kdsz pisze:Idąc tym tropem należałoby zabrać sędziom możliwość oglądania powtórek kontrowersyjnych sytuacji. Kiedyś przecież tego nie było. I dobrze było.
Nie no, nie popadajmy w skrajność. Będzie znów tak, że "wszyscy" widzą jak było (bo oglądają w TV) tylko sędzia (najbardziej zainteresowana osoba) nie. Trzeba likwidować przyczynę, a nie skutek. Przyczyną są nieprecyzyjne lub głupie przepisy, które wymagają od sędziego ustalenia okoliczności, która jest częstokroć nie do ustalenia nawet po obejrzeniu miliona powtórek. Albo zatem wprowadzamy sprzęt (technologię), który zrzuca z sędziego obowiązek tych ustaleń, albo rezygnujemy w ogóle z konieczności ich dokonywania (np. dyskwalifikacja po dotknięciu taśmy).
@Gelo, rozumiem Twój punkt widzenia, ale moim zdaniem on powinien się odnosić bardziej do samych motocykli (aby nie był to wyścig zbrojeń, gdzie zawodnik jest "dodatkiem" do motocykla), a nie do technologii mających nam ułatwić sam przebieg zawodów, np. pomóc sędziemu. Raczej nie wpłynie na atrakcyjność zawodów fotokomórka czy "czujnik ruchu".
Problemem jest to, że zawodnik X jadący na motocyklu A jest w stanie pokonać wszystkich, a ten sam zawodnik na motocyklu B przegrywa ze wszystkimi, nawet znacznie gorszymi technicznie od niego zawodnikami. I mówimy tu o dwóch teoretycznie sprawnych, "normalnych" motocyklach, a nie jakimś szrocie. Takiego żużla chyba nie chcę. Oczywiście zawsze sprzęt będzie miał znaczenie, ale niech to znaczenie będzie możliwie najmocniej zminimalizowane.
Znaczenie sprzętu w sportach motorowych sprawia, że zawsze będzie on odgrywał istotną rolę w końcowym sukcesie zawodnika. Dlatego też chyba nie ma szans, aby kiedykolwiek sporty motorowe pojawiły się chociażby na igrzyskach olimpijskich. Chociaż przecież w innych sportach technologia/sprzęt też ma znaczenie. Przypomina mi się chociażby problem w zawodach pływackich, gdzie pojawiła się kosmiczna technologia "skóry rekina" i która wypaczyła totalnie wyniki rywalizacji. Z tego co wiem, wycofano się z tego dość szybko.
Ciekawe jak to jest w żeglarstwie.