Regulaminy sportu żużlowego
Re: Regulaminy sportu żużlowego
Nie no żeby wprowadzać takie zmiany w trakcie sezonu to tylko w Polsce jest możliwe 
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
w razie co, gdyby ktoś nie wiedział...
Lista zawodników, którzy w następnych 4 meczach swojej drużyny mogą być zastępowani:
Lubelski Węgiel KMŻ
Tyron PROCTOR 2,063
Paweł MIESIĄC 2,000
Mariusz PUSZAKOWSKI 2,000
Lista zawodników, którzy w następnych 4 meczach swojej drużyny mogą być zastępowani:
Lubelski Węgiel KMŻ
Tyron PROCTOR 2,063
Paweł MIESIĄC 2,000
Mariusz PUSZAKOWSKI 2,000
- MikeMistrz
- Senior
Może Puzon "zachoruje"? 
Toż i tak liczy się jego KSM wtedy czyli te przeklęte 9,50...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- MikeMistrz
- Senior
Miesiąc, Baran, Proctor i Suchecki powinni zrobić więcej punktów
.
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/06/07/startuja-mlodziezowe-druzynowe-mistrzostwa-polski/
Wytłumaczy to ktos na polski? Dobrze rozumiem, że jesli druzyny skończa razem na 3 msc to dostają po 2 pkt tak samo jak ekipa z 5 msc?
Czy w tym przypadku dostaną po 3,5?
- W zawodach rund eliminacyjnych, drużyny otrzymują następującą liczbę punktów meczowych:
I miejsce - 6 pkt
II miejsce - 5 pkt
III miejsce - 4 pkt
IV miejsce - 3 pkt
V miejsce - 2 pkt
VI miejsce - 1 pkt
VII miejsce - 0 pkt.
- Jeżeli dwie lub więcej drużyn ukończą zawody eliminacyjne z taką samą sumą punktów biegowych, klasyfikuje się je na tych samych miejscach,
np. I - II, II - III - IV, itd. Wówczas dzieli się równo pomiędzy drużynami sumę punktów meczowych za zajęte miejsca.
Wytłumaczy to ktos na polski? Dobrze rozumiem, że jesli druzyny skończa razem na 3 msc to dostają po 2 pkt tak samo jak ekipa z 5 msc?
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także...
- No tak...
- Żona w domu także...
Po 3,5.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
tak z ciekawosci, czy ktos oprocz Masiego mial problem ze zrozumieniem tego regulaminu? nie? no wlasnie...
METHANOL ADVENTURE TEAM
Po prostu nie mogłem tego zinterpretować i wolałem sie upewnić. Trudno, zaćmienie. Cos w tym złego, że zapytałem?
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także...
- No tak...
- Żona w domu także...
Złego nic w tym nie ma - kto pyta nie błądzi 
Tylko troszkę kicha
Tylko troszkę kicha
I dobrze, niech chłopak pyta jak ma wątpliwości
Bo lepiej pytać, niż dać potem kichę na stadionie, jak koleś koło 40-stki, który darł się w niedzielę na cały sektor, żeby Wilk dawał w 12 biegu taktyczną Miesiąca za....... Łukaszewskiego!!

Bo lepiej pytać, niż dać potem kichę na stadionie, jak koleś koło 40-stki, który darł się w niedzielę na cały sektor, żeby Wilk dawał w 12 biegu taktyczną Miesiąca za....... Łukaszewskiego!!
NIGDY WIĘCEJ 2-giej LIGI!
Jestem przeciw - dymom, zadymom i serpentynom
Jestem przeciw - dymom, zadymom i serpentynom
Tutaj na forum też już taki był co zmieszał z błotem za to Wilka, więc dostał czas na poczytanie regulaminu 
Trener Dzikowski zaprezentował nam pewną zmianę w stosunku do Wilka, mianowicie nie żonglował juniorami, tylko wykorzystał Łukaszewskiego do połowy zawodów. Ojczenasz do 8 biegu pojechał tylko 2 razy, raz zastąpił go Rosen. Gdyby sędzia zakończył spotkanie po 8 biegu, jak zostało by to potraktowane? Nie znalazlem w regulaminie nic uchylającego przepis o polskim juniorze w przypadku zaliczenia wyniku, ale może słabo szukałem
Teoretycznie powinnismy mieć walkowera.
ALE
Jeżeli w przypadku wcześniejszego zakończenia spotkania nie ma konsekwencji w związku z obowiązkowym startem polskiego juniora, to pierwsze 2 biegi z Proctorem bezwzględnie powinien pojechać Aspgren, bo jest lepszy(delikatny bład trenera). Gdybyśmy przegrali spotkanie w 8 biegu, byłby lament.
ALE
Jeżeli w przypadku wcześniejszego zakończenia spotkania nie ma konsekwencji w związku z obowiązkowym startem polskiego juniora, to pierwsze 2 biegi z Proctorem bezwzględnie powinien pojechać Aspgren, bo jest lepszy(delikatny bład trenera). Gdybyśmy przegrali spotkanie w 8 biegu, byłby lament.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Kto mi wytłumaczy dlaczego my tak duuużo pauzujemy w tym roku ? bo nie bardzo to rozumiem ? czaje że Miszkolc nie jedzie a dalej .. ?
-
Smirnek_
- Senior
Każdy pauzuje tyle samo. Terminarz był ustalany, gdy było 9 zespołów czyli już automatycznie każdy zespół miał 2 kolejki pauzy. Potem wypadł Miszkolc czyli odpadły następne 2 mecze. Razem są 4 pauzy. Niestety taka liga i trzeba z niej jak najszybciej uciekać.
To jest akurat proste, w tamtym sezonie było 20 spotkań, w tym jest 16, nietrudno policzyć
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Początkowo było 9 drużyn zgłoszonych do ligi i na tej podstawie ustalany był terminarz. Miszkolc wycofał się stosunkowo późno (tuż przed sezonem, co powoduje, że 2 drużyny muszą pauzować) a wtedy nie można już było zmienić kalendarza.
Taki los kadłubowej drugiej ligi..
Wniosek jest jeden, trzeba stąd uciekać najszybciej jak tylko można, czyli w tym roku
Edyta: Smirnek o błysk szprychy szybszy..
Taki los kadłubowej drugiej ligi..
Wniosek jest jeden, trzeba stąd uciekać najszybciej jak tylko można, czyli w tym roku
Edyta: Smirnek o błysk szprychy szybszy..
trening czyni mistrza.
Smirnek Fork dziękuje a Ty truskawa jak masz tak odpowiadac to nie odpowiadaj wcale.dzięki
ok psieprasiam już nie będę.
Chciałbym, aby ktoś ogarnięty odpowiedział tez na moje pytanie, bo jeżeli można do połowy zawodów jechać tylko zagraniczną siódemką na juniorce, to tak trzeba robić i zwrócić na to uwagę trenerowi. Pogoda jest kapryśna, a jeżeli taki Aspgren jest danego dnia w gazie, to od 9 biegu może tez i słabszego seniora zastąpić, a jeżeli nie jest w gazie, to nic nie tracimy, bo Łukaszewski i tak nie rokuje na więcej.
Chciałbym, aby ktoś ogarnięty odpowiedział tez na moje pytanie, bo jeżeli można do połowy zawodów jechać tylko zagraniczną siódemką na juniorce, to tak trzeba robić i zwrócić na to uwagę trenerowi. Pogoda jest kapryśna, a jeżeli taki Aspgren jest danego dnia w gazie, to od 9 biegu może tez i słabszego seniora zastąpić, a jeżeli nie jest w gazie, to nic nie tracimy, bo Łukaszewski i tak nie rokuje na więcej.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
A ja nie widzę powodu by tak robić. Mecze, które kończą się po 8. czy 10. biegu stanowią niewielki odsetek wszystkich meczów po co więc "wyprztykiwać" się z teoretycznie mocniejszego juniora już na początku? Lepiej niech słabszy odrobi swoją pańszczyznę jak najszybciej a ten lepszy pozostaje do dyspozycji na końcówkę zawodów gdy rozstrzygają się losy spotkania.
Rawicz wczoraj zrobił inaczej i "dzięki" temu w końcówce gdy jeszcze mieli matematyczne szanse na zwycięstwo nie miał kto pojechać bo Ojczenasz musiał jechać, a nie był w stanie. Lepiej dla nich by było go puścić te 3 razy jak najszybciej a potem wprowadzić Rosena niż oddawać bieg w decydującym momencie bez walki... Ale to nie nasz problem, podaję tylko jako przykład.
Rawicz wczoraj zrobił inaczej i "dzięki" temu w końcówce gdy jeszcze mieli matematyczne szanse na zwycięstwo nie miał kto pojechać bo Ojczenasz musiał jechać, a nie był w stanie. Lepiej dla nich by było go puścić te 3 razy jak najszybciej a potem wprowadzić Rosena niż oddawać bieg w decydującym momencie bez walki... Ale to nie nasz problem, podaję tylko jako przykład.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Tor w trakcie zawodów się zmienia. Jesli Aspgren jest szybki w pierwszym biegu, nie daje to żadnej gwarancji, że tak samo będzie półtora godziny później. Rzekłbym nawet, ze mieliśmy duże szczęście, że Amen wykrecił tą swiecę w swoim drugim starcie, bo Rosen mógłby na lajcie powieźć w tym biegu naszego asa Proctora. Byłoby na styku i byłaby nerwówka. Oczywiście lepsze to, niż chybił trafił Wilka, ale ja bym od razu inwestował w tego juniora, który w pierwszym biegu był szybszy.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Tor w trakcie zawodów się zmienia. Jesli Aspgren jest szybki w pierwszym biegu, nie daje to żadnej gwarancji, że tak samo będzie półtora godziny później.
Jest większa gwarancja, że ten "lepszy" i bardziej doświadczony Aspgren się dopasuje do zmieniającej się nawierzchni (może jeszcze będzie w trakcie zawodów kogoś z seniorki słabszego zastępował), niż "słabszy" Łukaszewski puszczony w 12 czy 13 biegu "bo musi". Takie moje zdanie, oczywiście nie ma konieczności zgadzania się z nim. A i tak jestem zwolennikiem jazdy dwoma polskimi juniorami bo szkoda KSM-u na zagranicznych średniaków nie dających żadnej gwarancji dużej zdobyczy...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
Nie mam czasu przeglądać teraz regulaminów, ale wydaje mi się, że jest zapis, że sędzia "może" zakończyć mecz po odjechaniu iluśtam biegów.Gdyby sędzia zakończył spotkanie po 8 biegu, jak zostało by to potraktowane? Nie znalazlem w regulaminie nic uchylającego przepis o polskim juniorze w przypadku zaliczenia wyniku, ale może słabo szukałemTeoretycznie powinnismy mieć walkowera.
I tutaj bym upatrywał "wętyla bezpieczeństwa", dla tej regulacji.
Znaczy się dokładnie, że brak takiej regulacji to widoczne niedopatrzenie twórców regulaminu.
Ale nie wydaje mi się, żeby można było (choć w żużlu wszystko jest możliwe) przyznać jednej z drużyn walkowera w tej sytuacji...
...bo wyobraźmy sobie sytuację, że w obu drużynach polski junior nie odjechał regulaminowej liczby wyścigów. I co wtedy? Kto dostanie walkowera?
Według mnie, sensowne są dwa rozwiązania.
Jedno, że mecz zostałoby powtórzony (ten wentyl o którym pisałem - "może", co oznacza że nie musi).
Drugie, że sprawa rozeszła by się po kościach. Mecz zostałby zakończony, wynik zaliczony, a na regulamin nikt by się nie oglądał.
I to drugie wyjście wydaje mi się najbardziej prawdopodobne.
Nie wiem o czym wy tu w ogóle mówicie???
Stoi w regulaminie jak wół, że polski junior musi odjechać 3 wyścigi w trakcie meczu. Przy założeniu, że mecz trwa do 13 biegu (nominowane to inna bajka, "rozpiska" startów dla juniora ich nie obejmuje). Może się natomiast zdarzyć sytuacja ekstraordynaryjna polegająca na tym, że z powodu złych warunków torowych/pogodowych/zapadających ciemności etc. sędzia decyduje o zakończeniu meczu po 8 biegu, albo po 11. I tyle. Nie jest w tym momencie istotne ile biegów junior pojechał, a ile nie gdyż jest to sytuacja nadzwyczajna. To tak jakby ktoś miał protestować, bo przez to, że sędzia kończy mecz po 9. biegu np. lider jednej drużyny zdążył pojechać 3 razy, a lider drugiej 2 (tak wyszło z tabeli biegów)...
Stoi w regulaminie jak wół, że polski junior musi odjechać 3 wyścigi w trakcie meczu. Przy założeniu, że mecz trwa do 13 biegu (nominowane to inna bajka, "rozpiska" startów dla juniora ich nie obejmuje). Może się natomiast zdarzyć sytuacja ekstraordynaryjna polegająca na tym, że z powodu złych warunków torowych/pogodowych/zapadających ciemności etc. sędzia decyduje o zakończeniu meczu po 8 biegu, albo po 11. I tyle. Nie jest w tym momencie istotne ile biegów junior pojechał, a ile nie gdyż jest to sytuacja nadzwyczajna. To tak jakby ktoś miał protestować, bo przez to, że sędzia kończy mecz po 9. biegu np. lider jednej drużyny zdążył pojechać 3 razy, a lider drugiej 2 (tak wyszło z tabeli biegów)...
Dlatego nawet ciemności muszą wiedzieć, kiedy mają zapadać, jak kiedyś z Gdańskiem