8-10 spotkań zaległości to nic nadzwyczajnego. I że zawodnicy dają na to ciche przyzwolenie. Nie oceniam, nie wiem czy mówi prawdę. Po prostu dzielę się informacja :)

Trzeba też wziąć pod uwagę jedna rzecz. Zaległości mogą być. Ostatnia transza z kontraktu telewizyjnego trafia dla klubów dopiero w październiku. To ponoć największa transza, bo ponad 3 miliony. To są olbrzymie pieniądze, które każdy klub uwzględnia w budżecie, więc raczej nic dziwnego, że pod koniec sezonu moga pojawić się "zaległości" względem zawodników czy innych podmiotow, które są regulowane po otrzymaniu transzy. Grunt, to żeby po tych płatnościach być na czysto

Haron90
Kadrowicz

#489 Postautor: Haron90 » 23 października 2024, o 22:18

No ale cały hajs "za podpis" na przygotowanie do sezonu dostają od razu, nie? Poza tym, zawodnicy sami są sobie winni podnosząc wymagania finansowe co rok do absurdalnego poziomu. Prezesi nie za bardzo mają wyjście i się licytują, w imię zasady że martwić będą się później. Taki to nasz żużel jest, niby F1 ale jednak dalej zaściankowe ściganie się na rowerach. Prawda jest taka, że odpowiedzialność za te finansowe telenowele ponoszą wszyscy po trochu.

Ge(L)o
Trener

#490 Postautor: Ge(L)o » 23 października 2024, o 22:37

Pięknie się posypie polski żużel, jak domek z kart. Dawno nie było sytuacji, żeby przynajmniej sześć klubów nie wiedziało w której lidze i czy w ogóle wystartuje.
A najgorsze dopiero przyjdzie wraz z kryzysem gospodarczym. Łubudu będzie srogie. Dobrze, że chociaż u schyłku dyscypliny udało się panować Motorowi.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#491 Postautor: boxing » 23 października 2024, o 23:39

Haron90 pisze:Mam szczerą nadzieję, że im się nie uda, że odpoczną sobie rok od żużla i zaczną budować od zera. Żadnemu innemu klubowi nie należy się nauczki pokory, tak bardzo jak im. Wielka Staleczka istniejąca dzięki kredytom i zrzutkom od biednych kibiców. Żenada.

Tak to zresztą jest, jak się cudzego portfela i domu pilnuje bardziej od własnego. Się Komarnicki odgrażał ... jak zwykle nie czerpię satysfakcji z cudzych niepowodzeń, tak obecne zawirowania w Gorzowie są dla mnie niespodziewanie przyjemne.

Też miałbym jakąś satysfakcję. Najlepiej jakby w dniu kiedy Staleczka nie dostanie licencji - Motor pozyskał jakiegoś nowego, możnego sponsora. Preferowane SSP :) Tak nam źle życzył, tak liczył na upadek, może się okaże, że karma wróciła :) a KGHM to chyba 3 ligi nie będzie sponsorował? I będzie Staleczka czysta jak łza, odnowiona, bez długów, i honorowo bez SSP :)
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Flagg
Trener

#492 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 23:50

W kontekście mojego poprzedniego posta o transzy z Tv warto rozważyć, że przed ostatnią rata hajsu z TV, Stal miała niemal 8 milionów zaległości.

Jesli wierzyć słowom Pana Kanclerza, to tak jakby Polonia Bydgoszcz przystąpiła do sezonu 2025 nie mając nawet złotówki w budżecie :)

KDS
Junior

#493 Postautor: KDS » 24 października 2024, o 11:16

boxing pisze:będzie Staleczka czysta jak łza, odnowiona, bez długów, i honorowo bez SSP :)

I oczywiście honorowo uregulują wszystkie długi poprzedniego klubu. Nie tak jak Kępa, który do dziś nie spłacił Śwista.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#494 Postautor: Kargolo » 24 października 2024, o 11:28

Ja to się dziwię Thomsenowi i Vaculikowi.
Musieli im zalegać od groma siana, to musiało się zacząć sypać dawno temu to po jakiego knota podpisali ze Stalą kontrakty na jeszcze większe pieniądze? Syndrom sztokholmski?
Piękny Szymon siedzi w fotelu w Bydgoszczy, popija kawusię i śmieje się z tych dzbanów.

A tak odliczali dni do upadku Motoru, tak się cieszyli po zeszłorocznych wyborach, tak nam wróżyli los Tarnowa.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#495 Postautor: papi » 24 października 2024, o 11:48

Nie wiem na ile to prawda, ale za czasów Iversena i Zagara mówiło się, że sponsorzy specjalnie (w porozumieniu ze Stalą) nie płacą zawodnikom, po to żeby ich szantażować podpisaniem nowego kontraktu (klub swoje płacił, a tylko to szło do procesu licencyjnego). Jeśli tak było, to całkiem możliwe że te metody dalej są stosowane

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#496 Postautor: kdsz » 24 października 2024, o 11:49

@papi
Wydaje mi się, że Kasprzak otwarcie mówił o tych praktykach w Gorzowie.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#497 Postautor: Kargolo » 24 października 2024, o 12:02

To tym bardziej umowa z tak wiarygodnym kontrahentem była świetnym pomysłem.
Wiecie o co mi chodzi. Sytuacja Fajfera czy juniorów była zupełnie inna, ale Vacula i Thomsena pół ligi wrzuciłoby do składu z pocałowaniem ręki, a oni woleli zostać u trupa, który wisiał im pieniądze i nie miał planu spłaty.
Duńczyk udowodnił ostatnio w social mediach, że nie jest najostrzejszą kredką w piórniku, ale Martin wydawał się bardziej rozsądnym gościem.

Haron90
Kadrowicz

#498 Postautor: Haron90 » 24 października 2024, o 12:40

Kargolo pisze:To tym bardziej umowa z tak wiarygodnym kontrahentem była świetnym pomysłem.
Wiecie o co mi chodzi. Sytuacja Fajfera czy juniorów była zupełnie inna, ale Vacula i Thomsena pół ligi wrzuciłoby do składu z pocałowaniem ręki, a oni woleli zostać u trupa, który wisiał im pieniądze i nie miał planu spłaty.
Duńczyk udowodnił ostatnio w social mediach, że nie jest najostrzejszą kredką w piórniku, ale Martin wydawał się bardziej rozsądnym gościem.

Zwykła, ludzka chciwość. Woleli teoretyczne miliony zamiast realnej stawki w innym klubie. Choć w sumie jak słyszymy, mało jest klubów płacących na czas, a te składy mają. Wszyscy siebie warci ;-)

Flagg
Trener

#499 Postautor: Flagg » 24 października 2024, o 13:47

Konferencja Stali Gorzów, która właśnie miała miejsce to fajny żart :D

Ogólnie jedyne wrażenie jakie można po niej odnieść, to takie, ze nie mają zielonego pojęcia skąd wziać hajs, winna jest Elipa, a nie Stal Gorzów i najlepiej jakby dali tą licencję bo my jesteśmy fajne chłopaki. A dług to niech spłacą kibice.

Nie padł tam ANI JEDEN konkret. W sumie powtórka z Unii Tarnów, liczą po prostu że dalej pozwolą im się ślizgać.

KDS
Junior

#500 Postautor: KDS » 24 października 2024, o 13:49

Na fb Stali właśnie jest transmitowana konferencja prasowa nowego prezesa.

Powiedział, że do uzyskania licencji potrzeba spłacić ok. 4,5 mln zł, z czego 75% to są zobowiązania wobec zawodników.

Oprócz tego jest też dużo innych długów. Wciąż przeprowadzają audyt i na razie jeszcze nie znają dokładnej kwoty.

Wczoraj sponsorzy zadeklarowali wsparcie kwotą ok. 1 mln.