#13813 Postautor: Flagg » 22 maja 2022, o 19:33
Sam jestem ciekaw, jak Leszek będzie to tłumaczyć w dzisiejszym magazynie. Bo ok, wyścig został przerwany i sedzia teoretycznie musiał kogoś wykluczyć. Rozumiem też (albo mi się wydaje, że rozumiem) dlaczego sedzie ten bieg przerwał. Stał między młotem, a kowadłem. Jeśli był faul, a on by puścił to joby, że nie wykluczył Pawlickiego. Do tego machający łapami Dudek sugeruje mu, że tam był kontakt i faul.
Ale teraz pytanie, czy na pewno musiał kogoś wykluczyć? Ok, uznał, że Pawlicki nie faulował. Takie jego prawo, wiec o wykluczeniu zawodnbika Unii nie ma mowy. Ale tak na chłopski rozum, to nie było zadnego powodu do wykluczenia Dudka. Nie spowodował on niezbeczpiecznej sytuacji na torze. W zaden sposób nie przyczynił się również do przerwania wyścigu. Machał łapami? No i co z tego? To nie jest powód żeby przerywac wyścig. Nie zjechał też z toru, tylko kontynuował jazdę. Obciązanie go w tej sytuacji winą za przerwanie wyścigu jest absurdalne.
Pytanie więc, czy nie mógł uznać, ze wyścig został przerwany przez...pomyłke? Ot błąd sedziego, jedziemy w czterech. Podjerzewam, że jakoś byłby w stanie ta decyzje regulaminowo wybronić. Przecież mogła mu się rekę "omsknąć" i wcisnał niechcący czerwony przycisk, albo przywidziało mu się, że cos poleciało na tor z trybun lub coś odpadło od motocykla zawodnika.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski