Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Stadion

#1852 Postautor: Cooper » 21 października 2008, o 14:43

Gawrzyk pisze:stadion jest, sponsorzy są.

Tak mowia, ale jak jest naprawde? Chociaz, jak maja polaczyc od 2010 roku ligi to wielkiej kasy na 2009 nie trzeba, byle cos furczalo...wlasciwie to w ogole bez sensu lige jechac 8)

Trzeba od razu zaczac z rozmachem i w miare porzadnym skladem walczacym u siebie, bo inaczej szybko sie ludzie i inni sponsorzy zniecheca, co spowoduje tylko kolejne klopoty...
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1853 Postautor: Gelo » 21 października 2008, o 16:10

heh - tak jak myslalem - osobiscie nie wierze ze nawet za 5 lat bedzie u nas stadion - to by bylo nie po lubelsku :). Co do połączenia lig to ja bym jednak dmuchal na zimne i sprobowal wygrac lige w 2009 roku. Niejednokrotnie panowie w garniturach zmieniali zasady gry w trakcie jej trwania. Trzeba byc przygotowanym na kazdą ewentualnosc i robic swoje jak najlepiej sie da. U nas tanim kosztem mozna tylko dostać w papę.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1854 Postautor: Cooper » 21 października 2008, o 18:18

Gawrzyk pisze:no to wszystko jasne.
nic tylko sie zglaszac do ligi. stadion jest, sponsorzy są.

Bardziej mnie martwi tez inny fakt. To, ze powoli pisze sie mniej wiecej tak:

Sportowe Fakty pisze:Do końca października można zgłaszać drużyny do rozgrywek w sezonie 2009. Nadal nie wiadomo, czy w przyszłym roku w drugiej lidze wystartuje drużyna Zdzichtexu Lublin. Działacze lubelskiego klubu nie są pewni, czy będą mogli korzystać ze stadionu przy Alejach Zygmuntowskich.

Ja mam nadzieje, ze druzyna Zdzichtexu nie wystartuje i naprawde nie wyobrazam sobie sytuacji gdyby klub mial sie tak nazywac...

Awatar użytkownika
KosaRKS
Zawodowiec

#1855 Postautor: KosaRKS » 21 października 2008, o 18:25

Unibax Toruń, Zdzichtex Lublin :? Już lepszą nazwą będzie KŻ "Zdzichtex" Lublin.

"Kto wygra mecz? Zdzichtex ! :lol: :lol: :lol: "
Naczelny obrońca Karola Barana.

Czarek
Trener

#1856 Postautor: Czarek » 21 października 2008, o 18:39

Jeśli już muszą być jakieś "Zdzichy" w nazwie to ja proponuję KS Zdzichtex-Motor Lublin.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

owen1989
Senior

#1857 Postautor: owen1989 » 21 października 2008, o 18:40

Jak dla mnie to moze byc i KS Edwardy Lublin ;] wazne zebysmy jechali w lidze

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1858 Postautor: Gelo » 21 października 2008, o 18:48

słusznie prawi

Czarek
Trener

#1859 Postautor: Czarek » 21 października 2008, o 18:59

owen1989 pisze:Jak dla mnie to moze byc i KS Edwardy Lublin ;] wazne zebysmy jechali w lidze

A KS Józki Lublin?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1860 Postautor: tezetomaniak » 21 października 2008, o 19:00

"za sponsoring dziękujemy, Zdzichtexu w nazwie nie chcemy" ? 8)
uczmy sie na błedach józkow i nie zróbmy sobie kuku, jesli oczywiscie bedzie jakas druzyna

Smirnek ja jestem kibicem, a to nie jest dla mnie Motor.
Ostatnio zmieniony 21 października 2008, o 19:04 przez tezetomaniak, łącznie zmieniany 3 razy.

Smirnek_
Senior

#1861 Postautor: Smirnek_ » 21 października 2008, o 19:02

eeee zdurnieliscie ludzie? Przeciez w tej chwili nie ma wiekszego znaczenia czy bedzie Zdzichtex w nazwie czy nie. Wazne zebysmy w ogole pojechali w nastepnym sezonie w lidze. Dla prawdziwych kibicow to i tak zawsze bedzie Motor.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1862 Postautor: Cooper » 21 października 2008, o 19:14

tak sie wlasnie zaczyna... a pozniej kaza wszystkim na trybunach zalozyc rozowe czapki i tez zalozycie, byle cos jezdzilo, nie?

Nie wyobrazam sobie sytuacji wyjazdowego meczu i kibicowania tam zdzichtexowi :? Nie mam nic przeciwko samej firmie, ale niech nie wchodzi w nazwe klubu. Niech caly stadion bedzie w rekamach, kevlary zawodnikow itd. ale nie w nazwie.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#1863 Postautor: dannie » 21 października 2008, o 20:30

To niech będzie Zdzichtex ale jako "człon sponsorski" a nie jako nazwa drużyny. Np. Motor Zdzichtex Lublin ;) Tak jak to było swego czasu: Legia Daewoo Warszawa :) albo AZS J.W. Construction Politechnika Warszawska Warszawa :D
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1864 Postautor: Koper » 21 października 2008, o 21:20

dannie pisze:To niech będzie Zdzichtex ale jako "człon sponsorski" a nie jako nazwa drużyny. Np. Motor Zdzichtex Lublin ;) Tak jak to było swego czasu: Legia Daewoo Warszawa :) albo AZS J.W. Construction Politechnika Warszawska Warszawa :D

W ogole to tak jak doszlo do zmiany nazwy z AKŻ na KŻ, to ja dorzucilbym czlon Motor czyli KŻ Motor Lublin a juz start w lidze moze byc tez pod inna nazwa tak jak to jest teraz ze jest KŻ Lublin a startuja w lidze amatorskiej jako KŻ Zdzichtex Lublin. Oficjalny powrot do nazwy Motor po roku zupelnie bez zuzla zawodowego jest jak najbardziej wskazany :), tym bardziej zapewne druzyna 60 lecia rowniez bedzie zdominowana przez zawodnikow Motoru Lublin...

Oczywiscie niesamowicie wazne jest wystartowanie w lidze, ale ja zaliczam sie do tej grupy osob dla ktorych rowniez nazwa klubu ktoremu kibicuje jest wazna. Oczywiscie dla mnie pododobnie jak dla Smirnka bedzie to Motor, a barwy na zawsze pozostana zolto-bialo-niebieskie, ale fajnie aby to bylo rowniez uwzglednione oficjalnie.

Zgadzam sie aby nie popelniac bledow innych (patrz Rzeszow) tylko ze Cooper nie opluwa ani nie obraza ani sponroa ani tym bardziej prezesa Zdzichtexu a jedynie wyraza opnie o tym ze nazwa Zdzichtex mialaby byc oficjalna nazwa pod ktora startowalibysmy w lidze.

A wracajac do stadionu odpowiedzia na ten cytat
Sportowe Fakty pisze:Do końca października można zgłaszać drużyny do rozgrywek w sezonie 2009. Nadal nie wiadomo, czy w przyszłym roku w drugiej lidze wystartuje drużyna Zdzichtexu Lublin. Działacze lubelskiego klubu nie są pewni, czy będą mogli korzystać ze stadionu przy Alejach Zygmuntowskich.

sa dwa inne cytaty:
- W przyszłym roku nic się nie zmieni. Zarówno piłkarze, jak i żużlowcy będą mogli korzystać ze stadionu przy al. Zygmuntowskich. Od 2010 roku sportowcy i kibice przeniosą się na Kresową - mówi Mariusz Szmit, dyrektor MOSiR.

- Pieniądze na sport, w tym na żużel w miejskiej kasie są. Nie uciekamy od tego. Na pewno nie dopuścimy też do takiej sytuacji, by żużlowcy zostali bez toru. - tłumaczył wiceprezydent Lublina.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1865 Postautor: Gelo » 21 października 2008, o 23:36

Nie badzmy dziećmi - mistrz świata jezdzi w druzynie o nazwie Złomrex i wstyd mu nie jest. Jak ktoś chce drzeć ryja - prosze bardzo - tylko zeby było komu. Są po prostu jakieś priorytety - wazniejsze jest zebysmy w ogóle wystartowali w lidze niz to jaką nazwę trzeba będzie krzyczeć i jaką koszulkę nosić. Na dzis nie stać nas lubelskich kibiców na wybrzydzanie. Chce żużel robić Zdzichtex - nalezy go szanowac i calowac po rękach.

Awatar użytkownika
MIERZWIN
Senior

#1866 Postautor: MIERZWIN » 22 października 2008, o 07:21

Zaczęła się polityczna przepychanka z nowym-starym stadionem:
http://www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-62786.html
od 1988 tylko SPEEDWAY

go!
Trener

#1868 Postautor: go! » 22 października 2008, o 10:18

Gelo pisze: Chce żużel robić Zdzichtex - nalezy go szanowac i calowac po rękach.

Z ta nazwa to obaj macie racje (tzn. Cooper tez). Z braku laku niech bedzie i Zdzichtex, ale nam sie ta nazwa przez lata obila po uszach i zdaje sie nieco spowszedniala. Natomiast nie wierze zeby ludziom co ja uslysza po raz pierwszy nie uchylala jednak lekko kacikow ust ku gorze :P :lol:

Koper
Trener
Kontakt:

#1869 Postautor: Koper » 22 października 2008, o 10:43

To jeszcze z GW:
Spóźniona dyskusja o stadionie?
Marcin Bielesz2008-10-21, ostatnia aktualizacja 2008-10-21 22:18

Miejscy radni z komisji sportu wrócili do dyskusji na temat sensu przebudowy stadionu przy al. Zygmuntowskich, choć władze podjęły w tej sprawie ostateczną decyzję wiosną zeszłego roku.

Impulsem do dyskusji była podróż Piotra Więckowskiego, przewodniczącego komisji sportu rady miasta do Torunia. W mieście Kopernika w błyskawicznym tempie powstaje stadion żużlowy na 15 tys. widzów. - Poprzedni został sprzedany wraz z terenem. Za zysk miasto buduje nowy obiekt - mówił Więckowski.

Rzeczywiście, w ostatnią niedzielę, gdy toruńscy żużlowcy zdobyli tytuł mistrza Polski tamtejszy stadion zakończył swoją historię. Miasto sprzedało go za ponad 60 mln złotych. Na tym terenie powstanie teraz hipermarket. Natomiast za ponad 31 mln złotych Toruń w na obrzeżach miasta w zawrotnym tempie buduje nowy, bardzo nowoczesny stadion żużlowy, który ma być gotowy w ciągu roku.

- Można pozazdrościć tempa i kosztów. Może powinniśmy zrezygnować z dotacji z Unii Europejskiej i wybudować stadion za 60 mln, a nie za prawie 200 mln? Kto szybko buduje, ten tanio buduje - mówił Więckowski przypominając, że modernizacja stadionu przy al. Zygmuntowskich ma trwać kilka lat. Inwestycja jest jedną z czterech kluczowych umieszczonych w Regionalnym Programie Operacyjnym. Bruksela daje na stadion 17 mln euro. Resztę do szacowanych 155 mln zł musi dołożyć miasto. Więckowski uważa, że gdybyśmy poszli drogą Torunia to zapłacilibyśmy mniej, niż będziemy musieli dołożyć.

Radni zaczęli przerzucać się pomysłami. Wojciech Krakowski (PO) zaproponował, by wrócić do starego projektu zakładającego, że zmodernizowany stadion pomieści zaledwie 11,5 tys., a nie prawie 18 tys. widzów. Dariusz Sadowski (lewica) oznajmił, że właśnie złożył interpelację do prezydenta postulując, by zrezygnować z modernizacji stadionu przy ul. Kresowej, 10 mln zł przeznaczyć na modernizację stadionu przy al. Zygmuntowskich dla sportów motorowych, a zupełnie nowy obiekt wybudować przy ul. Krochmalnej na terenach dawnej cukrowni.

- Podobne tematy: wielkość stadionu, jego lokalizacja, połączenie żużla z piłką nożną rozważaliśmy jako inwestorzy wielokrotnie. Zdecydowaliśmy się projektować stadion większy, by spełniać wymogi UEFA określone jesienią 2006 roku. Nikt nie dał nam gwarancji, że nie stracimy środków unijnych zmieniając lokalizację - odpowiedział radnym Mariusz Szmit, dyrektor MOSiR.

Całą dyskusję trafnie podsumował Zdzisław Drozd (PiS). - Nie ma ani prezydenta, ani żadnego z jego zastępców. My tu sobie porozmawiamy i nic z tego nie wyniknie - stwierdził radny.

Chcialem zauwazyc ze sprawa stadionu w Toruniu jest znana od dluzszego czasu, a Ci sie nagle obudzili ze nowy stadion zuzlowy w Toruniu powstanie :shock:

O tej inwestycji juz od dawna mozna przeczytac na stronie internetowej miasta Torun i wcale nie trzeba podrozowac do Torunia aby wejsc na ta strone i poczytac o stadionie:
http://www.torun.pl/index.php?strona=te_stadion

Koper
Trener
Kontakt:

#1871 Postautor: Koper » 22 października 2008, o 10:59

http://miasta.gazeta.pl/torun/8,35576,5239443.html

Pod tym linkiem jest kilka artykulow o nowym stadionie w Toruniu, pisalismy tez o tym stadionie tutaj na forum. Ja na miejscu Wieckowskiego nie przyznawalbym sie ze on dopiero teraz dowiedzial sie o tym stadionie i o formie jak ma byc budowany (sprzedaz gruntu pod Torun Plaze i budowa za ta kase w nowym miejscu od podstaw).

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1872 Postautor: Cooper » 22 października 2008, o 11:03

Trudno to nawet komentowac.... Mozna by oczywiscie w prosty sposob przeniesc do Lublina, co robia w Toruniu, ale przeciez wtedy dopiero by sie zaczelo.... Ze stadion musi byc wielofunkcyjny, ze musi miec tor do zulza, crossu, boisko do pilki i basen... 8)

A za chwile sie okaze, ze za ta kase za ktora chca u nas reaniowac trupa w innym miescie byliby w stanie wybudowac dwa przyzwoite stadiony, jeden zuzlowy, jeden pilkarski (kazdy wie, ze to anjlepsze mozliwe rozwiazanie, poza banda oswieconych podroznikow kuzwa).

harry
Trener

#1874 Postautor: harry » 22 października 2008, o 11:45

Lepiej późno niż wcale.
Mnie też szlag trafia na to co się wyprawia w temacie stadionu ale już od miesiąca mówiłem dookoła, że jak tak patrzę to nie ma szans na zbudowanie ( modernizację ) tu czegokolwiek. Przypomniał mi się mianowicie odbiór stadionu a właściwie toru w 2007. Przyjechał Włodzimierz Kowalski i się przyczepił że po zainstalowaniu band dmuchanych brakuje 10 cm szerokości toru. Ja mu, żeby dał na luz bo stadion idzie właśnie do remontu a on mi tak: " Panie, przestań pan gadać bzdury o tym remoncie. Cztery lata temu jak tu byłem tak samo pan gadał, i co?" No tak, przecież oni robią remont już od 4 lat. Wtedy sobie uświadomiłem a teraz przypomniałem, że tego stadionu nigdy nie ruszą. To dla Lublina i tych ( i poprzednich) władz zbyt duże wyzwanie. I całe szczęście, bo znając realia tego miasta to jakby rozgrzebali to remontowaliby ponad 10 lat licząc optymistycznie ( zresztą to samo w sprawie tunelu pod Racławickimi) . Dlatego pomysł a właściwie spostrzeżenie Więckowskiego choć spóźniony o dekadę wcale nie jest taki głupi.
Tor i tak trzeba cały wymienić. Wtedy przy okazji można będzie go mocno zmniejszyć. A wtedy będzie miejsce na dobudowanie trybuny po zegarem. Nowy piętrowy parking przy Bystrzycy, nowa trybuna głowna i jest fajny stadion.

Niewiedza i nieudolność radnych jest oczywista ale według mnie dużo bardziej skandaliczna jest niewiedza tych co wzięli się za tę przebudowę, przede wszystkim projektowanie. Dlaczego nikt nie pomyślał o innych koncepcjach i ich nie wycenił? Gdzie ci ludzie mają głowy? Z tego co pamiętam uzdatnienie stadionu na Kresowej dla potrzeb żużla Szmid wyliczył na 10 mln zł To przy kwotach remontu to pikuś. A teraz okazuje się, że dotacji z Unii nie musimy tracić przy innych rozwiązaniach.
To dopiero są jaja. Ktoś chyba chciał na tym remoncie przytulić niezły grosz. Przecuież wiadomo że im większa inwestycja tym możliwości też większe. Ale to faktycznie robota dla dziennikarzy...
Ostatnio zmieniony 22 października 2008, o 11:53 przez harry, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1875 Postautor: tezetomaniak » 22 października 2008, o 11:49

bardzo podoba mi sie pomysł krótszego toru ;)