Regulaminy sportu żużlowego

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Regulaminy sportu żużlowego

#326 Postautor: kibicLBN » 16 maja 2011, o 21:18

Nie no żeby wprowadzać takie zmiany w trakcie sezonu to tylko w Polsce jest możliwe :roll:
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Shack
Administrator

#327 Postautor: Shack » 17 maja 2011, o 15:39

w razie co, gdyby ktoś nie wiedział...

Lista zawodników, którzy w następnych 4 meczach swojej drużyny mogą być zastępowani:

Lubelski Węgiel KMŻ
Tyron PROCTOR 2,063
Paweł MIESIĄC 2,000
Mariusz PUSZAKOWSKI 2,000

Awatar użytkownika
MikeMistrz
Senior

#328 Postautor: MikeMistrz » 17 maja 2011, o 16:25

Może Puzon "zachoruje"? :P

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#329 Postautor: kibicLBN » 17 maja 2011, o 17:16

Toż i tak liczy się jego KSM wtedy czyli te przeklęte 9,50...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
MikeMistrz
Senior

#330 Postautor: MikeMistrz » 17 maja 2011, o 17:21

Miesiąc, Baran, Proctor i Suchecki powinni zrobić więcej punktów ;).

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#331 Postautor: Masi » 7 czerwca 2011, o 16:25

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/06/07/startuja-mlodziezowe-druzynowe-mistrzostwa-polski/

- W zawodach rund eliminacyjnych, drużyny otrzymują następującą liczbę punktów meczowych:
I miejsce - 6 pkt
II miejsce - 5 pkt
III miejsce - 4 pkt
IV miejsce - 3 pkt
V miejsce - 2 pkt
VI miejsce - 1 pkt
VII miejsce - 0 pkt.

- Jeżeli dwie lub więcej drużyn ukończą zawody eliminacyjne z taką samą sumą punktów biegowych, klasyfikuje się je na tych samych miejscach,
np. I - II, II - III - IV, itd. Wówczas dzieli się równo pomiędzy drużynami sumę punktów meczowych za zajęte miejsca.

Wytłumaczy to ktos na polski? Dobrze rozumiem, że jesli druzyny skończa razem na 3 msc to dostają po 2 pkt tak samo jak ekipa z 5 msc? :shock: Czy w tym przypadku dostaną po 3,5?
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#332 Postautor: RadeKas » 7 czerwca 2011, o 16:27

Po 3,5.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#333 Postautor: grzesieck » 7 czerwca 2011, o 16:51

tak z ciekawosci, czy ktos oprocz Masiego mial problem ze zrozumieniem tego regulaminu? nie? no wlasnie...
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#334 Postautor: Masi » 7 czerwca 2011, o 17:07

Po prostu nie mogłem tego zinterpretować i wolałem sie upewnić. Trudno, zaćmienie. Cos w tym złego, że zapytałem?
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Davv
Kadrowicz

#335 Postautor: Davv » 7 czerwca 2011, o 20:34

Złego nic w tym nie ma - kto pyta nie błądzi :)

Tylko troszkę kicha :P

peterix
Szkółkowicz

#336 Postautor: peterix » 7 czerwca 2011, o 21:07

I dobrze, niech chłopak pyta jak ma wątpliwości :)
Bo lepiej pytać, niż dać potem kichę na stadionie, jak koleś koło 40-stki, który darł się w niedzielę na cały sektor, żeby Wilk dawał w 12 biegu taktyczną Miesiąca za....... Łukaszewskiego!! :lol: :lol:
NIGDY WIĘCEJ 2-giej LIGI!
Jestem przeciw - dymom, zadymom i serpentynom

jerry78
Trener

#337 Postautor: jerry78 » 7 czerwca 2011, o 21:23

Tutaj na forum też już taki był co zmieszał z błotem za to Wilka, więc dostał czas na poczytanie regulaminu ;)

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#338 Postautor: truskawa » 13 czerwca 2011, o 19:50

Trener Dzikowski zaprezentował nam pewną zmianę w stosunku do Wilka, mianowicie nie żonglował juniorami, tylko wykorzystał Łukaszewskiego do połowy zawodów. Ojczenasz do 8 biegu pojechał tylko 2 razy, raz zastąpił go Rosen. Gdyby sędzia zakończył spotkanie po 8 biegu, jak zostało by to potraktowane? Nie znalazlem w regulaminie nic uchylającego przepis o polskim juniorze w przypadku zaliczenia wyniku, ale może słabo szukałem :P Teoretycznie powinnismy mieć walkowera.

ALE

Jeżeli w przypadku wcześniejszego zakończenia spotkania nie ma konsekwencji w związku z obowiązkowym startem polskiego juniora, to pierwsze 2 biegi z Proctorem bezwzględnie powinien pojechać Aspgren, bo jest lepszy(delikatny bład trenera). Gdybyśmy przegrali spotkanie w 8 biegu, byłby lament.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#339 Postautor: Fantys » 13 czerwca 2011, o 19:54

Kto mi wytłumaczy dlaczego my tak duuużo pauzujemy w tym roku ? bo nie bardzo to rozumiem ? czaje że Miszkolc nie jedzie a dalej .. ?

Smirnek_
Senior

#340 Postautor: Smirnek_ » 13 czerwca 2011, o 19:59

Każdy pauzuje tyle samo. Terminarz był ustalany, gdy było 9 zespołów czyli już automatycznie każdy zespół miał 2 kolejki pauzy. Potem wypadł Miszkolc czyli odpadły następne 2 mecze. Razem są 4 pauzy. Niestety taka liga i trzeba z niej jak najszybciej uciekać.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#341 Postautor: truskawa » 13 czerwca 2011, o 19:59

To jest akurat proste, w tamtym sezonie było 20 spotkań, w tym jest 16, nietrudno policzyć
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#342 Postautor: Fork » 13 czerwca 2011, o 19:59

Początkowo było 9 drużyn zgłoszonych do ligi i na tej podstawie ustalany był terminarz. Miszkolc wycofał się stosunkowo późno (tuż przed sezonem, co powoduje, że 2 drużyny muszą pauzować) a wtedy nie można już było zmienić kalendarza.
Taki los kadłubowej drugiej ligi..
Wniosek jest jeden, trzeba stąd uciekać najszybciej jak tylko można, czyli w tym roku 8)
Edyta: Smirnek o błysk szprychy szybszy.. ;)
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#343 Postautor: Fantys » 13 czerwca 2011, o 20:01

Smirnek Fork dziękuje a Ty truskawa jak masz tak odpowiadac to nie odpowiadaj wcale.dzięki

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#344 Postautor: truskawa » 13 czerwca 2011, o 20:07

ok psieprasiam już nie będę.

Chciałbym, aby ktoś ogarnięty odpowiedział tez na moje pytanie, bo jeżeli można do połowy zawodów jechać tylko zagraniczną siódemką na juniorce, to tak trzeba robić i zwrócić na to uwagę trenerowi. Pogoda jest kapryśna, a jeżeli taki Aspgren jest danego dnia w gazie, to od 9 biegu może tez i słabszego seniora zastąpić, a jeżeli nie jest w gazie, to nic nie tracimy, bo Łukaszewski i tak nie rokuje na więcej.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

meesha
Trener
Kontakt:

#345 Postautor: meesha » 13 czerwca 2011, o 20:15

A ja nie widzę powodu by tak robić. Mecze, które kończą się po 8. czy 10. biegu stanowią niewielki odsetek wszystkich meczów po co więc "wyprztykiwać" się z teoretycznie mocniejszego juniora już na początku? Lepiej niech słabszy odrobi swoją pańszczyznę jak najszybciej a ten lepszy pozostaje do dyspozycji na końcówkę zawodów gdy rozstrzygają się losy spotkania.
Rawicz wczoraj zrobił inaczej i "dzięki" temu w końcówce gdy jeszcze mieli matematyczne szanse na zwycięstwo nie miał kto pojechać bo Ojczenasz musiał jechać, a nie był w stanie. Lepiej dla nich by było go puścić te 3 razy jak najszybciej a potem wprowadzić Rosena niż oddawać bieg w decydującym momencie bez walki... Ale to nie nasz problem, podaję tylko jako przykład.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#346 Postautor: truskawa » 13 czerwca 2011, o 20:23

Tor w trakcie zawodów się zmienia. Jesli Aspgren jest szybki w pierwszym biegu, nie daje to żadnej gwarancji, że tak samo będzie półtora godziny później. Rzekłbym nawet, ze mieliśmy duże szczęście, że Amen wykrecił tą swiecę w swoim drugim starcie, bo Rosen mógłby na lajcie powieźć w tym biegu naszego asa Proctora. Byłoby na styku i byłaby nerwówka. Oczywiście lepsze to, niż chybił trafił Wilka, ale ja bym od razu inwestował w tego juniora, który w pierwszym biegu był szybszy.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

meesha
Trener
Kontakt:

#347 Postautor: meesha » 13 czerwca 2011, o 20:36

Tor w trakcie zawodów się zmienia. Jesli Aspgren jest szybki w pierwszym biegu, nie daje to żadnej gwarancji, że tak samo będzie półtora godziny później.

Jest większa gwarancja, że ten "lepszy" i bardziej doświadczony Aspgren się dopasuje do zmieniającej się nawierzchni (może jeszcze będzie w trakcie zawodów kogoś z seniorki słabszego zastępował), niż "słabszy" Łukaszewski puszczony w 12 czy 13 biegu "bo musi". Takie moje zdanie, oczywiście nie ma konieczności zgadzania się z nim. A i tak jestem zwolennikiem jazdy dwoma polskimi juniorami bo szkoda KSM-u na zagranicznych średniaków nie dających żadnej gwarancji dużej zdobyczy...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#348 Postautor: istred » 13 czerwca 2011, o 20:38

Gdyby sędzia zakończył spotkanie po 8 biegu, jak zostało by to potraktowane? Nie znalazlem w regulaminie nic uchylającego przepis o polskim juniorze w przypadku zaliczenia wyniku, ale może słabo szukałem :P Teoretycznie powinnismy mieć walkowera.
Nie mam czasu przeglądać teraz regulaminów, ale wydaje mi się, że jest zapis, że sędzia "może" zakończyć mecz po odjechaniu iluśtam biegów.
I tutaj bym upatrywał "wętyla bezpieczeństwa", dla tej regulacji.
Znaczy się dokładnie, że brak takiej regulacji to widoczne niedopatrzenie twórców regulaminu.
Ale nie wydaje mi się, żeby można było (choć w żużlu wszystko jest możliwe) przyznać jednej z drużyn walkowera w tej sytuacji...
...bo wyobraźmy sobie sytuację, że w obu drużynach polski junior nie odjechał regulaminowej liczby wyścigów. I co wtedy? Kto dostanie walkowera?

Według mnie, sensowne są dwa rozwiązania.
Jedno, że mecz zostałoby powtórzony (ten wentyl o którym pisałem - "może", co oznacza że nie musi).
Drugie, że sprawa rozeszła by się po kościach. Mecz zostałby zakończony, wynik zaliczony, a na regulamin nikt by się nie oglądał.
I to drugie wyjście wydaje mi się najbardziej prawdopodobne. :)

meesha
Trener
Kontakt:

#349 Postautor: meesha » 13 czerwca 2011, o 20:46

Nie wiem o czym wy tu w ogóle mówicie???
Stoi w regulaminie jak wół, że polski junior musi odjechać 3 wyścigi w trakcie meczu. Przy założeniu, że mecz trwa do 13 biegu (nominowane to inna bajka, "rozpiska" startów dla juniora ich nie obejmuje). Może się natomiast zdarzyć sytuacja ekstraordynaryjna polegająca na tym, że z powodu złych warunków torowych/pogodowych/zapadających ciemności etc. sędzia decyduje o zakończeniu meczu po 8 biegu, albo po 11. I tyle. Nie jest w tym momencie istotne ile biegów junior pojechał, a ile nie gdyż jest to sytuacja nadzwyczajna. To tak jakby ktoś miał protestować, bo przez to, że sędzia kończy mecz po 9. biegu np. lider jednej drużyny zdążył pojechać 3 razy, a lider drugiej 2 (tak wyszło z tabeli biegów)...

Awatar użytkownika
yamahaR1
Senior

#350 Postautor: yamahaR1 » 13 czerwca 2011, o 20:53

Dlatego nawet ciemności muszą wiedzieć, kiedy mają zapadać, jak kiedyś z Gdańskiem ;)