Nasi rywale - 2023

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

Re: Nasi rywale - 2023

#426 Postautor: Czarek » 19 lutego 2023, o 11:15

Perez pisze:Na tym forum jest zakaz krytykowania jedynej słusznej rządzącej władzy.

Której? Do tej pory dostałem bana za krytykowania władzy miejskiej, ale nigdy państwowej, choć krytykowałem obie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

CKM1946
Zawodowiec

#427 Postautor: CKM1946 » 19 lutego 2023, o 11:39

Gelo pisze:Powiedzmy inaczej. Ten co uderza we własny klub jest idiotą niemającym legitymacji do nazywania się kibicem tego klubu

To zakładając sytuacje że twój klub robi coś źle a ty udajesz że jest dobrze i piszesz wszędzie że jest fajnie ?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#428 Postautor: Gelo » 19 lutego 2023, o 12:29

Na szczęście nie mam tego problemu, bo mój klub wszystko robi dobrze :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#429 Postautor: kibicLBN » 19 lutego 2023, o 15:59

tezetomaniak pisze:
kibicLBN pisze:Nie kumam tego, dlaczego robić ze sponsoringu przez SSP taki szum.

SSP funkcjonują globalnie, nie są lokalnymi biznesami. Są związane z pieniędzmi wszystkich podatników. Dotowanie wybranych drużyn ligowych jest decyzją czysto polityczną, a stąd bardzo blisko do szumu. Tym bardziej jeżeli dotyczy klubu, który z buta wchodzi do ligi, a rząd komuchów chce na tym wzmocnić poparcie w regionie.
SSP powinny sponsorować sport (jeśli już muszą) globalnie, wspierać reprezentacje narodowe i szkolenie, ewentualnie całe rozgrywki.

No i widzisz, ja mam mieć prawo inne zdanie i mam. Otóż skoro firma nie jest w pełni prywatna, to nie ma prawa wspierać lokalnych inicjatyw i sportu? To jak dla mnie niedorzeczne. Jest firmą, udziały w niej ma państwo (ale to nie jest 90%), cześć zysków do skarbu odprowadza, ale ma zarabiać, wytwarzać zyski i dba o swój wizerunek. Dlatego inwestuje w sport, a że aktualnie w regionie najwięcej dumy przynosi żużlowy Motor Lublin to dostajemy wsparcie.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#430 Postautor: Gelo » 19 lutego 2023, o 16:39

Kto najgłośniej krzyczy o spółkach skarbu w kontekście Motoru? Komuch z Gorzowa. Być kibicem Motoru i wypisywać brednie jednym głosem z zazdrosnym komuszkiem to trzeba mieć talent. Ja tam nie mam problemu z tym, że Motor jest mistrzem Polski i ma stabilny wysoki budżet. Nie mam z tym problemu że KGHM wspiera Zagłębie Lubin. Kto ma wspierać jak nie lokalne firmy generujące zyski. A globalne wsparcie? Proszę bardzo - Orlen.
Ps. Bogdanka właśnie weszła w sponsoring siatkarzy LUK

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#431 Postautor: ravajas » 19 lutego 2023, o 17:15

Ja jako podatnik też nie mam problemu z tym, aby państwowa firma sponsorowała drużynę, której kibicuję.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Czarek
Trener

#432 Postautor: Czarek » 19 lutego 2023, o 17:32

Gelo pisze:Kto najgłośniej krzyczy o spółkach skarbu w kontekście Motoru? Komuch z Gorzowa. Być kibicem Motoru i wypisywać brednie jednym głosem z zazdrosnym komuszkiem to trzeba mieć talent.

Komuch, który na maksa korzystał z publicznych pieniędzy budując nową Stał Gorzów. Tu jednak nie chodzi o kasę, ale o to, że pozycja Gorzowa, Leszna czy Zielonej Góry byłaby przez te 5 lat zdecydowanie lepsza, gdyby zamiast Motoru rotacyjnie awansowały i spadały Rybnik, Bydgoszcz lub Gdańsk. Motor bezczelnie poczuł się w Ekstralidze jak u siebie w domu zamiast uznać swoją podrzędną podmiotowość. Mało tego. Zaczął rozdawać karty, naturalnie kosztem świętych krów polskiego żużla. Tego PGR-owskie łby nie mogą wytrzymać.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

CKM1946
Zawodowiec

#433 Postautor: CKM1946 » 19 lutego 2023, o 17:44

ravajas pisze:Ja jako podatnik też nie mam problemu z tym, aby państwowa firma sponsorowała drużynę, której kibicuję.

Ale np. podatnik z Białegostoku już może mieć problem że państwowa firma sponsoruje prywatny klub. I moim zdaniem jest to dość zrozumiałe.

Ja ogólnie jestem za tym żeby SSP w ogóle nie sponsorowały prywatnych klubów a jak już gdzieś chcą ładować kase to w lige jako tytularny np.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#434 Postautor: Gelo » 19 lutego 2023, o 18:02

Ja jako lubelski podatnik nie mam problemu, że klub z Białegostoku sponsoruje np. Enea. Nie mam z tym problemu że Włókniarz podpisał umowe z Tauronem. W porządku - na zdrowie. Oby to miało przełożenie na wyniki. Ale zwłaszcza kibice żużlowi z zachodniej Polski dostali małpiego rozumu. Jak przez lata żyło się w mateczniku platformy a wschód Polski był dla władzy zbędnym zadupiem bez dróg to było w porządku. Ale jak zadupie zaczęło się pięknie rozwijać a klub z tego zadupia błyskawicznie z niebytu wspiął się na szczyt to się zaczęło ujadanie. Nie mam z tym problemu że dwie największe firmy w województwie zatrudniające wielu ludzi współpracują z wizytówką sportową stolicy województwa. Dla mnie jest to dość oczywiste. Jak ktoś ma z tym problem niech wpłynie na działaczy swojego klubu żeby byli bardziej operatywni.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#435 Postautor: Perez » 19 lutego 2023, o 18:21

CKM tez nie ma z tym problemu ze jego klub zyskał awans przy zielonym stoliczku. A teraz jeszcze twierdzi ze to my mamy panskich sponsorow co moze spoleczenstwu przeszkadzac.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

CKM1946
Zawodowiec

#436 Postautor: CKM1946 » 19 lutego 2023, o 18:49

Perez pisze:CKM tez nie ma z tym problemu ze jego klub zyskał awans przy zielonym stoliczku. A teraz jeszcze twierdzi ze to my mamy panskich sponsorow co moze spoleczenstwu przeszkadzac.

A gdzie ja takie coś napisałem że mam z czymś problem ?

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#437 Postautor: Maxx » 19 lutego 2023, o 19:59

D...py ich pieką z zazdrości i tyle. Taka prawda. Ludzka zawiść nie zna granic. Wszelkie idiotyczne wypowiedzi w tym temacie znanych ludzi związanych z żużlem krytykujące Motor za to, że takich ma sponsorów są jedynie przykładem jak marnej jakości jest ich intelekt i poziom a może raczej ich spore braki...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#438 Postautor: kibicLBN » 19 lutego 2023, o 20:47

Jedynym argumentem jaki ma poparcie w faktach jest brak wychowanków. Tylko chwila, sekunda. Tak naprawdę poza Lesznem i Gorzowem, to nikt w tej lidze nie wyszkolił godnego ekstraligi zawodnika od lat.
Janowski więcej zawdzięcza rodzicom niż szkółce Sparty i zdał licencję 16 lat temu, jego następców nie widać.
Grudziądz z tego co wiem wychowanka nie ma. Toruń z jedynakiem Przedpelskim i Częstochowa z juniorami.
Realnie tak jak mówiłem tylko Leszno i Gorzów wprowadza w ostatnich latach zawodników do ligi i to wobec nich w kwestii szkolenia możemy mieć jedynie kompleksy.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#439 Postautor: niespokojny » 20 lutego 2023, o 01:57

Gelo pisze:Jak przez lata żyło się w mateczniku platformy a wschód Polski był dla władzy zbędnym zadupiem bez dróg to było w porządku.

Lol, akurat drogi na Lublin to podpisywało jeszcze PO. I S17 dostala priorytet. Chyba ze chodzi Ci o via Carpatie, ktorej sensownosc jest mala w kontekscie ekonomicznym. Duzo bardziej przydalaby sie np. S12. Ale kto bogatemu zabroni. Jeszcze smieszniej ta cala twoja wypowiedz brzmi w kontekscie tego ze miasto jest najwiekszym sponsorem. Ja nie wiem jak trzeba byc wypranym tvp info, zeby publicznie glosic peany na temat partii na wzor pzpr.

I nie kumam po co te komplesy. Klubu nie sponsoruja spółki z drugiego konca Polski tylko lokalne. Nikomu czyichs pieniedzy nikt nie zabiera, bo pieniadze w Bogdance i Azotach sa wypracowane przez ludzi z lubelskiego w czesci bedacy kibicami klubu - patrz rozprowadzane karnety po zakladach. Tu sa tworzone zyski i to lubelszczyzna dzieli sie zyskami z tych zakladow z reszta Polski a nie odwrotnie. Nie dajcie sobie wmowic ze jest inaczej, z problemem degradacji srodowiska my zostajemy a nie Gorzow czy Czestochowa. Zreszta teraz strategie CSR sa na porzadku dziennym w dzisiejszych czasach. A wracajac do starych ukladow to nie przez przypadek kluby ze Slaska porobily tyle tytulow w kazdej dziedzinie sportu za komuny.
A Komarnicki to po prostu pozyteczny glupek, nikt powazny go serio nie traktuje.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#440 Postautor: Gelo » 20 lutego 2023, o 08:30

niespokojny pisze: Ja nie wiem jak trzeba byc wypranym tvp info, zeby publicznie glosic peany na temat partii na wzor pzpr.
Ja natomiast nie wiem jak można być wypranym przez tvn i wyborczą żeby pisać brednie o partii na wzór pzpr. Co do dróg - kiedy ostatni raz jechałeś do Rzeszowa drogą podpisaną przez PO?

Flagg
Trener

#441 Postautor: Flagg » 20 lutego 2023, o 09:06

Co do SSP, to dyskusja jest bezsensowna. SSP w polskim sporcie i lokalnych klubach były, są i będą. I nikt nigdy nie miał z tym problemu. Siatkówka, Koszykówka, Ręczna, Hokej czy Piłka nożna. W klubach z tych dyscyplin wsparcie SSP na poziomie lokalnym istnieje od kiedy człowiek sięgnie pamięcią. I nikt w tych ligach nie ma z tym problemu. Kibice, dziennikarze, działacze czy zawodnicy. Nie słychać o zadnych wojnach, pyskówkach czy innych aferach. Po prostu przyjmuje się SSP jako normalnego sponsora. W ręcznej jest święta wojna między Kielcami i Płockiem. Ale kurde nawet tam, w przepychankach kibiców nie zauważyłem, żeby ktoś z Kielc podnosił kwestie SSP i polityki. I tylko w tym żużlu wszyscy święci i troskliwi o swoje podatki (które swoją droga gówno mają do sponsoringu SSP). Ok, na jedno trzeba zwrócić uwagę. Chyba nigdy po 1990, poskie społeczeństwo nie było tak spolaryzowane politycznie jak w ostatnich latach. Teraz wzystko co zrobisz i powiesz jest rozpatrywane w kategroiach PIS/nie-PIS. Stąd tez pewnie tak głośno sie o tych SSP w żuzlu mówi. A dziennikarze to oczywiście podbijają, bo to generuje kliki. Ale apelowałbym żeby rozwodzenie sie nad SSP i Sasinami pozostawic niedorozwojom umysłowym z Social Mediów i grup Facebookowych.

A co do wychowanków, to w Polsce jest tylko jeden klub, który może się pochwalić szkoleniem systemowych. To oczywiście Unia Leszno. To jedyny klub, który regularnie dostarcza dyscyplinie zawodników na kazdym poziomie rozgrywkowym z Elipa włącznie. I tyle. Popatrzcie sobie na czołowych juniorów ostatnich lat. Gro z nich to są albo wychowankowie swoich rodziców/krewnych (np. Lampart, Cierniak, Paluch) lub zawodnicy nie związani z zadnych czynnym klubem żuzlowym (MIśkowiak, Kowalski). Czy Janowski to wytwór wspaniałem Wrocławskiej szkółki? A Dudek zielonogórskiej? Skoro tak, to dlaczego są jedynymi zawodnikami z tych klubów ,którzy w ostatnich latach osiagneli poziom Eligowy. Skoro Przyjemski to efekt systemu szkolenia w Bydgoszczy, to czego drugiego juniora muszą ściągać z zewnatrz? Czewa? Chwali się szkoleniem, ale Karczewski i Ludwiczak to goście których Świącik podpierdzielił z innych szkółek. Jeszcze Kaczewskiego w jakimś stopniu można pod tego wychowanka podpiąć, ale Ludwiczaka buchnęli z Rybek Rybnik chyba na kilka miesięcy przed egzaminem.

Owszem Gorzów, Zielona, Czewa czy nawet Grudziądz są na pewno lepsze od nas pod względem wychowywania sobie zawodników, którzy są w stanie płynnie przejechać cztery kółka, nie gromadzą wiecej literek niż zer i nawet są w stanie coś lub kogoś na trasie wyprzedzić. U nas nawet z tym był i w sumie nadal jest, problem. Tylko, że Ci zawodnicy ligi i dyscypliny nie zbawią. 70% z nich zakończy kariery albo przed albo po skończeniu 21 lat. Kolejnych 20% pobuja się jeszcze 3 lata, albo dopóki będzie istnieć przepis U24. Kolejnych 9% osiagnie poziom drugiej, może pierwszej ligi. I tylko pojedyncze przypadki przebiją sie do powiedzmy szeroko pojętej czołówki polskich zawodników.

A zawodnicy tacy jak Zmarzlik, Janowski, Dudek, Przyjemski, Cierniak czy Drabik to nie są efekty systemowego szkolenia w klubach, tylko jednorazowe wystrzały, które bez olbrzymiego wsparcia rodziny i indywidualnych sponsorów już na bardzo wczesnym etapie ich karier, nie byliby tam, gdzie sa obecnie. Natomiast taki Smektała czy Kubera to są właśnie efekty szkolenia systemowego w Unii Leszno.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#442 Postautor: Cooper » 20 lutego 2023, o 09:27

Gelo pisze:Powiedzmy inaczej. Ten co uderza we własny klub jest idiotą niemającym legitymacji do nazywania się kibicem tego klubu

Czyli głosujmy na PiS bo inaczej będzie z żużlem źle?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#443 Postautor: Gelo » 20 lutego 2023, o 09:33

Kibicujmy komu chcemy, głosujmy na kogo chcemy - dobrze by było żeby mądrze.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#444 Postautor: Cooper » 20 lutego 2023, o 09:34

Ok, bo juz kiedyś była tak teoria, że trzeba głosować na Zbyszka Wojciechowskiego, żeby żużel przetrwał i wyszło średnio :D

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#445 Postautor: Gelo » 20 lutego 2023, o 09:42

Nie wiem gdzie była taka teoria, bo to nie jest bohater mojej bajki. Podpadł totalnie jak zagłosował przeciwko demontażowi kraty. Faktem jest jednak, że trafił chyba na najgorszy okres dla żużla w historii.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#446 Postautor: Cooper » 20 lutego 2023, o 09:54

No myślę, że bardziej podpadł jak namaścił Dariusza S. na szefa tego bajzlu :)

ezbeg
Trener

#447 Postautor: ezbeg » 20 lutego 2023, o 10:01

Ale i tak jako prezes honorowy apelował donośnym głosem do darczyńców.
A po Dariuszu S., przyszli kolejni którzy jednak nie dali rady uporządkować tego bajzlu robiąc jednocześnie jeszcze większy. Sezony 2014-2015 to był czysty masochizm.
Aczkolwiek przynajmniej nie bylo walki o miejsca i a bilety sprzedawali tuż przed meczem. To były czasy. Ehh..... To se ne vrati i...niech nie wraca.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#448 Postautor: Gelo » 20 lutego 2023, o 10:21

Dlatego szanujmy swoje pięć minut, bo to nie będzie trwało wiecznie. Nie srajmy we własne gniazdo krzycząc w jednym chórze z Komarnickimi, Ostafińskimi i im podobnymi.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#449 Postautor: kibicLBN » 20 lutego 2023, o 10:31

Wystarczy na tym forum cofnąć się do 2012 i przed meczem w Gnieźnie wyczytać posty typu: ,, Boże uchowaj przed Ekstraligo, spadniem, zbankrutujem i przepadniem na wieki, wieków Amen!"
,,trzymajmy się tej 1. Ligi jak Cygan zasiłku, nie zasługujemy na wincy, jesteśmy biedni i z zadupia ;("
I to pisały osoby uznawane za wyrocznie tego forum...

Karamba
Kadrowicz

#450 Postautor: Karamba » 20 lutego 2023, o 10:35

CKM1946 pisze:
ravajas pisze:Ja jako podatnik też nie mam problemu z tym, aby państwowa firma sponsorowała drużynę, której kibicuję.

Ale np. podatnik z Białegostoku już może mieć problem że państwowa firma sponsoruje prywatny klub. I moim zdaniem jest to dość zrozumiałe.

Ja ogólnie jestem za tym żeby SSP w ogóle nie sponsorowały prywatnych klubów a jak już gdzieś chcą ładować kase to w lige jako tytularny np.

Kolega musi jakiś protest zorganizować transparenty jakieś , że nie dla Tauronu w klubie albo przynajmniej jak Mikus będzie trójki woził to klaskać ale się nie cieszyć .